Problémy s otcem dětí, zakazuje jim být se mnou v kontaktu. Co byste poradily?

16. zář 2024

Milé ženy, jdu se "vyplakat". Máme s exem 3 děti ve střídavce, věk 11, 9 a 6 let. Starší dvě děti mají mobily. Minulý týden mi zavolaly, když byly u táty, rozzlobil se na ně a nechtěl jim ani dovolit, aby se rozloučily. Dnes ráno scéna, řekl, ať si telefony k němu vůbec neberou, ať je nechají u mě. Je mi to moc líto, chtěli jsme si třeba jen poslat zprávu. Nechci jít pronic za nic do konfliktu, hrotit to nebo se soudit, ale taky se nechci nechat úplně zahnat do kouta. Mě nevadí, když jsou děti s ním v kontaktu, jsem ráda, že ho milují. Naopak , někdy mi řeknou že se jim stýská, já mu volám, aby si s nimi popovídal chvíli, ale on mi to v podstatě nikdy nezvedne. Jsme od sebe už přes 4 roky, furt jsem čekala, že se zklidní, ale bohužel ☹ úplně nesmyslně mě osočuje. Už fakt přemýšlím, zda nejít k soudu, protože střídavka bez komunikace přece nemůže fungovat pro dobro dětí. On mi neříká ani důleižité informace o jejich zdraví, nebo že mají vši apod. Co zafungovalo Vám nebo jak byste podobnou situaci řešili Vy? Jen mi prosím nepište, že jsem dětem špatně vybrala otce, to už nějak tuším ale moc mi to nepomáhá.

zuzkasim
16. zář 2024

Ty jo, tak to je blbá situace☹️ Asi bych si s ním zkusila promluvit nějakou cestou, která jej pro něj ještě trošku akceptovatelná, napadá mě třeba napsat email, schůzka nás neutrálním místě, pokud dá na své rodiče, zkusit to přes ně... A sdělit mu, že ho děti mají moc rády a těší se na něj, že je jim dobrým otcem, ale že i přes to je jim občas smutno. Že oni nemohou za váš rozchod a že je důležité, aby je to poznamenávalo co nejméně. Mají právo na oba rodiče, není pro něj ostuda, když děti u něj chtějí chvíli mluvit i s tebou. Že jim nebereš čas, který tráví s ním. Že je to pro děti důležité, vytvořit jim prostředí, kdy mohou projevit svoje pocity před jakýmkoliv rodičem a ten je pochopí... Zahrát mu lehce na city, pokud je má rád a uslyší, že děti ho mají rády a je dobrý táta, mohlo by ho to lehce obměkčit. Já vždycky vím, že dceři je smutno, když mi píše nebo posílá fotky... Naštěstí může kdykoliv.

martinka_33
16. zář 2024

To je kretén vypatlanej 😡 Tohle prece odnesou deti, navrhni mu at ti dela jiny naschvaly, ne tohle... Uplne normalne se s detmi bavim kdyz jsou u taty a naopak muzou kdykoliv zavolat tatovi kdyz jsou u me. Tohle nedokazu pochopit 😥

andelka
16. zář 2024

Já to taky nechápu. U nás se normálně volá, komunikuje. ALE obvykle není moc důvod. Máme asymetrickou střídavku, takže 2-3,5 dne v týdnu děti vydrží. S ex taky nepotřebuju nic extra řešit, volá každou středu, ať se domluvíme zda je vše standard nebo nějaká aktualita.
Popravdě, asi bych se stejně zařídila v mém čase. Stejný metr.
Časem je té komunikace míň a míň. Děti si předáváme už dlouho přes instituce, vozí je jen o víkendu, a to je jen vyhodí u domu. V podstatě bych ho nemusela celý rok vidět.

levandule_k
16. zář 2024

S některými lidmi není možná normální slušná domluva. Bylo by dobré, kdyby tady napsaly zkušenosti ženy, co tu domluvu mají horší a řešily to soudně s právníkem, protože já bych se asi s právníkem domluvila. Nevím, proč by 11 letému dítěti měl zakazovat telefon. To se chudáček, tak moc bojí, že ti zavolají.

fyii
16. zář 2024

zavolej na Ospod. Vyzvou ho i tebe k jednani. Brachova ex taky detem zakazovala volat s tatou, kdyz je nemel a vysledek. musi jim to kazdy den v danou dobu umoznit. Mas asi dost podobny exemplar.. u nich taky totalni ignorace na jakykoliv dotaz, zdrav.stav vubec nesdeluje.. holt zhrzeny ego je svine. Nenech to byt, tohle fakt neni v zajmu deti.

