Rozdílný přístup ke škole v rodině. Jsem hysterka, nebo je chyba někde jinde?

17. čer 2023

S manželem máme rozdílný přístup ke škole. Za mě má škola přednost. Nikdy jsem jako dítě nechyběla ve škole kvůli výletům nebo dovolené. Na to jsou prázdniny.
Manžel to má naopak. Prostě život je jen jeden. Jako dítě pravidelně byl pryč v září, lednu, červnu a k tomu hodně prodloužených víkendů.
Teď jde o naše děti. S absencemi pořád nesouhlasím. Nakonec jsem souhlasila s týdnem na horách v zimě.
Tchyně se svým partnerem mě ale teď obešli, vyzvedli syna, když jsem byla v práci a odvezli si ho. Manžel to zpětně odsouhlasil. Byly z toho 3 dny absence. Vadí mi to, protože je to porušení pravidel. Delší absence se má hlásit ve škole. Navíc si myslím, že škola je teď na prvním místě. V tomto týdnu psali závěrečné práce z češtiny, matiky, angličtiny, vlastivědy. Tři že čtyř nepsal.
Manžel mi řekl, že to moc řeším a jsem hysterka. Kdyby se mnou byla domluva, tak mě prý nikdo nemusí obcházet.
Takže jsem opravdu hysterka, nebo je chyba někde jinde?
Manžel mi řekl, že jsem hysterka a řeším nesmysly.

danfal
17. čer 2023

Tak mě by hlavně mrzelo, že by tohle můj muž udělal bez mého vědomí. Cítila bych to od něj jako zradu. Babičce bych rázně řekla, že takto teda ne. V případě, že by mě obešlo, bych si pro dítě přijela.

laxesis
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
17. čer 2023

@danfal oni to neřekli ani jemu, protože by stál na mé straně. Volali mu, až když byli na místě a to jim řekl, že když už tam jsou, tak ať to neřeší.
Pak mi řekl, že se mnou není domluva, proto se rodičům nediví, že to tak udělali.

Já bych trvala na návratu zpátky, i když by mi to asi nebylo nic platné.
Nemáme aktuálně pojízdné auto, takže bych si pro dítě nedojela a oni to věděli.

danfal
17. čer 2023

Tak to by si moji ani manželovi rodiče nikdy nedovolili. Já bych ječela a rozhodně by si to babička za rámeček nedala. Nedovedu pochopit, že toto udělá dospěly člověk. A tvůj muž tomu nasadil korunu. Hysterka nejsi, jako debil se chová tvůj muž. Mně by to od manžela tolik ranilo.

laxesis
17. čer 2023

Jako promiň, ale toto udělat bez našeho vědomí prarodiče, tak děti hodně dlouho neuvidí, manžel by jim dal hroznou sodu, jak si to vůbec můžou dovolit. A pokud by se je snažil omlouvat, tak by dosta l sodui on ode mě. To se prostě nedělá.

slecnami
17. čer 2023

Byla bych vytočená neskutečně. Pro dítě bych asi nejezdila, testy už jsou teď stejně napsané, akorát by bylo smutné (teda pokud vůbec někam jet chtělo), ALE!! Tchánovcům i manželovi bych vynadala, s nimi (dočasně?) omezila styky (omluva od nich by měla být samozřejmostí) a v případě blbých keců si myslím, že bych pohrozila i zavoláním policie, pokud by se to mělo opakovat, protože odvézt dítě bez vědomí tvého i manžela je fakt přes čáru. A ne, nejsem nějaká hysterka, ale takhle mě obejít, to by mě fakt na*ralo.

autor
17. čer 2023

@laxesis odvezli jen jedno dítě. Druhé nám nechali doma, protože je s ním moc práce.

autor
17. čer 2023

@slecnami s tchánovci jsem mluvila a nevidí pochybení na své straně. Prý to zbytečně hrotím. Prostě dítě si to užilo a měla bych být ráda. Škola se přeceňuje. Pokud změním svůj přístup a bude se mnou rozumná domluva, nebudou mě muset obcházet.
Taky mám špatný vliv na manžela, protože toho by to dřív ani nenapadlo.

danfal
17. čer 2023

To jako vážně? Oni ti vezmou dítě a ty jsi ta špatná?

