Proč jsou tchyně zlé?

28. bře 2022

Prosím raději anonymně, chodí sem švagrová, nechci aby mě poznala.
S kamarádkou jsme si povídaly o její tchýni, a došly jsme k závěru že je to snad všude stejné. Snad každá tchýně je zlá a hází klacky pod nohy, přinejmenším pomlouvá.
Bohužel to vidím i v rodině. Každá partnerka mého bratra byla špatná pro moje rodiče. Vždy se těšili na novou,a po čase byla také špatná. Včera jsme všichni grilovali. Švagrová si posteskla že má špatné období, přišla před půl rokem o miminko v 13.tt, zjistila že měl můj bratr milenku. A místo aby se jí někdo zastal, tak z ní dělají žárlivého blázna, a snaží se jí vtlouct do hlavy že jsou to jen pomluvy. I když se jí přiznal že se s jednou nějaký čas stýkal. Prý není nic špatného když si s nějakou zajde na kafe, nebo si s nějakou píše. Naši rodiče tu milenku znali, a švagrové lžou do očí. Jak přišla o miminko, tak se bojí aby znova otěhotněla, už není nejmladší. Já byla jediná kdo jí utěšoval že se určitě miminko povede. Rodiče než aby jí řekli nějaké milé slovo, tak jí vpálili že můj bratr ale dítě chce za každou cenu, a ať si dá pozor, že se ženským líbí. A potom mezi lidmi roznášejí, že švagrová chce z jejich syna jen vytáhnout peníze, ta že žádný dítě nechce.
Takových případů znám spoustu. Tchýně/tchánovci nekoukají co je pravda a co ne, vždy budou hájit své syny i kdyby to byli hajzlíci. A jsou proti snachám i kdyby to byly hodné ženy.
A ještě jeden dotaz. Jak byste se zachovaly vy, kdyby se vás švagrová zeptala zda jste o té milence věděly? Nemám ráda lhaní, ale ani bych jí nechtěla ublížit.

sigyn
28. bře 2022

To není o tom, jestli to je tchýně/tchán, ale jací ti lidé prostě jsou. Já mám třeba tchýni zlatou a nemůžu o ni říct křivého slova, tchán je také v pohodě, i když se v ledasčem neshodneme. Manžel o mých rodičích říká totéž. Holt je to o tom, že partnera si vybíráme, ale další příbuzné už ne a buď je musíme brát takoví jací jsou, nebo se s nimi stýkat, co nejméně.

nazka
28. bře 2022

Ahoj, já bych všechny rozhodně nehazela do jednoho pytle. Mrzí mě, že ve Tvém okolí to tak platí skoro všude. Já mám tchýni perfektní, rozumím si s ní skoro víc než s mámou. A to s ní už 10 let bydlím ve dvougeneračním domku. Ona je hrozně čistá duše, rodina je pro ni vše. Dala jsem ji dvě vnučky, takže máme respekt k sobě vzájemný.

A k dotazu. Já bych to asi přiznala. Radši mám blbou pravdu, než milosrdnou lež. Ale to je čistě můj pohled.

ckocka
28. bře 2022

"Snad každá tchýně je zlá a hází klacky pod nohy, přinejmenším pomlouvá." Takový výrok vypovídá cosi o autorovi.

kami1984
28. bře 2022

Taky budeš jednou tchyně.....

treasurka
28. bře 2022

Vsechny tchyne nejsou stejne. neznas vsechny tchyne, tak to nemuzes vedet. K dotazu - zda ji chces rict ze jo, nebo ze ne, to vid urcite sama. Pokud hledas tip na vykrucujici odpoved, abys vypadala porad dobre, ale zaroven primo nelhala, tak muzes treba rict, zes neco slysela, ale nechcete tomu verit, myslela, ze to jsou jen pomluvy a nechtela to sirit, nebo tak neco.

odula
28. bře 2022

@ckocka vypovida maximalne tak to, ze ma v okoli tchyne, ktery hazou klacky pod nohy a pomlouvaj.

