Dobrý den,
nevím, jak to mám napsat, ale jsem již zoufalá. Bydlíme v domě na druhém dvorku s tchánem. Podotýkám, že všechno včetně branky máme své. Ale problém není v soutižtí našem, ale v tom, že je tchán urputný myslivec, a my máme tříletého syna, který mám moc rád zvířata. Tchán mu ale u čtení knih a u všeho vypráví pouze o střílení zvířat a rád by se i se synem fotil u ulovených srnek nebo obdobných zívřat. My s manželem toto nemáme rádi, neščetněkrát jsme jej na to upozornili, ale absolutně nebere na nás ohledy. Naopak nás nařknul, že ho zrazujeme.
Vše vyvrcholilo dnes, když se šel fotit se synkem přes náš zákaz k sousedovi s ulovenou liškou. Obalamutil nás, že jdou krmit zvěř a cestou zpátky ho tam vzal. Když manžel na něj udeřil, proč jej tam vzal, tak se začal vymlouvat, že oni chtěli, aby se tam vyfotil (načež jsem velmi neadekvátně "začala hysterčit", že kdyby mu říkali, ať syn skočí z okna, tak by ho nechal). Tchán se urazil a odešel.
Omlouvám se za sáhodlouhý příspěvek, ale byla bych moc ráda, kdybyste mi pomohli, jak řešit takovou situaci, třeba máte i svoje zkušenosti.
I když čekám, že mě budete odsuzovat, že jsem na něj "vyjela", ale opravdu jsem si už nedokázala pomoct. Je to těžké, když chceme, aby syn měl zívřata rád a myslivost bral jako pomoc zvířatům a ne být jejich nepřítel.
Děkuji.
Zásadní podle mě je, jestli jste nebo nejste vegetariáni. Člověk by měl jednou za čas zabít zvíře, aby si uvědomil cenu masa. Já sama vegetarián nejsem, v rodině myslivce žádného nemáme, ale zkusila bych se na to podívat očima tchána, který tu myslivost třeba miluje a pokud je rozumný, žádnému zvířeti neubližuje...rozhodně zvíře, které zabije myslivec se má o 100 procent lépe, než to, které koupíte v obchodě..
mám to podobné.s tchánovcema naštětí nebydlíme,takže to moc neřeším.minulý týden jsme unich byli,starší hrál na počítači (6let),mladší za nim přišel,něco chtěl a astraší ho strčil ažupadl.tak říkám,vypínat počítač,načež st.řev,hned se běžel mazlit k bábě (strašně ho rozmazluje,může sitam dělatco chce),počítač jsem vypla.minutu po mě šel na PC tchán,že se chce na něco podívat a samoz.tam st.ty hry zapnul.tak říkám:nepouštějte mu to,když jsem to zakázala.on něco zamumlal a :pojď martínku hrát...strašně mě to nasralo.sorry.bába se mnou nemluvila,že jsem na ubožáčka martínka zlá.
podle mě,jediné řešení odstěhovat se,vím že je to radikální,ale jestli je váš tchán stejně natvrdlej jako můj,nevím jak jinak.
@zdeenula já myslivce nemám rada....nesouhlasim se zabíjením zvířat pro jejich potěšení....navíc výkrmi si bažanty od mala, pak je vypustí a ony běží zpět domu a oni do nich střílejí....a to je jen zlomek....
Navíc male dítě by se melo vest k tomu aby na zvířátka bylo hodne a ne ze se s mrtvyma fotít.....to mi přijde na hlavu.
Tak hlavní je, že tchán dělá něco se synem, co si nepřejete a je ve finále jedno co. Je to Vaše dítě a musí vás postoj respektovat. Na druhou stranu bych se zkusila zamyslet, co Vám na tom tak vadí. Přesně jak píše
@zdeenula, pokud nejste vegetariáni, tak opravdu není rozdíl, jestli vidí mrtvého divočáka, nebo hezký růžový kus masa zabalený v plastové vaničce. Na mrtvé zvíře se hůř dívá, než na beztvarý kus masa v regálu, ale když si člověk za každým kouskem masa představí skutečné zvíře, tak by pak měl mít větší úctu k tomu jídlu, což mi jako výchovná metoda u dětí nepřipadá zas tak špatné.
