Rada ohledně matky - už nevím co dělat

25. srp 2022

Ahoj všem. Je mi 25 a mám syna, kterému teď je 2,5 let a jsme spolu sami, už od těhotenství. Kdo by byl hodně zvědavý - přítel “přítel” strašně miminko chtěl a co jsem otěhotněla dostal nějakou nabídku v cizině a řekl, že se nechce vázat a tak mě v tom nechal. Tudíž jsme spolu sami.

Předem všem děkuji kdo to dočte do konce. Pro někoho je to třeba absurdní, někdo mě třeba pochopí.
Potřebuji se z toho vypsat, nikoho nemám.. a prostě to musí ze mě ven..

Začnu takhle - máma dřív byla s mým otcem, ten se na nás vykašlal, tudíž od 1,5 let jsem ho nevídala a vyrůstala s nevlastním otcem, který pro mě byl jako vlastní. Takže jsem poznala novou rodinu, babičku a dědu, tety, strejdy. Žili spolu 15 let, do toho se mi narodila sestra, které je teď 17.Táta byl skvělý, než mu hráblo a začal ji mlátit a mě taky, sestru ne, protože ta byla jeho krev. S otcem už nejsou spolu léta. V 16 jsme se s mámou odstěhovali do bytu, sestra zůstala ve střídavé péči. Já normálně studovala, ale pak jsem si našla přítele, který mě dost ovlivňoval a nemakal, takže jsem si ke škole našla noční brigádu (uklízečka prosím vás😃) Máma v té době měla vše, auto, práci, ale pak začala být nějaká mimo a začala brát antidep. no a ještě k tomu začala dost chlastat. Já studovala a sama jsem měla třeba 3-4 tisíce.. navíc, vše jsem si platila sama, ona měla jenom školu na kterou ji dal můj táta (byla soukromá) No tak po čase přišel dopis, že nemám zaplacené školné a že musím ho uhradit, protože ona ty peníze propila.. dokonce když přijela sestra, tak ji prosila o drobné.. dostala od ní třeba 200,- a za to koupila rum a cigarety, takže jsme byli o chlebu. Přítel pak řekl, zda teda školy nenechám a nastoupím do práce, to už mi bylo 18 - řekla jsem, že ji chci dodělat, ale ona onemocněla s játry a já se o ní musela starat, neměla na nájem na nic. Takže jsem sekla se školou a musela do práce. Pak furt chtěla peníze a furt mi něco vyčítala a ja už nemohla. Takže jsem se odstěhovala a od té doby bydlím sama. Ona se taky nějak odstěhovala, ale vždy jsme si byly blízké. Až potom si našla přítele (je strašně na peníze) byl ženatý, ale v sexu mu dala co chtěl a on ji měl rád, takže ji finančně pomáhal když nechodila do práce. (Ona je takový hypochondr, když ji bolí hlava, tak nejde do práce a prostě ona jediná je co má rýmu a nikdo už jiný starosti nemá.. prostě chce litovat a říkat jak je silná ženská, atd.. jak ji člověk řekne opak je zle) No pak se ale nakonec rozešli. Takže chodila na diskotéky a olizovala chlapi, podváděla je, no děs. Pak si našla dalšího přítele a to jsem už porodila, malého od narození viděla jenom 1,2x do jeho roku, nikdy neměla zájem, ale na fb fotky jaká je skvělá babička to uměla parádně. Úplně se na nás vykašlala a dala přednost tomu chlapovi před námi, tudíž jsme se asi 3 měsíce nebavily, pak se rozešly a omlouvala se, tak jsem ji odpustila a bylo to dobrý. Našla si nového ex od nejlepší kamarádky, takže už se nebaví logicky a s ním už žije rok a po roce se vzali. Ze začátku fungovala na 150% jako máma i jako babička, hlídala malého, koupila mu první hračku na roce, prostě fungovala, ale najednou zase přišel teď zlom. Její muž prodával byt a za peníze si zrekonstruovali byt (nechápu když není jejich, jsou v nájmu, ale jejich věc) poplatil ji všechny dluhy a i sobě. Já si našla nový byt, fakt krásný, dokonce 3 min od nich, tak mi její muž půjčil na kauce a provizi, já bych to sama nedala. Ona si otevřela svůj obchod s hadrama, ale jak mají peníze (teď už nemají skoro nic) tak se úplně změnila + jak jsem se přestěhovala, tudíž už tak půl roku.
On je odtažitý, ona ani nezavolá, nenapíše, jenom kdyz něco potřebuje. Malého nevídá, nepohlídá prostě nic.
Když ji poprosím zda by mi mohla půjčit do výplaty třeba 500,- tak sama nemá prý a druhý den přijde s 3 novými boty od NB
Teď si koupili další auto, superba. Takže prostě nepomuze, ale když potřebovala tak já vždycky pomohla, i kdybych měla 500,- a ona chtěla tak ji dam ať má hlavně ona.. strašně mě to bolí a mrzí, tak jsem jí to napsala no a naštvala se a nekomunikuje vůbec. S nevlastním otcem se vůbec nebavíme od té doby co jsme se odstěhovaly, tudíž ani rodina se nebaví. Teď jsem poznala mého práveho tátu, tak občas zajdeme někam nebo jedu k jeho mamce (moji babicce, též jsem ji poznala až teď)
Ale oba bydlí od nás daleko a já auto nemám.. je to takový zapadákov.
Sestra co má přítele, mě už vůbec nezná. Takže s tou jsem se viděla naposledy pred půl rokem. Jediného koho mám jsou moje 2 dobré kamarádky, ale obe jsou dost pracovně vytížené, takže se vídáme tak 2x v mesici.. A souseda, který je takový děda a ten prostě je s námi furt. Je moc hodný, ale přísný, takže hlídání k němu není v úvahu, malý u něj beze mě být nechce.

