Rodinné vztahy. Máte někdo podobně?

katka9184
8. bře 2022

Krásné MDŽ milé dámy 💐,
poslední dobou přemýšlím, jak je možné, že v mém věku mají na mě řeči mých rodičů takový vliv...
Jsem z toho krapet rozmrzeláa i když se snažím prosadit si svou, je to prostě špatně...
Dneska mi stačila věta, co můžu furt v bytě dělat... Rodiče mají barák a kdo nemá barák se prostě podle nich fláká... Bylo to tak vždycky. Však já bych měla ráda barák, ale už 2 roky čekáme na změnu územního plánu... Mrzí mě tyhle řeči... Přes týden jsem na dvě děti sama, chlap jezdí v pátek odpoledne a odjíždí v neděli. Každou neděli k nim jezdíme na oběd, pokud neprijedeme je zle, nebo když jim jeden víkend nechceme půjčit malého, to samé... Je zle, tónem jakým s námi mluví, si přijdu jako když nemám občanku...
Sami nepřijedou, protože mají moc práce, byly tu naposledy minulé jaro, když se narodil druhý syn a od té doby vůbec, pokud nepřijedu já, tak bychom se snad neviděli a mohla bych za to samozřejmě já... Je mi z toho ouzko.
Kolikrát bychom s chlapem chtěli být doma, jako rodina, jet na výlet... Ale tak nějak to nejde. Už jednou jsem si dupla a bylo z toho takové zle, že to nechci riskovat. Máte to někdo podobně?

jjasmina
8. bře 2022

Já takové typy keců házím za hlavu a je to o priorite, vyrustala jsem v baraku, kde se furt něco dělalo a furt makalo, takže ano na baráku se prostě maká asi víc.. Nicmene bydlime na bytě, jezdíme na vylety a práce je mnohem méně, takže je to o tom, co člověk chce..Jinak já mam řeči ostatních tam někde u zádele ..

camelinka
8. bře 2022

@katka9184 Nejde? Jde! Jsi dospela a mas svou rodinu, na tohle sem pes, ale radsi se rozhadam, nez bych se nechala nekym takhle stavet do late ....🤷

katka9184
autor
8. bře 2022

@jjasmina Jo, já to beru. My jsme od mala makali každý den venku, dělalo se dřevo, záhony, brambory, atd... Ale místo, aby si ubirali práci na stáří, tak si jí stále pridelavaji a berou to tak, že prostě musí všichni okolo...
Spíš mě mrzí to, že neprijedou, kdybych bydlela 100km neřeknu, ale 30 minut jízdy... Mno, musela jsem to nějak dostat ven 🤣🤦‍♀️

katka9184
autor
8. bře 2022

@camelinka Heleď, to jsem si říkala po narození prvního taky, že prostě tam nemůžeme být každý víkend, že to prostě nejde, já i když jsem v bytě mám taky svou práci, 3 chlapy na krku, co rádi jí, takže věčně v kuchyni a ráda bych měla alespoň pár hodin volno, jenže jim to nevysvětliš... Máma mi udělala takovou scénu, nemluvili s námi pak skoro čtvrt roku a mohla jsem za to samozřejmě já

inssomnia
8. bře 2022

@katka9184 tohle si fakt nemůžeš nechat líbit :/ prostě některé věci (které se týkají tebe a tvých dětí) budou po tvém a hotovo. Možná budeš za hysterku a nevím co, ale to už není tvůj problém. To je jejich problém (a to říkám jako člověk, který má že svojí matky taky ve třiceti vítr a bydlíme na tom barâku spolu). U nás si mamka často nabírá víc než ukousne a pak nám vyčítá, že jí s tím nepomáháme (občas i dost hystericky). Na druhou stranu, čím víc jsme pomáhali, tím víc si nabírala. Taky jsem musela jít několikrát do velkého konfliktu a vytýčit hranice. A nikdy není hotovo, to soužití se pořád vyvíjí. Většinou ale vycházíme skvěle a vycházíme si vstříc, jak to jen jde. Dost mi pomohlo si v hlavě určit, kde je 'její život a její problém' a kde 'můj život a můj problém' ;)
Táta mě vidí jednou za čtvrt roku a taky si zvykl.