@sylvka NO, ono odstěhovat se, jsme rádi, že jsme se před rokem nastěhovali🙂 A odstěhovat se mi nechce, ale zkusíme teď chování na zvykačku a uvidíme. Já vím, že si myslí, že jsme zlí, ale to se prostě nedá. Ty děti musí mít mantinely a byla bych ráda, kdyby to byly ty, co nastavujeme s manželem🙂
Právě, nejsme vegetariáni. Syn může být přítomen, když porcujeme prase, krůtu, ... ale myslím si, že by se neměl fotit se zabítým zvířetem, které se zabíjí jen pro potěšení. My mu vysvětlujeme, že se zabíjí jen nemocná zvířátka. ONo takhle malé dítě pak nevidí rozdíl mezi zabitím a zabitím.
Chceme ho vést k tomu, aby měl rád přírodu, a pak pochopí, že jsou potravinové řetězce. Ael ne střílení jen tak pro foto a radost. To mi přijde trošku mimo, hlavně ut ak malého dítě:(
Ale děkuju za názory, jsem ráda, že vidím také jiné pohledy na věc ;)
Tak my doma mame pocetne kvantum myslivcu a vidim jejich život trochu jinak nez vykrmim si zvire a zabiju ho. to by vam povedeli jejich manželky, které nadavaj, ze jsou vecne v lese a na brigádách a staraj se o les. Tady jde o trochu jinou věc. Ze proste vam vadi ze vas neposlechne. A to pokud neposloucha bud vyresite radikalne a to bud zakazat styk, budete se porad vzajemne hecovat osočovat, nebo se to vyrika, nebo nic a odstehovat se.Nejde o to, ze je myslivec, nesjpis by neposlechl v jinem. Nicmene je to deda, a znate prarodice, vnoučata radi rozmazluji a couvaj ve vsem. Nejspis je to vase první dite, ze tyto věci tak resite, ja jsem tak bojovala u první ale zjistite ze ty vase vnitrni rozpory dite jen rozhodi a naopak pujde proti vam. Podle mne deda chce vnouckovi predat co zna on a to je todle. Krom toho az budete stara babka myslite ze budete poslouchat lade co se jim zrovna hodi nehodi ikdyz budete chtit vnoučatům predat kousek vlastního světa? Ne, budete to delat tajne. To jsou ty vtipne historky a verte, ze vas syn na to bude ještě rad vzpomínat, jak z dedou lumpacili.
A krom toho, všichni moji bratranci co je deda tahal do lesa jsou akorát velice pokorni k prirode, vystudovali prirodovedne skoly a k zviratum a prirode mají velkou uctu. Myslivost není o zabijeni zvirat, potom to není myslivec, ale jen strelec.
@romantika Máte ve spoustě pravdu, také nechci koukat na myslivost jako na špatnou činnost, ale věřím, že náš děda je fakt jen střelec. Rozplývat se nad zabitým zvířetem, mi přijde trošku ujeté:( Ale krmení zvěře, při tom se i já ráda připojím. Ael to není tak časté jako to střílení:(
Je pravda, že on musí respektovat co chcete Vy. Pokud to nerespektuje, taky bych to taky nevydržela.... pokud ty zvířata zabíjí pouze pro foto a potěšení tak to mi hlava nebere..myslela jsem, že je rozumný myslivec..
@xcere100 Fotit se se zastřeleným zvířetem s tříletým klučinou mi teda připadá hrozné. Moje dcerka bude mít čtyři a nedokážu si představit, že by toto po mě někdo požadoval. Vidí akorát občas mrtvou rybičku v akváriu a i toto jí je hrozně líto... ☹ Být vámi, promluvila bych si s ním o tom a dokud si nebudete jistá, že to dělat nebude, tak bych ho k tchánovi samotného nepouštěla... A co na to říká ten malý?? Vypráví o tom něco? Já nemám ani ráda, když někdo před malou rozšlápne schválně slimáka. Učím jí přírodě neubližovat a ona zatím těžko pochopí, že slimák je u člověka považován za škůdce...