drep
28. bře 2022

Moje tchyně je super ženská, která by se rozkrájela pro rodinu, tchán je naprosto úžasný ryzí člověk (takhle skvělej byl jen můj již zesnulý dědeček a můj muž) a moji rodiče jsou k mužovi taky milí.
O milence bych sama nikdy nezačala, ale na přímý dotaz bych řekla, co vím, nikdy nelžu.

dura175
28. bře 2022

Z diskusí na koníkovi by jeden usoudil, že tchýně jsou ty nejhorší lidi na světě. Jenže podle názorů některých snach si myslím, že si nemají co vyčítat... Jako ve všem v životě, je to o lidech a v první řadě by si každý sám měl sáhnout do svědomí, jestli není problém na jeho straně.
A moje tchyně i švagrová jsou super, chodíme spolu na kafe. S mojí mámou tak hezký vztah nemám, ale muž si na ni též nestěžuje.

zuzkasim
28. bře 2022

Pro některé ženské je těžké se od svých dětí osvobodit, rády by jim řídily život i v jejich dospělosti. A protože muže hodně ovlivňuje jeho žena, maminka najednou ten vliv ztrácí a těžce to nese. Upřímně, taky s tím budu jednou asi trošku bojovat. Snažím se už teď dávat synům volnost (a muž si třeba myslí, že bych se měla snažit mnohem víc), ale jak jednou přijmu jejich případné protějšky, netuším.

jeyre
28. bře 2022

Všechny takové nejsou, moje teda určitě ne a troufnu si to říct i o svojí mámě. Jenom příběh do placu: Mám kamarádku, která od začátku vztahu s mužem bojovala s tchýní. Pořád si na ni stěžovala, tchýně dělala pořád něco špatně. Občas mi to přišlo trochu přehnaný, ale těžko soudit, když u těch situací člověk nebyl. No a teď, po dvou dětech, si tchýni hýčká a toleruje spoustu věcí, protože její vlastní máma se na ni vyprdla a tchýně je jediná ochotná občas pohlídat děti... takže je otázka, jestli to tak strašný bylo i předtím. Některé tchýně jsou určitě megery, ale s některými snachami to taky nebude lehký.

fram
28. bře 2022

Já jsem taky tchyně. Troufám si říct, že nejsem zlá, neházím klacky pod nohy a nepomlouvám. Naopak, jsem šťastná, že si můj "chlapeček" našel hodnou a slušnou ženu . A že mě udělali babičkou 🙂

tasimia
28. bře 2022

Ja teda nevím jak ty, ale já mám zlatou tchýni, mam ji raději než vlastní mámu. Je úžasná tělem i duší.
Hlavně já třeba z rodiny vím, jak hnusné umí být třeba snachy. Od mého bratrance, manželka nenechá na tchýni (od mé tchýně ségry) nit suchou..a přitom ona by se pro ně rozdala.
Jenže ona má svojí maminku, ob jeden barák a tím to hasne. Hlídání? Maminka.. když je třeba odvést k doktorovi? Maminka. Vánoční svátky atd. Taky. Nedejboze, že ten jeji tam chce jít s dvojčaty.
A taky jak ji pomlouvá. Jenže my oba víme, kde je pravda. Takže bych všechny tchýně nehanila a občas hledala chybu jinde.

emillyhk
28. bře 2022

Já si nemyslím, že jsou všechny tchýně zlé. Ta moje má spoustu chyb, které tady nechci rozebírat. Jestli mě promlouvá, to netuším a je mi to jedno, já o ní taky nemluvím jenom v dobrém. Ale vyloženě klacky pod nohy mi nehází, do výchovy sice kafrá, ale jen před manželem, přede mnou si nedovolí. Bývalá kolegyně má dva syny, jeden už je ženatý, dokonce podruhé. K oběma snachám se vždycky chovala slušně, hezky. I když se třeba na něčem neshodly.
Podle mě je to prostě o lidech - fajn ženská bude fajn tchýně.

