Zdravím všechny, mám takový dotaz... nevím jak úplně začít 🙈 jsem s přítelem něco málo přes rok, jsme většího věkového rozdílu. Přítel pracuje, já ještě poslední rok studuji a chodím si privydelavat na brigády. Pár měsíců už spolu bydlíme. Na příteli je ,,pouze'' zatím nájem ten platí kompletně on... peníze bych mu dát mohla,ale zatím to po mne nevyzaduje rekl at to neresim. Ja obcas zaplatim nakup, kompletne si platim svoje veci, potřeby co vse potřebuju a veci do domacnosti. Od pritele zadne penize nevyzaduju i když nabízí,ale prostě mi je to blbé když mam svou brigádu a peníze. Je mi 20 příteli 33....no ted nejak tak k tomu hlavnímu, vím že je to asi normální,ale mám prostě pocit že je neco špatně 🙈 domacnost je komplet na mě, nevadí mi to jsem zvyklá...byt je malý tolik práce to taky není. No ten problem je v tom ze mi prijde jak kdyby vse bylo jen kolem nej..ma narocnou praci to chapu jak fyzicky tak psychicky + cesta do ni a z ni...ale když přijede tak ma naklizeno veceri pod nos apod nekdy ani prostě nepodekuje, bere to jako samozřejmost... Když občas na neco zapomenu třeba mu podat neco ted me nic nenapada...tak k tomu rekne že na něj úplně seru už.. takže prostě si všimne toho spatnyho...to same když jsem minule omylem spatne podrzela tasku a on pisek vysypal vedle, ale byla to jen troška... tak jsem se prostě omluvila a bezela pro smetak at to uklidim. Když jsem sla zpátky tak jsem zaslechla řeči typu "proč já achjo" apod nebo minule když jsem dala do pračky o polštář navíc než se mělo prostě mi to nedoslo tak potom co to zacal vytahovat z pracky a vsiml si toho tak zacal rikat jestli nejsem nahodou postizena a prostě byl urazenej.. nevim co víc už bych řekla. Když jsem se mu nejak rozumne snazila rict že tohle chovani mi neni příjemný že to ma rict normálně v klidu a ne narazkama,apod. Vim ze je to dlouhý...ale byla bych moc rada za váš nazor popřípadě jestli to jde nějak řešit
Partner si od tebe zvykl (a pravděpodobně byl na tento model zvyklý i z domova), že žena je služka v domácnosti a chlapa má obskakovat. Takhle to měly moje babičky. S tím by se možná ještě něco dělat dalo, promluvit si a vyjasnit, že domácnost je obou a rozdělit, co kdo bude dělat, ono až budeš mít miminko (nebo dětí víc), tak je dobré, když je partner zvyklý doma něco dělat. A nebrat to, že pomáhá Tobě, ale dělá to přece i pro sebe. Ty urážky bych ale nevydržela, pokud by se ke mně někdo takto choval, nebyla bych s ním.
@karin__6 ponižuje tě, sráží tvé sebevědomí a ty tam pořád jsi? Holka, vezmi nohy na ramena dokud ještě je čas.
To, že je o 13 let starší nebude v tomhle případě náhoda, takový si většinou schválně hledají mladé ženy kolem 20, protože s těma se snáz manipuluje. Málokterá starší, zkušená žena by mu takové chování tolerovala.
Radím ti, sbal si svých pět švestek a odstěhuj se. Na to, aby tě chlap ponižoval a dělal z tebe kus lejna, které má mít pocit, že on je vlastně mega výhra, na to si vážně ještě mladá. 😉
určitě bych nenaklízela a nedávala večeři pod nos. U nás já rozhodně mám ráda pořádek (ale to neznamená běhat každý den s hadrem) a pro muže to není důležité, tak jako uklízím víc, na druhou stranu jezdí u nás 3x týdně robot (muž nastavil i obsluhuje a vysypává) a teď mám čerstvě i vytěrák na podlahu Karcher (pořízen ze společného), protože vytřeno chci mít, ale už jsem to totálně nedávala. Něco je super vyřešit touto cestou, máme třeba i automatické krmiče pro kočky, což jsem předtím dělala jen já (opět pořízeny ze společného).
Hrozně doporučuju knihu Supermatky nemusí být šílené, i jen jako inspiraci, otevření očí. Do nějakého full servisu pro chlapa bych nešla.
Ohledně peněz, máme každý svůj účet, a pak máme jeden společný účet
-> domluvili jsme si, co ze společného budeme platit (společný nájem, energie, jídlo, drogerii, pak společné výlety/dovolené, společné větší nákupy jako nábytek třeba... atd.)