Takže abych se dostala k jádru věci - jsem úplně sama se synem. Brigády jsou třeba na 2-3 hodiny což nemám hlídání, chtěla jsem uklízet a tam zase nechteji děti, furt nějaký problém.. a já prostě už nevím co dělat, letáky jsem roznášela, ale uz to moc u nás nechteji. Nemám moc možností.
Finančně jsem na tom tip top a já prostě jsem strašně sama, prázdná a smutná.
Máma pro mě byla to nejvíc s malým na světě a po tom jak se semnou baví a co delala mě to mrzí. Nejhorší na tom je, že jí je to úplně jedno. Kamarádka ji zná velmi dobře, takže se na ní vykašlala a řekla ať to udělám taky.. no nemám ani jak, když se nebavíme. Ale prostě rodina není, chlap není.. ani ho nemám kde najít, když jsme furt s malým spolu.. já prostě nevím..
Potřebovala jsem to prostě někomu napsat, když jsem tak sama.. aby se mi ulevilo..

Moc budu vdecna za vaše reakce.. co dělat třeba.. psát ji nebo ji nechat být nebo co mám tedy dělat já, když nikoho nemám.. prostě hlavu mám jak pátrací balón v otázkách.. 😔

levandule_k
25. srp 2022

Uvedla jsi "přítele" do RL? Jinak máš nárok na alimenty na dítě alimenty pro sebe, tuším do 2 let věku dítěte. Žádalala jsi o to?

Nového partnera můžeš najít třeba na seznamce.

Tvoje máma mi přijde hodně nezralá, až bude po tobě něco chtít, mysli napřed na sebe. Tipuji, že umí hrát chudinku, hrát na city a vydírat. Ty musíš pomoct, ona ne.

nick1234
25. srp 2022

Teda po přečtení bych řekla, ze jsi vybrala smůlu za několik lidi dohromady 😞 je mi moc lito, v jaké situaci se nachazis, zkus na fb najít v nějaké lokální skupině holky s detma (u nás se jednou za čas takový “inzerát” objeví a vždy se nějaké holky chytnou, já si takhle taky ( i když náhodou) našla kamarádku v novém bydlišti 😉. Jinak ještě plno maminek, které jsou doma s dětmi, nabízí hlídání podobne starých děti, třeba by to byla fajn varianta, jak se dostat na brigádu, výměnou zase potom také za hlídání (nemam s tím osobní zkušenosti, pouze ze jsme inzerát tohoto typu viděla)

malymax
25. srp 2022

Pokud o tebe a malého nejeví zájem, tak si ji zpět do života nepouštěj. Najdi si kamarádku, na fb je skupina spokojenec 🙂 a jsou tam holky, které hledají přátele pro sebe i děti 🙂 vím že je to na palici být na vše sama, ale kamarád se hodí .