autor
17. zář 2024

@fyii Děkuji. Vidíš, OSPOD mě nenapadl. Trošku hlodá ve mě červíček pochybností, aby se to neobrátilo nějak proti mě. Když občas člověk čte zprávy o OSPODu nebo soudu, jak rozhodli. Ale snad proboha jsou trošku soudní....

plea
17. zář 2024

Mám bohužel stejný problém, zatím bez řešení. Na OSPOD-u argumentoval tím, že se snaží je ochránit od digitální závislosti a že je neustále atakuji zprávami, takže pracovnice OSPOD-u mě ještě kárala. Realita je taková, že třeba dvakrát za týden napíšu, jak se mají, nebo třeba jestli už jim přešla rýma. Telefony jim třeba před týdenní dovolenou potají vybral z baťohů, kam si je zabalily, aby mi mohly občas napsat, přišly na to až tam, po třech dnech jsem ho požádala o hovor, plakaly, že to byla zrada a on to opět otočil, že jsou natolik závislé na telefonu, že pak dělají scény. U mě mají povolený limit na mobilu 15 minut denně, jedna to ani nevyužije, druhá se dívá na videa, jak se pečou dorty a staví labyrinty pro křečka. U něj pořád koukají na televizi, tablet, na to se zřejmě jeho digitální detox nevztahuje. Nenadělám s tím bohužel vůbec nic. Občas potají pošlou hlasovku přes whatsapp, je slyšet, že šeptají, aby je nikdo neslyšel. To se mi taky nelíbí, nechci je vést k tomu, aby lhaly a musely něco tajit. Když třeba zavolám a chci se domluvit, jak to provedeme další den s vyzvednutím s družiny, nezvedou to a pak mi řeknou, že sice telefon slyšely, ale bály se ho zvednout, protože táta by se zlobil. Když jsou u mě a třeba vidím, že jsou z něčeho smutné, hned se ptám, jestli se jim nestýská po tátovi a jestli mu nechtějí zavolat. Nechtějí nikdy, prý se ještě nestalo, že by se jim po tátovi stýskalo a to máme střídavku dva roky. Totálně se jim tím přístupem znechucuje. Urputně trvá na tom, že v "jeho" čase jsou děti pouze jeho, naopak v "mém" čase se o ně vůbec nezajímá, takže např. v létě byly na táboře a pak šly ke mě, tj. 10 dní s nimi nijak nekomunikoval, pak si je vzal a okamžitě odevzdal na hlídání. Já to mám jako máma jinak, beru to tak, že jsou to pořád moje děti, i když jsou zrovna u táty, chci vědět, jak se mají, jestli jsou v pohodě, zdravé, nedokážu je jen tak odstřihnout, jako by nebyly a ani si nemyslím, že by to bylo pro ně prospěšné...Pakárna. Je jim 8. Takže neporadím, ale soucítím.

autor
17. zář 2024

@plea No, jak píšeš s tím OSPODem, to je prostě hrozný, jsem z toho fakt úplně hotová, z toho pocitu bezmoci. Přesně, taky je nechci vést k obcházení pravidel a podvádění, ale co mám dělat, doprčic? Syn je z toho velmi špatný, asi ho vezmu ke školní psycholožce. Tohle je fakt peklo. Nechápu, že to těm chlapům nedochází, že nejvíc ubližují svým vlastním dětem. Fakt netuším, jak tohle ustojjím dalších dvanáct let..... Už zase brečím, nemůžu si pomoci.

levandule_k
17. zář 2024

Nemusíš čekat do 18, ale do 12 let soud názoru přihlíží, od 12 let má větší váhu. Piš si deník, co se kdy dělo.

skororozvedena
19. zář 2024

@levandule_k díky. Jenže zase, bude to slovo proti slovu. Nikdy bych nevěřila že se dokáže tak přetvařovat... Nahrávat ho asi nemůžu,kvůli GDPR, nebo nevíte někdo jak to je?

andelka
19. zář 2024

Mým je teda 12 a 14 let, oba mají mobily a neumím si asi představit,že bychom jim mohli něco zakazovat. Jsou už samostatní, zodpovědní ( aspoň jeden), mají své názory a dokážou za nimi stát..

skororozvedena
19. zář 2024

@andelka Dceři je devět a je dost tvrdohlava, umí se vymezit. Synovi je 11 ale má úplně jinou povahu, pro druhé by se rozkrajel, neumí nebo nechce se prosazovat a z taty má, no spíš strach než respekt, bohužel. Každý má prostě jinou povahu. Jako, stejně je to dlouhodobě neudržitelný, to je jasný...