s manzelomsme spolu uz skoro 20 rokov, mame dve deti 6 a 11. jeho najstarsia sestra ma 6 (5 chlapcov a jedno dievca, vo vekku od 17 do 3 rokov).
okrem tejto sestry ma manzel este jednu sestru a jedneho brata, kazdy z nich bez deti.
nez sa nam narodil prvy syn, s jeho najstarsou sestrou som si rozumela. nezili sme v tom istom meste, ale pravidelne sme si telefonovali. ja sice nesuhalsim s jej stylom vychovy, ani to ako sa o svoje deti stara, ale vztahy v rodine som chcela mat dobre, takze som sa jej pravidelen ozyvala.
ked som otehotnela, (ona uz mala 3 deti) pravidelne mi spominala ze sa na nu mozem obratit ak by som potrebovala poradit (co bolo od nej velmi mile ale ja som moje deti chcela vychovavat inak, takze pre mna moznost od nej prichadzala v uvahu...).
v tom obdobi jej manzel odisiel kvoli praci na 6 mesiacov do zahranicia, ona bola na vsetko sama a teda kazdy krat ked som jej volala sa len stazovala. tym ze som bola tehotna, nechcela som pocuvat stale jej negativne monology, tak som volat prestala. mala som co robit sama so sebou a neskor s novorodencom. a vtedy sme spolu prestali hovorit. vidavali sme sa len na rodinnych akciach, kde na oko bolo vsetko ok, aj ked som mala pocit ze ked s nami nie je moj manzel, nechovala sa ku mne pekne.
pred 4 rokmi prisiel moj muz a jeho sestra so super napadom ze pojdeme spolu na spollocnu dovolenku na dva tyzdne, nakolko bratranci sa casto nevydavaju. (ona mala vtedy 5 deti, tehotna so 6tym a my dve). dovolenka bola katastrofa, nase deti su zvyknute vstavat skor (do skoly ked chodia ich budime o 6.00, takze aj cez prazdniny vstavaju okolo 6.30, aj ked spat chodia neskor), ich deti vyliezaju z posteli postupne, ale rodicia sa budia az okolo 10.00 (kedy my sme mali po ranajkach, chcelli sme ist k moru, na vylet nic sa nedalo nakolko oni m alil vsetko posunute...)
ich deti su hl;ucne, nemate ani 5 minut denne pokoj, spat chodia az okolo 22.00 - 22.30 cize dospely nemaju sancu mat klud ani vecer. mala som hlavu ako balon...
co sa tyka varenia, boal to dalsia katastrofa, zvyknuta varit pre 4, zrazu kazdy druhy den som mala nakupovat ako aj varit pre nas 4 + ich bolo 7 + svokra + mladsia sestra ktora deti nema, cize pre 13 ludi. jeden den som varila ja a jeden ona. toto ma ubijalo. ked som varila ja, nikdy nebollo toho dost, vsetko bollo prilis ednoduche, nebol jogurt pre kazde dieta, syr pre kazde dieta, ziaden dezert. no bolo toho dost. dva tzdne v pekle som nejako prekusala pre dobro v rodine kvoli manzelovi a detom. o dva roky manzel so sestrou vyrukoval nova spollocna dovolenka. skoro ma porazilo. po dohode s manzelom sme sa dohodli ze hned zaciatkom dovolenky si urcime pravidla ohladne varenia.
hned po nastupe som prvy vecer prisla za svagrinou (ktora mala vtedy uz 6, z coho 3 mali 17, 16, a 14) ze aby bolo varenie ako aj nakupovanie rozdelene spravodlivo, ja budem varit jeden den a ona dva dni (co sa mi zdalo ferove, vzhladom na pocet ludi). vtedy s nami bola na chate aj svokra, mladsia bezdetna svagrina (ma 33 rokov, takze uplne sebestacna), ako aj brat s priatelkou (on ma 36). prve 4 dni sa varilo podla mojho planu, dva dni svagrina a jeden den ja. dezdetny surodenci nevarili lebo to by nebolo fer (tak mi to teda bolo povedane manzelovoou sestrou). na druhy tyzden prisla za mnou svagrina, ze cely buduci tzden sa budeme striedat jeden den ja, jeden den ona s varenim..... pre 16 ludi.
