Proč se urazil, banalita.

svetlanalana
14. kvě 2020

Dobrý večer, potřebuji nezaujatý názor. Manžel je hodně urážlivý člověk, moc si bere věci osobně, občas nechápu, co ho naštvalo. Kromě toho, že je urážlivý, často zapomíná na to, co je potřeba udělat nebo co slíbil, že udělá. Pak čekám a čekám a když se po čase nic neděje, připomínám mu to. On to bud udělá, nebo udělám to já, protože již nemám trpělivost čekat nebo mu to zas připomínat. Minulé jsem si řekla, že pokud zas na něco zapomene, tak mu to jemně pěkně připomenu, aby se neurazil a tím nebude doma dusno a pak udělá, co měl.

Přišla faktura za telefon, neuhradil ji. Bylo po splatnosti, dostala jsem SMS-ku stejnou jako on (máme tarif, platí se jednotná platba za oba), v SMS-ce bylo, že faktura je po splatnosti a pokud se chceme vyhnout blokací služeb, do 7 dnů bychom měli zaplatit.
Na to jsem mu řekla: "Zlato, asi jsi zapomněl zaplatit telefony".
On na to:"jj, zaplatim to".
O dva dny později jsem si na to vzpomněla a říkám:"Zaplatils ty telefony, jo? Ja jen nechci to mít v hlavě, tak se raději zeptám".
On:"ty jo, zapomněl jsem".
O den později se zas ptám:" hele, nechci otravovat, ale máš to zaplaceno?".
On na to:"Zkoušel jsem se v práci přihlásit do aplikace Vodafone a nešlo mi to, asi je problém s internetem, takže se to nepovedlo, musím to udělat doma".
No a den poté, dnes, se ptám:"Zlato, zaplatils ty telefony?".
On zas mluví o tom, že v práci se nešlo přihlásit do aplikace. Já už jsem se vytočila, ale snažila jsem se maximálně ovládat a klidným hlasem jsem mu řekla:
"Když ti tohle připomínám hodněkrát, připadám si jako blbec. Již mně to fakt nebaví. Jsi ted doma, s internetem není problém, tak to prosím jdi a zaplat. Potřebuješ na to 10 minut a bude klid".
A on na to uraženě:"Tak to děkuju."
A šel do jiného pokoje. Když jsem se ho pak ptala, proč se urazil, řekl, že ho nebaví, jak ho diriguji a říkám mu, co má dělat, že ho to ponižuje, že jakoby byl nějaký looser... Nechápu to. Mně zas ponižuje to, že mu musím věci připomínat, že se na něj nemohu v tomto směru spolehnout, že mi to bere energii, kterou bych mohla využit na něco jiného... Co si o tom myslíte?

codal
14. kvě 2020

@svetlanalana jesitnej chlap... Za mě jsi byla dost dlouho trpělivá, já bych tolik trpělivosti neměla a taky by mě to naštvalo..

veruuu_kubesovic
14. kvě 2020

to se handrkujete týden, že má něco zaplatit? to já bych s ním vyběhla během jednoho dne... u nás placení paušálu neřeším, manžel potřebuje telefon ke své práci, takže si to poctivě hlídá, aby nám to neblokli...

olga_
14. kvě 2020

@svetlanalana Potrefená husa. Příště jednou připomeň a pak ho nechej v tom vykoupat. Jedině tak má možnost si uvědomit, že má nějakou zodpovědnost a že je to fakt na něm. Chodíš za ním jako "maminka" za nějakým klukem.

codal
14. kvě 2020

@olga_ tam je blbý, že se to týkalo i jejího telefonu, chápu, že nechtěla zůstat zablokovaná. Jinak by ho v tom asi vykoupat nechala..

meggii321
14. kvě 2020

Nechala bych ho.... mobil by vám vypnuli a on by si to příště uvědomil a jestli je furt takto urážliví... tak bys měla dostat Nobelovu cenu... nemáte spíš nějaký problém ve vztahu?

olga_
14. kvě 2020

@codal Takových situací budou řešit bambilion, takže si stačí vybrat propříště nějakou "jeho" a případně si pořešit jinak tarif, aby na něm nebyla takto deb* závislá.

codal
14. kvě 2020

@olga_ to souhlasím.

svetlanalana
autor
14. kvě 2020

@olga_ prave si pripadam, jako maminka, ale ja chci, abychom byli partneri, abychom byli rovnocenni, ne ja ta, co mu prikazuje a on ten, ktery poslechne. Chtela bych, aby to mel automaticky... Kdysi neplatil pul roku pojisteni, pak narostl dluh 20 000, meli jsme ho zpetne platit z rodinneho rozpoctu.