bramarfi
17. čer 2023

Zrušila bych souhlas s tím, že mohou prarodiče vyzvednout dítě ze školy. Vypisují se do papírů opravněné osoby, ne?

slecnami
17. čer 2023

Jako pardon, ale tohle jim přijde normální?! Schválně bych jim poslala odkaz na tuto diskuzi, třeba by jim došlo, že jsou mimo mísu. Obecně asi nezavrhuji dovolenou v době školy, ačkoliv prázdniny děti mají docela dlouhé, každý to má jinak a toto nebudu soudit, nicméně ty jsi rodič a ty rozhoduješ. Tečka. 🙈💩🤷

slecnami
17. čer 2023

A věta "nebudou tě muset obcházet"??! Vaří se mi krev, fakt 🤯 Oni tě NESMÍ obcházet!

autor
17. čer 2023

@danfal podle nich ano. Není se mnou domluva.
Proto se ptám, jestli je opravdu tak mimo, že chci, aby dítě chodilo pravidelně do školy. Třeba je normální, že děti tu a tam vypadnou. Švagrovci jsou věčně někde. Minimálně 1x do měsíce si dělají prodloužený víkend.
Letos jsem ustoupila a dovolila jsem ten týden na horách.

@bramarfi dítě je už velké a chodí domů samo.

cilkat
17. čer 2023

Podle mě jsou v tom dvě roviny:
První je škola... kde... jsme z učitelské rodiny, vlastně sdílím tvůj přístup... a samotnou mě překvapuje, když teď moje vlastní mamka (a učitelka! ) přichází s návrhy "hele, nechceš příští týden nedat kluky do školky a ject s námi na výlet?" ... Za mě občasná absence z důvodů výletu neuškodí, když vyjde do rozumné doby - což konec klasifikace není. ALe třeba příští týden po uzavření známek už klidně.
Druhá je to, že bez tvého vědomý vzali dítě pryč. SOrry jako, tomu se v právnické řeči říká únos. A to bez ohledu na to, že vám to nakonec řekli a že vám dítě pak vrátili, že.

danfal
17. čer 2023

Tady vůbec nejde o školu, ale že tě nerespektují jako rodiče. Jednají s tebou hrozně. Po tomto by mě dlouho neviděli.

bramarfi
17. čer 2023

Takže ho sebrali před školou? To je dost drsný. Takhle... já ti naprosto rozumím. Vyváděla bych. Jediná cesta je dobrat se konsenzu s manželem, musíte být zajedno, aby se eliminovala možnost, že je bude krýt. Podle mě ty letošní hory byly od tebe vstřícný krok. U toho bych asi setrvala. Netuším, kam až to vyeskaluje, ale odvézt dítě pryč bez vědomí rodičů je na ohlášení na policii (tedy bezprostředně po činu, ne až když jim to manžel posvětil). A kdyby mě furt chtěli obcházet, asi bych to na ně vytáhla...

krisstina93
17. čer 2023

Podle mě hysterka trochu jsi no. Chápala bych to, kdyby dítě mělo hodně absence třeba kvůli nemocem a hrozilo, ze nebude klasifikovane, ale takhle bych fakt nějaký den neřešila. Já mám teda postoj jako tvůj manžel, týden zajímavé dovolené, kde dítě pozná jinou kulturu, kraj apod, mu dá víc jak týden sezení ve skole. Syn měl třeba i par absencí kvůli sportu, ze měli různě turnaje v týdnu, ani učitelka s tím neměla žádný problém. Akorat by mi vadilo, ze mě prarodiče obchází no, asi se te boji. Ale otec má stejně právo jako ty, rozhodnout o tom, jestli dítě půjde někam na výlet.

bramarfi
17. čer 2023

@krisstina93 Jenže on to nevěděl ani ten otec. Jen jim to schválil ex post, až potom. Tohle podle mě není vůbec košér.

radecka1
17. čer 2023

Obecně nemám problém s tím pokud dítě nejde do školy (klidně i delší čas), ale musí to splňovat tyto podmínky: 1. Dítě nemá se školou problém (dobře se učí) 2. Na dovolené se něco dozví, naučí (válečka u moře all in max. 1 týden) 3. Aby to co nejméně narušovalo skolu, když nic důležitého nepisou (pokud ma známku jasnou nevadilo by mi ani během velké pisemky, ale chtěla bych to mít dohodnuté ve škole s případnou nahradou.) 4. Jedině předem dohodnuté.

autor
17. čer 2023

@bramarfi sebrali ho doma.