pravidelne pri veceri mi bolo svagrinou ako aj jej manzelomp pipomienkovane ze som toho nespravila dost, ze deti musia mat po kazdom hlavnom jedle jogurt, syr ako aj dezert a toto vsetko tak aby nic z toho moj manzel neppocul. (moje deti sa stravuju zdravo, varim doma kazdy den, ale ked som na dovolenke, jedavame jednoducho aby som si aj ja mohla trochu volna uzit a nestat pri sporaku cele dni.. ona podla mna do kuchyne uteka a schovava sa tam, , lebo nezvlada tolko deti a chce mat vyhovorku aby nemusela byt v tom hlluku).
po dovolenke som sa este 3 tyzdne zotavovala, psychicky som boal naozaj na dne a bola som rada ze idem kkonecne do prace.
manzel vie ako sa citim, on ale maval prazdniny pravidelne ako dieta aj s bratrancami, mapekne psomienky a chce aby aj nase deti mali pekne spomienky. povedala som mu, ze branit mu aby sa vidaval so svojou sestrou nebudem, ale ze ja uz 14 dni dovolenky nevyplytvam na to aby som varila pre 16 ludi teple obedy a vecere kazdy druhy den a bola pri tom konstantne kritizovana.
posledny den dovolenky sme to urobili tak, ze my sme si navarili pre nas a oni pre nich. samozrejme, sme boli kritizovany my, nakolkodecka sa pytali preco nemame to iste.
s jeho sestrou som o tom nehovorila, lebo priamo na dovolenke sa nedalo, stale boli okolo deti, nebola moznost si sadnut a povedat si co nam nevyhovuje. viem ze ma svagrina ohovara, tvrdi ze som sebecka, neferova, rozmaznavam svoje deti a ze neviem spolocensky nazivat s inymi ludmi.
co si o situacii mysllite vy? ako sa zachovat pri dalsej "rodinnej" dovolenke?
dakujem za vase nazory.
Nějak nepobiram ty autodestruktivni sklony některých uživatelek.... když si po první dovolené zjistila jaká je to katastrofa, proč si tam proboha jela zas???!!!
Poslala bych muže s dětmi samotné... i když by se mi to na jednu stranu příčilo, abych nejela.... takna druhou, trávit dovolenou jen u plotny by se mi fakt nechtělo. Jo a se švagrovou bych si o tom promluvila, abyste si každá mohli říct to svoje a byl v rodině klid ... lepší než to v sobě dusit.
@lucie1979b tak v prve rade si dovolenou nepredstavuju tak, abych varila pro 16 lidi 🙄 chapu, ze se nekdy neda jinak (finance, stravovaci návyky atd), ale toto je masakr 😂 kazdopadne pocitat deti a dle toho urcovat kolik kdo ma varit dni 😂 to je mazec 😂 to mi taky nepřijde ok. Me by prislo ok kdybyste varily spolu, pokecate, zabavite se, domluvite se co varit, kolik a co k tomu... Jednou za dva tri dny si zajit nekam na jidlo (klidne bez nich, at si uvari pro sebe).. nevim no, ale to jak jste to delali mi prijde uplne na hlavu..hlavne si ani nedovedu predstavit nekoho nechat varit pro mych x deti a pak ho jeste kritizovat 😂 tvl...mazec no... A s tim režimem znam. Kamosi a jejich dite chodi spat mezi 22-24hod. AA vstavaji po 9 hodine. U nas dite chodi spat v 19 hod a vstava v 7. Takze zatimco my jsme byli po snidani, nachystani, obleceni...pripraveni na vylet, oni vstavali a my sme dve hodiny cekaly nez se domluvi co si daji na snidani a kdy tak zhruba budou schopni vyrazit 😂 vyráželo se pred 11 a okolo 12 nam dcera zas usinala na odpolední spanek, takze z toho mela velky prd. Vse se ridilo dle nich, protoze prece nebudou na dovolené vstavat 🤔 no byla jsem ,,nadsena,, ale tohle nijak resit neslo. Delali sme to tak ze kdyz se nam nechtelo čekat, domluvili sne se kde dame sraz a vyrazili jsme driv. Myslim ze ona byla trochu nastvana, ze sme jeli driv, ale co jako. Kdyz ona neresi, co by mohlo vadit me, proc ja bych se mela podřizovat jim?... Takze tak, to vareni udelejte uplne jinak, spolecne, zapojte starsi deti atd. Hlavně jako ze bezdetni lide nad 30 varit bebudou pac by to nebylo fer 😂 je uplne mimo misu...meli by vam praveze pomoct! Nemaji plne ruky prace s dětmi tak muzou taky jednou dvakrat uvarit ne? Zvracena logika tohle cele ....