-> spočítali jsme si, kolik tak měsíčně potřebujeme plus nějaká rezerva,
a podle našich příjmů jsme si stanovili, že každý posíláme nějaké shodné procento ze svých příjmů, abychom +- té měsíční částky dosáhli.
To mi přijde extrémně fér - zohledňuje to případné změny v příjmech jednoho nebo druhého.
Tadyto chování mi přijde teda dost přes čáru, ve 20 bych radši byla sama. Zrovna já jsem ve 20 taky potkala blbýho partnera a zůstala s ním deset let, kdybych tak tohle mohla v životě udělat jinak, znovu a líp, byla bych ráda... Njn. Ve 20 (a zvlášť bez dětí), fakt není v životě potřeba učit nějakýho chlapa, že je to arogantní blbec. Fakt se dá žít líp a snadněji, i kdyby nějakou chvíli sama.
Je Ti 20 let?Tak se na něj vykašli s najdi si někoho kdo si Tě bude vážit.
Utec..
Studujes + pracujes.. on pracuje..
A domacnost je obou, oba bydlite, spinite veci, jite, proc tedy nedelate veskere veci oba? Nejsi sluzka, jsi partnerka.. a nikdo neni dokonaly.. ponizuje te, manipuluje te do pozice, kdy je vse tva vina a neschopnost.. tohle neni partnerstvi..
On se nezmění, ty mu děláš služku a ještě je vše špatně. Časem to bude jen horší.
Mně už by tam blikala kontrolka říkající "holka utíkej, dokud je čas". Tento člověk má partnerku jako služku a není ojedinělé, že těmito kecy to začíná, každodenním ponižováním pokračuje a bitím končí...
@karin__6 no, tvl! Okamžitě maž od něj pryč. Sorry, ale on má problém. Je to psychouš a bude se to jen stupňovat. Je Ti 20... heleď, ve 20ti jsem měla ten samý vztah. Byl o 15let starší... pracoval, znal známe lidi, imponoval mi... zkratim to: dceři bude teď 17, s otcem se vida jednou půl roku, platí na ní směšné alimenty. V minulosti jsem byla blbá kráva, neschopná matka, co jsem to za člověka.... a začínalo to úplně stejně. Končilo fackami, napadením, schozenim ze schodů.
Já si ho vzala a měla s ním dítě. Rozvedli jsme se, teror pak trval dalších 11 let, než se dcera vzeprela soud rozhodl, že už k němu nemusí, pokud nechce.
Jsi mlada... ale nebuď blbá. Chlapů bylo, je a bude. Užívej života. Cestuj a utracej svoje peníze na svoje věci. Studuj. Poznávají. Užívej sexu. Experimentuj. ŽIJ. ŽIJ bez tohoto magora.
Jooo a vyřeš si, proč máš tendenci viset na někom, kdo Ti ubližuje. Předpokládám, že se podobně choval jeden z rodičů nebo prarodičů. No, někde jsou ten model viděla, protože ho opakujes a vlastně Ti nedochází, že to normální opravdu není.
no přesně, já s takovým byla 10 let a teď skoro 8 let po odchodu se už snad dá říct, že naše komunikace (kvůli dítěti) je na normální úrovni. Zažila jsem si svoje, rozchodem to neskončilo.
Bude to ten případ já platím a ty si koukej všechno odmakat, když nic nepřispíváš. To už lepší nebude.
Tohle je cesta do pekel. Pošli ho dál.
Mě by úplně tak nevadilo se starat o domácnost a vařit, jste jen dva takže to zas není tolik práce.. Co by mi,ale hodně vadilo, jsou ty blbé kecy,to bych mu zatrhla.
@izz76 ale ona ma.skolu, urcite se doma.jeste uci, pripravuje, brigadu a jeste ma.kmitat doma? Jako proc? A pak prijde k tomu jeste dite a starosti jen pribudou... A chlap bude dal 'jen' pracovat, on je zivitel, on nic nemusi.. boze.. uz nejsme v dobe, kdy zeny byly zeny v domacnosti.. pak ano, pak zena vari, uklizi atd.. a chlap maka.. ale dneska makaj oba.. tak i domacnost je starost obou...
Holka, takhle se k sobě partneři běžně nechovají. Nevím, jestli z domu nemáš lepší vzor, ale v normálním vztahu se lidi neponižují. Utíkej, užívej života a nezahrab se s někým, kdo za to nestojí.
@k2792017 no právě že žil jako mensi hlavně s babičkou, a víme jaké jsou babičky 🙈 takže na to určitě zvyklý je...nerikam ze by nepomohl,ale když jako něco tak je to takový že řekne " chceš s něčím pomoct? Aby si náhodou pak nerikala že ti nepomaham" jako rict mu můžu...ale potom co mi rekne tohle tak si to radsi udelam sama když ten jeho zajem je ocividne jen aby se nereklo...
