Zdravím,chtěla bych se tu trochu vypsat a poprosit o radu. Jsem s partnerem 2 roky, pul roku spolu bydlime a jeste pul roku mame do konce smlouvy na dobu urcitou. Bohuzel se to ma tak, ze uz v minulosti byly nejale problemy i jeden rozchod. Partner uprednostnoval ruzne party, kamose a tak prede mnou, na vsech akcích hodne pil (za tyden třeba 30 piv a k tomu ruzny drinky), doma teda nepije. Je mlady, je mu 26, na diteti jsme se dohodli za rok a neco, takze jsem to jeste tak nejak brala. Pak jsme se sestehovali. Nejaly problemy spojene se vzajemnym dojizdenim (jen v ramci jednoho velkeho mesta) odpadly, ale jiny vyeskalovaly. Bohužel se zdruraznily jeho problemy s komunikaci, nikdy tu pro me vlastne poradne nebyl, zatimco ja pro nej vzdy. Dokonce mel na jare exekuci kvuli sve blbosti a lenosti neco vcas zaplatit. Nakonec nedavno vyslo najevo (nepriznal to sam od sebe), ze ma dluhy. Dela to asi 150k. Neni to moc, ale on je ma roky a neresi to, dal si rozhazuje. Po rozchodu 2 tydny zpet slibil, ze si teda najde druhou práci, na cemz ted fakt pracuje. Jenze ty dalsi věci porad trvaji. Doma skoro nic neudela, pro me neudelal nic hezkyho hrozne dlouho, ja mu furt kupuju malickosti, vyvarim, prizpusobuju se. Dneska sel zase pit, i kdyz vedel, ze jsem chtela konecne po dlouhy dobe byt v patek vecer spolu. Vcera v nastvanosti rekl, ze teda vecer doma bude, ale dneska psal, ze jde do hospody. Zaobalil to do toho, ze ma kamarad svatek, ale na me narozky se na me prakticky vylaslal. Mam pocit, ze mi kazdou chvíli necim ublíží. Neni zly, ale sobecky a neempaticky a ja uz nemuzu. Je toho mnohem vic samozřejmě. Rozcjod je asi jedine reseni (nebo to vidite jinak?). Problem je, ze spolu budeme do brezna bydlet, mame smlouvu na urcito a jak jsem pochopila, nemuzeme driv odejit. Ale nedokazu si to představit. Maly byt, jedna postel, pul roku. Byla jste nekdy nektera v takove situaci? Da se to zvladnout?
Žili jsme s bývalým ve společné pronajatém bytě cca 3mesice pote co jsme si řekli, že je konec. Mezitím jsem si našla a zařizovala jiné bydlení. U nás se rozchodem vše pročistilo a vlastně se nám pak žilo tu chvíli celkem dobře... Ale delší dobu bych to určitě nechtěla.
@rnika Bohužel nemam na to, platit nekde dalsi najem. Mam uspory na stavebku a dalsi uspory, co jsem mela volne k dispozici jsem dala na vratnou kauci (3 najmy), protože pritel slibil, ze mi postupne pulku splati. To jsem nevedela, ze ma dluhy, jinak bych do spolecnyho bydleni nesla 🙃
Utikej pryc a rychle… bud rada ze nemate deti a nic te u nej de facto nedrzi. Kdyz pro tebe nic nedela od zacatku vztahu, bude to casem jen horsi, nikdy pro nej nebudes priorita. Podle me jeste vubec nema zajem neco spolecneho budovat, nejdriv potrebuje dospet a ty jsi uz jinde, hazis perly svinim.
Kontaktuj majitele bytu, muzete dat normalne vypoved i pred vyprsenim smlouvy, ve vypovedni dobe (2 nebo 3 mesice) si najdes jine bydleni, vratna kauce se ti vrati a odchazis i se svyma usporama.
@mysh_me Muzeme dat vypoved i se smlouvou na urcito? Ja četla, ze to můžeme jen z nejakych vaznych duvodu typu nova prace nekde daleko, zdravotni potíže atd. Nevim, jestli rozchod bude stacit. Majitel je hodne puntickarsky a takovy dodrzovatel vseho :/
Nevim, jakje to pravne, ale reseni to urcite nejake ma. Ten najem platis ty a on ti prispiva nebo jak to mate?
Ja bych se toho tveho kluka zeptala, zda se odstehuje on nebo ty. A podle toho bych se zaridila. Predpokladam, ze stehovat se chtit nebude, tak bych si sbalila kufry ja a rovnou se spojila s majitelem a rekla mu, ze najem od ted plati (ex)pritel, takze veskera komunikace ted bude s nim. Udelala bych dodatek k najemni smlouve, ze od data toho a toho je jediny najemce ten a ten. A tim se vyvazala. Nebo jinym spravnym zpusobem.
A nasla si vlastni bydleni nebo sla zpatky aspon na prechodnou dobu k rodicum 🤷♀️
To, co popisujes, neni k ziti. Alespon ne k stastnemu ziti. Tvuj budouci expritel je tovarna na problemy, zavcas ruce pryc 😳
Hodně toho je o vzájemné domluvě, s ex jsme takhle bydleli 2 měsíce a nebyl problém. Kamarádka v době rozvodu dokonce rok a půl. Ale jsou páry, kde to nepůjde ani dvě noci...
A nájem to a samé, moji nájemníci se rozešli a normálně jsem se s nimi domluvila, kdy se který odstěhuje a komu vrátit kauci.
Takže to zkuste nejdříve vykomunikovat, třeba to půjde. Horší bude, kdyby začal partner dělat problémy.