svetlanalana
autor
14. kvě 2020

@olga_ a on mi to prave vycita, ze se k nemu chovam jako k diteti, ale jak se mam chovat k cloveku, ktery se chova jako dite nebo pubertak. Ohledne vymeny zarovky mohu cekat pulroku, uz mu to ani nerikam. Pujdu koupit zarovku a sama to udelam

amazonkajanik
14. kvě 2020

@svetlanalana jednoduché řešení udělal můj chlap a mě to nijak nevadí ...držím to v patrnost já. Mám klid, nemusím nic připomínat...

svetlanalana
autor
14. kvě 2020

@meggii321 je hodne urazlivy, akorat v posledni dobe me to hodne frustruje. Takhle to nechci. Chci ve vztahu klid, otevrenost v nazorech, ne urazky a hadky kvuli banalitam

svetlanalana
autor
14. kvě 2020

@amazonkajanik smlouva je na neho, priste si napisu na sebe a je to. A pokud se to pripominani tyka veci v domacnosti, ktere ja neumim nebo nechci delat (schovani kabelu od TV, odneseni naradi do sklepa, vyneseni smeti, privrtani pantu, vymena zarovky a zarivky...). pripominam a nic, jen urazky nebo sliby

j.a.n.i
14. kvě 2020

@svetlanalana A to je takový problém říct, fajn, jaké je heslo do aplikace, já to zaplatím...

amazonkajanik
14. kvě 2020

@svetlanalana mno,v tom je ten rozdíl, chlap vydělává v tom,co umí a klobouk dolů ...já jsem praktický typ,tudíž kabely,šrouby,žárovky,faktury,si dělám sama. Mimo to,i nářadí je moje 😁vynést smetí,to je jako to připomínat puberťákovi ,se nedivím, že remcá. Požádám jednou a pak jdu sama a nazdar, přeber si to v hlavě. Chlapi se občas chovají jako děti,ale nesmí mít pocit, že se s nimi jako s dětmi zachází

svetlanalana
autor
14. kvě 2020

@j.a.n.i nemohu se do te aplikace dostat, je tam problem kvuli tomu, ze jsem cizinka. Zkousela jsem to, neslo. Jeho heslo nefungovalo, na pobocce muj problem nevyresili, sla jsem si pozadat o heslo

svetlanalana
autor
14. kvě 2020

@amazonkajanik wow, obdivuju te, mozna bych se to take mela naucit

mirin89
14. kvě 2020

@svetlanalana Hele a co zkusit na lednici dát seznam, toho, co je potřeba udělat - psát tam to co má dělat on a i to, co máš dělat ty a odškrtávat, třeba když to bude mít na očích, tak to udělá anebo mu začne být blbé, že všechno děláš (odškrtáváš) ty... Hlavně nepiš jen jeho úkoly, to by se urazil tuplem 😀

berenika39
14. kvě 2020

Já bych byla pro jasné rozdělení - ty budeš dělat to, já to. Máme to tak. Jsme sice manželé, ale tak nějak si hlídáme každý své - já domov, domácnost, syna - logistiku, učení. Manžel auta, barák - zahradu, vše okolo. Je fajn mít jasné role -pak se nemusíte dohadovat - kdo co měl a neudělal. Nastavte si to a dodržujte.

svetlanalana
autor
14. kvě 2020

@mirin89 zkouseli jsme to, bavilo ho to dva tydny, pak nezajem

amazonkajanik
14. kvě 2020

@svetlanalana u nás se říká "matka rodu"
Ta má v patrnost spoustu věcí. Stane se,že opomenu a na poslední chvíli honim co a jak, ale i tak,držím si přehled. Nejednou se stalo,že muž přišel,zeptal se kde co je a já věděla,kam ho poslat. Nejhorší bylo pro mě období po porodu, to jsem zapomněla kam jsem co položila i po 10min . Jelikož jsem poměrně výbušná,potřebuji vnitřní režim na kontrolu emocí.

mirin89
14. kvě 2020

@svetlanalana To ho bavit nemusí, to jsou povinnosti. Bavit se může něčím jiným.