@zdeenula Podle Vás znamená to, že zvíře zastřelí, že mu nijak neublíží??? Bydlíme na okraji vesnice, vysoko v polích a kolem našeho plotu chodí denně srny.. Jsou nádherné, skoro se nás už nebojí, pozorujeme je s dcerkou často z okna. Nedokážu si představit, jak se dá vysvětlit, že zastřelením srnce neublížím... 😒
Ano, lze mít rád zvířata, a zároveň mít rád dobré maso z nich. Nevidím v tom nic strašného. Pokud se děti setkají se zabíjením zvířat na maso , berou to jako přirozenou věc. Nechala bych synka být, on si vaše různé názory nějak přebere:D - nepíšete že by mu to nějak vadilo... vadí to vám 😉
@romantika Váš názor se snažím chápat. Myslivost má určitě stránky velmi přínosné pro přírodu. Ale fotit se se zastřeleným zvířetem není o úctě k přírodě. Kde v tom vidíte tu úctu? Pokud zabíjím proto, že musím, abych se najedla, nebudu se přece se svým úlovkem hrdě vystavovat... A přibrat k tomu dítě... ☹ Je to hrdost lovce, ne úcta pečovatele o přírodu....
@valik Pokud zabije starší/ nemocný kus střelou do hlavy a srdce tak je to pořád menší zlo než to, co se děje se zvířaty, která běžně konzumujeme. I kdyby to bylo jen pro maso, pořád se ta zvěř má a moc líp, než zvířata v chovech na maso. Mám kamarádku veterinářku na jatkách, by Vám povykládala...
netvrdím, že tím, že zvíře zabijete mu neublížíte, jen si myslím, že pokud kupujete maso je to ještě horší...
@xcere100 Nejsem myslivec, mnoho let "laškuju" s vegetariánstvím... jsem pro nenásilí. Ale jak já vidím myslivost (jde u něj o zaměstnání, nebo jen o to, že může střílet?), je to daleko víc o péči, než o střílení. Mnohdy je to právě o regulaci zvěře. Věř mi, že určitě budeš složitě hledat myslivce, který by si vystřílel revír. Jak už bylo napsané, děda to miluje a snaží se ve svých očích to nejlepší předvést vnukovi. Myslivci se vždy chlubili, tedy i fotili s kořistí. Podle sebe dělá to nejlepší. Spor je tu opravdu spíš o to, že nerespektuje Tvou volbu a ještě podvádí. Nevím, jak jste s ním mluvili, zkus s ním promluvit nějak takto: Dědo, vím, že tím nemyslíte nic špatného, že chcete předat vnukovi to, co se Vám líbí, ...ble ble ble ... ale mě to není sympatické, prosím Vás, byla bych ráda, kdybyste (aspoň nějakou dobu) respektoval to, co si jako matka přeju. Chípu, že Vám to může připadat útlocitné, že máte představu, že byste chtěl vnuka "tvrďáka", ale pochopte zase Vy mě, jsem jeho máma a ráda mu umožním, aby se věnoval, čemu bude chtít, ale toto se mi zdá brzy. ... ... zdůrazňuj v jakékoliv podobě, že respektujete s manželem jeho "přesvědčení", i když s ním nesouhlasíte. A berte to tak, že nikdy nevíte, k čemu se co komu může hodit.
@xcere100 no tak to mozna není myslivec, muj znamy chodi každý den v zime dolesa zima nezima, kalamita nekalamita, dokrmuii zver aby neumrzla, stavi jim pristresky, staraji se o prirodu a pod.. BOhuzel jak pisete, spousta lidi v tom vidi jen to strileni, ale to nejsou myslivci. Tam je rozkol v tom oznaceni. ALe taky verim, ze spousta muzu jsou v sobe lovci, ze to maj uz z nejake ty doby kamenne. Nicmene z myslivosti to nemá nic spolecneho.Asi by se tezko studovalo 5 let na to byt myslivce, ze by se tam 5 let ucili strilet do zvere 🙂))))
Ale to vite zabijacky byli taky vždy standart a fotili se lidi u toho a nikdo se nehorsil, ze chcete to co jste si vykrmila zabit, sezrat, fotit se s tim a jeset v tom vychovavat deti. To je takova pohnutka doby, vseho mam nad hlavu, maso si kupujeme v krabicce bez pocitu studu, jak to zvire na jatkách mucili a myslivci to hold delaj okate tak jsou previti. Previti jsou chlapi co si chtej za penízky zastřílet do zviratek. Ale asi ještě lepsi nez do lidi. To tu nikdo neresi ty silene pocitacove hry co bude vase dite za chvili hrat a strilet tam po sobe o sto šest. Budete mu zakazovat hrat si s klukama na vojaky? Doba je nenazrana a ty hodnoty uz jsou fakt prazvlastni. Uz redukujeme věci, které by nikdy clovek neresil. Hlavne, aby měli deti detstvi stastne jako my, ale to je prave ono, uz si nezabehaj venku jako my, všude je vozime autem, všechno kontrolujem jesteli je dostatecne vhodne a tak. Takove regulovane detstvi. Verte, ze vase dite je hodne inteligentni a vybere si spravne. Ma tu moznost pak sam posoudit co si mysli a urcite udela dobře. Když to budete zakazovat nasilim, zvedavost ho přemůže ještě vic. Reknete mu svůj názor s materskym citem. Urcite vi jak si vybrat. A to co s nim provádí deda z nej devianta urcite neudela. Vite, je fajn, ze toho dedu ma. To uz je dnes taky nadstandart mit prarodice co si udelaji minutku casu.
