Rozchod?

ela2
11. zář 2022

Ahoj holky.
Mám v hlavě totální chaos. Prosím pomozte mi pojmenovat problém. Možná jsem to já.
S manželem jsme se po 17ti letech rozešli, a to ve velmi přátelském a rozumném duchu. Prostě jsme si sedli, řekli si, že už nám to dávno neklape a že si každý půjdeme svou cestou. Nikdy jsme se nehádali, nebyli na sebe zlí. Dali jsme návrh k soudu, ten nás na jednom stání rozvedl. Na základě mediační dohody jsme měli vyřešený majetek i to, že dětí se náš rozchod musí dotknout minimálně. Bývalý manžel mi přispívá na děti dohodnutou částku s podmínkou, kterou jsme si dali oba, že oba setrváme ve stejném městě, aby si děti mohly pendlovat mezi námi, dle potřeb svých nebo nás rodičů. Máme tedy rozvod s verdiktem dětí ve společné péči. Již to funguje přes 2 roky, a musím říct, že našich dětí se rozchod dotkl minimálně. Všichni zúčastnění jsou spokojení. Ale teď k jádru pudla. Bývalý manžel měl již několik partnerek. Já jsem potkala pár měsíců po rozvodu jednoho partnera, s kterým jsem doted. Tedy spíše už nejsem. Zili jsme spolu. Klapalo nám to, s dětmi si rozuměl, oni s ním. Ted v květnu si ale pořídil dům v blízkosti domů svých starých rodičů na vesnici 90km od místa, kde jsme spolu žili. Není tam škola, obchod, velmi špatné dopravní spojení. Přestěhoval se tam s tím, že musí být nablízku svým rodičům, protože jsou už staří, a že tam vyrostl, a že už tam prostě bude žít. Rekl stěhuji se, a pokud mě miluješ, půjdeš za mnou. Pokud tu zůstaneš, je to znamení, že mě nemiluješ a pak si dělej, co chceš. Rekla jsem, že kvůli dětem a dohodě nemohu za ním. Ptala jsem se i bývalého manžela, zda by mi případně dal souhlas s odstěhováním, kvůli škole dětí, logicky by mi ho v žádném případě nedal, odpověděl. A já ho chápu. Nemohu brát dětem možnost vídat otce a otci možnost vídat své děti. Jenže partner dál argumentuje, že prý je to nesmysl, a že ho tedy opravdu nemiluji. Prý taky nechápe, jak je možné, že jsem z bývalýho nevytáhla alimenty, že prý to svědčí o tom, že jsem strašně hloupá ženská, která se nechá okrádat a nebo, že je to jen další signál toho, že svýho bývalýho stále miluji. Což není pravda. Bývalý má svůj život a já též. A ted k dotazu. Jsem o pravdu tak hloupá, že jsem měla uzavřít minulé manželství zcela, a to rozdělenou péčí o děti a alimentama, aby mě to nebrzdilo v dalším životě? Partner je na mě rozčilený doběla, prý ten dům kupoval kvůli mě, věřil prý, že ho budu následovat, a prý ho vůbec nenapadlo, že když jsem rozvedená, že se nemohu stěhovat, kam chci. Cítím se hrozně. Miluji ho, nechci ho ztratit, k dětem byl úžasný.

bara88
11. zář 2022

Miluješ někoho kdo o tobě říká že jsi hloupá a koupí barák bez toho aby se s tebou domluvil a pak ti dává ultimátum?

