Mám takový větší problém , napíši to tak něják ve zkrácené verzi....
Zadlužila jsem se našim na barák, který není muj , ano bydlím tady zatím 2 roky a celé 2 roky splácím, pujška je s vysokýma urokama , na moje jméno.Mám jí teda ještě 5 let splácet.Což nastává problém že nevím co bude v práci atd, jenže ted po mě chcou abych si vzala další pujčku na opravu koupelny nebo at vypadnu z baráku ☹
Nikdy jsem si nemyslela že bych takhle mohla dopadnout . Naši jsou poslední dobou na peníze a ukazují to na jevo....
Nemám nikoho kdo by mi mohl pomoct , nebo ke komu bych měla jít .Chcou si tady někoho nastěhovat at muže dotyčný platit více než já ☹ ...Peníze mi vrátí jen část za hrubou stavbu a podlahy , malování , jinak si vše mám vzít , tudíž na ubytovnu nemužu , nemám to vše kde uskladnit , i kuchnyská linka by se měla něják rozebrat i když je deska přilepená na zdi,což mi ted v hlavě moc neleží.
Mám tady trvalé bydliště , které si udajně po odchodu budu muset odhlásit ....
Mám nějákou možnost se bránit?Mají právo mě jen tak vyhodit ??? Podotýkám že smlouvu atd s nima sepsanou nemám.
Když už jednu půjčku máš, tak se obávám, že druhou jen tak nedostaneš. A dát se cestou nebankovních společností je cesta do pekla. Nepíšeš moc informací, ale jestli se snažíš o dítě, tak máš asi přítele/manžela? Nerozumím, proč sis brala půjčku na sebe?
@zuzi.111 No nevím co se bude dít jako dál , jsem jen přesvědčená a za tím si budu stát že žádnou další nesmyslnou pujčku nechci , když není barák ani napsaný na mě, ne že bych o to tolik stála ale jest suchý chleba jen proto že chcou udělat novou koupelku ....
S tím trvalým bydlištěm to bylo tak že když si nebyla 9 měsícu na trv . bydliště mají potom právo ho sami odhlásit , jinak nevím
Jsou v tom jen peníze , prostě dávám dost a jim je to málo
@jamia Přítel už není ,ano snažily jsme se dříve.Pujčku mám u banky Unikredit , pujčila jsem si 150 000 kč a vracím 250 000 kč bez drobných...Pujčka by byla u te samé banky, jen s nižším urokem a zase na delší dobu což ani nechci
@sarkad2856 A proč si nepůjčili rodiče na sebe, oni jsou nějak dluhově zatížení?
@jamia Protože jsem se vracela domu z podnájmu ve městě abych na tom byla finančně lépe,ale nejsem...Naši právě doplatili hypoteku na barák po 20 letech, a abych měla kde bydlet tak jsem nechala opravit celé spodní patro , bez te koupelny a záchodu a oni to ted po mě chcou , a aby dostali více peněz je pro ně lepší si tady nastěhovat někoho cizího a chtít po něm to co jim nedávám já 2 -3 x více
A mužu se zeptat proč sis brala pujčku tu první Ty?? Normálně jim řekni, že další už ti nedají a hotovo. Jako pokud oni chtějí něco dělat v baráku, bud na to musí mít nebo at se zadluží oni. A vyhodit..jako ..ono je to těžký no, snad to tak daleko nedojde..🙂
@sarkad2856 žádnu další pujčku si neber. Tohle se nedelá. Spoj se s právníkem, at Ti poradí jak dál.....trvalé bydliště ti odhlásit můžou - na obecní uřad, pokud je to vesnice...ale nevím přesne detaily....
každopáně žádné prachy jim už nedávej a nic tam nepředelávej...