Když už na dovolenou, tak jedině sami jako rodina. Já bych toto v životě neabsolvovala. NIKDY.
Pokud uz bych byla moralne nucena jet s pocetnym zbytkem rodiny na dovolenou, tak bych ale chtela, aby byl kazdy sam za sebe (myslim rodina) a sem tam se sejit nebo udelat spolecny vylet. Ale bydleni a vareni a vetsina aktivit jen ve ctyrech a zbytek at si to udela, jak chce.
Ten popis dovolene je pro mne peklo na zemi. Krome faktu, ze bych za takovych podminek nikdy nejela, absolutne nepobiram, PROC maji vsechno delat jenom matky a o zapojeni skoro dospelych deti, bezdetnych a hlavne MUZU (!) se ani neuvazuje. Pokud tento typ dovolene manzelovi vyhovuje, tak sup sup - at se hezky postavi k plotne sam. Tipuji, ze tak 3.den ho to prestane bavit.
@meronym Moje řeč. Ono je sice hezké, že jede rodina na dovolenou, ale chlapi si kolikrát neuvědomují, že zatímco oni se válí a dovolenkují, ženská dělá prakticky to samé, co doma, jen nechodí do práce. Takže dovolená nula nula prd. To bych nesnesla. Když už dovolená, tak se zajištěným stravováním, nebo ať se zapojí všichni toho schopní, i chlapi a odrostlý děti. A jednou jedinkrát by mě někdo zkritizoval, že jsem uvařila pro jejich osmičlenou rodinu a jim se to zdálo málo nebo jim snad nechutnalo, a poslala bych je do patřičných míst.
@lucie1979b Podle mě si ta švagrová prostě taky chtěla odpočinout od vaření pro tolik lidí, asi toho měla z domu po krk, ale místo vděčnosti si asi jela na kritické notě. Třeba nedokáže překousnout, že máte vychované děti, nebo nemáte tolik starostí co ona, kdo ví.
Moje tchýně taky pořád plive jenom jed, protože neměla lehký život a nedokáže překousnout, že se třeba někdo má dobře a umí si užívat.
Určitě bych na dovolené nevarila, a hlavně ne pro tolik lidi
V zivote by me na takovou dovolenou nikdo nedostal. Normalne bych manzelovi rekla, ze tohle proste ne, ze dovolena ma byt aspon castecne odpocinek. Pokud by na tom trval, poslala bych ho s detmi samotneho. A pokud by uz to opravdu bylo nezbytne nutne a nevyhnutelne, tak bych trvala na hotelu s minimalne polopenzi, aby nebylo potreba varit. Sestnact lidi, vzdyt to uz je pomalu mensi tabor, to nema s dovolenou nic spolecneho, o tom zbytku veci, co vyjmenovavas, ani nemluvim.
Takze odpoved na otazku, jak se zachovat na dalsi rodinne dovolene, je proste na ni proste nejet, bude to stejny psycho jako poprve ci podruhe.
