Rozpad manželství kvůli koníčku?

26. dub 2021

Ahoj holky, píšu anonymně, protože nechci, aby mě někdo poznal. S manželem jsme spolu 12 let, 7 let manželé a máme 2-letou dceru. A celý náš vztah řešíme zásadní problém - jeho koníček - snowboard a množství času, který na něm stráví. Je tam klidně každý den, když neprší, průměrně 6 hodin, celou zimu - bydlíme přímo v lyžařském středisku. Do práce normálně chodí, našel si takovou, aby mohl snowboard bez problémů provozovat v tomto rozsahu. Než se nám narodila dcera, bylo o moc lehčí mu to tolerovat, i když, vždy ke konci zimy už jsem počítala dny než se "vrátí". Ale teď už to začíná být nesnesitelné, vadí mi to hlavně kvůli tomu, že je podle mě málo s dcerou. Jinak, když je s ní, snaží se, musím říct, že bez snowboardu je perfektní manžel i otec. On mi oponuje tím, že celý zbytek roku je s rodinou a tedy průměrně vzato je mnohem víc s rodinou než na svahu. A ještě, že je to dočasné, že nebude moct takhle snowboardovat do 50, takže chce co nejvíc využít čas, co ještě má... Ale už se kvůli tomu hádáme prakticky neustále...

te_reza
26. dub 2021

My to takhle máme s fotbalem. Obávám se, že neuděláš nic.

autor
26. dub 2021

A naše hádky začínají být vážně pod úroveň, křik a nadávky už nejsou vůbec výjimečné. Teď se už dva dny vůbec nebavíme a já už nevím, co mám dělat. Do toho tá blbá současná situace, rodiny máme daleko, takže jsem tu na to sama. Poslala bych ho do háje, ale mám ho moc ráda a on mě taky, ale kompromis taky není možný, protože prostě ten sníh tam je teď...

codal
26. dub 2021

Je blbý, že se nechce alespoň částečně omezit ani kvůli dceři. Dokud je člověk svobodný a bezdětný, tak budiž, ale dítě by tím trpět nemělo. Chápu, že koníček je důležitý, relax je potřeba, ale odsud podsud. Jednou si pořídil rodinu, musel počítat s tím, že se bude muset omezit. Ty máš taky tolik času na své koníčky???

nanyh
26. dub 2021

Taky je věc druhá, kdy na něm začal jezdit. Pokud na tom jezdi celou dobu, ty sis ho s tím i vzala, tak s tím asi moc neuděláš. Pokud je jinak dobrý táta a manžel, tak bych to překousla. Hlavně je ,,za barákem”. Jiný jezdí každý víkend a na celý např. rybařit

glimmer
26. dub 2021

pokud jezdí už od té doby co se znáte a brala sis ho s tím ... tak s tím asi nic neuděláš ... každopádně chápu, že ti to vadí, ale na druhou stranu, sníh přece není celý rok ... a pokud manžel chodí do práce a jinak Vám to klape, tak bych to nehrotila až k rozchodu ... nezkoušeli jste se dohodnout, že bych chodil na svah "jen" obden ... ?

rebe
26. dub 2021

Ve třech letech může dcera začít na lyžích, v pěti na snowboardu a tatínek převezme štafetu po tobě a budeš mít zase spoustu volného času ty. Jen ho na to začni připravovat, ať počítá s tím, že bude jezdit s dcerkou 🙂

autor
26. dub 2021

@codal přesně tohle mu říkám, že nejde o mě, ale o dceru. Blbý je, že dítě jsme chtěli oba, ale já o trochu víc, on by klidně ještě počkal, takže pak nasadí argument, za který bych ho zabila, že jsem miminko chtěla a že jsem mu říkala, že jeho to zas až tak moc neomezí (to je pravda), tak se podle toho řídí...

gryfis
26. dub 2021

jak psaly holky už.. brala sis ho s tím, tak je to pak těžký.. no.. co já bych za to dala, být u svahu.. 😀 bych tam byla sním 😀 no.. každý má něco..