@sarkad2856 jen tak vyhodit Tě nemůžou-museli by Tě vystěhovat soudně a ani to není jen tak-a tam by myslím bylo jasně řečeno,že si mají půjčku přeúvěrovat nebo Tě vyplatit tak aby jsi ji mohla doplatit,ale nma druhou stranu musíš počítat s naschválama-není to jednoduchý-a ani na úřad Tě jen tak nemůžou přehlásit
@big_el Právě že ví že by mi část pujčily tam kde mám pujčku ted sama se tam byla ptat je to to refinancování či jak se tomu říká ... No nepujčím ani korunu , nevím co bude v práci a co bych jako děllala s větší pujčkou než ted? Oni to za mě platit nebudou když je to na mé jméno ... Zítra chcou vědět odpověd bud odejdu nebo zustanu ale správím koupelnu , no už mě to celkem žere . Tak uvidéme co bude 😒
@tarra27 Za tím právníkem asi zajdu , to není špatný nápad , díky za radu 😉
@marecek4 Vím že to s tím odhlášením trvalého bydliště bylo kdysi tak že když ses na něm 9 měsícu neukázala , měli na to právo i dle zákona, jak je to ted netuším , ale pujdu se zeptat k tomu právníkovi, třeba něco poradí
@sarkad2856 A to jen tak zničehonic? Jako ani se nechce věřit, že někdo je takovej rodič na baterky a vyžene dceru.
@big_el Bohužel ano, nastěhovali si mě jen kvuli penězum mám totiž 2 příjmy jeden od státu a druhý v práci, ale jak jsem na nemocenské , což je i právě ted tak mám jen jeden a to od státu příjem ...
Prostě se hodně změnili , takoví nikdy nebyli , je mi to líto že se tak chovají k vlastní dceři
určitě bych si další půjčku nebrala. Na trhu je dnes spousta banek, které bojují o své nové zákazníky. Píšeš, že máš vysoký úrok, zkus se na internetu kouknout. Je možnost si půjčku převézt pod jinou banku, některé za tebe i vyřeší papírování. I si na netu můžeš vyzkoušet, jaké splátky budeš mít, nebo to s tebou proberou po telefonu..
Pokud nemáš žádnou smlouvu, asi bych začala zítřejší diskusi s tím, že sepíšete smlouvu o tom, co už jsi zaplatila a jak ti to budou rentovat, popř. jestli ti to budou splácet formou prominutí nájmu atd.. Podle toho co píšeš, se k tobě rodiče nechovají jako rodiče, ale , promiň že to tak píšu, jako k cizímu. Takže bych zkusila, že nejdříve to sepíšete a pak se budete bavit o tom, co dál, že už se nechceš dostat znovu do situace, že opravíš koupelnu, a oni budou chtít pak zase něco jiného. Pak bych jim prostě řekla, že na opravu koupelny prostě nemám, a že to neutáhnu, půjčku sice dostanu, ale nebudu mít co jíst, na autobus, na benzín... Tečka. Jen tak vystěhovat tě určitě nemůžou, otázkou jsou, jak již bylo zmíňěno, naschvály. to může být fakt nepříjemné.
Přemýšlím, a nejde mi do hlavy, jak se může rodič takhle zachovat ke svému dítěti,proboha !!!!! Je mi moc líto, že nemáte mezi sebou hezčí vztah.
Chovali se tak k tobě vždycky ? Pokud ne, určitě se stalo něco, co nemůžou skousnout a kompenzují to takhle. Pak by stálo taky za úvahu, si to vyříkat....
Každopádně držím palec,přeji pevné nervy a dej vědět, jak to dopadlo 😉
@irous Ona si to i sama zjistila že by mi banka pujčila, jako kdyby to bylo možné bych i řekla že si snad pujčí peníze na mé jméno, no naštěstí to zatím teda není možné...
Nemám chce mi zaplatit jen stavební upravy , jenže to bych neměla na doplacení pujčky ... No kouknu se na něco.
Bohužel se tak ke mě chovala od malička , byla a jsem jako černá ovce a ted lituju že jsem se vrátila domu. Je asi nemocná, když si někam vyjdu s kamarádkou , vypisujeme , volá mi atd , chodíme 1 -2 x do měsíce na pokec a vínko .
