Psychické zhroucení. Jak se teď chovat?

klokanka31
27. pro 2021

Včera večer se můj manžel psychicky sesypal. Myslela jsem že budu volat záchranku, byl úplně mimo, mluvil z cesty. Dokonce prý slyšel hlasy co mu našeptávaly aby spáchal sebevraždu. Naštěstí přijel okamžitě můj táta, vzal ho na dvě hodiny do mrazu, kde se trochu vzchopil, ale...já nevím až se dneska vzbudí, jak se k němu chovat? V noci jsem volala tchýni aby věděla co se děje, ona úplně v klidu a ještě popřela věci které mi manžel říkal. Mám mu to říct, nebo dělat jakoby nic?

kakamila12
27. pro 2021

Určitě řešit. Tím, že budete dělat jakoby nic, se problém nevyřeší. Stát při něm, nabídnout pomoc, oporu.

camelinka
27. pro 2021

@klokanka31 Tohle se ted pred Vanoci stalo zname, manzel byl prepracovany a v hlave mu to preplo. Musela ho nechat hospitalizovat a doufame, ze ho tam daji brzy do kupy...
Drzim palce, urcite to reste, nez se neco stane...

veritanas
27. pro 2021

@klokanka31 řešit. Nevím, co to spustilo, ale zvažovala bych návštěvu lékaře, alespoň praktika, aby mu dal něco na uklidnění, kdyby se to stalo znovu..m

any01
27. pro 2021

Můj taťka má schizofrenii a když nebral léky tak měl tyto stavy. Často že ho někdo sleduje chce zabít a tak pokaždý ho musely hospitalizovat

levandule_k
27. pro 2021

Nedávno jsem na tebe myslela, jak asi trávíte Vánoce, protože se to u vás vyhrotilo. Dle toho, co jsi psala, bych s jeho matkou nikdy nic neřešila.

Já bych asi čekala jak se bude chovat manžel dle toho nějak reagovala.

Tohle je na terapii, tohle asi sami nezvládnete.

cilkat
27. pro 2021

Neřeš, co říkala jeho máma. Ale v klidu si sedněte a proberte, co by potřeboval, aby se z toho dostal. Psychický zhroucení totiž není otázka toho jednoho okamžiku, ale dlouhodobého přetěžování a pravděpodobně nutnosti změnit životní styl a tempo.
Je pravděpodobné, že dneska (i několik dní/týdnů) bude vyčerpaný a nebude mít vůbec sílu to řešit. Je to logický následek, ale tím spíš potřebuje napsat neschopenku a možnost být doma pokud možno v klidu. Následně to pravděpodobně bude chtít psychoterapii, minimálně aby mu někdo pomohl odhalit a odstranit příčiny. Ale do té nemá smysl tlačit dneska, pokud na "první dobrou" nebude souhlasit. Akutně je podle mě třeba vyřešit neschopenku a prostor k odpočinku.
A držte se. Pokud to zvládnete spolu, může to hodně věcí zlepšit.

irmamala
27. pro 2021

A on je nějak labilnější, měl někdy nějaké psychické potíže, nebo úplně normální zdravý chlap se takto sesype? Co tomu předcházelo?

klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
levandule_k
27. pro 2021

@klokanka31 Aspoň ta neschopenka by byla dobrá jak píše @cilkat, pokud nechce brát antidepresiva tak mu je nikdo nemůže nutit. Neschopenka vám dá čas a prostor vymyslet další postup.

klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
bereni
27. pro 2021

KDyž víš jaká je tchýně tak s ní raději nekomunikuj. Nevím co se děje, ale pokud řešíte nějaké problémy s jeho rodinou dlouhodobě, mohlo toho na něj být moc a pokud ještě ty dokola řešíš tchýni tak mohl být manžel mezi mlýnskými kameny a bouchl.

niski
27. pro 2021

pro krizové chvíle je i RIAPS, nevím, odkud jste, je to v Praze, určitě by poradili. Taky jsem pro neschopenku a terapii.

atraps
27. pro 2021

@any01
@klokanka31 ano, lehka forma schizofrenie, kamarad to mel take, hlasem nikdy nevyhovel, lecit se sel sam od sebe, doted je na lecich, ale funguje normalne. mel to z prepracovanosti, je totiz workoholik. hodne stesti.

konidana
27. pro 2021

@klokanka31 zkus muze presvedcit a jdete spolu k doktorovi. Nejlepe na psychiatrii, nwbo pro zacatek by mozna stacil pokec s psychologem. To by asi bylo nejlepsi. Psycholog situaci zhodnoti, muze doporucit i psiatrii a leky (leky psycholog nepise, jen psychiatr)

konidana
27. pro 2021

@klokanka31 jestli jste od prahy zajedte do cki v bohnicich nebo riaps. Je to pohotovost pro tyhle stavy. Akutne pomuzou a doporuci dalsi postup. Take mi tam pomohli

felixfelicis
27. pro 2021

Mám zkušenost s psychickými problémy v rodině z první ruky a Radim, určitě to řešte. Sami s manzelem, s tchyni bych vůbec nekomunikovala.

