Zajímal by mě holky Váš názor. Měli jsme tu na návštěvu tchyni a dovezla nám spoustu potravin a dobrot. Při ukládání těch věcí jsem se automaticky podívala na datum spotřeby a docela zírala. Sušené ovoce rok a půl prošlé apod. Jasně, taky občas koupím něco lehce prošlého, ale ne jako dárek, navíc pro děti ve věku 1,5 a 3 roky!!! Neřeknu, kdyby byla ve špatné finanční situaci, ale podle všeho není. Nebo není lepší tedy dovézt toho méně ale kvalitní čerstvé věci než kupovat levné ve výprodeji? Vrtá mi to hlavou, tak mě zajímá, co si myslíte Vy. Jinak podotýkám, že vztah celkově nemáme nic moc, ale samozřejmě jsem hezky poděkovala, nic neřekla a nehodlám to nijak rozebírat ani dramatizovat.
Tak skoro jako ta moje.Nic tak hodně prošlého nám ještě nedala,ale vždy nám dá to,co už mají navíc,někdy i zbytky,ale je jasné,že nemusí dávat nic i když někdy mě to až pobaví.Na 30 narozeniny jsem od ní dostala kilo cukru litr oleje,ramu kterou nejíme,2 floriany a 10 vajec.
@mmiicchhaaeellaa no, možná. Ale řekni - Tobě by nebylo blbé dát takovou věc dál, navíc malým dětem? Já taky šetřím na ledasčem,ale tohle už fakt ne!
@mariti třeba moje babička je to samé:D je to zabalené = nemůže se to zkazit, sušené ovoce a čokošky přece vydrží dlouho:D a slevy berou ne jako to, že už to prochází, ale jako doprodej zásob a vstřícné gesto, přece by to neprodali, kdyby to bylo špatné🙂 oni to jedí taky a nekoukají na to, takže by je to asi ani nenapadlo, i když už jsem to kolikrát zmiňovala, aby si sami neublížili🙂 řeší jen čerstvé věci...ne zabalené. určitě se prostě nepodívala a nemyslela to zle, nebrala bych si to osobně🙂 i kdyby vydala vlastní zásoby, tak je prostě prdlá...je spousta lidí, co to takto neřeší a těm to nevysvětlíš..aspoň víš, že to máš po ní vždycky kontrolovat🙂
Tvuj pristup je dobrej, podekuj, neres a zkontroluj. Hodne lidem jeste dneska nedochazi, ze jidlo jaksi souvisi se zdravim, myslim, ze vam babi chtela prilepsit a treba neco dostala a nedoslo ji, jak to ma doma dlouho a nebo uz to taky dostala prosle...
@lucajda17 promin, ale tvuj darek mne rozesmal tak, jako uz dlouho nic 🙂
Já myslím, že to určitě nebyl úmysl, záleží kolik je jí let, ale pokud je starší, tak si prostě dává jen trvanlivé věci bokem (třeba co od někoho dostane), a ty pak rozdává, protože je jí líto to sníst a chce udělat někomu radost. Naše babi (dětí prababička) nám zásadně dává bomboniery a čokolády hodně prošlé, párkrát i s červy, dala mi i sadu utěrek a prostěradel, které si schovávala v origo obale snad od první republiky. Myslí to dobře, s díky přijmu, a pak to vyhodím. Kdybych se zmínila, že to nebylo dobré, mrzelo by jí to.
Takhle prošlé se ani prodávat nesmí. Můžou prodávat max. v den minimální trvanlivosti s upozorněním. Takže spíš bych to viděla na železné domácí zásoby a dary...
Manželova babička byla v nemocnici na operaci a tchýně jí tam naběhla poklidit. Ve špajzu našla skoro 20 let prošlý pudinky a podobný poklady 😀 vždycky, když tam jdeme přát, odcházíme s větší taškou než s jakou jsme přišli.
Moje kamarádka dostává od tchýně k narozeninám zásadně prošlé bonboniery značky Tatiana apod. Tam je ale jasný podtext naznačující, jak si své snychy cení, haha. Ve tvém případě bych se při příštím setkání jen tak mezi řečí zmínila, že jste na ty dobroty měli chuť, ale že jste zjistili, že byly prošlé, a že je vám líto, že ji někdo takhle ošidil... prostě takhle fikaně z ní udělat taky oběť. Předpokládám, že tchýni není osmdesát, aby měla takové ty senilní manýry.
