Mám potíže se sestrou.Moji rodiče jí byli úplně podřízení,dělali prakticky všechno, co chtěla ona,kdykoliv hlídali děti,pomáhali atd. Před několika lety zemřeli a ona očekávala,že já,jako starší sestra/ o 4 roky/ prostě převezmu jejich pozici.Chce,abych k ní jezdila každý týden aspoň 1x/žije 120km od nás/,všechny starosti háže na mě...mám 2 kluky a taky svoje starosti-ty ji ale nezajímají.Jen řekne,že moje děti jsou už velké/ 11 a 12 let/ a můj manžel se o ně postará.Její muž je Slovák,doma nic nedělá,často je pryč až do večera-chodí plavat,běhat,atd. Pokud nedělám co chce sestra,je na mě zlá a vymýšlí,co mi udělat nepříjemného nebo říct něco ošklivého.Nechci ji ztratit,je to moje jediná blízká příbuzná,ale tohle mě trápí.Poradíte?Děkuji vám všem. 😨
Sestra "chce", abys tam jezdila? To je snad sranda, ne? Já bych toho chtěla ...... Ale vážně, nechápu co řešíš, jste obě dospělé, máte každá svoji rodinu, tvoje rodina je především tvůj manžel a tvoje děti, sestra už spadá do širší rodiny, takže pokud se bude chovat dospěle a vzájemně se občas navštívíte, protože se chcete vidět, tak fajn, pokud ne, tak bohužel. Jestli jí sloužili vaši rodiče, byla to jejich věc, ale proč bys jí měla dělat služku ty? Nemáš k ní žádnou povinnost, tak si s tím nedělej hlavu. Prostě bych její vydírání odmítla, je čas aby dospěla a řešila si své věci sama 😝
Klasická manipulatorka. Nejlepší je omezit styky.zkus si něco o manipulatorech přečíst.
@hejsa o tve deti se nema starat "jen" manzel, ale i ty jako mama. A pokud nezvládá peci o sve deti tak at rekne manzelovi. Navic 1x tydne takovy kus cesty??? A plati ti tu cestu? Vymez si sve hranice co chces ty, nebo budes skakat cely zivot jak si ona piskne. Mas svou rodinu, praci a konicky jako kazdy... pokud je zla kdyz neni po jejim, tak o to vic bych navstevy omezila.
Je dospělá? Předpokládám, že ano. Tak ať se tak začne chovat. A její manžel to samé. Mají rodinu, tak ať se starají. Stejně jako vy o svoji. Tak to prostě má být.
Děkuju za rady,máte pravdu,sestra dospělá je,cestu hradit není pro mě problém...problém je ten,že její manžel sice vydělává spoustu peněz,ale o rodinu jako 😕 takovou zájem nemá - s dětmi nikam nechodí,neví ani do jaké třídy chodí...to je všechno starost sestry,celá domácnost.Sestra je v domácnosti,jinak je velice pracovitá,ale došlo mi,že vlastně v řešení problémů,starostí,nálad atd. - to,co říkáme manželům - říká ona mně a mě to potom tíží.Mám ji moc ráda,v tomhle jí nedokážu pomoct,ale nemůžu takhle ,starostovat, ve 2 manželstvích.Navíc chce být se mnou - ale abych já byla u ní...teď mě napadlo,jestli to není osamělostí - je možné,aby někdo byl osamělý se 2 dětma? Je fakt,že povahu má dosti sobeckou od dětství...nevím.
@hejsa Myslím, že cítit se osamělá může i se 2 dětma... Mít nablízku děti a mít nablízku partnera je podle mě něco jiného, oba z nich milujete stejně, ale přesto jinak 🙂 A možná se cítí osaměle právě i proto, že byla tímhle způsobem fixovaná na vaše rodiče. Je nesamostatná, bezradná podle mě z toho co píšete, ptž do doby, co žili vaši rodiče, jí někdo stál pořád za zadkem a se vším pomáhal... Nicméně není od věci si s ní prostě sednout a vysvětlit, že každá jste dospělá a máte svoji rodinu (a je úplně nepodstatné, kolik je vašim dětem). Že ji jako sestru milujete, nicméně nemůžete suplovat roli jejího muže. Musí si udělat ona pořádky doma s mužem. Přitvrdit. Aby si i on plnil své povinnosti a choval se jak se na manžela a otce sluší a patří... Nenechat se manipulovat, říct prostě Hele mám tě ráda, ale mám i svou rodinu. V návštěvách se klidně můžete střídat, jednou vy k ní, podruhé ona k vám... Je třeba, aby si k vám vybudovala cestu, kdy vás bude respektovat, ne využívat, jinak se z návštěv budete vracet totálně vycuclá, vyčerpaná a začne se to projevovat na chodu vaší domácnosti ...