@sarkad2856 mno to je mazec, celkem slušný mazec ☹ nicméně radím to co holky, další půjčku nebrat - pokud ano tak dát jako zástavu tu danou nemovitost, když nebudeš schopná platit, nepůjde na tebe exekuce - banka se uspokojí tou nemovitostí... dají na ní flastr a budou potom případně vymáhat z vlastníků...
co se týká toho odhlášení, nevím zda už se nezměnila legislativa, ale mám pocit, že již není / či ve velmi krátké době nebude možné někoho odhlásit z trvalého pobytu....
Nicméně upřímně, co jsi tam dala bych nafotila, dala na bazoš, něco za to dostaneš, včetně té linky, uhradila část té půjčky a šla někam na spolubydlení nebo pronájmu. Než být u vlastních, kteří se chovají jako cizí - tak potom podle mě lepší být u cizích.... ☹
Me docela udivuje to ze matinka nadrzo nalezla na banku a vyptavala se a nejaka slepice tam s ni rozebirala tvoji financni situaci a matince vylozene odsouhlasila navyseni pujcky. Bych se sla asi pekne ozvat ze si dospela a podpis domacich ukolu od rodicu skoncilo ve skole 😠
@luciebx To mě taky celkem šokovalo, protože jsem se pořád ohrazovala že i kdybych chtěla tak už mi nikdo nepujčí a ona tam v pátek byla.Každopádně se do banky chystám a dám jim najevo, že si nepřeji jim dávat jaké koliv informace o mě , mé pujčce atd ...
To jsem si říkala že krom toho citového vydírýní mě už nemuže nic potkat,ale tohle mě fakt zaskočilo 😒
@sarkad2856 pokud někdo v bance poskytl informace o Tvé osobě, postupoval proti předpisům, silně o tom pochybuji, spíš bych řekla, že si to máti vymyslela.
V případě, že jsi na neschopence, těžko půjčku někdo schválí, opět by s největší pravděpodobností postupoval proti předpisům.
Co se týká úroků - nevím, co je pro Tebe u 100 tis. vysoké.
@thesun Už jsem dala inzerát a budu bydlení řešit ... Potřebuju jen čas a vše poběhat jsem na PN a jezdím do jiného města na rehabka, tak je to náročnější ...
Bylo mi blbé sem něco takového sem napsat, protože mi to příjde jak z blbého filmu ☹
@jmisa ¨No at je nebo to pravda není pujdu se na to zeptat do banky zda tam byla , vím že je toho schopná udělat cokoliv pro peníze
@sarkad2856 nene není to jako z filmu, myslím, že spousta holek si prošla tím samým či podobným... je jen na tobě jak dlouho na sobě necháš štípat dříví.... chápu, jsi v PN, jezdíš na rehábka, ale máš internet. Za spolubydlení dáš mezi 2500-5000 záleží na lokalitě.... budeš mít klid a zachováš si svou hrdost.... zadlužení je problém, ale pokud máš co prodat i kdyby za půl ceny tak to za to stojí, umoříš tím část a potom ty splátky nebudeš mít už tak vysoké.... 😉 hlavu vzhůru..... ono to jednou rodičům dojde jak se k tobě zachovali...
A čím bance ručíš, když dům není tvůj? Nebo jaký půjčka to je, že tam ručit nemusíš?