@zuzineckah pre pokoj v rodine ako aj snahu a usilie, ze po rozhovore sa veci zlepsia, nechcela som vsetko nechat na jednej jedinej skusenosti.
@lucie1979b Chápu, že po takové dovolené by člověk potřeboval ještě jednu na zotavení 😀 Doma vařím každý den a baví mě to. Ale dovolenou si vybírám tak, abych nemusela vařit vůbec 🙂 Přijde mi od švagrové nesoudné, že po tobě chce, abys obden vařila pro tolik lidí. Pokud už se švagrovou na dovolenou chcete jet, jako řešení vidím:
1. Domluvit si pravidla hned na začátku a dodržovat je. Pokud je někdo bude chtít měnit, trvat na dodržování.
2. Dovolená s polopenzí
3. Najít si rozdílné bydlení ve stejné lokalitě
@nika_nadherna toto leto sme sa zase mali stretnut aj s ich rodinou na par dni. uz od ledna som si to naplanovala tak, ze pojdem na 3 dni ku kamaratke, cim si skratim cas s nimi a manzel si naozaj vyskusa ako to naozaj je. svagrina sa naokoniec urazila a neprisla, lebo sme s nou nechceli byt cely tyzden, takze teda na par dni sa jej neoplati chodit a teraz je s manzelomkvoli tomu na noze. a vsetku vinu dava na mna, ze ja muza ovplyvnujem. scagrina nakoniec neprisla, ale manzel chystal jednlo aj pre jeho brata a priatelku a po 3 dnoch mi hvooril ze chape ako to je varit pre ludi ktory ani podakovat alebo umyt riad samy od seba nevedia.
no uvidim co uducnost prinesie, ale motivovana ist nie som. muzovi sompovedala ze on si da svoje 2 tyzdne volna so svojou rodinou a detmi a po ich prichode pojdem na moje dva tyzdne s nasimi detmi ja a basta.
presne ako hovorilli niektore uzivatelky preco by bezdetny mohli vstavat o 11 a zasadnut rovno k nahcystanemu obedu a jaco mam deti vsetko chystat...
@lucie1979b celé jste to měli hodně blbě zorganizované. Chápu, že si chtěla dobré vztahy v rodině, ale ono to nejde za každou cenu. Někdy je dobré hladinu rozvířit, aby se pročistil vzduch... Na tvém místě bych si dobře rozmyslela, jestli bych něco podobného ještě podstoupila. A rozhodně bych ze sebe nenechala dělat onuci. A ještě kvůli švagrové, která vypadá být slušně vymaštěná, promiň...
som na 90% rozhodnuta ze ak do buducna bude zase navrhnuta dovolenka s nimi ze nepojdem, necham nech si muz varenie riesi sam so sestrami a bratom. boal som brana naozaj za niekoho kto len navari a postara sa o deti. manzela cez den nebolo velmi vidno, lebo od vsetkych deciek chcel aj on mat svaty pokoj, takze ja som boal sama, nikto so mnou nehovoril .
svagrina zo seba robi chudiatko, lebo ma 6 deti, je strasne zaneprazdnena (ale to je jej vec, ja 6 deti nechcem a radsej si doprajem cez dovolenku...). oni si restauraciu pre 8 ludi dovolit nemozu.
svagrova mojmu muzovi vycitala aj to ze som si cez spolocnu dovolenku naschval naplanovala ist kamartke aby som s nimi nemusela byt. neviem kedy s nouo budem nabuduce, ale urcite jej poviem, ze z mojej strany nemam zaujem na dalsie spolocne dovolenky.
1. nechápu proč po 20-ti letech manželství nemůžeš bouchnout do stolu a říct, bude taky jednou po mém. 2. nechápu, proč jste ve vaření střídaly jen vy dvě, když s vamí byla ještě bezdětná švagrová a tchýně. 3. Pokud je jinak dovolená fajn a řešíš jen jídlo, tak jproč nejedete někam se zajištěnou stravou.