jana_zofie
28. bře 2022

Ja mam treba dobrou tchyni, nemuzu si stezovat. Ale mit ji doma kazdou chvili, taky by mi asi casem zacla lezt na nervy. Tchyne, ale i matky, je treba mit v jinem kraji (a tim nemyslim ze bydlite kazda na opacne strane hranice kraje, proste hezky par desitek kilometru...). Pomaha i tech spatnych lidi, no...
A jo, taky si myslim, ze spoustu toho dela jenom "ponorka". Proste si lidi lezou na nervy prilis casto. Ale ano, kryti nevery je samo problem, no...

guliii
28. bře 2022

Já svojí tchýni nepoznala a jsem i ráda, podle vyprávění manžela, alkoholička o děti zájem neměla. Od 17 let jí neviděl. Tchán je fajn a manžel tvrdí, že on má nejlepší tchýni na světě. Znám pár tchýni, které bych brala všema deseti, ale i ty opravdu zlé. Záleží jaký je ten člověk a ne to brát tak, že všechny tchýně jsou špatné. Některé se chovají líp než vlastní matka.

romesak
28. bře 2022

Já mám tchanovce zlatý a jsem zato ráda.

tesina99
28. bře 2022

Já musím říct, že teda ve vašem případě mi to přijde velmi zlé od nich. Podvádění nesnesu a netoleruju, to že jsou necitelní po tom co přišla o miminko ve 13tt je šílené a ještě z ní dělat špatnou neuvěřitelný.
Já nemám špatnou tchýni, v momentální situaci je opravdu zlatá, bydlíme s ní a tchánem a za mě super, pořád mi teď kupuje nějaké dobrůtky a říká mi, že se ve mně hrozně spletla, že nevěřila, že nakonec to bude takhle parádní. Ale dřív to byla sranda - v 16 se mě pokusil znásilnit nevlastní otec, několik let mě psychicky týral, vydíral, byla jsem opravdu psychicky na dně. Našla jsem si mého dnes už manžela v tu dobu a jak nevěděli přesně co se děje a z čeho mám tak depresivní stavy, tak jsem byla terčem pomluv. Jsem dítě z paneláku a oni mají farmu, takže jsem pro ně byla netáhlo, ať jsem se snažila jakkoliv, tak jsem byla líná a málo se snažila. Jednou mi řekli, ať už ani nejezdím k nim domů a 4 měsíce jsem tam opravdu nebyla. Nebo tchán mi řekl, že se kvůli mě skoro zabili v autě, protože za mnou spěchal manžel. No ze všech přítelkyň jsem si to vyžrala opravdu nejvíc a přitom do teď ze všech z nich dělám nejvíc co se práce týče (teď ne, jsem totiž těhotná, takže makat nemůžu 😃😃). Dohromady jsou 3 synové a 1 dcera a švagrové už taky mají své druhé polovičky, ale ty nikdy nedostaly takovou sodu jako já. Zpětně přiznali, že udělali chybu, byla jsem ještě hrozně mladá, taky jsem nebyla ideální a chyba byla na obou stranách, nicméně vzduch se pročistil a jsem zpětně ráda, že mně řekli na rovinu co je štvalo, dalo se s tím aspoň něco dělat a změnit se. U druhého syna byli ze začátku hotoví z jeho přítelkyně a v tu dobu mě byli vysazení, tykala jim hned, (já jsem dostala nabídku k tykání až po víc jak 3 letech), tu si nakonec sv vzal a teď jsou z ní tchán s tchýní nešťastní, protože zatajila půjčku, pak pár let zdržovala vysazení antikoncepce a teď jí je 33 a ještě ani nemají 1 dítě a švagr nevypadá moc šťastně, protože si to asi po svatbě představoval jinak (po svatbě měla vysadit HA a ta byla už před 2 roky). Takže občas na začátku vše působí jinak a pak to může být úplně jinak. Záleží opravdu na tom, jací ti rodiče jsou, já na rodiče manžela mám štěstí, pomáhají nám už teď neskutečně jako nikdo jiný. Můj táta je třeba divný, manžel mi to nevěřil, no pak uvěřil po pár návštěvách a tak se s ním vídáme max 1x ročně 😃 ale moje mamka je taky zlatá, takže aspoň něco, ta mi řekla rovnou, že i kdyby jsme se rozešli (rozvedli) tak, že by mého manžela ráda pozvala i tak na kafe a na pokec, bere ho jako vlastního syna😃 ale já nemám žádného bratra, jen mladší sestru, tak je to asi taky jiné.