@sarkad2856 souhlasím s @jmisa - v bance určitě nemohou sdělovat údaje o jakýchkoli produktech, které u nich máš, příp. na tvé jméno propočítávat zda dosáhnes na úvěr či ne, to fakt silně pochybuju, v bance jsem dělala a to by nikdo neriskoval, protože je to fakt proti předpisům a porušovali by zákon o ochraně osobních údajů. Takže soudím (dle toho co o svých rodičích píšeš), že mamka nemá vůbec problém si toto vymyslet! V žádném případě do dalšího úvěru nechoď, může to opravdu dopadnout tak, že příště budou chtít to a to další, a kdyz se tentokrát cukneš, vyhodí tě a co? budeš bez bydlení a bez peněz se splátkami na krku... Smutné, jak se někteří lidé dokážou chovat k vlastnímu dítěti.. :(
@sarkad2856 Nečetla jsem celou diskuzi, ale pokud byla ta první půjčka braná na to, aby se předěall dům, je to jasný účel a měla by se toho týkat hypotéka a nebo bysis mohla vzít úvěr ze stavebního spoření... Pokud sis na to vzala klasický spotřebitelský úvěr, je to na prd, protože ten se hypotékou ani úvěrem ze stavebka refinancovat nedá a má podstatně nyvýhodnější úrokovou sazbu a RPSN než hypo nebo úvěr ze SS...ale i tak se to dá řešit... 😉 Každopádně bych navrhla rodičům, že pokud chtějí další půjčku na zvelebení domu, aby ho pak mohli pronajmout, tak ať si převedou Tvou půjčku na sebe (refinancují ji) a navýší případně o peníze, které by potřebovali na koupelnu... Obě dvě půjčky by mohli být sloučeny do jedné, byli by napsané na ně jako majitele domu, rodiče by domem ručili, tudíž by měli i mnohem zajímavější úrokovou sazbku (nebo by ani nemuseli domem ručit, pokud by se bral úvěr ze stavebního spoření a byl by do určité částky) a ta půjčka by se platila v podstatě z pronájmu toho bytu... Ty bys byla bez dluhů, sice bys nebydlela u rodičů, ale zase si říkám (promiň za upřímnost), jestli je o co stát, když tě takhle vydírají... Je spousta věcí, které z Tvého příspěvku nejsou jasné... Pokud bys měla chuť, tak napiš SZ a můžeme to probrat s většími detaily... 🙂
Faktury a ucty za rekonstrukce domu jsou na tve jmeno? Nemuzes od rodicu vymahat odstupne, pokud se odstehujes?
Zdravím. Prekérní situace, jen co je pravda, každopádně půjčku rozhodně nebrat a už vůbec ne od žádných šmelinářů tipu zavolejte, ozvěte se, hned vám půjčíme a je jedno jestli už dlužíte jinde. Pochybuji, že by vaší matince někdo v bance řekl, že máte nárok na další peníze. Nebo oni znají vaši nynější situaci? O půjčku jste žádala někdy a měla jste takový a takový příjem, teď už to tak být nemusí a kde oni to mají podložené? To je kravina, mimo jiné, tohle by si žádná úřednice nemohla snad dovolit. Věci, které jste do domu investovala jste zaplatila a pokud máte účty schované, pak by to asi neměl být problém, ale to by se to muselo hnát k soudu a to jsou další náklady - na advokáta a pod. Nevím přesně, jak je to ve vaší situaci, ale pokud se rozvádí manželství kde dům byl psán jen na jednoho s manželů (dědictví, koupě před svatbou), pak když ten druhý prokáže, co vše investoval do domu musí mu to být nahrazeno (např. zaplatila jsem rekonstrukci koupelny v hodnotě 200 000 z peněz, které mi našetřili rodiče - tady je papír) otázkou je, co u případného soudu můžete dokázat. Od toho, že jste si půjčila papír máte, pokud máte i papíry od toho, kam jste je vrazila, pak by to asi soud uznal. Škoda, že nemáte smlouvu no, ale kdo by ji uzavíral s rodiči, že? Obrátila bych se 100% na advokáta, občanský zákoník byl zrušen a nahrazen úplně jiným zákonem a i ten se pořád mění, protože to je zákon na dvě věci o kterém pochybují i právnící, proto je těžké říkat, co platí a neplatí, právník bude jistější než to řešit tady
Ja myslim, ze kdyz tam mas trvale bydliste, tak neni vubec jednoduche te odtamtud vyhodit.
Jinak opravdu silena situace. Co jste si, proboha, udelali?