autor
25. srp 2022

@levandule_k Přesně si to vystihla! Hlavně strašně lže.. každý musí skákat jak pískne, ale co se týče její osoby, může si dělat co chce, ostatní jsou hned takový a makový.
Jinak k alimentům - ano pobírám je, děkuji 🤗

autor
25. srp 2022

@nick1234 @malymax - Holky mockrát děkuji. Taky jsem nad tím přemýšlela, když třeba jsme někde na herně nebo hřišti tak pokecáme s maminkami, ale že bych sama od sebe někomu psala o seznámení, tak mi to přijde trapné.. 😔

nick1234
25. srp 2022

Já bych to zkusila, muzu ti třeba poradit, ze holky psali normálně na férovku, ze mají x let staré děti a hledají nějakou maminku na společně procházky a trávení času s dětmi 😉 většinou jsou to skupiny, kde jsou převážně (nebo výhradně) maminky 🙂 Hlavně bych omezila kontakt s mámou, řekla bych, ze je ten typ, co umí jen přijímat, ne dávat, a jak píšeš, musíš ji pořad litovat ale zároveň chválit a podporovat, což je psychicky dost náročné 😒.

autor
25. srp 2022

@nick1234 Asi napíšu, ať fakt nejsem furt sama😔
No to jsem ji řekla a ta dotčeně se urazila žejo.. 🤦🏽‍♀️
Nejhorší je, že je to moje matka. Strašně se za to stydím.

nick1234
25. srp 2022

Tak rodiče si bohužel nevyberes (vím o čem mluvíš, manžel má podobnou mámu, teda v tom, ze nic nedělá, nepracuje, doma nic neudělá, furt by ji měli všichni litovat kvůli údajným zdravotním problémům), ale nic s tím neudělas a rozhodne to není tvoje ostuda ale její 😉

autor
25. srp 2022

@nick1234 Tak to vás taky teda lituji😔

nikoulinka
25. srp 2022

Ahoj 🙋 Je mi líto tvé situace, ale věřím, že jsi silná ženská, která to zvládne! Nemůžu asi poradit úplně ve směru vztahu s matkou... Ale seznámení... Neboj se toho. Já tak našla úžasnou kamarádku. Tehdy se přistěhovala z větší dálky sem, k nám, kde neznala vůbec nikoho. Jednoho dne měla samoty už po krk, a tak, jak ona dodnes říká, poníženě napsala na FB, na náš maminkovský místní bazárek. Úplně jednoduše - Ahoj, jsem tady nová, a ráda bych poznala parťáky/parťačky pro mě a mého syna. Chytlo se nás tam tehdy víc. Ale dodnes jsem ráda, že to udělala. Našla jsem v ní opravdovou kamarádku. Tím chci říct, nestyď se, napiš něco podobného. Nejhorší, co se může stát, je to, že se nikdo neozve 🙂

autor
25. srp 2022

@nikoulinka Moc moc děkuji 🍀🍀🍀

levandule_k
26. srp 2022

Já bych se třeba ještě zaměřila na osobní (eventuálně duchovní) rozvoj. Aby jsi se naučila si vážit sama sebe, stavět svoje potřeby na stejnou úroveň jako potřeby ostatních. Ženy s tím mají často problém, pro jiné jsou schopné heroických výkonů, starají se o ně, ale dopřát si polovinu péče a času, jako věnují ostatním to nedokážou, natož stejný čas a když si urvou hodinku na kadeřnici mají z toho pak výčitky. (Jasně dítě je něco jiného, ale ani to nepotřebuje matku neustále za zadkem a tom patřím mezi ty, které jsou hodně naklonění kontaktnímu rodičovství.)
To budou možná tvoje téma, které si máš zpracovat, nastavení hranic vůči okolí, znát svou hodnotu, zpracovat si komplikované minulé vztahy. Nedávno jsem se bavila s kamarádkou a ta si zpracovává komplikovaný vztah s matkou. Já jsem třeba taková, že říkám, že je lepší některé vztahy utnout, ale ta kamarádka pronesla zajímavou větu, že nelze dobře žít bez svých kořenů. Tím v žádném případě neříkám, že musíš matku bezmezně milovat, vše ji tolerovat, ale nastavit se tak, aby tě její chování nezraňovalo. Nepřistupovat na její psycho a vydírací hry. Nenech se zatáhnout do jejího světa, ale nemusíš ji absolutně vymazat ze svého života, i když ona z něho asi zmizí, pokud nebudeš skákat jak ona píská a bude mít prachy.