Autorko- precti si smlouvu, v ni urcite budes mit informaci k vypovedi a to bud ze strany tvoji nebo najemce. Davam smlouvy taky na urcito a dodatkem prodluzuju. Je blbost, aby si ji nemohla vypovedet driv. A jestli neni najemce blbej, normalne se domluvte. Jestli je to byt za normalni penize, nove najemce si musi najit hned druhy den.
Dekuji holky, ja prave tu smlouvu znam ma zpamet. Je psana na nas oba, najem jde z meho uctu, stejně tak plyn a elektrika. Bohužel jak rikam, pronajimatel je puntickar. Urcite by tu nenechal bydlet jen pritele. Hledali spolehlive najemniky, skoro dokonale nas prolustrovali. Bohužel stejne jako ja nemohli videt jeho nebankovni pujcky. Slibovali jsme jim, jak tu budeme tak 5 let urcite. Respektive to rikal sam partner..ted zpetne je to fakt smesne. Jak jsme se asi dva tydny zpet rozesli, byli jsme vedle sebe par dni a fungovalo to v pohode, tak treba to pujde i tak. Ale zkusim se kdyztak nejak spojit s majitelem a domluvit. Pritel nema kam jit, ma jen mamku v byti bytecku, na kauci stopro nema prachy 🙃 Kazdopadne o rozchodu jsem uz rozhodnuta, protože jak sel vecer pryc, tak ještě neprisel domu. To nikdy neudelal. Podle me se totalne opil a spi u nejakyho kamose. Nevery by schopen asi nebyl, ale tak ci tak, to, ze mi nedal vedet (ani od kamosu treba, kdyby mel vybity mobil), je takova pomyslna posledni kapka. Jen doufam, ze se mu nic nestalo
Teď koukam, ze je tam i vypoved dohodou. Tak dobry. Cetla jsem to x krat a tohle prehledla. To by mohlo jit, snad bude majitel chapavy a ne moc nastvany 😔
A ten byt sama neutahnes? Že by se on jen odstěhoval?
@rnika Spis ne :/ A jak rikam, on nema kam jit. Ale predtim jsme to udelali tak, ze ja byla hlavne v loznici a on hlavne v obyvaku. Nastesti mame oba dost aktivit, tak to asi nejak tak zvladneme oddelit a par měsíců zvladnout. V pondeli zavolam tomu majitely a budu snad moudřejší🙂
Raději se dnaž už s ním nebydlet, než zkoušet nějakou formu porozchodového spolubydlení. To prostě fakt dělá neplechu. Určitě chceš aby ti bylo co nejdřív lépe a nic ti neotravovalo život. Tvůj ex je nezodpovědný děcko.
Mas konec měsíce, takže sepis vypoved,2 mesice ti poběží výpovědní lhuta,tzn. 31.12. oba odchazite z bytu a tobě prijde zpet veskera kauce. Odstehuj se z bytu také, protože jestli on nema kam jit a všechny peníze se strhavaji z tveho účtu,tak se taky u tebe může nějakou dobu "zdržet" a peníze nemusí dávat. Ty si zacni hledat bydlení taky, třeba neseženes hned a jestli bydlis ve větším městě,mrkni i na spolubydleni,nevyjde tě to tak draho..
Pokud je smlouva na něj a ty nájem stejně platíš, tak ho neplať a odejdi. Pokud je smlouva na Tebe, tak příště vykopni jeho. Tak jednoduché to je.
On lepší nebude, s chlastáním on nic udělat nechce, furt bude hledat výmluvy, proč chlastat, bohužel. Naopak, přijde mi, že tím, jak je pod vlivem tak je mu spousta věcí u říti, plánovat dítě s někým, kdo má dluhy a neřeší je, je sebevražda. On Tě využívá, místo mámy se o něj staráš ty, podle toho co píšeš. Jsi mladá a evidentně vidíš, že je tohle špatně. A ano, je to špatně. Ukončí to zavčas a najdi si lepšího. Ve 26 letech už by měl mít nějaký věci srovnané v hlavě, pokud chce mít vztah. Ale on věci neřeší, není mu už 20, tak to s ním ukonči, strašně se Ti uleví.
Jo a nebo jak už Ti někdo radil, dej majiteli do 31.10. Výpověď a odejdeš za tři měsíce. Kauci můžeš využít na zaplacení těch tří nájmů, prostě nezaplatíš nájem a pronajímatell si jej zaplatí kaucí, od toho kauce je. Na chlapa neber ohledy, ať si bydlí, kde chce, není to tvůj problém.
Napsala jsem to mozna trochu chaoticky. Mozna znim jako stihacka, co mu nedovolí zajmy, ale tak to neni. Jen vidim, jak ja ho podporuju, i ted kupuju daleko vic jidla, delam 80 % uklidu, kdyz jsem byla u nasich na neschopence (jeste jsme spolu nebydleli) a bylo mi psychicky zle a rikala jsem, jestli by prijel, tak mi napsal, ze ne, ze by musel pak rano brzo vstávat, ale o par dni pozdeji spal uprostred tydne u kamarada, co bydli od našich kousek, protože ocividne kvuli fotbalu a pivu mu to vstavani nevadi. Ma samozřejmě spoustu pozitivnich vlastnosti, ktere miluju, jinak bych s nim davno nebyla. Ale ta budoucnost je s nim tak nejista. Dite za rok nebude, protože dluhy jeste splacene nebudou (dp toho bych proste nesla), nikdy nejsem jeho prioritou, kazdou chvíli me nejaky jeho chovani mrzi. Rikala jsem si, ze mame blbe období..ale to uz je nekolik mesicu :(