svetlanalana
autor
14. kvě 2020

@mirin89 prestal to rešit a vyplnovat. Porad tam visí ukoly z ledna

amazonkajanik
14. kvě 2020

@svetlanalana tohle znám ze školení. Je to mířeno hlavně na děti a k okamžitému plnění,jako "nenechávat boty mimo botník,umýt po sobě sklenici " to funguje ihned , ale jakmile je tam časový interval,že někdy , tak je to v podstatě "udělat až v pekle nasněží"
Musela jsem rychle udělat úpravu, co konkrétně 😁 cedulky. V předsíni,na lednici,kuchyňské lince.
Jednou jsem nalepila na skříňku nad dřez, že se nebudou dávat sklenice do dřezu (jednou mi prdly při slevani brambor) jinak že budou rozbity!
Přišla jsem po noční a byly tam 3. To byl budíček,jeje. Co sejde na tom,že to byly coca-cola sklenky,já varovala 😂

ahyt
14. kvě 2020

A neni to nahodou muj manzel??😊Asi ne, ale ka mam jednoho takoveho uz 40 let za manzela.A nic nikdy nepomohlo Cedulky na lednici,papirky na jeho misto na stole, prosby,sms pripominky, obcas i durazne pripomenuti.Proste nic.A nezvykla jsem si do ted.Co se tyce prace a " povinnosti" pro druhe, udela s usmevem hned. A na me opatrne opakovane upozornivani reaguje agresivne a just neudela.Az on tedy uzna za vhodne Jsem celej zivot jako drab.Delam tedy skoro vse.Ted od listopadu ma za ukol zprovoznit s ajtakem kamerovy system na chate.Predpokladam, ze to zaridi az nas navstivi zlodeji.

mirin89
14. kvě 2020

@svetlanalana a když odskrtavas to, co jsi udelala ty, tak mu to neni blbé? Ze tam je vse vyskrtane od tebe? Tak to je bud linej anebo nezodpovednej a nebo oboji dohromady...

eviicka
14. kvě 2020

@berenika39 taky to tak máme, a v pohodě, ale u autorky to vypadá, že problém je v tom, že chlap tu svoji sféru dost opomíjí, takže tohle ji nepomůže.

cuuza
14. kvě 2020

Aneb jak pravil klasik:
Dámy, když muž řekne, že něco udělá, tak to taky udělá.
Není potřeba mu to každých 6 měsíců připomínat...

rebe
14. kvě 2020

Je urážlivý, smiř se s tím a příliš se tím nezatěžuj. Padlo tu několik řešení problémů s jeho nespolehlivostí a neschopností plnit své povinnosti. Tebe ale kromě toho trápí ještě to, že je urážlivý. A ať už ten první problém budeš řešit jakkoli, s jeho urážlivostí se budeš srážet. Snaž se tím netrápit a spíš se snažit přijít na to, co je příčinou, spouštěčem, co mu to dává a proč to dělá. Můj muž například, když něco vážně pokazí a ví, že fakt neměl pravdu a něco zvoral, tak útočí, někdy je na mě až zlý. Dřív mě to trápilo. Pak jsem zjistila, že to znamená, že už ví, že neměl pravdu. a že druhý den se přijde omluvit.
K tomu směřuje má druhá rada. Můj muž se naučil omlouvat, když jsem se začala omluvat já. Zní to asi divně, ale ve chvíli, kdy jsem měla pocit, že si zasloužím omluvu, omluvila jsem se já. Ono se vždycky najde něco, za co se omluvit. Třeba "Mrzí mě, že ses urazil kvůli tomu, co jsem řekla, nechtěla jsem se tě dotknout, ale byla jsem už vážně naštvaná." Rozhodně se neomlouvej za to, za co se omluvat nemusíš, tedy za to, že jsi po něm něco chtěla. Ale nejspíš jsi v té formulaci řekla něco, co se ho dotklo, tak se za to zkus omluvit a co nejlépe popsat, jak ses cítila. Bez výčitek, protože se přece omlouváš! A uvidíš. Měl by najít sílu se omluvit zase za to své. Klidně můžeš i říct, že máš pocit, že si také zasloužíš omluvu.

arko
14. kvě 2020

Na ty jeho reci bych mu rekla “A to ti prijde normalni,kdyz ti x dni pripominam,abys zaplatil telefon a ty to nejsi schopny udelat? Prece po tobe nechci abys vymaloval celej barak?” Ma to na haku chlapec, nejak bych mu to vratila az bude neco “cekat” od tebe.

orisek56
14. kvě 2020

Jestli mate to samy jako my, tak prece u vodafonu si v aplikaci vytosknes fakturu a prihlasis se na muzuv ucet a zaplatis to ne? Ja to tak delam. Muj chlap je zahlcenej dost, takze ho nehonim s kazdou fakturou a projedu vsechno a pripadne zaplatim vse co je treba a co visi. Pristupy navzajem mame. Proste bych to zaplatila sama misto toho kazdodenniho orodovani a pak si s nim v klidu promluvila a vymyslela plan.