autor
26. dub 2021

@nanyh to je pravda a pořád si to takhle říkám a většinou tu zimu i relativně zvládnu, ale ke konci už je to fakt hrozný, toho roku až tak moc, že nevím jestli naše manželství přežije do jara...

netopejr
26. dub 2021

Příští rok si už vezme dcerku na lyže, ne?

kevi1
26. dub 2021

mne pride, ze je trochu nevyspely podla toho, co pises. Tak raz ma rodinu a dieta je male len raz, tak travit 6 hodin denne polroka vkuse na svahu, je fakt dost, ked predpokladam, ze ten zvysny cas, co pocas dna ma, pracuje. To mu ako nevadi, ze mu dcera rastia a on ju vobec nevidi?

autor
26. dub 2021

Já vím, že jsem si ho s tím brala, holky, a já mu ten snowboard nechci brát, ale mezi tím se snad hodně změnilo, nebo ne? Prostě jsem (já blbá), čekala, že když se nám dcera národí, sám přehodnotí priority a nějak to přizpůsobí nové situaci, ale ne. A tím u mě i hodně klesl...

konidana
26. dub 2021

má super koníčka. ten můj zase hraje karty - mariáš. Chodí (mimo koronu) 1x týdně hrát od odpoledna až do rána. Několikrát do roka celý víkend. Poslední dobou zcela propadl vyrábění. Nedělá skoro nic jiného, ale táhne k tomu i syna, což je super. Jsem ráda za to, že má muž koníčky. Je potřeba vyladit volný čas, abys nějaký měla i ty na své koníčky, to je všechno. Proč třeba občas nejedeš na svah s ním? Chápu do teď byla dcera malá, ale i tak jde najít cestička... Jinak muž se starší dcerou cca do jejího 1,5 roku byl pouze o našich společných víkendech (přes týden nonstop v práci) , sám nikdy. Ale jak byly děti starší, začal je zapojovat do svých aktivit🙂

autor
26. dub 2021

@kevi1 přesně tahle to vidím i já - v tomhle ohledu je nevyspělý sobec...

nanyh
26. dub 2021

Tak evidentně bouráš vaše manželství ty. Ne on. Evidentně to překousnout nechceš. Já mám třeba doma podnikatele. Který je od rána do večera v práci, teď při letní sezóně maká i víkendy. Jsem ráda, když vidí malou večer půl hodiny a udělá si o víkendu jeden den pro nás. A ne nemám mu to za zlé a neštěkám na něj, že by si na nás mohl udělat více času. 🙂 Buď jeho koníka pochopíš a nebo si rozbiješ manželství sama. Nikdo není zvědav na ženskou, která furt jen nadává. A jak píšou holky výše. Přijde den, kdy si na svah začne brát malou. Malý to vynahradí a ty asi budeš sama doma hudrovat, že na tebe kašlou. 🤷🏼‍♀️😀

autor
26. dub 2021

@konidana než jsme měli dceru, tak jsem někdy moc ráda jela s ním, dokonce mě naučil snowboardovat 🙂 ale teď to prostě dvě zimy nešlo, dcerka je ještě malá a hlídání nemáme.

konidana
26. dub 2021

a příští rok to už zase půjde 😉 Chápu tě, ty první roky jsou na mašli, ale bude líp 🙂

kevi1
26. dub 2021

podla mna je to normalne, ze si cakala, ze to omedzi. Moj manzel mal tiez iny sposob zivota predtym, ako sa nam narodil syn - zhodou nahod tiez snowboardoval a chodil po roznych sutaziach celu zimu, k tomu chodil s kamaratmi "na party" celkom casto.. ale ja som tiez pred dietatom chodila kazdy vecer doucovat anglictinu, co bol moj velky konicek, neobsedela som doma na riti a minimalne 3-4x do tyzdna som si chodila s kamaratmi sadnut do baru/hospody a tiez som to musela prehodnotit, lebo niekto sa o dieta musi starat. Manzel snowboardovat neprestal, chodi rovnako ako predtym do fitka, chodi behat, aj sadnut s kamosmi si zajde.. ja tiez 1x do tydzna doucujem anglictinu, kazdy den cvicim.. ale mame to tak nejak vyrovnane, kazdy trochu ubral, lebo predsa chceme travit cas aj so synom a nie ze jeden si bude zit vlastny zivot a druhy bude nonstop pri dietati.. mne by prislo ok, keby chodim 2-3x do tyzdna ale ked tam je kazdy den 6 hodin a do toho praca, tak to predsa tu malu ani nemoze vidiet v bdelom stave.. za mna je rodic aj otec, takze fakt neni ok, ked sa otec nestara a polku roku travi venovanim sa nejakemu konicku. Predsa len, sneh na svahoch nie je 2 tyzdne..