ela2
autor
11. zář 2022

@bara88 ano, tak jsem hloupá. ..ach jo. Koupil barák, věděla jsem o tom, ale říkala jsem, že tam nemohu jít. Jeho máti, která to inicialovala se nachala slyšet, že mě partner určitě přemluví. Já nechápu, jak si jeho rodina i on myslí, že si jen vymýšlím výmluvy, protože ho asi tak nemiluji. Já ale nemohu dvoum dětem změnit školu bez souhlasu druhého rodiče, vzít jim zázemí, kamarády, sourozence rozdělit.....to prostě nejde. Já musím zůstat na místě, dokud děti nevyrostou. Na jednu stranu si říkám toto, ale na druhou dávám zase za pravdu partnerovi, že vlastně nemohu žít svůj život, tam, kde bych chtěla. Ale zase, děti jsem chtěla, mám je, a myslím, že tu trochu této svobody jsem jim zavázána. Partner to ale vidí jako zradu vůči němu. že pro mě a děti něco udělal a já za to nejsem ani vděčná. Tak to vidí on. Mě to samozřejmě těší, ale nemohu kvůli dětem. A on to nechápe. I celá jeho rodina mě má za nevděčnou ženskou.

ela2
autor
11. zář 2022

@bara88 děkuji za názor. myslím si to taky, ale nějak nechápu co se vůbec děje. Já si myslím, že jsem člověk, se kterým se každý dohodne. Jsem schopná kompromisů, ale co se týče zázemí dětí, tam to snad není ani o kompromisech, ale povinnostech ze zákona.

tasimia
11. zář 2022

@ela2 ja bych ho poslala nekam. Tohle ždímání citů, může přerůst později v mnohém horší věci. Co to je aby Vás vztah, tvojí lásku podmiňoval? Co když ti pak řekne, pokud mě miluješ, tak dáš děti pryč a jestli ne, tak mě nemiluješ - pak to pro tebe bude dostatečný kopanec, že se chová jak blb?
Být tebou tak jsem ráda, že jste se z bývalým manželem tak dobře rozhodli, proběhlo to v klidu a míru, děti jsou spokojené a nesledují hádky. Byla by škoda to zničit, nemyslíš?

kokoska29
11. zář 2022

Je to teda dobrý manipulátor.. už teď na tebe zkouší citové vydírání a shazování a ponižování ( opravdu není normální milované osobě říkat jak je hloupá). Navíc kecy o tom že dům koupil kvůli tobě? V normálním vztahu se lidé dohodnou kde a jak bude žít ne že jeden rozhodne..Myslím že kdyby ses přestavovala tak bys toho velmi brzo litovala... můžeš být jenom ráda že se ho zbavíš.

tasimia
11. zář 2022

@ela2 a ty si ho jasně upozornila na nějaké podmínky. To, že on je akční a manipuluje pomalu s tebou, aby si nakonec udělala co chceš, je jeho boj. Věděl co a jak.
A pokud to vidí jako zradu, řekla bych mu, že ja jako zradu, vidím jeho zraňující chování, citové vydírání, manipulování a snahu zničit to co je v pohodě a funguje.

ela2
autor
11. zář 2022

@tasimia ano, to máte pravdu. Byla by hrozná škoda zničit dětem pohodu, kterou ted mají. S bývalým manželem si maximálně vycházíme vstříc - když jsou děti nemocné, vezme si je k sobě, když musím do práce, a naopak. Když on potřebuje třeba na rande, jsou děti u mě.

bara88
11. zář 2022

@ela2 ale to není jen o dětech přeci.i kdyby si děti neměla,co on ti má co dávat taková ultimátum, že pokud se neodstehujes s ním že ho nemilujes. Takovou věc si musí partneři domluvit spolu a né jeden druhého postavit před hotovou věc

ela2
autor
11. zář 2022

@tasimia ano, mám silný pocit, že žárlil a záviděl to uspořádání, co s bývalým manželem máme. On má totiž také dítě z bývalého vztahu, ale tam se hádají a perou o jedno dítě už asi 6 let a stále nejsou u konce. Jemu partnerka ze dne na den vzala dítě, pomalu vybílila byt a soudila se o alimenty i s jeho otcem. Chtěla peníze úplně od všech. Dítě ze dne na den odvezla 60km daleko, přihlásila ho do školy, podpis partnera do školy nahradil soud. A partner to bere za normální a vyžaduje to i ode mě. Prý je nesmysl čekat na souhlas mýho bývalýho, jestli mi dá souhlas s přestupem dětí na jinou školu. že on to tak neměl a že jenom vymýšlím výmluvy, abych za ním nešla, že prý to s bývalým pořád táhnu. Marné mu vysvětlovat, že můj bývalý je momentálně v zahraničí se současnou partnerkou a že o jeho soukromém životě už skoro nic nevím. ....