https://www.heroine.cz/psychologie/4074-co-si-d...

autor
26. srp 2022

@levandule_k Moc děkuji, napsala jsi to skvěle.. 🤗
Kdybych ji nevymazala, tak bude dělat furt to stejné, ta se nikdy nezmění 😔 mě jen mrzí, jak se nemám pořádně komu svěřit a vše řešit, vždy jsem ji vše řekla.. teď prostě to dusím v sobě a je mi z toho ouzko 😔

levandule_k
26. srp 2022

Chápu, mít někoho s kým můžeš sdílet svůj život je fajn. Napsala jsi tady svůj příběh a odepsaly 4 holky. Není to moc, ale pro začátek je to dobré, tvůj příběh je totiž komplikovaný a jednoduchá rada zde není.

Nedus to, potlačované emoce se projeví časem nemocí. Můžeš se zkusit z toho vypsat, ano vím, není to kámoška, ani rodina, ale je to ulevující, když přeneseš emoce na papír. Já si občas psala deník, jako kdyby to někdo četl, tak si myslí, že jsem zlá, zapšklá, zlostná osoba, protože to bylo vesměs stylem ta osoba mě se*e, je úplně blbá 😂

Najdi si psychologa na pojišťovnu, mají docela dlouhé objednací lhůty a někdy první nesedne. Můžeš se mu vypovídat, navíc jako profík má tu výhodu, že ti nebude dávat nežádoucí rady nebo to na tebe nevytáhne za 5.

Zkus se nastavit do módu, že nejsi oběť nepříznivého osudu, ale jsou to jenom lekce, které tě mají něco naučit. (Mně to třeba pomáhá, že i držkopády v mém životě jsou od toho, abych se zastavila, zamyslela se nad tím jak žiju a zpracovala si určitá témata, jinak se mi budou opakovat.) Holt duševní rozvoj probíhá skrz drsné lekce....(Já jsem v některých věcech alternativní oproti mainstreamu.)

U tebe to může být opouštění/samota, opustil tě otec, opustil vás nevlastní otec, po té, co mu hráblo a začal tě mlátit, opustila tě sestra (přerušený vztah), matka nefunguje, pravidelně tě opouští, opustil tě partner. Nastavení hranic, aby jsi se nenechala využívat a tvůj další partner byl normální, ne tě opustil.

Mně se třeba líbí i projekt alchymie ženy, zaměřený na ženy a ženskou energii, ale ne každému sedí tento styl. Na fb je i skupina z toho projektu pod názvem Kongres pro ženy, kde uživatelky píší dotazy (příběhy) a hledají radu a inspiraci, podporu, jak z toho ven.

Mně vždycky něco nadchne a pak to všude chválím, jak kdybych za to měla peníze :D

hanynka1704
26. srp 2022

Urcite se odfiltruj od lidí,co z tebe energii vysávají. Ikdyz je to matka,ale ona ti nic dobrého nedává. Souhlasím s holkama,napsat na nějaké stránky,kde se potkávají maminky a uvidíš. Myslím,že takových osamělých dusicek bude více. Jinak malej je tvoje sluníčko co tě drží nad vodou,takže to určitě zvládneš. Minulost nech určitě za sebou. A kdyby se ti nedařilo někoho potkat,přijď sem,tady urcite rádi pokecame,rozptylime💖

hanynka1704
27. srp 2022

Teď jsem narazila na fb na příspěvek od maminky,která tam vicemene také volá SOS. Cítí se osamocena,hledá kohokoliv,přátelé,rodinu...opravdu je více takových. https://www.facebook.com/groups/178804204818875...

autor
27. srp 2022

@levandule_k Moc děkuji za takovou reakci, určitě si ji vezmu k srdci a s tím deníkem to není vůbec, ale vůbec špatný nápad, jako ten zbytek. ❤️

malymax
27. srp 2022

Střelnice je taky fajn na ventilaci vzteku 😁 nebo rozbít staré nádobí 🙂