@pink_unicorn do stola som si buchla, ale nechcela som to nechat po jednej dovolenke tak. tiez som chcela aby sa decka videli. zajistena strava pre svagrinu je neprijatelna. nich je 8, bolo by to prilis drahe. oni ani jeden den za dva tyzdne nemozu jest v restike.
ja som boal celu dobu deptana a poviem to rovno sikanovana, takze som sa nevladala sama za seba postavit. svagrina to vzdy robila tak aby tam moj muz nebol a aby sa ma nemohol zastat. a dovolena fajn neni, jej decka su vsade, su dlho hore, kricia, nevychovane su, nevedia podakovat. teraz manzel pochopil ze ja tak lahko s jeho sestrou na dovolenku uz nepojdem.
@lucie1979b Mě k tomu ještě napadá.... Ony i ta děcka mají mít svůj díl práce. Nejen, že je nesmysl, aby ze čtyř ženských a dvou chlapů se staraly o provoz jen dvě, děti od dvanácti výš klíďo můžou připravovat stůl, mýt nádobí, pomoct oškrábat brambory. Vždyť malých dětí tam bylo minimum, zbytek byl už samostatnej a schopnej přiložit ruku k dílu. Já si dovedu představit, že by taková dovolená fungovala, kdyby se dospělí byli schopni domluvit. Ale takhle postavený (matky se starají i o sedmnácti až šestatřicetiletá děcka🙂 je to uhozený...
@lucie1979b Čímž jsem chtěla říct, že pokud to nepřišlo podivný nikomu jinýmu než tobě, asertivně bych odmítla účast na další dovolené a poslala bych tam toho manžela s dětmi samotné (jak už psaly holky výše🙂 Ať si to užijí spolu v systému, který si nastavili
My jsme jezdívali na dovolenou na chatu dvě rodiny (4+4). Jezdila jsem tam vždy ráda a mám na to hezké dětské vzpomínky. Pamatuji si, ze snídaně se vždy nějak daly dokupy společně, oběd byl venku (chodili jsme na túry, zpravidla nějaká kapustnica na horské chatě), večeře dělala obden jedna rodina. Vařily vždy mamky, ale servis okolo poskytovali všichni. Jak píše @saoirse - my děcka jsme škrábaly brambory, obalovaly maso, myly nádobí apod. Fungovalo to hezky. Z popisu osoby Vaší švagrové mám ale dojem, že domluva nebude možná. + Něco jiného je vařit pro 8 a pro 16 lidí. To je fakt masakr.
@saoirse taky mi prijde silene, ze to nikomu jinemu divne neprislo 😁 ja byt clenem te ,,dovolene,, hamba by me fackovala nechat varit jednu zenskou pro 16 lidi a valet mezitim šunky 😂 at uz bych byla manzel, svagr, bratr, sestra, prakticky dospela dcera (tam jedine to chapu,pokud s nima mlati puberta 😂)...
@meronym skrabani brambor, obalovani masa apod.beru jako soucast vareni, takze bych rekla, ze jste varili vsichni... Takze zalezi jak to mela zakladatelka, ale z toho co pise mi vychazi, ze vse delala sama 🤔🤔 plus jeste pise i o nákupech (a tom ze svagrova ji pak vycinila, ze toho nekoupila dost 🤔🤔🤔)
Já nechápu, proč se do vaření nezapojil i zbytek rodiny, tchýně, druhá švagrová, tatínci nebo starší děti.. jako rozpočitat finančně jídlo na počet lidí, předem vymyslet jídlo a nákupní seznam, kdy se co bude vařit a kolik toho bude potřeba a ve vaření se střídat a ne že vaří jedna, ale aspoň dvě,aby to trochu odsypalo a mohly jste si pokecat a hlavně poradit si ohledně množství, když s tím nemáš zkušenost.. a rozhodně vařit jednoduchá jídla, žádný dezerty apod. max koupit sušenku, bábovku nebo koláč někde v pekárně ke kafi. My jsme s našima jezdili pod stan, mamka sice vařila, ale opravdu jednoduchá jídla, která nezabrala moc času, koupili se výjimečně polotovary (sekaná, knedlík, nějaká omáčka na těstoviny ve skleničce nebo kecup atd.), Prostě aby zasytilo, ale člověk nestrávil dovolenou u plotny... ideálně teda zajistit polopenzi a oběd odbýt salátem nebo obloženou houskou, ovocem.. Co se týká výletů, vyrazit prostě dřív k moři bez nich nebo na procházku, pak se někde sejít, rozhodně není potřeba trávit společně každou minutu a na někoho čekat.. A upřímně týdenní dovolená v tomto počtu lidí bohaté stačí, čtrnáct dní je prostě masakr!