Jak už tady bylo řečeno - myslím si, že jde o putovní dárky. Zkrátka tchyně to od někoho dostala a sama to nejí. Vidím to i u našich - oni vidí hezky zabalenou věc a datum spotřeby nikdy neřeší, nesledují to. Nehledala bych za tím žádný zlý úmysl, tvůj nadhled je super a řešíš to nejlíp, jak můžeš! 🙂
Hmm, mezi babkama je to asi tradice, než aby to vyhodily do popelnice, tak udělají popelnici z naší, vaší rodiny. Poprvé jsem omlouvala její věk jako vy a pak v kavárničce jsem zaslechla rozhovor dvou babč, jak by to nejedly, že si nebudou kazit zdraví, tak to dají dětem, jak oni jsou za to ještě vděční... Mé řešení bylo, prohlédnout si obal a veškeré prošlé a plesnivé potraviny jsem jí vracela ještě na místě.
Nejdřív se vymlouvala na zrak jak špatně vidí...baby to nevadí já se ti na to podívám 🙂 a po čase nám přestala dávat nebo nosit domů odpad. Bylo mi jedno jestli v rodině budou nějaké řeči, že odmítám její odpadky, švagrová se svěřila, jak mě tchyně pomlouvá, jsem prý nevděčná bla bla bla a normálně babka začala nosit odpadky k nim 🙂 tak to mě pobavilo.
Nemám zapotřebí přijímat odpadky a ještě za ně děkovat, to fakt ne. Tuhle hru nehraji, mě nebaví.
Putovní dar nebo akce z levných potravin. Neřešila bych. Jsou i takový tchýně co nepřivezou nic, a i takový co z nezájmu o vnoučky ani nepřijedou.
Jen pro info, jsem k tomu našla docela zajímavé informace🙂:
Datum minimální trvanlivosti (DMT, anglicky „Best before“)
Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "minimální trvanlivost do…" obsahuje-li datum uvedení dne a v ostatních případech „minimální trvanlivost do konce …“. K údajům „minimální trvanlivost do …“ a „minimální trvanlivost do konce …“ se připojí buď vlastní datum, nebo odkaz na místo, kde je datum uvedeno na etiketě nebo obalu. V případě potřeby se tyto údaje doplní údajem o nezbytných podmínkách pro uchování, jejichž dodržení umožní zajistit uvedenou trvanlivost.
DMT se uvádí v nekódovaném tvaru v pořadí den, měsíc a rok. Pokud je DMT kratší než 3 měsíce, postačí uvedení dne a měsíce, pokud je DMT delší než 3 měsíce, ale nepřesahuje 18 měsíců, postačí uvedení měsíce a roku, a pokud je DMT delší než 18 měsíců, postačí uvedení roku.
DMT se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp.
Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny. (Označení slovem "sleva", "akce" není v žádném případě dostačující).
Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.
Jestliže za slovy "Spotřebujte do" nebo "Minimální trvanlivost do" nebude následovat datum, musí zde být uvedeno, kde je toto datum na obale vyznačeno.
@mrazulkav Tak to se pleteš,takhle to má třeba Tesco-je to jejich obchodní politika.Neprodávají prošlé potraviny.Ale Billa ano a i několik měsíců a třeba jen se slevou 50%.
Pak jsou obchody "minimky" ty mají potraviny,které nejsou prošlé,nebo pár měsíců po záruce a nebo také více než rok!!!!Viděla jsem tam Milku prošlou skoro 24měsíců a šla jsem do kolen.Hodně tam chodí nakupovat děti-ach jo ☹
@mariti Typuji,že to tchýně koupila v minimce za pár korun.
Např Švýcarskou čokoládu bych se nebála sníst půl roku po záruce,protože jí 100% nic nebude.Ale sušené ovoce rozhodně ne,já bych jí to dovezla zpět s tím,že to děti nejí a škoda to vyhodit ,tak ať si pochutná ona 😉
@lucajda17 Hmmm,tak z takového daru jsi asi skákala radostí až do stropu 😀 My zase všechny- já a dcery dostáváme k narozeninám od tchýně studentskou pečeť,kterou ani jedna nejíme
No tak prošlé potraviny bych možná neřešila u prababičky které je přes 80, ale počítám že tchyně tak stará nebude.
No jinak co se dárků od tchýně dostává me tak to je taky pěkně pestrá paleta. Od použitých krému co ji nevoní, přes šmuky které se jí nelíbí až po dárky které dostala od nás s manželem. Taky si vždy říkám jak děsně si mě musí vážit. Jsem zvědavá co donese dnes. Mam narozeniny. 😭
@mariti no upřímně když ji nic neřekneš tak se nic nevyresi. Já bych ji úplně v klidu řekla že mi dala potraviny co jsou prošlé a že jsem je tedy vyhodila protože to dětem prostě nedám. Pak by si mela uvědomit ze je škoda kupovat něco co ty vyhodíš. A nebo ať ji to řekne její syn.....
