Rozvádět se bez právníka?

stopobezite
11. únor 2021

Ahoj holky, potřebuji poradit. Potřebuju konkretni zkušenost, rozvadela jste se některá a nemela jste dost peněz na právníka?
Penize budu potrebovat hlavne na odchod do pronájmu a vybavení bytu.

jipe
11. únor 2021

@stopobezite záleží, jestli jste schopni se dohodnout ohledně dětí a majetku

kamusek
11. únor 2021

Pokud jste schopni se domluvit, není právník nutný. Pokud ne a máte děti a společný majetek, tak bych do toho sama nešla.

klokanka31
11. únor 2021

@stopobezite Můj brácha se rozváděl bez právníků, dohodli se. Nová jeho přítelkyně se zas rozvedla s právníky, byl tam velký souboj.

stopobezite
autor
11. únor 2021

Manzel nebude ochoten...
Ja prakticky od podzimu cekam, kdy mi prijde dopis od soudu....tvrdil, jak soudy se zdrzuji kvuli covidu. Pak mi tvrdil, ze jemu to uz přišlo. Ja jsem vystresovana volala na soud. A zjistila jsem, ze nic podané není.
Celou dobu jen deptačka.
Bylo mi následně oznámeno, ze on nikdy nic nepodá, at si to podam ja za sve penize= spoléhá na to ze jsem na něm finančně závislá a nemam na to.
Takze rikate sporný rozvod bez pravnika ne.
Momentálně jsem vedena na up od 1.2. Do te doby jsem byla v domácnosti, celé roky jsem pomáhala jemu, v podnikání.

anetka9
11. únor 2021

@stopobezite Jak to čtu, tak to se nedohodnete, takže právník je nutnost, bohužel:(

klokanka31
11. únor 2021

@stopobezite A proč on to nepodá? Třeba se rozvést nechce?

holkaokomodra
11. únor 2021

@stopobezite ja ano, sepsala jsem si vsechno sama dle vzoru z netu

holkaokomodra
11. únor 2021

@stopobezite a dokonce jsem pidavala zadost o zprosteni soudnich poplatku, coz mi uznali, takze to nic nestalo. prvni se resi svereni deti do pece, pak rozvod a pak majetkove vyrovnani

mrstte
11. únor 2021

Já se rozvedla bez právníka, děti jsme neměli a jinak jsme se dohodli.

jipe
11. únor 2021

@stopobezite zajdi na ospod, pomůžou ti podat návrh narozhodnutí o výchově a výživě dětí, event. sepíšeš sama podle vzoru na netu, návrh na rozvod zvládneš sepsat taky sama podle vzoru na netu. Pak je potřeba vypořádat společné jmění manželů, tam bych si už právníka vzala, pokud očekáváš komplikace. Dokud nebudou vyřešené děti, soud vás nerozvede

zrzi92
12. únor 2021

@stopobezite také jsme se rozváděli bez právníků, ale my se na všem v klidu dohodli a neměli děti ani společný majetek. Měli jsme bezpodílové vlastnictví před svatbou podepsané kvůli manželově podnikání.

ina10
12. únor 2021

Náš známý se rozváděl bez právníka, jeho exmanželka měla právničku a ex mu tvrdila, jak se na všem krásně dohodnou atd, tak jí věřil no a nakonec ho málem oholily i o poslední trenky, teď se rozvádí podruhé a říkal, že bez právníka už ani ránu (a to musí platit alimenty dětem z 1. manželství, hypotéku a další nezbytné výdaje). Opravdu si to rozmyslete nebo si můžete s mužem najmou společného právníka (a o výdaje se podělit)

meronym
12. únor 2021

@ina10 Spolecneho pravnika mit nelze. To by bylo proti advokatni etice. Advokat nemuze zastupovat dve osoby, ktere maji zcela protichudne zajmy. Jinak zakladatelce radim, at si aspon na vyporadani SJM najme pravnika, jinak by ji mohly zbyt jenom oci pro plac. S mnohymi advokaty se da domluvit, ze jejich odmena bude vyplacena az po vyporadani majetku.