darinka84
11. zář 2022

@ela2 je to manipulátor, pokud řeknu nepůjdu s tebou do baráku, který chceš koupit a neodstehuji se, co na tom nepochopil
Naopak jste s exmanželem úžasní lidé, že jste se takhle domluvili.nikdo netrpí, děti spokojene a vy dva spolu vycházíte.. měli by si z vás brát příklad.. že spolu vycházíte přece není žádný důkaz o lásce k ex,ale o vyspělosti dvou dospělých.
Přítel by byl ex pritel...

ckocka
11. zář 2022

Já chápu obě strany. Ty máš starost o děti, on o rodiče.
Tvůj bývalý je zahraničí a ty se nesmíš hnout z místa?

ela2
autor
11. zář 2022

@tasimia děkuji za názor. Moc si toho vážím. Partner odešel ze dne na den. Už u mě není 2 měsíce. Zhroutila jsem se z toho, a poprvé v životě se objednala k psychoterapeutovi. Sezení proběhlo jedno, ale jen takové seznamovací, další až za měsíc. Dříve nemohu já z pracovních důvodů. Proto jsem se rozhodla napsat sem.

darinka84
11. zář 2022

@bara88 přesně tak..i kdybych děti neměla, já třeba z města kde bydlím neodejdu.miluji to tady...a už vůbec pod nátlakem..to se chlápek snad pomátl

ela2
autor
11. zář 2022

@bara88 ano, toto je asi fakt. argumentovala jsem mu tím, že kompromisy jsem schopna dělat, ale tam, kde mi to nepovoluje zákon, tam holt se musí přizpůsobit on. On má jedno dítě z bývalého vztahu, ale nemá ho v péči. vždy jen za 14dní na 2 dny. Tedy on nemá žádné závazky,a tam bych očekávala spíš to, co on očekává ode mne.

ela2
autor
11. zář 2022

@ckocka není v zahraničí. Já na západ od Prahy, on na východ od Prahy.

zuzkasim
11. zář 2022

@ela2 Tvůj nový partner nepochopil, co je to mít "použitou" ženu, omlouvám se za ten výraz, ale vzhledem k chlapům se tu používá dost často. Prostě máš jisté závazky z minulosti a to jsou děti a nějaká dohoda s bývalým mužem. Nový partner tě buď akceptuje celou, tedy i s tímto, nebo ne, jiná možnost není. Když si najdu chlapa bez nohy, ona mu taky nedoroste, i kdybych se stavěla na hlavu. Vím, je to dost těžké ve zralejším věku najít odpovídajícího partnera, natož ještě když jsou tu závazky k dětem popř. rodičům, vidím to i dost kolem sebe, tohle se prostě řeší v mnoha vztazích. Ve vašem vztahu chybí vzájemný respekt. Kupovat dům a doufat, že se tam partnerka nastěhuje, i když ona dopředu řekne, že ne, je hloupost. Ty zas musíš brát to, že tak, jako ty máš děti, má nyní on asi ty rodiče. Máte dle mě možnost buď za sebou dojíždět (netuším, jak jsou tvé děti velké, my máme po 17-letém manželství 17-letého syna, jiné to bude s menšími dětmi) nebo jít od sebe. Nelíbila by se mi ta snaha manipulovat se mnou. Ale přesto si myslím, že máte ještě šanci si to zkusit mezi sebou vyříkat.

bara88
11. zář 2022

@ela2 a pokud odešel zw dne na den a vykašlal se na tebe tak si myslím že není co řešit a měla by si být ráda že ses takového vola tak lehko zbavila

zelenaesmolda
11. zář 2022

@ela2
Budes hloupa pokud s nim odjedes,akorat s tebou manipuluje.