@lucie1979b Já z toho cítím dost takovou vyčůranost. Švagrová i se švagrem tě kritizují, když manžel není u toho, švagrová i všichni dospělí si nechávají od tebe vyvářet a to i přes to, že vědí, že to není fér a to opravdu není. Švagrová má najednou volné dny což by doma nikdy neměla s tolika dětmi a pro ní to musí být opravdu dovolená. Na rozdíl od tebe, kdy vaříš obden pro 16 lidí, to je neuvěřitelný. Taková dovolená musí být opravdu za trest. Bohužel si myslím, že i když by jsi do takové dovolené znovu nešla budeš za tu špatnou a i když do ní půjdeš a budeš zase 14dní trpět budeš za tu špatnou taktéž a ještě krom toho a ted promiň, ale i za tu blbou co jim dělá kuchařku aniž by s toho něco měla. Pokud bys chtěla mermomocí zachovat přátelské rodinné vstahy tak týden takovéto tyranie bohatě stačí na utužení vstahů a dál bych si zařídila dovolenou v soukromí své čtyřčlenné rodiny.
prvni co rikam manzelovi, kdyz vybirame dovolenou je, ze nechci varit. tak zkuste udelat jiny typ dovolene. proste nekam do hotelu kde se vari nebo se naobedvat nekde ve meste. nebo o dovolene byt na tech hotovych obedech v plastovem baleni, ktere se jen ohreji. nechapu pfoc bych mela na dovolene varit pro deset cizich decek. nejsi jejich babicka.
Nikdy takovou dovolenou 😠 my tedy taky jeli tři rodiny, ale jedna rodina se stravovala pouze v restauracích a dvě napůl. Nikdo nikoho do ničeho nenutil. Výlety byly některé společné a některé rozdělené. Toto co popisuješ bych nikdy neabsolvovala, i kdyby mi za to ještě zaplatili 😨
Já bych teda osobně neměla zájem s někým tak vyčůraným cokoliv utužovat.
@lucie1979b Vztahy s vyvdanou rodinou bývají často tanec na tenkém ledě... Je náhodou fajn, že jsi se snažila o co nejlepší vztahy, udělala jsi zkušenost, nechtěla jsi to pohřbít při prvním nezdaru, takže víš, že to nebyl jejich jednorázovej úlet, ale prostě nefér a nevhodný jednání vůči tvý osobě. (Má amatérská anonymní internetová analýza😀 Smířila bych se s tím, že naprosto vřelý a kamarádský vztahy tam nejspíš mezi vámi po tomhle nebudou, ale pořád můžou být korektní, když si budeš udržovat odstup. Což znamená asertivně odmítnout další účast na společné dovolené, účastnit se rodinných akcí, které nepředpokládají nějakou extra osobní angažovanost a ty, co ti nebudou po chuti, přenechat manželovi s dětmi. Držím palce🙂
@lucie1979b To, jak tě komentuje švagrová ti může být u paty.
Jednoznačně - vařit měli všichni dospělí. Plus děti od 12-13 let výše.
2 týdenní "dovolená" je masakr, bohatě postačí prodloužený víkend.
P.S.
A ano, mám podobnou zkušenost. Velmi ráda se setkávám s rodinou - ať už z mé strany, tak i muže.
