Ahojte, chtela jsem se zeptat kdyz vlastnim byt. Platim ho uz 10let. Je v osobnim vlastnictvi. Ve smlouve jsem vedena pouze ja. Bude mit manzel po rozvodu narok na nejakou cast penez, ze prispival a platil to semnou na pul? Muze si delat naroky? Manzele jsme rok a pul. Dekuji za vase odpovedi a zkusenosti
Tak to je spatne. Tusila jsem, ze to tak bude. Dekuji
Má nárok na půlku zaplacené hypotéky, rekonstrukce atd atd (pokud neprokazes že jsi to financovala z peněz které jsi dostala darem nebo zdedila)
@budouci_maminka aha, no to bych musela jedine lhat, ze jsem neco dostala darem :( a on to prokaze jak? Staci vypis z jeho uctu, ze na muj posilal penize?
@kulihrasekzeleny Prokazuje se to vypisem z účtu. V bance můžou zjistit, jaká částka byla placena z jakého účtu. Dál si s tím musí poradit soud
Veskere transakce za byt odchazi z meho uctu. On mi na muj ucet posilal penize. Ted jsem na materske. Ach jo, tak to jsem namydlena. Nemam pomalu ani na kauci, kdybych odesla do podnajmu natoz mu vyplacet tisice. Leda byt prodat, nez pronajmout. Ale to muze trvat roky 😭 a sama to neutahnu
@kulihrasekzeleny pokud není úplný trotl,da se to rozdělit na splátky. Je pochopotelne,že žena na mateřské nebude mit tu částku hotove. Já ještě splacím..domluvili jsme se na takové měsíční s plátce,kterak odpovídala pulce hypo..bude to asi těžší,ale bydlení se nevzdávej!
Tak snad sis nevzala uplnyho debila, ktery te necha vyhodit se svym ditetem na ulici ne?
Jelikož je byt tvůj a on ho užíval tak mu nebudeš muset vyplácet celou částku, kterou tam on vrazil. Což nebude zase tolik za 1,5r manželství.
Syn bude mit 3 v březnu, myslím? V minulych diskuzích jsi to psala.. Jdes do prace, on do skolky? To se bude platit lip, nez z rodičáku.
A když by se byt musel nutne prodat tak to netrva dlouho,my se rozhodli v listopadu prodat náš a koupit větší a 4.1 sme už bydleli v novém.Byt byl v nabídce týden než našel nové zájemce ,a to jsme prodávali v Praze za pět mil a i tak se kupec našel 🙃✊ držím pěsti
@lv ano bude mit za chvili 3. Do skolky uz chodi. A az dodelam kosmeticky kurz. Snad do konce brezna.Ihned hledam zamestnani. Akorat jen na ranni smenu to nebude velka vyhra, kdyz byt stoji 10000tisic :( plus vydaje za skolku atd.. proto me napadla varianta byt pronajmout a jit do mensiho.
@not_blond to bohuzel netusim, ma nejakou psychickou porochu a nevim co od nej cekat. Ted v rijnu jsem uz navrhovala rozvod a vyhrozoval mi, ze mi sebere maleho, ze to tady neutahnu atd.. Otazkou je, zda by toho byl vazne schopen. Slibil ze se pujde lecit a promarnil uz 2 terminy. Potom rekl, ze uz tam proste nepujde ze to muzu nekdy pouzit proti nemu
@kulihrasekzeleny Je úplně jedno z jakého účtu platby odchází. Máte SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ. Stačí mu doložit, co jste všechno za byt platili nebo do něj investovali.
@lucie_j dekuji
@kulihrasekzeleny To si myslím, že si moc nepomůžeš. Dneska jsou ty nájmy tak vysoké, že ani v menším levněji bydlet nebudeš a ještě budeš mít starosti s pronájmem. A máš teda spočítáno, kolik on do toho dal peněz? Rodiče by ti nepomohli, že by jsi to potom splácela jim, až začneš vydělávat? Jinak bych se poradila v nějaké občansko právní poradně, jaké máš možnosti.
@not_blond a kolik měsíčně platíte? Vždyť to zas nemůže být taková raketa za 18 měsíců...
@zuzineckah mate pravdu. Ted jsem to pocitala a je to presne na pul za tech 18mesicu 36000. Je to lepsi, nez splacet milion. Ale i tak nevim jak to utahnu. Byt stoji 10tisic mesicne plus skolka, a dalsi vydaje do domacnosti. A u nas vydelam na ranni smenu tak 12tisic 😭. Proste mam z toho strach jak nas uzivim :( jeste mame zvirata
@kulihrasekzeleny co zkusit požádat o odložení splátky. Většinou k hypotekam bývá pojištění pro nenadálé změny,atd
@kulihrasekzeleny Co kdyby ses s manželem domluvila, že mu ty peníze nedáš, ale započtete je proti alimentům? Protože ty mu soud určitě vyměří, případně se na nich domluvíte spolu...
Jinak píšeš, že máš byv v OV, tak za co platíš 10k měsíčně? Zrevidovala bych nastavení záloh a povinných plateb nejdřív.
@zuzineckah to je dobry napad. Pokud by souhlasil. Dekuji za typ. 6tisic je najem- fond oprav, voda, topeni. Byt mam v osobnim vlastnictvi, ale barak je druzstva. K tomu si sami platime plyn coz je 200kc a elektrinu uz jsem z tisice snizovala minuly rok na 750kc a 500 stoji kabelovka s internetem dohromady. Vice nemam asi co snizit. A zalohy na druzstvu si urcuji oni, podle spotreby.
@amazonkajanik pojisteni bohuzel zadne nemam. Uz jsem tam volala. Kdysi jsem o to uz zadala. Ted uz mi zbyva odlozeni splatek jen 3mesice
@kulihrasekzeleny škoda, to pojištění se hodí,když třeba přijdete o práci,nebo v tomto případě,než nastoupite do nové,něco se nešetří
@kulihrasekzeleny zkus, třeba s ním bude rozumná řeč. Držím palce👍
@kulihrasekzeleny Na ten byt neplatíte hypotéku? Já jsem to pochopila, že ano, ale dál píšete, že platíte jenom poplatky za bydlení, jestli ano, tak z toho mu prece nebudete vyplácet polovinu. On v tom byte 1,5 roku bydlel, tak je snad normální, že se podílel na poplatcích za bydlení, to bys od nej mohla chtít jeste za tu dobu zaplatit nájemné 🙂 Co vím, tak se vyplácí polovina v prípade, že se byt splácí formou hypotéky nebo by musel prokázat, že tam investoval do nejaké rekonstrukce.
@kulihrasekzeleny ještě od něj budeš dostávat alimenty... Ja ziju od narození malyho sama, platím 10 tácu za byt 1+1 a další věci... Takže musíš to dát a das to... Jinak kosmetikou si moc asi nevydelas, to spíš lep řasy nebo permanentní makeup tetuj... To jen jestli můžu poradit...
@zuzineckah tohle možné není, alimenty náleží dítěti, započtení na ně je zákonem výslovně zakázáno.
Byt je vas, pokud jste ho vlastnila před manzelstvim. Teoreticky ma nárok na nějaké finance za rok a půl manželství, z kterých byla hypoteka placena. Zároveň jste byla na materske on má vůči vám vyzivovaci povinnpst vůči vam i dítěti v době na materske. A kdyby s Vámi nebyl tak také někde bude platit nájem. Myslím si, že nemá moc velký financni nárok a nebala bych se soudního sporu.
@kulihrasekzeleny Ano, bude mít nárok na polovinu toho, co šlo do tvého bytu za dobu manželství.