Rodičovská a manžel "ubožák"

belleelle
3. lis 2018

Jdu si pro radu, za 3m mi konci rodicovska s druhym ditetem. Samozrejme nemame skolku. Behem prvni rd i druhe jsem vzdy neco privydelala...
Ale jak tomu ubozakovi argumentovat. Rodicak je tva volba, ty sis to vybrala, jsem zvedavy - kdy budes vydelavat jak ja... co na to rict. Uz rikam, at drzi hubu, ze si do ni nevidi.
Soukroma skolka denne se mi nevyplati, pracovat urcite budu, ale ne na plny uvazek. Dodelavam skolu, vysokou. T

sudylichozrout
3. lis 2018

@belleelle Ja se omlouvám, ale vůbec tomu nerozumím... Můžeš to trochu rozvést?

jenny91
3. lis 2018

@belleelle Zní mi to, že si manžel zkrátka neváží role ženy v domácnosti, která pečuje o děti. Že mu přijde jako jediné "hodnotné" vydělávat peníze. Chtěli jste děti oba? A chápu správně, že zatím tedy chceš zůstat doma, i když ti končí rodičák, protože školku nemáte?

petulejan
3. lis 2018

A proč nemáte školku? Vždyť tam se snad hlásí aspoň rok předem cokoliv vím

zelenaesmolda
3. lis 2018

@belleelle nechapu v cem je ten problem?muzes to napsat trosku srozumitelne?

michaela_2
3. lis 2018

@belleelle Já se omlouvám, ale na vysokoškolačku je to tedy písemný projev “jedna báseň” 😬

Jinak, jádro problému jsem asi nějak pochopila, osobně si myslím, že manžel musí chápat, že bez školky pro děti do práce těžko nastoupíš. Takže mi z toho vychází buď manželska krize jako taková a nebo jak se už píše nade mnou - jeho negativní postoj k rodině (děti chtěl nebo ne?)

no_title
3. lis 2018

@michaela_2 možná to psala na mobilu, automatické opravy udělají své... 🙂

keilin
3. lis 2018

a zkoušela jsi se zeptat ve školce jestli jde dítě přibrat třeba během roku? u nás se to teoreticky dá v případě nouze řešit od pololetí. Ale jak už tady někdo psal, za mně to taky působí jao rodinná krize...holt jednou se rozhodl mít rodinu a děti tak se musí postarat dokud nebudeš mít větší možnost ty. Je jasný že s dětma doma do práce nemůžeš a za každou cenu dřív dávat dítě do školky taky není řešení

lucka662006
3. lis 2018

Vidím, že manžel k Tobě v tomto ohledu nemá upřímně žádnou úctu a Tobě je z toho špatně. Normální chlap je podle mě rád, když se žena stará o děti a sem tam něco vydělá a chápe, že při péči o děti nemůže vydělávat tolik, jako on - stačí i to ranní vožení do školky a vyzvedávání, plus kroužky, procházky, nákupy, vaření apod. Nebo požaduje, aby sis našla chůvu a vydělávala tolik jako on? Ve školce děti většinou nemůžou být 6:30 - 17 hod. Moje rada je udělat si to podle sebe, nesnažit se manželovi zavděčit, nenechat se zatahnout do nikam nevedoucích diskusí.

michaela_2
3. lis 2018

@no_title Také píšu na mobilu, já ale ani tak neměla na mysli přímo gramatiku (chápu, že ta může dělat problém komukoliv a také se sama nějakým těm hrubkám nevyhnu), jako spíš souvislost textu, vyjádření toho, co chtěl vlastně básník říct 🙂

normalnimatka
3. lis 2018

no, asi je to debil. co k tomu víc dodat.

sudylichozrout
3. lis 2018

@michaela_2 tak ona je vejska a vejska, ze... Treba takovej UJAK, tam chodi leckdy slecny, ktere by pred dvaceti lety dostaly tak maximalne maturitu nekde na knedlikarne (hotelovce).

dankakiki
3. lis 2018

@belleelle však pokud manžel pracuje na ráno, můžeš ty chodit na odpoledne, ať se zapojí a vidí, co starost o děti obnáší.