@danfal tady jde právě o školu. Kdy je to o mně, protože je pravda, že o tomto odmítám diskutovat. Hlavně v týdnu, kdy se řeší klasifikace. Už týden na horach mi přišlo jako vstřícný krok.

@krisstina93 kdyby počkali 2 týdny, mohli si ho vzít kamkoliv.

@radecka1 jednalo se o 3 dny na vsi. Domluvili se se známými. Jen chodili na vycházky do okolí.

barmil
17. čer 2023

Děti ze školy beru, problém s učením nemají a věřím, že i během našich cest se něco naučí. Nás takhle naši taky brali, pak jsem dost cestovala i během studií a zastávám názor, že vidět věci v kontextu a poznat i kulturu, jazyky využít v praxi atd Ti mnohdy dá víc, než sedět v lavici a biflovat se.
Tady jde spíš o to, že Tě manžel a jeho rodina nerespektují a obchází, to je pro mě hlavní problém a pokud delaji věci natajno, tak bych se změnou, aniž by sis dupla a udělala pořádně zle, moc nepočítala.

rnika
17. čer 2023

Ty jo, tak to by me tchyně vytocila hodně, pokud nebyla domluvena ani s manželem. Jinak u me ma škola také přednost, maximálně třeba patek k víkendu a to tak jednou za školní rok.

rebe
17. čer 2023

Celkově sdílím přístup tvého manžela, nicméně kdyby mi někdo unesl dítě, okamžitě volám policii, a absolutně by v tom nehrálo roli, že to byla babička.

galatea_a
17. čer 2023

Podle mě to udělali naschvál, aby ti ukázali, že oni mají navrch a oni to budou kontrolovat (výchovu) a nějaká snacha jim nebude říkat, co mají dělat s jejich vnoučetem. Což je samozřejmě naprosto strašný. 😒

autor
17. čer 2023

@galatea_a nejhorší je, že jsme zatím neměli žádný konflikt. Na všem jsme se domluvili. Vždy se ptali, co můžou a nemůžou. Vše respektovali.

editah222
17. čer 2023

Jsem pro dovolenou i v průběhu školního roku, pokud dítě nemá ve škole problém a je schopné učivo dohnat. Ovšem chování a jednání tvých tchanovcu mi přijde naprosto mimo tuto otazku. Jak si můžou dítě vzít bez souhlasu rodičů?

janedv
17. čer 2023

Asi takto - unest ti dite nemeli. To je pres caru. Ale jinak souhlas, ze par dnu absence neni potreba hrotit. Zazitky s (pra) rodici jsou podle meho nazoru dulezitejsi. A to platim vyberovou soukromou skolu,takze vyznam vzdelani rozhodne nepodcenuji.
Tim chci rict, ze byt dogmaticka v zajmu vyssiho cile a rozhadat si rodinu je spatne. Na obou stranach jsou ted vyhrocene emoce, oni jsou presvedceni, ze pro dite delaji to nejlepsi (zazitky), ty taky (vzdelani).
Cestu ven bych videla v tom, ze nabidnes nejake prodlouzene vikendy a cesty, ALE oni slibi, ze nikdy nepujdou za zady tebe nebo manzela.

laxesis
17. čer 2023

Mě se tady u toho zvedá tlak u té diskuze.... čím víc toho čtu, tím spíš bych na ně volala policajty jako @rebe 😅 jako nikdo mi bez mého vědomí prostě dítě NIKAM neodveze. Rozhodně by teď proběhla velice důrazná diskuze o tom, ať si o mě myslí, že jsem třeba hysterka, ale to prostě nejsou JEJICH děti (dítě) a pokud ho chtějí odvést, byť na 5 minut, tak první o tom budu vědět já a manžel, tedy jejich rodiče.
Zbytek ohledně výchovy a výuky už si musíte s mužem vykomunikovat, myslím si, že kompromis se najít dá.

radecka1
17. čer 2023

Tak to by mi vadilo.

mama_mila
17. čer 2023

Tak ti by dostali takovou čočku, že by teprve poznali, co je hysterka