:D To je přesně jak naše babička 🙂. Ta posílá v balíku půl zubní pasty, načnuté čaje apod. Nic si z toho nedělej, ber to s nadhledem, my se tomu vždycky smějeme 🙂
To mi připomíná naši 95letou babi, která mi darovala načatou tabulku čokolady s tím, že má vysoký cukr, takže to jíst nemůže. Bylo mi divné, proč ji teda vůbec načínala, když ji nesmí, nicméně pochopila jsem záhy. Čokoláda byla rovných 10 let po záruce a v podstatě z toho staniolu už pochodovala ven sama😅
@terry1512 no moje babička je taková prý tak od 40, co ji moje máma zná, taky si s ní docela užívala :D za vším bych to stáří neviděla, někdo je prostě bohužel takový=) mně by hanba fackovala, ale jako..asi to tak vážně každý nemá:D já preventivně kontroluju všechno na co hrábnu, kdyby náhodou..🙂 manžel občas podobné poklady přiveze od jeho rodičů, mají ve sklepě sklad jídel v konzervě a mouky a cukrů a bůh ví čeho všeho (co kdyby přišla válka)...vždycky nárazově zásoby dokoupí a ten zbytek nutně potřebují někomu udat, aby udělali místo, jídlo se přece nevyhazuje!!!!! :D manžel na ty etikety nekouká, takže žije v přesvědčení, že je to všechno v pohodě a můžeme to jíst, dokonce si to kolikrát i otevřel, než jsem mu to sebrala..bývá to obvykle třeba 6 let prošlé🙂
@mariti
Jestli to byl záměr nebo ne, nedokážu posoudit. Já osobně bych koukala na to, o jakou potravinu se jedná. Mám vystudované potravinářství a u mnohých potravin datum min. trvanlivosti nehrá roli (je to dané zákonem). Třeba to zmiňované sušené ovoce bude zřejmě průmyslně zpracované (soudím podle data spotřeby) a to bych tahle malým dětem asi nedala (kvůli obsahu siřičitanů, náhražek cukru nebo kokos. oleji). Pokud je to domácí suš. ovoce ničím nekonzervované tak 2 roky jsou v pořádku (samozřejmě vhodné skladování). Moje tchýně je na skladování potravin taky "expert", nedělá to schválně, je na to zvyklá dobou, když mnohé nebylo a bylo potřeba odkládat na dobu, když nebude. Ale v mrazáku jsem jí jednou objevila hotový poklad, mraženou česnekovou bagetu 9 let po datu spotřeby.
Moje tchýně s oblibou nakupuje v "lidovkách" - tj. obchodech za lidovou cenu, kde je i prošlé zboží. Je pravdou, že čas od času tam taky něco koupím, ale nelibuju si v tom jako ona. A jí nebylo vůbec blbé donést to k nám jako dárek. Díkybohu už k nám tak často nechodí - ale je to o nátuře.
Osobně by mě to trochu nakrklo - sice bych asi nedělala scény - ale pokud je většina věcí projítých, tak mi to připadá jako cílený nákup. Kdyby to byla jedna věc, tak bych to ani neřešila.
Jesteze to muzes kontrolovat. Nase jedina zijici babicka je takova, ze do pirohu vezme marmeladu s plysakem nahore, ten odskrabne a jede dal... Na chlebicky salam z mrazaku klidne deset let starej... Rodice tam vzdy nezistne pracovali, pomahali, vozili tuny cukru apod., ze ktereho babicka zavarovala a delala jahodova pyre, ktera ale nikomu nedavala. A sousedum rikala, ze jsme ji tam jezdili vyzirat...
Nicmene co se tyce moji tchyne, je skvela, asi jsem si to mela takhle vynahradit! Hlavne chape, ze male se nebude davat zatim cokolada apod., kvuli riziku atopaku po mne, chape zpusob mazani, ze ma rano a vecer HA mleko apod. Nemohu si stezovat!
Co se tyce tve tchyne, mozna to i myslela dobre, mozna na to nevidi (moje mamca na to treba uz nevidi), ta data spotreby... Mozna se toho chtela jen zbavit... Tot otazka, ale malym detem bych to nedala. Ani sobe teda 🙂 ono teda ja vetsinu svych zdravotnich problemu prikladam tomu, cim (plisne a cukr) me cpali jako malou (zvlast ta babicka). 🙂
Když to tak čtu, tak ještě děkuju za docela zlatou tchyni, se kterou maximálně řeším, že kupuje malé věci s palmáčem a éčkama a kdoví čím. Něco jiného je mít prošlé věci ve skříni, taky se mi občas poštěstí, hlavně třeba u zásob pudinků, konzerv, masoxů apod., ale abych měla ještě tu drzost něco takového darovat dál...mě by snad hanba fackovala.
No otázka je, jestli to neměla doma v komůrce a nedostala to předtím jako dárek sama.