zelenaesmolda
4. lis 2018

me teda docela zarazilo "samozrejme nemame skolku"
skolka se resi aspon rok predem,takhle mi to prijde jakoze se na to autorka vyprdla a proste ceka,ze se manzel postara

eldrag
4. lis 2018

zajisti skolku , a nastup do prace, skola dalkove, o co jde?

tulikiss
4. lis 2018

no vase vzajemny chovani je fakt radost pohledet, nazyvat cloveka ktery me ma zivit ubozakem a rikat mu at drzi hubu... nechapu ze si tohle lidi nevyresi jeste nez maji deti. on deti nechtel? vy jste neresily jak to udelate az bude koncit rodicak? vy jste neresila skolku v dobe zapisu?
ano manzel je mozna trochu hulvat, ale otazkou je jak moc byly deti planovane a jak moc jsou potreba finance. nedovedu si predstavit tohle neresit a pak ocekavat ze me bude manzel zivit a jeste bude drzet hubu, protoze ja prece mam deti a to mu musi stacit.

belleelle
autor
5. lis 2018

Do skolky jsme samozrejme dali prihlasku, ale proste neni misto. Dale jsme pridali zadost, ze v pripade uvolneni mame okamzity zajem. Kapacita je navysena na maximum od zrizovatele. Garance mista pro trilete neni pravda, kdyz mate starsiho sourozence ve skolce, take to nikoho nezajima (to je vec prvni).
Mam dpp, prodlouzene vyplaceni rodicaku. Dalsi dpp se nabizi. Ale planuji vyssi pracovni nasazeni od zari, kdy verim v uspech prijeti do mš. Do te doby neco malo vydelam. Odmitam se honit a vydelavat na soukromou skolku. Dva dny tydne za 3000 ok, vic uz ne. Ale viz vyse, nektere komentare. Ano krize, ano pripadam si, ze si me absolutne nevazi, ze pro nej nemam cenu. Ano, za toto chovani se mi hnusi, naprosto. Deti pohlidat zvladne, nakoupit take, do hospody nechodi, ale...
Ano, deti jsme chteli, ptam se ho, proc si je porizoval, kdyz jeho kamos je jeho pc? Zadne kamarady nema, krome slucaku s klukama z vysoke 2x za rok. Proc jsem to nevidela driv? Videla, ale chtela jsem deti. A po predchozi zkusenosti, kdy jsem porad musela chodit na akce s prateli (vztah pred manzelem), mi pripadalo super mit klid a delat svych nekolik praci.
Jenze nyni proste nemam argumenty - ty sis to vybrala, je to tva prace, to je tvuj problem, ze je za rodicak malo penez...

sudylichozrout
5. lis 2018

@belleelle ale ona je to pravda. Ty jsi chtela deti a zvolila jsi nepraveho k sobe, tak trochu na truc predchozimu zivotu. On ma evidentne priority poskladane jinak. Mohlo te to trknout, kdyz jsi se s nim poznala. A jestli byla tvoje touha po detech vetsi nez jeho, nemuzes se mu divit, ze reaguje takto. Rozhodne neni fer ho nazyvat ubozakem kdyz neskace, jak piskas, protoze to neni jeho naturel. Chybu hledej ve sve spatne volbe partnera. Bud ji zpracuj, nebo bez dal.

zelenaesmolda
6. lis 2018

@belleelle tak to se ale chlapec dost plete protoze deti jsou jeho a jestli jste manzele tak ma vuci tobe i detem vyzivovaci povinnost.v pripade rozvodu bude platit jak na deti tak i na tebe

zelenaesmolda
14. dub 2019

@belleelle jak to nakonec dopadlo?

martiina_k
14. dub 2019

@tulikiss vidím, že je diskuze starší, ale myslíš vážně, že před tím, než měli děti, si měli vyřešit, jak to udělají až skončí rodičák? Jako my máme zatím jedno dítě (rok a třičtvrtě) a že bychom měli před početím vyřešeno, co bude až....
@sudylichozrout souhlasím, že pokud zakladatelka už před začátkem vztahu viděla, jaký je a jen chtěla za každou cenu děti, tak je to opravdu blbý výběr partnera a nemůže se divit, že teď jejich vztah vypadá, jak vypadá.