netopejr
26. dub 2021

Dost chlapů moc neberou malý děti, ani jejich vlastní. Ne že by se o ně nedokázali postarat... ale prsotě se to dost změní někdy po druhém roce, až je s těma dětma možný víc věcí dělat "jakoby normálně". Neznamená to, že je nemilujou, ale ty mimina je prostě neberou.
Pokud je to víceméně jediná věc, která Tě u něj fakt žere.... tak bych se ho nevzdávala. Furt lepší lehce sobeckej sportovec (a má pravdu v tom, že stačí, když si zvkne kotník a bude sedět doma, nebo vykloubí koleno a dojezdil), věk ho taky dožene.

Teď je blbá doba s tím covidem, ale jinak - udělejte si svůj program, někam jeďte, s někým nebo za někým, navštěvujte se s kámoškama, co mají podobně velký dítě/děti a nečekejte, že tatínek je zdrojem zábavy a života. Někteří tatínkové jsou přes týden mimo domov nebo dělají do pozdního večera.

Nesnižuj se k podúrovňovým hádkám, zkus třeba jednou za 3 dny, že by byl s dcerou, i když jsou podmínky (dle mě lepší než každý den hodina večer), nebo o víkendech půlden, nebo ať sám navrhne.

A přes léto ho navykni na to, že s dcerou čas tráví - zvykne si na ni, bude mu chybět, když s ní nebude. Nech je jet na dovolenou, víkend nebo někam samotný dva.... to je pak hodně jiný, než když všechno/mnoho/to samé kolem dcery děláš Ty. Jenom podmínka - nic nekomentuj, on to taky zvládne, i když s jiným přístupem. A dcera si to užije, zas jinak než s Tebou.

A Ty teďka nejezdíš, jen on? Nebo někdy taky chodíš a on hlídá?

autor
26. dub 2021

@nanyh jsem ráda, že jsem sem napsala, protože jsem se na to chtěla podívat víc objektivně a děkuji i za takový názor. Ale podle mě je rozdíl, jestli jde o koníčka nebo o práci, ne? Jinak, co se týče práce, kvůli koroně tam od listopadu nechodí, ale čas, který má navíc věnuje zas jenom snowboardu...

autor
26. dub 2021

@konidana to teda fakt jo, jak já jsem se těšila na to malé miminko a nechápala jsem maminky, které říkali, že by klidně prvních pár let života dítěte přeskočily, ale už je chápu 🙈

netopejr
26. dub 2021

Autorko, No, pak ještě otázka... co ho na ten svah tak pořád žene... jezdí sám... bráchou... s nějakou partou... nebou ženou?

kevi1
26. dub 2021

@nanyh mne pride konicek a praca tiez nieco trochu ine. Ale toto su veci, ktore by si ludia mali prediskutovat pred tym, nez maju spolu dieta - moj manzel vedel, ze ak chce dieta so mnou, musi sa chciet plnohodnotne starat, lebo rodicia sme obaja. Nutit by som ho do toho nenutila, proste ak by to tak nemal tiez, nemala by som s nim dieta. Nastastie sme v tomto na jednej vlne.