Akorát, že z naší strany jsem byla zvyklá, že jsme kmitaly všechny, chlapi v mezičase obstarávali práce na domě u babi nebo vzali ven děti.
Muž teď není příliš nadšený z mého postoje, že nejezdíme k jeho rodině tak často. Jako jezdila bych, ale dostalo mne, že když jsem dříve napekla, udělala pomazánky, čekalo mne ještě lítání a chystání kolem cca 15-20 lidí. Do toho se očekávalo, že budu trávit čas s dětmi, chodit s ostatními ven - děti se pak doma rozprchly, muži se pohodlně usadili a pokecali... ženy jedou a vaří, poklízí...
Když jsem posledně řekla, že jsem nestihla jídlo připravit, holt si budeme muset vystačit i s nečerstvými potravinami, hostitelka nadšeně sjela v době, co jsme k nim jeli, do obchodu a nakoupila mi ingredience a já kmitala o to víc.
A to jsem dala následně stopku.
Ráda vařím, těší mne, když ostatním chutná. Mám ráda naši rodinu, respektuji zvyklosti muže. Chápu, že to hostitelka myslela dobře. Ale odmítám se servat.
Takže teď je míč na jejich straně - buď se usměrní a užijeme si to všichni, nebo je mi líto, užijeme si to s rodinou někde na hotelu nebo na výletě.
@lucie1979b My jsme taky jezdili na velké rodinné dovolené, když jsem byla malá. Jezdily s námi ještě tátovy sestry s rodinami a občas i prarodiče. Mám na to úžasné vzpomínky, takže chápu tvého muže, že chce něco takového dopřát vašim dětem. U nás to ale probíhalo dost odlišně. Za prvé jsme jezdili maximálně na týden. Za druhé, co se týká režimu, dělaly se kompromisy. Když byla společná akce, ranní práčata trošku počkala, spáči si zas přivstali. Pokud žádný společný plán nebyl, každá rodina se zařídila dle svého. Případně třeba ti, co byli brzy vzhůru, vyrazili na procházku, na houby apod., a společné aktivity probíhaly až poté, co se všichni vzbudili. No a za třetí jídlo. Teplé jídlo bylo jen jednou denně (buď oběd nebo večeře) a pokud možno jednoduché. Na prvních několik dní se vezlo jídlo z domova. Takže se třeba domluvilo, že jedna rodina vezme sekanou pro všechny, druhá řízky pro všechny, třetí zas něco jiného, vařilo se až další dny. No a co se týká provozu, zapojovali se komplet všichni, podle potřeby. Ten krájel, ten škrábal, ta smažila, někdo připravil pití, jiný talíře atd. Pamatuju se, jak jsem jako cca čtyřletá krájela s bratranci příborovým nožem houby na smaženici. Pokud se vařilo něco, u čeho si třeba vystačili dva lidi, ostatní třeba vymýšleli program dětem nebo se postarali o něco dalšího, co bylo třeba (tatínci třeba koupali děti apod.) a po jídle myli nádobí ti, kteří se nezapojili u přípravy jídla. Prostě rovnoměrně rozložené činnosti.
Já bych se na tvém místě pokusila tu společnou dovolenou zkrátit na týden a domluvit pravidla, která se budou striktně dodržovat. Pokud by to nevyšlo, na společnou dovolenou bych posílala jen muže s dětmi, ale zas bych trvala na tom, aby to byl jen týden, abyste pak mohli mít i společnou dovolenou. Přijde mi nešťastné, jak jsi navrhovala, že bude dva týdny mít děti na dovolené manžel a dva týdny ty. To pak ty děti nebudou mít rodiče pohromadě a to pro ně taky není dobré.
Jinak ještě jeden postřeh - píšeš, že dřív jste měly se švagrovou dobré vztahy, pak měla těžší období a pořád si stěžovala a ty jsi utla kontakt. Možná je tohle důvod, proč tě teď pořád kritizuje - nemá tě ráda, protože když potřebovala podporu, tak jsi ji odstřihla.
Posli tam manžela s detmi...