levandule_k
12. únor 2021

@stopobezite Vzhledem k tomu, že tě psychicky deptá už jen tím, že ti vyhrožuje rozvodem a pak skutek utek, tak se připrav na válku. Jeho jednání nebude úplně férové. Pokud jsi pomáhala ve firmě, tak bys měla mít podle mého laického názoru také nárok na půlku. Co bydlení, bylo jeho před uzavřením manželství? Máte nějaké půjčky, kde jsi jako ručitelka?

stopobezite
autor
13. únor 2021

@holkaokomodra muzu se zeptat, jaktoze odpustili soudní poplatky? To lze?

stopobezite
autor
13. únor 2021

@klokanka31 uz jsrm popisovala situaci v jiné konverzaci dříve, on je lehce manipulator a chorobný lhář. Ale kdyz uz se před detmi řešilo, byly tady hádky a křik "NEJSME PRVNÍ ANI POSLEDNÍ KDO SE ROZVÁDÍ", tak jsem skutečně cekala na dopis od soudu, kdy to prijde. A pořád nic.... myslela jsem ze to skutečně podal. Nepodal nic. Jeho baví mi dělat peklo ze života, nechávat mě bez peněz.

andelka
13. únor 2021

@stopobezite ne soudní poplatky,ale poplatek ( kolek) za podání žádosti o rozvod.
My jsme se půl roku snažili dohodnout, pak jsem ztratila nervy a šla k právnicce. Chtěli jsme všechno dohodou,ale táhlo se to a chtěla jsem mít jistotu,že bude napsané všechno správně. Za týden jsem nesla všechny papíry na podatelnu. Platila jsem 3 tisíce tehdy ( r 2014). Taky jsem psala žádost o zproštění placení poplatku ( byla jsem na RD, žádný jiný příjem, návrh jsem podávala já, manžel se připojil) a schválili mi to.
Obrátila bych se na ospod nebo nějakou bezplatnou poradnu.
Dokud jste manželé máš nárok na stejnou životní úroveň jako on. Máte SJM. Nemůžeš být úplně bez peněz. Můžeš podat i návrh na výživné na manželku na dobu do rozvodu, pokud máte malé dítě,tak i po rozvodu.

andelka
13. únor 2021

Jo a vždy jako první se řeší svěření dětí do péče a alimenty. To můžeš podat hned, to se neplatí. Rozvod se bude řešit až když bude rozhodnuto o dětech. My podávali obojí najednou ( a bydleli jsme pořád spolu,ještě půl roku po rozvodu), soud o svěření byl dva měsíce od podání, rozvodový potom po 6 měsících.

stopobezite
autor
13. únor 2021

@andelka dekuju za tvou odpověď..deti uz jsou větší dcera 11 let, kluk 7.5 , ten je mrnousek v první třídě. Chtela jsem pro nej klidnou 1.tridu. moc se to nedaří. Kazdopadne od 22.12. uz nemam moznost pro manzela pracovat = 0 kč. Do toho mam od ledna gynekologicke problemy , takže se mi vse sere. Ale ja to nezvdam...jakmile najdu job, podam zadost já..
..clovek nemuze takhle zit. Poslednich 5 let...kvuli detem, kvuli detem , ale co já. Ja nešťastná.

holkaokomodra
13. únor 2021

@stopobezite ono uz to je dobrych 11 let, tak ted nevim presne, ale kdyz jsem hledala vzory na zadost o svereni ditete do pece a zadost o rozvod, tak tam na me vyskocila i tahle zadost, az budu mit chvilku zkusim zagooglit...

jipe
13. únor 2021

@stopobezite ano, lze žádat z důvodu nepříznivých majetkových poměrů oodpuštění soudního poplatku

ina10
15. únor 2021

@meronym to jsem nezjišťovala, jen nám to nedávno ten kamarád říkal, že byl u právníka a přímo sám právník mu říkal, že mohou mít jednoho, samozřejmě, pokud se dohodnou na péči a majetku, že je to tak administrativně a majetkově jednodušší (chápu, že pokud se rodiče nedokáží z jakéhokoli důvodu dohodnout, tak potřebují každý svého komunikátora)...ale tak snad to zakladatelka nějak úspěšně pořeší.