codal
26. dub 2021

@nanyh tak ono je něco jiného, když chlap pracuje, než když si chlap užívá svého koníčku každý den několik hodin a žena je neustále doma s dítětem a němá čas ani na sebe, ani na své koníčky. Opravdu mi nepřijde normlaní, aby chlap trávil dennodenně na svahu a na svou rodinu takhle kašlal. Ano, brala si ho s tím, že má koníček, ale dítě mají společné, tak péče by měla být alespoň v rámci možností společná. On není ochotný udělat kompromis, takže rozhodně to není o tom, že ona bourá vztah. To má držet hubu a krok a čekat až se milostpán vydovádí? Kompromisy mají být oboustranné. Tohle prostě není fér. Neříkám, že se má chlap vzdát koníčku kvůli dítěti, ale to omezení je na místě a to, že mu vlastní dítě a vlastní rodina nestojí za to, aby svůj koníček omezil a místo toho svůj čas trávil s nimi, je vážně hodně smutný a nedivím se, že je autorka z to rozčarovaná, zvlášť pokud dítě bylo plánované a chtěné oběma.

autor
26. dub 2021

@netopejr děkuji za moc přínosný komentář, já vlastně vím, co mám a nechci to stratit a hodně to špatné souvisí s tou dobou, co teď žijeme. Nejhorší je, že já nemám poblíž žádnou blízkou osobu, peru se tu s tím sama.

autor
26. dub 2021

@netopejr to, co ho tam žene, se snažím pochopit celých těch 12 let, co jsme spolu. Je to vášeň, láska, závislost... Jezdí s partou kamarádů, nevím jestli narážíš na to, že tam je kvůli nějaké holce, ale tím jsem si naprosto jistá, že ne.

kevi1
26. dub 2021

@codal lenze ono je to o tom, ze niektorym zenam proste naozaj uprimne nevadi, ze oni su s dietatom 24/7 a manzel deti vidi 10 minut denne... proste su v tom stastne a ked niekto to ma inak, tak to nechapu a automaticky su "tie zle" tie zeny.
Osobne som si neurobila dieta, aby som ho mala sama pre seba, pre mna by bolo neakceptovatelne aj to, keby moj manzel pracoval tolko, ze by mal na mna a na dieta pol hodinu denne a mala by som "byt rada", ze si na nas urobil nejaku tu volnu nedelu... ale toto su veci, ktore moj manzel vedel, praca bavi nas oboch, konicky mame tiez obaja, ja osobne by som 24/7 sama s dietatom scvokla.. ono je asi trochu chyba ocakavat nieco - napriklad to, ze sa chlap po porode dietata zmeni, oni su potom ti chlapi nakoniec naozaj aj nastvani, lebo ved predsa zena vedela, ze on ma taku a taku pracu a taky a taky konicek. V idealnom svete by mali byt vsetci otcovia uvedomeli a mali by chciet travit s detmi cas sami od seba, ale bohuzial vela chlapov to tak nema. Alebo trebars ma, ale az ked su deti starsie. Ja by som s takym chlapom dieta nemala, ale svet je plno zenskych, ktorym to vobec nebavi. Dolezite je o tom komunikovat dopredu, lebo ked uz je dieta na svete, ide to tazko.. bud to chlapovi vklude vysvetlim a ten to pochopi a najde sa nejaky kompromis, alebo to nepochopi a zmierim sa s tym ja.

konidana
26. dub 2021

hele já byla 3 roky na rodičáku (se dvěma dětma postupně) a byla jsem zralá na psychiatra a to nebyla korona. Ale ono to bylo asi stejný, když jsem měla děti 24/7 celé roky - hmmm tak půlden za rok bez dětí - vyřizování 😅 Chlap tí dítě vezme na fotbal, nebo lyžovat, ale fakt si toho svého nedokážu představit miminko přebalovat - jó jednou to zkusil a prý už nikdy více. Časem to zvládl, ale až u těch dětí od 2 let výš. Zkus si vydupat/domluvit nějaký svůj volný čas, abyste to měli aspoň trochu vyvážené, na tom jsem já pohořela. Teď už mi to jde líp🙂

autor
26. dub 2021

@kevi1 nechci ho tady bránit, když jsem si na něj vlastně přišla stěžovat, ale toto se asi u nás trochu stalo - čekala jsem, že se změní a on ne a teď jsem naštvaná a on taky. Ale jenom v zimě a už jen na pár let, tak se mi to nechce vzdávat...

autor
26. dub 2021

@konidana on v létě dělá všechno, klidně přebaluje, můžu je nechat doma a jet na nákup, poradí si, fakt se snaží. Ale v zimě prostě vede ten snowboard.