@izz76 to me to taky jako nevadi jak jsem psala být máme malý, ale někdy už je toho vážně dost. Teď se to dá mela jsem prazdniny, ale přijít pak ze skoly v 16:00 a vidět nepořádek po celym dnu co byl doma moc příjemný není. Chápu ho s tou práci má to prostě narocny, ale dela jak kdybych prostě jal to rict...kdybych si válela sunky jenom.
@karin__6 to je škoda, žes vůbec začala s tim posluhováním mu. To nikdy nemělo začít. Teď už to bude vyžadovat napořád. Můžeš zkusit, co se bude dít, když mu přestaneš dělat služku, existuje miniaturní šance, že ho převychováš, ale moc bych se na to nespoléhala. Hlavně v dalším vztahu neudělej tutéž chybu.
@slecnami heledte dneska když prijel , tak jsem to nějak zkusila a prostě mluvila jsem fakt jako narovinu jak to cejtim apod to moc casto nedělám...jsem hodne citliva a prostě jsem se u toho rozbrecela to byla asi chyba nebo nevím...ale rekl mi že si z tohohle jeho chovani nemam nic dělat, že takovej prostě je, špatně to nemyslí , ale prostě si to obcas neuvědomí...napadlo mě dřívější vztah mel takovou pitomou zenskou ( rikal mi o ni i jeho taťka fakt to bylo docela psycho) tak možná jestli to nemůže být i tim jak se k nemu chovala ? Byli spolu pres 2 roky a to co mi rikali fakt nix hezkýho neni, bohužel z její strany hlavne...ja sama jsem z minulyho vztahu celkem jina...
@karin__6 já se omlouvám že to tak pořád vytahuju a rozebírám vše možný,ale nemám si o tom s kým tak nejak normálně pokecat...
Ještě vím že dost dlouho kouril marihuanu, pil když byl "mladej" teď už nehuli ani nepije doslova se toho štítí 🙈 alee to chování může být spojeny i s tim dlouhodobým užíváním trávy alkoholu a nevím ceho vseho dalsiho...nebo co si myslíte? Já ho nechci jako nejak obhajovat, spis chci najit nejakou alespoň malou sanci že to může bejt něčím co by se dalo nejak "zvrátit" ...on je jinak pozornej, hodnej, atd...ale nekdy je prostě protivnej no třeba když je vedro atak tak potom je na mě takovej. Vím že to ideální není,ale ja mam tu potřebu to pořád nejak zachránit... uvidím jak to teď bude dál potom co jsem si s nim dneska promluvila,jestki to neprestane zkusim mu dat nejaky ultimatum..nebo pujdu na chvíli k mamce..a uvidíme co bude 🙈
@karin__6 Ne, jeho chovani nema nic spolecneho s kourenim travy, ani s jeho bejvalkou. Jeho chovani ma vsechno spolecne to, ze si za pritelkyni hleda submisivni mladou holku, kterou muze buzerovat, a ktera mu ma doma posluhovat zadarmo, protoze za ni plati najem (ktery by platil i bez tebe). Utikej, nezachranuj, tvoje zodpovednost neni ho menit. Soustred se na sebe, na studium, nedelej nikomu sluzku zdarma.
@ai30 jo asi máte pravdu... když si to tak vezmu dve jeho bejvalky ho bombarduji do ted..jakej byl hajzl apod ze byl bezcitnej, egoista , sobec apod dokonce to psali i mne.. jenže ja mela ruzovy brejle no..ted si to tady tak ctu i od vas vsech a rikam si že na tom neco bude..uz jen to jak me pred nim varovali byvalky..
@ai30 A nenech se chlacholit zadnym 'pozornej, hodnej'. To je kazdy manipulator, kdyz se snazi zenu zdeptat, protoze on je prece ten princ, co ji ma tak rad a ona ma porad nejaky problem a dela chyby. Jedine, co muzete udelat, je na polovinu si rozdelit naklady na domacnost a na polovinu si rozdelit ukoly v domacnosti (zadne, ze on tobe pomaha!!!). A uvidis, ze te jeho byvalce budes rozumet mnohem vic.
@karin__6 Řešit to jde tak, že si najdeš někoho, kdo takový nebude, to bych ti doporučila, ale to asi slyšet nechceš... 🤔 Promluvit si sice můžete, ale já mám pocit, že pokud chlap takový je, tak to má prostě v sobě a nějaké rozmluvy jsou maximálně krátkodobé řešení, že se tohle jen tak nezmění. Možná zkusit vynechat veškerý servis, nastavit si nová pravidla - že budeš platit vše napůl (pokud máš tu možnost), aby on neměl pocit, že si "tě platí"...a uvidíš. 🍀