levandulovy_caj
28. bře 2022

Každá tchýně, tchán, snacha, zeť... mají své chyby, ale tohle co popisujes, je pokřivený charakter...zvláštní rodiče 🤔

rebe
28. bře 2022

S tchyní jse si hodně "užila", udělala mi hodně ošklivých věcí, hodněkrát mi ublížila. Ale s ím, co píšeš, nesouhlasím. Ani v těch hodně zlých dobách, kdy jsem se nestyděla o ní říct, že je zlá čarodějnice, jsem si nikdy doopravdy nemyslela, že je zlá. A vždycky jsem si uvědomovala, že na tom všem mám, ať už vědomě nebo nevědomě, svůj podíl. Maminky prostě mají o ženách svých synů svou představu, a když se nesejde s realitou, je to pro ně těžké. V případu, který popisuješ, bude důvod jiný než ten, že je to snacha a tchyně.

meekos
28. bře 2022

Ještě že píšeš anonymně, aby to švagrová nepoznala a pak o ní napíšeš sloh se všemi detaily...

izz76
29. bře 2022

Nesmysl, můj manžel má skvělou tchyni👍😃 a já si taky nemůžu stěžovat, tchani bydlí 100km,vidame se tak jednou za 6tydnu a jsou v pohodě, do ničeho nám nikdy nekecali. Dceru pohlidaji když to jde, jsou na ní hodný, kupují ji krásne oblečení a hračky. Nejsou sice moc akční, ale to neberu jako důvod si stěžovat.

hermanka88
29. bře 2022

@meekos úplně přesně..Tohle ji 100% dojde,pokud by si to četla..

levandule_k
29. bře 2022

Jsem si četla článek o rozchodu Taťány Kuchařové s Ondřejem Brzobohatým. V diskuzi byla dobrá poznámka. Ono zavděčit se některým matkách je nemožné. Na jednu stranu ta partnerka musí být dost dobrá pro syna a na druhou stranu nesmí být lepší než jeho matka.

fram
29. bře 2022

@levandule_k moje snacha je v mnoha ohledech mnohem lepší než já, přesto ji mám ráda a troufám si napsat, že máme velmi pěkný vztah.

levandule_k
29. bře 2022

@fram Psala jsem některé matky a přišlo mi to jako velmi zajímavý postřeh 🙂 Třeba moje tchýně má trochu sklon dirigovat svého dospělého syna, který si sám vydělává peníze, má ženu se kterou žije, ano řeč je o mém muži 🙂 A on jí občas musí trochu usměrnit, že už je dospělý, že se rozhoduje sám. Ale jinak nám tchýně do vztahu nekecá, ona se snaží být dobrou tchýní a já se snažím jí neprudit a být dobrou snachou. 🙂

On nebude problém jenom v tom, že je některá tchýně zlá, bohužel i takové jsou, ale že se jí její syn nedokáže postavit a nedokáže říct, brzdi matko. I přesto, že mě moje manželka někdy štve, pořád je to moje žena, tak ji respektuj. Spousta chlapů radši nic neřekne, aby nešli do sporu se svojí matkou.

ferda90
29. bře 2022

Každá tchyně zlá není. Já mám si myslím férovou tchýni a máme hezký vztah.