@zdeenula to by me zajímalo kolik lidi, kteří nejsou vegetariáni jednou za čas zabijí zvíře aby si uvědomili cenu masa, nemyslím si tedy, ze takto uvazuje většina populace
Vždy když jsem měla rozpor s tchýni tak jsem ji odepřela styk s dětma do doby než to pochopila, prostě pokud nehodlá respektovat naše přání vidí se s dětma jen pod naším dozorem, naštěstí s námi příliš nebojuje, občas to zkusila a zjistila že nemá šanci a to my žijem společně v jednom domě
Syn to přebírá tak, že jakmile vidí zvíře, tak hlásí, že jej střelí, protože to je "všivák" (výraz dědy pro zvířata). Když už to hlásí i u kočky, tak mi to přijde moc. Opravdu v tomto případě mi to vadí, když to dědovi řekneme, směje se (a má asi radost). Ale v žádném případě se nesnaží tak nemluvit. Maximálně přede mnou pronese, to nesmíme říkat před maminkou, zlobila by se zase na mě:(
Máme za sebou i aféru, kdy tchán střelil divokou kočku a přinesl ji synovi ukázat, jak je dobrý, že ji chytil. Jde mi opravdu o to, aby se syn nejprve setkal s lepší stránkou věci ... měl rád zvířata, choval se k nim pěkně, a posléze, až bude větší, tak pochopí, proč se které zvíře reguluje lovem, ale nadávat na rysa, že vychytá zajíce a děda nemá co střílet, to fakt synovi v tom správném pohledu na myslivost leda uškodí. Je to dítě, má radost, že mu děda něco vypráví, ale je pak hodně těžké mu vysvětlovat, že to děda myslí špatně, protože se to takto správně nedělá:(
S tchánem jsme mluvili několikrát, náš názor nerespektuje, naopak nám ukazuje rodiny, kde je normální, že děti chodí na výřad po lovu:(
@xcere100 Súhlasím s Vami,tiež by mi vadilo,keby ma prarodičia v niečom neuposlúchli vo výchove mojích detí. Tu nejde len o to,že je myslivec,sú veci,ktoré malé deti môžu vziať veľmi citlivo a nemusí to v nich zanechať dobrú stopu. Je jasné,že deťom treba povedať,odkiaľ a ako sa berie mäsko.Ale brať dieťa k mŕtvemu zvieraťu a fotiť sa pri tom mi príde trošku zvrátené.
Som z dediny,prasata a zajace a iné sme zabíjali niekoľkokrát ročne,ale v živote by ma k tomu nikto z rodiny neťahal,ak by som sama nechcela,resp. ak by to rodičom vadilo.
Tiež som sa aj s vlastnou mamou pohádala,lebo robila niečo,čo sa mi nepáčilo a bolo to v rozpore s mojou výchovou,neposlúchla raz,potom ešte raz,no a do tretice som na ňu vyletela,že sme sa mesaic nebavili.Samozrejme chcela vidieť deti a nezostávalao jej nič iné,než ustúpiť...NO a bolo vymaľované!!!
@xcere100 já bych toto u svých děti nedovolila....pokud se chce takhle chovat omezila bych styky....nejprve by chodil manžel se synem za tchánem společně a pokud by to nezabralo, což pochybují, mazel se přece ubrání, ústoji to, tak pak bych syna nepouštěl a samotného vůbec...
Stala bych si za svým. Zase si nevycitej,ze jsi vyjela..je to vaše dítě a x krát jsi to říkala....nech to vychladnout.....a ono si to sedne, pak se budete bavit normálně a klidně mu to s manželem zopakujte. I řekněte, ze jinak s nim chodit nebude.