zelenaesmolda
14. dub 2019

@martiina_k ty jsi teda nezodpovedna to ti povim.jasne,ze mas mit vyreseny rodicak,mela bys ji uz taky podat prihlasku na VS :D

martiina_k
14. dub 2019

@zelenaesmolda jsem hrozná... končím na koníku a jdu řešit, na kterou univerzitu syna přihlásím 🙂

jahodi
Autor odpověď smazal
Zobraz
zelenaesmolda
14. dub 2019

@martiina_k
ses jeste nerozhodla jo? :D

tulikiss
14. dub 2019

@martiina_k ano myslim si ze nez deti maji, si maji vyresit jestli je budou mit a jak dlouho si bude moci dovolit byt s nima doma. protoze pokud to clovek neresi, tak pak vznikaji tyhle problemy, ze madam neprihlasi dite do skolky a strasne se divi, ze chlap cekal ze po konci rodicaku nastoupi do prace a ne ze bude s deckem doma. nevidim na tom nic smesniho a duvod k zesmesnovani. V kazde normalni rodine, kde funguje komunikace je snad bezny, ze si manzele sednou a reknou si budu na rodicaku 3 roky, nebo budu na nem 4 roky a financne to zvladnem tak a tak. Dite pujde do skolky, nepujde do skolky a ja s nim budu do nastupu do skoly doma.

zelenaesmolda
14. dub 2019

@tulikiss ano,je normalni se o tom bavit ale mit tohle vyresene uz pred narozenim ditete dost dobre nejde protoze nevi nikdo jaka ta situace presne bude

pincola
14. dub 2019

Mě teda přijde, že mamina sem napsala, aby dostala oporu. To jak to mají, nebo měly mít domluvené před dítětem my tady nezjistíme. Jsou tam vyhrocené emoce, tak paní nadává no.

@belleelle hele já bych zkusila v klidu nadhodit, že teda dobře, jak to teda uděláte? Ať něco chytrého vymyslí. Dávala bych konkrétní otázky: dobře mám vydělávat jako ty, děti budou kde? Kdo zaplatí chůvu? pojď kouknem na net, na nabídky kolik se platí chůvám, poptáme agenturu na hlídání a soukromé školky. Aha hele, píšou že tolik a tolik. jak to budem platit? Dáme každý půl svého platu? nebo můj plat? Nebo dáme tvůj plat?

Když řekne, že to tvůj problém, ať si to uděláš jak chceš, taky bych řekla že ty bys chtěla zůstat s dětma doma. Pokud řekne, že na to nemáte prachy tak bych navrhovala řešení , klidně i absurdní. "Vezeme si půjčku?"...prostě bych trvala na konkrétním řešení. nepřistupovala bych na hádky a řev. To mu nahraješ, to jde dobře. Chtěj racionální větu, ne řev. Pokud řve, šla bych bych něco vařit nebo dělat se slovy : Na nic jsi nepřišel, chápou že tě to s-re, jdu uklízet.

tulikiss
14. dub 2019

@zelenaesmolda ale tak vedet jestli muzu byt i bez rodicaku doma, nebo nebudeme mit co jist a z ceho zaplatit najem vyresit predem jde. hlavne tady to vypada na to, ze pani chtela deti za kazdou cenu a bylo ji jedno ze partner uz pred detmi ma jine nazory a je jiny nez ona.

zelenaesmolda
14. dub 2019

@tulikiss no to asi jde pokud se nejak vyrazne nezmeni situace.

martiina_k
14. dub 2019

@tulikiss promiň, nechtěla jsem si z tebe dělat legraci nebo tě zesměšnit. Ale přijde mi absurdní řešit, co bude až se bude chýlit konec rodičáku ještě před tím, než je vůbec dítě počaté. Počít se nemusí dařit, můžou do té doby naspořit, nebo naopak mít prd, protože všechno dají do center asist. reprodukce. Nebo můžou jít do druhé (třetí) mateřské... chlap může mít jinou práci, nebo být nezaměstnaný... těch proměnných, co se za tři roky může stát, je mraky.