teryem
29. bře 2022

Já mám tchýni suprovou. Můžu o ní říct, že je to moje nejlepší kámoška. Občas mě hrozně se*e, věřím, že já jí taky. Ale je to výjimka, z okolí vím, že mrcha střídá mrchu. S chlapem jsme spolu od 15, prakticky jsem s nima vyrostla, děláme všechno spolu. Ale oni tchanovci jsou takový dost free, prostě kamarádi, bavíme se, jako nejlepší kámoši, žádná rádoby falešná úcta, jako že jsou starší a pod. Od začátku chodíme spolu pařit, jezdíme po výletech, jsme u nich každý týden. Samozřejmě je občas ponorka, někdy se nepohodnem, ale nemusím se bát nikdy nic říct, prostě vím a cítím, že jsme rodina. Někdy koukám, co jsou si schopné ženské, nebo chlapi, nechat líbit od svých tchnaovcu.. Já bych to nikdy nedovolila. Buď bych jim řekla od plic, jak to bude, nebo bych se s nima nevidala.
Kdybych věděla, že můj bratr podvádí svojí ženu, a já bych byla její kamarádkou, řekla bych to nejdřív jemu, ať to kouká vyřešit, nebo to vyřeším za něj. Samozřejmě by záleželo na tom, co by byla švagrová zač, jaký bych s ní měla vztah. Ale já mám nadstandardní kamarádský vztah i se svými rodiči, tedy teď už jen s mamkou, takže bych nikdy nedovolila, aby se k někomu takhle chovali. Jak tu někdo řekl, nejde asi tak o status tchyně tchán, ale o tom, jací jsou ti lidé celkově. Když je někdo svině, bude ke všem. Pokud by chlap nestál za mnou, šel by zase o dům dál. Protože s partnerem si bereš i jeho rodinu. Nemá cenu se celý život trápit a bojovat o své místo, názory a pod. Na to je život moc krátkej se takhle obětovat.

ckocka
29. bře 2022

@odula To odporuje logice.

trpaslicek19
29. bře 2022

Souhlasím s tím že každá máma si chrání svého syna. Moje tchýně ho ještě navíc dost rozmazluje a snaží se mě nahradit. Příklady když jsou Velikonoce nebo Mikuláš dostane balíček stejně jako děti. Což mi tedy přijde ujetý. Nebo když ho bolí záda tak mu je masíruje. Není masérka a má nemocné ruce. Teď jsem chtěla muži udělat radost tak jsem mu koupila hrnečky na kávu z kávovaru no tchýně nelenila a koupila mu taky jeden. Jenomže s kytkama a zlatý prostě kýč. Stejně tak rozmazluje mého staršího syna. A samozřejmě jsem roky byla ta zlá a špatná ikdyž k tomu důvod nebyl. Vrchol který předvedla byl když volala mé mámě aby ji seřvala jak si to jako představujeme že chceme chodit do manželské poradny když nám to neklapalo. Mamka z toho byla v háji. No a dost to taky prepiskla když mi lékaři řekli že už nebudu mít druhé dítě a ona mi přinesla hromadu letáků o antikoncepci o které se jí nikdo neprosil a fakt byly v hodně nevhodnou dobu. Ale ne každá tchýně nebo tchán musí být takoví. Spíš si myslím že je to o povaze člověka. A jestli říct švagrové že jsi o milence věděla? No to je těžké říct. Kdybych se to týkalo mě asi bych se podívala na svůj vztah s bráchou a se švagrovou. Pokud je švagrová člověk kterého chci mít v životě dál i kdyby se rozešli tak už je to kamarádka. A pak bych se s ní sešla sama a v klidu si to s ní vypovídala. Řekla bych ji jak to bylo a jak to je teď. Pokud je to jen švagrová stala bych za bráchou...

lucinka298
30. bře 2022

Tohle je o lidech. Ne o tom jestli je to tchýně, něčí ex a tak podobně.... Já mám třeba tchýni úplně zlatou. A vsadím se, že nejsem jediná. Podle toho co píšete jak jim nebyla žádná slečna dobrá, mají spíše problémy pouze ONI SAMI SE SEBOU. Tak si s tím nelamte hlavu 😊