atraps
27. pro 2021

@klokanka31 kamarad take stal u koleji na vlaku, predtym roztrhal obcanku, aby neexistoval. hlasy mu rikali, nech skoci pod koleje, ale neudelal to. namisto toho sel po svych do lecebne. je pravdou, ze tomuto stavu predchazeli udalosti z minulych let(i rodinne peripetie) to vse zle se snazil kompenzovat praci, ale bohuzel. fakt to reste...

crejzy
27. pro 2021

Možná manžel nechce k lékaři aby nedostal antidepresiva. Asi bych dnes koupila v lekarne něco na uklidnění volně prodejného ( trezalku, guajacuran) a snazila se ho nasměrovat k psychologovi, ten mu léky dávat nebude, bude ale schopny posoudit vážnost a případně dát rady jak zvládnout krizi, kterou prochází. Existují i krizová centra kde mohou pomoci hned nebo po telefonu. Držte se

korin
27. pro 2021

Antidepresiva nejsou zlo...

klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
camelinka
27. pro 2021

@klokanka31 Achjo, tchyne a uzeny, nejlepsi studeny🤨🤬

klokanka31
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
camelinka
27. pro 2021

@klokanka31 To me mrzi, kolikrat tchani rozvratili neci manzelstvi😟...

atraps
27. pro 2021

@klokanka31 s rozvodem bych nevyhrozovala, mela bys byt tedka I pak (v case leceni) manzelovou nejvcacsi oporou I posluchacem (tyhle lidi fakt potrebuji nekoho, s kym sdilej sve pocity, stavy/whatever). tchanovcov odstrihni od vseho, oni se nezhroutili jak vidim...

somalicats
27. pro 2021

No, tohle byla jen otázka času - pamatuju si i tu Tvoji diskusi, kde jsi řešila rozchod s manželem, protože neskáče, jak Ty pískáš. Aspoň vidíš, že člověk mezi dvěma semetrikama dlouho fungovat nemůže.
Pokud chceš radu, tak mám v tuhle chvíli jedinou: sakra dobře si rozmysli, jestli chceš být s manželem nebo ne. Za tuhle situaci jsi zodpovědná i Ty, nesváděj vše na tchýni. Chlapa drtíte obě dvě a ten tlak se dlouhodobě vydržet nedá. Uvědom si, že je to jeho máma, těžko ji odstřihne ze dne na den. Ty bys svoje rodiče s chladnou hlavou odřízla? Asi sotva, že...
Pokud máš manžela aspoň trochu ráda, tak se postav před zrcadlo, dej si za ty myšlenky o rozvodu sama sobě pár facek, a pak začni zjišťovat, kde máte nejblíž krizové centrum. Tohle sami doma nezvládnete. A až se manžel dostane z nejhoršího, začněte s poradnou. Ty s jeho rodiči přestaň komunikovat, beztak celý tenhle problém graduje jen díky tomu, že máš pocit, že musíš mít co se tchýně týče navrch a evidentně musíš mít poslední slovo.

marcicek84
27. pro 2021

@somalicats no a jako zda se ti fajn, aby skakal jak piska tchyne?To by se taky mohla psychicky slozit i zakladatelka.Myslim,ze manzele se maji ctit a predevsim si vyhovet,ano pak jsou i rodinne vazby,ja teda presne nevim co tomu predchazelo,ale neprijde mi normlani, aby tchyne snase psala hnusne SMS - to uz je zumpa...

somalicats
27. pro 2021

@marcicek84 Jdeš z extrému do extrému. Já nikde nepíšu, že má skákat, jak matka pískne. Ale umím si představit, že jeho matka drbe jeho ženu, doma žena drbe jeho matku, navíc když se jí něco nezdá, tak tchýni chce konfrontovat - zkus si najít její předchozí diskuse. Kdo je v téhle rodině chudák, je jejich dítě - zakladatelka všude píše, že se jim dítě povedlo po 12 letech - nezlob se na mě, ale po takové době snad vím, s kým žiju, dítě mají stejně staré, jako je moje čtvrtá dcera, takže evidentně tam problémy byly už dřív a neřešili je. Když to otočím - jak by ses cítila, kdyby Tvoje matka nasazovala na Tvého manžela a Tvůj manžel na ni před Tebou doma nadával, psal jí sms, proč to dělá, nutil Tě do návštěv jeho rodičů... Normální člověk se svého partnera zastane a nenechá ani vlastní rodiče, aby ho shazovali - ale normální partner taky nemá potřebu jít opakovaně do konfrontace s tchánovci, prostě to nechá na partnerovi. A věř tomu, že zkušenosti mám, moje extchýně je zdatná manipulátorka.