klokanka31
8. bře 2022

@katka9184 A chceš furt skákat podle rodičů? Chce to konečně pochopit že jsi dospělá, máš vlastní rodinu a to by měla být priorita č.1

camelinka
8. bře 2022

@katka9184 Njn tak se holt nakou dobu nebudete bavit, ale tohle by me osobne mohlo oprcat, uz nejsi decko, aby ti nekdo sefoval zivot😉

inssomnia
8. bře 2022

@katka9184 když nemluvili, tak nemluvili, aspoň jste měli víkendy pro sebe ;)
Hele tohle mi maminka zkusila jednou - fakt mě v tom baráku měsíc ignorovala úplně a další dva komunikovala opravdu jen z nutnosti a v jednoduchých větách (důvod byl tak neuvěřitelně dětinskej, až se tomu zpětně směju). Když jsem to emočně rozdýchala, tak jsem začala být tak 'normální', až to bylo na pěst. :D normálně jsem se s ní bavila, ignorovala jsem, že neodpovídá... Moc dlouho to pak nevydržela.

pipi_puncocha
8. bře 2022

Jestli to opravdu chceš změnit, tak doporučuju psychoterapii, dobrého psychologa. Je to běh na dlouhou trať, velmi náročný, člověk něco ztratí, ale zase něco získá a třeba svým dětem pak předá lépe fungující model.

katka9184
autor
8. bře 2022

@klokanka31 No právě, že nechci, ještě teď jak chlap prostě jezdí domu tak jak jezdí, tak to vidím i trochu z jiného úhlu, nezeptají se, zda nechci pomoc, i když mi nebylo dobře,atd. Jo, malého si berou, ale každý víkend tam být taky nemusí, chceme ho mít kvůli chlapovi taky doma.
Už se těším na léto až někam vypadneme... Je to hrozný, ale já se těším na dva volné víkendy, jen my a žádné řešení takových situací.

kikca88
8. bře 2022

@katka9184 ano, taky jsem měla ze strany od nasich psychické vydírání, stačilo poprosit ,že chci něco jinak a byl "oheň na střeše " . u nas to bohužel nedopadlo dobře... uz 8 mesicu jsme se neviděli a snad nebudeme i nadále, ja tyto natlaky nedávám, dokonce se mi udelal z toho ekzem se ktery bojuji...

katka9184
autor
8. bře 2022

Nejlepší je, že chlap jezdí teda v pátek odpoledne, přiveze tašku oblečení, to se musí samozřejmě vše vyprat a musím mu navarit na celý týden a samozřejmě napect, bez toho sladkého by asi neodjel 🤣🤦‍♀️... Ale já teda sobota peru, vařím několik obědu, peču, starám se o rodinu a v neděli ráno už zase jedeme k nim a odpoledne chlap zase odjíždí pryč... Je to neskutečný kolotoč a už mě to nebaví

katka9184
autor
8. bře 2022

@kikca88 No taky pěkný... Koukám, že tohle se prostě děje a ač jsme dospělé, tak rodiče na nás mají opravdu velký vliv...
Já mám zase rozjeté úzkosti, ale po narození mladšího s nima úspěšně bojuji💪

klokanka31
8. bře 2022

@katka9184 Tak ty víkendy prostě utípni,přece dítě potřebuje vidět hlavně tátu. Je blbý že spousta rodičů si myslí jak je musíme poslouchat,jak musíme být furt u nich na návštěvě, a neuvědomují si že ale chceme mít svůj vlastní rodinný život. Bude to chtít být tvrdá, a když se nebudou bavit? No tak nebudou. Jestli vás mají upřímně rádi, tak budou tolerovat vaše přání. A pokud nebudou, tak ti nestojí za to aby ses kvůli nim trápila.

mourovatakocka
8. bře 2022

@katka9184 Ty budeš tak dlouho něčí dcera, až přestaneš být něčí manželka. Jsi dospělá, chovej se tak a nedělej ze sebe blbce jen pro klid v rodině.

katka9184
autor
8. bře 2022

Budu se na to muset nějak zaměřit, posilnit a udělat ten krok, s přicházejím jarem a létem stejně věštím nějaký problém

pavlinar
8. bře 2022

Taky me zasahují reci mamy, i když rozumem vim, ze treba nema pravdu. Ale toto bych si libit nenechala, a muj muz vubec.. ze bysme byli kazdy víkend u nasich a nemohli na výlet??? Ne, omezila bych to.. a když se urazí, tak se urazí.. a tez bych řekla, ze oni si vybrali barak a vse co s tim souvisí. Vy (zatim) byt, vaše volba... my mame taky jen byt, 1 malý dite.. a tady je takové prace, no jeje... nestiham nic.. je to o prioritách a ty mam ted jinde než v naklizenem bytecku 🙂

emillyhk
8. bře 2022

Upřímně? Bych se jim na to vybodla... Máš vlastní rodinu, muže skoro nevidíš, děti ho skoro nevidí, máte na sebe jako rodina málo času a ještě ho budete trávit vysedáváním u rodičů? Pokud teda babička trvá na tom, že tam jednou týdně musíte jet, domluvila bych se na odpoledni v týdnu a jednu neděli měsíčně. Pokud se jí to nelíbí, její problém. Jsi dospělá, zařiď se podle sebe. Co na to manžel, že "musí" trávit víkend, jak mu diktuje tchýně?