ela2
autor
11. zář 2022

@ckocka a ano, chápu ho i já. Kdysi jsem se nabídla, že mu s rodiči pomohu, ale mám práci na plný úvazek a dvě, resp. 4 malé děti. Práci, kterou dělám, miluju, kolektiv úžasný, vychází mi vstříc, mzda taky dobrá. Partner argumentuje, najdeš si práci v mojem místě...s rodiči bych pomohla ráda, ale jen o víkendech....

ela2
autor
11. zář 2022

@darinka84 ano, moje reakce na koupi nemovitosti, kde ten nákup proběhl během pár dní, byla stejná....říkám mu, ty ses snad zbláznil....

zuzkasim
11. zář 2022

@ela2 Teď mě trochu zarazily ty děti, nejdřív 2, teď 4...

bara88
11. zář 2022

@zuzkasim jo to sem taky nepochopila kolik jich tedy má🙂

ela2
autor
11. zář 2022

@zuzkasim ano, moc děkuji za Váš názor. Máte pravdu. Oba máme závazky. Rodičů mi je líto, ráda bych mu s nimi pomohla, ale bohužel musím se postarat o své děti na prvním místě. Jeho rodiče, nebo dojíždět za ním je pro mě časově dost náročné. Vlastně skoro nemohu. Své děti tam brát nechci, už tak mají dva domovy, kamarády o víkendech, akce zájmových kroužků o víkendech....musím je dovážet, a i když o víkendech nejdu do práce, o to větší frmol mám okolo dětí. Ještě jet 90km daleko....teoreticky bych mohla, jednou za 14dní, ale jelikož jsou děti ještě relativně malé, nevím, jaká bude nemocnost....nemohu to nikomu slibovat. On za mnou odmítá i přijet. Prý má jeden domov a ten je jinde.

ela2
autor
11. zář 2022

@bara88 ano, cítím, že bych měla být ráda, že přece není možné, pokud někdo miluje někoho, lásku podminovat bydlištěm. Ríká se, že láska i hory přenáší. Tady asi z jeho strany moc lásky nebylo. Měla bych být ráda, ale hlodají mě výčitky, že jsem se přestěhovat měla, vždyt který chlap koupí dům pro ženu, asi ten, kdo miluje? Nemám to v hlavě trochu na stranu?

ela2
autor
11. zář 2022

@zuzkasim máme s bývalým mužem 4 děti, ale dohodli jsme se, že 2 starší zůstanou u něj, a já si vzala 2 mladší. Starší mají zázemí spíše u bývalého, mladší mají zázemí u mě, nicméně pokojíčky mají všichni u nás obou.

zelenaesmolda
11. zář 2022

@ela2
ale on ten dum nekoupil pro tebe,to jsou kecy.Koupil ho protoze mu to tak vyhovuje a protoze te ma cim tlacit ke zdi.

bara88
11. zář 2022

@ela2 jako ty si opravdu myslíš že tě miluje když za tebou odmítá i přijet?a že koupil dům pro tebe?

ela2
autor
11. zář 2022

@zelenaesmolda děkuji za názor. Asi máte pravdu. Jsou tam jisté indicie, které tomu nasvědčují.

ckocka
11. zář 2022

Prostě upřednostníš štěstí své (?) a svých dětí před tím jeho. To je zcela legitimní a pochopitelné. Že s tím nejsi úplně vyrovnaná je taky pochopitelné, ne každá situace má 100% řešení, vždy musíš zvažovat pro a proti a vybrat si to nejlepší možné.

ela2
autor
11. zář 2022

@bara88 on to tvrdí, ale když jsem namítla, že až jeho dcera vyroste, bude chtít logicky dům pro sebe, příp. svou rodinu, nebo podíl. Dům je napsaný na partnera celý. Rikám, a až moje holky vyrostou, budou mít vzpomínky a celé dětství na ten dům taky. Jak to udělat, aby se tam mohly vracet? Odpověděl, že to záleží na tom, jak se ony budou chovat k jeho dceři, zda je tam pustí nebo ne. .....