Samozřejmě může být osamělá, pokud nemá fungující vztah. Tedy ne být, ale cítit se osamělá. No a když se nemůže vypovídat rodičům, jasně se obrací na sestru. Snad by pomohlo si s ní sednout a pokusit se jí to vysvětlit. Prostě - nezlob se, já mám svou rodinu, tobě ráda pomůžu, ale základní problém je v tom, že nemáte pořádek doma. Musíš si promluvit s manželem.
A to, že je Slovák, přece nic neznamená, ne? Můj manžel je Slovák též a přesto se vždycky zapojoval a zapojuje se i ted.
Jasně,je Slovák-tím nemyslím nic špatného - naopak -je velice pracovitý,rozumný,ale v práci od rána do nevidím.Dneska mi zrovna volala ať přijedu,že můžeme spolu s ní a jejíma dětma být na chatě na Slapech.Ví,že vodu takhle nemusím,ale je jí to jedno..já mám pocit,jako kdyby to,co je dobré pro ni,musí přece být dobré i pro mě-to ale není.Já jsem byla na kole v Bad Schandau,Martě sport nic neříká.Teď má vztek,že tam nejsem.Je to pořád dokola.Tomici - máte pravdu,jsem tam u ní 2 dny někdy a jsem z toho úplně vycuclá,jako bez energie a života...takhle mě neunaví ani 60km na kole!
@hejsa ....Vymaňuj sa spod jej vplyvu pomaly a oslavuj každý úspech....asi nejde naraz s tým seknúť. Chodila si týždenne k nej ? Ok, teraz si daj len raz za 2-3 t, potom mesačne ... telefon nedvihni vždy...nehádaj sa s ňou, prikývni a rob si po svojom. Je to ťažké, lebo s manipulátorom žiť vysaje z energie. Drž sa ! 😉
@hejsa Ona bude uražená a naštvaná, když nebude po jejím, hned v úvodním příspěvku píšete, že ji rodiče všechno přizpůsobovali.. Je tak na to naučená. Na rovinu si s ní sednout a upozornit ji na to, že jste její rodina, ale její sestra nikoliv rodiče a že vy nebudete tancovat, jak ona píská. Decentně ji naznačit, že by se nad sebou měla trochu zamyslet, že se svět netočí jen kolem ní, jak ji to naučili rodiče ale že i ostatní lidé mají přání, pocity a je nutné hledat v životě kompromisy ne diktovat podmínky... 😉 Jste vycuclá, ptž děláte něco, co chce ona, podřizujete se jí, asi aby měla radost, ale přitom vy sama chcete něco jiného... A to je špatně 😉
Děkuju,že jste mi poradily,zařídím se podle toho a dám vědět,jak to vypadá.Určitě bude zítra zase volat,tak hned vyzkouším první kroky.Děkuju,pomohly jste mi -jste super!
Zkusila jsem,jak jste poradily, byla vzteklá,nepříjemná - odřekla jsem víkend u ní s tím,že se musím věnovat dětem..tak zase řeči,že můj muž to zvládá sám,nač musím ,sedět doma na zadku, atd.Nepovolila jsem,tak zavěsila a neozvala se,zatím.Dám vědět,co bude dál.Děkuju moc za podporu!!!!! 😵
Normálně bych ji řekla pravdu. Ze co si o vas mysli ,ze nejste jeji mama ale starsi segra a at se vzpamatuje.... Platí vám cestu? 120km celkem dost na týdenní cestování. A taky urcite chcete čas pro sebe.