hanka_333
8. bře 2022

@katka9184 Proc nezajedes s detma k rodičům v týdnu na jedno odpoledne? Stejně tak syn tam může přespat v týdnu a o víkendu, at je s tátou. A muž musí jist celý týden jen jidlo uvařené doma? Toto není moc rodinný život. O víkendu vařit nebo být u tchyně. Ať to neodnese manželství

darinka84
8. bře 2022

@katka9184 tak pokud máš pocit a nastavené v hlavě, že rodiče řídí jak budete trávit víkend tak se nediv, že se chovají jako k nesvepravné a nedospělé.. V klidu a s láskou bych jim sdělila, že každý víkend tam prostě nebudete.. Můžete se vidět i přes týden a necouvla bych.. Rodiče vidím ráda, ale.... Navíc pokud bych měla chlapa jen na víkendy tak to bych určitě chtěla být hlavně s ním.. Tohle je jen na tobě.

darinka84
8. bře 2022

@emillyhk to by mě taky zajímalo co chlap na to... To musí být v podstatě opruz a to máme vztahy blízké a pevné s prarodiči.

cuuza
8. bře 2022

Přestaň se chovat jako dítě a začni se chovat jako dospělá žena, která má svoji rodinu, ono si to sedne i když ne hned...

katka9184
autor
8. bře 2022

Já k našim většinou 1x týdně jedu, když to vyjde. V létě jsme tam byli i 2x v týdnu, ale to s letošními cenami benzínu asi nehrozí 🤣... Pak se vidíme, když jim vezu malého, a pak si pro něj jedeme. Vím, že to myslí třeba dobře s tím malým, že nám zbyde doma jen jedno dítě... Ale stejně tam pořád musíme jet.
Chlap by chtěl být taky občas doma, kord teď když bude mít ještě zkouškové, tak bude muset sedět nad učením.
My už jsme jim to říkali, že třeba budeme jezdit jednou za 14 dní, že se chceme užít jako rodina a to byl právě oheň na střeše.
Jinak... Ano, chlap nemá jinou možnost stravování, vyšlo to teď takto 2 měsíce v roce... Od dubna už opět strava bude, tak mi ubyfe krapet práce.
Ono na ten oheň na střeše stejně dojde, cítím to v kostech.

katka9184
autor
8. bře 2022

@cuuza Dobrý, jako dítě se vážně nechovám... Ale rodiče mají na nás děti velký vliv, i když doma nebydlíme. Někdo má žaludek na hádky, někdo ne...vim, že se stejně do hádek asi budu muset pustit, i když se vždy snažím řešit věci v klidu

mourovatakocka
8. bře 2022

@katka9184 Oheň na střeše. Já tě chápu, ale tohle je neudržitelné se zachováním zdravého rozumu a manželství. Upřímně? I jednou za dva týdny je podle mě hodně.

l01991
8. bře 2022

Ne,prostě ne.Rodiče již nemam ale diky takovemu chovani (ty vše robiš špatně,jsi špatna matka bo to narobiš jako my...) už nejsem v kontaktu se zbytkem rodiny.Nejsem nesvepravna a neminim aby se tak někdo ke mě choval... je pravda že těch cca 900km co nas děli je taky plus a velke.Urazi se?No a co,jsou snad oni male děcka co si dupnou ja chci Tal to tak bude?....

katka9184
autor
8. bře 2022

@mourovatakocka No, bohužel jsme si je asi takhle naučili, nebo já nevím, jak to vlastně vzniklo, dřív jsme tam asi tak nejezdil, ale od té doby, co se narodil starší, tak aby ho viděli... Hele, já fakt nevím... Teď mě to štve... To si za to fakt můžu sama 🤣🤦‍♀️

katka9184
autor
8. bře 2022

@l01991 Říkám chlapovi pořád, že půjdu bydlet asi někam do hor a budu mít svatý pokoj

katka9184
autor
8. bře 2022

Holky, díky moc za názory... Jsem ráda, že jste mě utvrdily v tom, že ta chyba není na mojí straně

l01991
8. bře 2022

@katka9184 vim že je to těžke ale prostě nastav hranice... mami jsi uražena?Tak si buď,mam tě rada ale takhle ne....