Ahoj, prosím vás o radu ohledně kamarádky.
Přes 3 roky má přítele, asi rok spolu bydlí u jeho rodičů v rodinném domě. Spokojená tam moc není. Menší výměny názorů jsou tam časté, bylo už i něco většího, to se nakonec vyřešilo. Teď je to spíš o nedostatku klidu a psychické nepohodě, ale nic, co by se podle jejich slov nedalo vydržet. Zatím oba tiše trpí, s tím, že se chtějí brzo odstěhovat.
Nedávno mi řekla, že by si chtěli pořídit dítě. Důvod je hlavně časový - brzo jí bude 30 a začíná panikařit. Partner souhlasí. Problém je v tom, že kdyby se zadařilo, budou se muset odstěhovat třeba už tak do 2-3 let, s dítětem se tam totiž dlouho bydlet nedá (mají pro sebe dva pokoje, z nich vedou úzké, strmé schody, dole mají pro sebe malou kuchyňku a společnou koupelnu s rodiči - už manipulace s novorozencem tam bude záhul).
No a tady je zakopaný pes - její partner se chce odstěhovat, ale jedině do vlastního domku. Neuznává podnájmy ("přece nebudu někomu platit hypotéku"), vlastní byt koupit nechce ("na byt nepůjdu"). Na vlastní domek ale nemají. Ani jeden neberou nijak vysoké platy, našetřeno vůbec nic. U rodičů bydlí hlavně proto, aby ušetřili.
Sama jsem se ho zkoušela ptát, jak to vidí. Řekl, že se prostě přestěhují do vlastního domku. Mám na něj tolik otázek - Kde na to vezme? Proč nechce jít dočasně na byt, aby měli klid? Uvědomuje si, jak náročné to tam bude s miminkem? Je mu jasné, že s prckem se soužití s rodiči ještě vyhrotí? Kdy si myslí, že na ten dům našetří? Bohužel on nevede dialogy - prostě rozhodl, že bude mít dům. Otočil se a odkráčel. Byla jsem dost v šoku, protože jsem zvyklá, že partneři mají rovnocenné názory a o všem se spolu radí. Když se o tom s ním chce bavit jeho partnerka, mele si pořád svou a začíná být sprostý, takže ta už to pomalu vzdává.
Nerada bych sledovala, jak se během 3 let stane z mojí kamarádky svobodná matka, protože její chlap necouvne a ona už to v domě s jeho rodiči nezvládne. Říkala jsem jí, že to skončí společným odstěhováním nebo rozchodem, ne jinak. Dítě spolu prostě chtějí, protože léta utíkají.
Něco jsem jí poradila, ale budu ráda za pohled někoho nestranného... Díky 🙂
Problem je, ze jestli neumi nasetrit nic ted, kdyz neplati zadny najem (nebo minimalni, pocitam), v momente, kdy se prestehuji do bytu to taky pro ne muze byt konecna a na vysneny domek nenasetri nikdy. Pokud by partnerka taky rada domek, tak by moje rada znela: odlozit dite, spocitat si prijmy a vydaje, podivat se, kdy se da usetrit, nebo jak si privydelat, proste si sestavit financni plan, zatnout zuby a setrit. Az se trochu pohnou z mista financne a budou si moct dovolit se odstehovat do domku, zacala bych s myslenkami na dite.
S prominutím bych takového chlapa kopla co prdele, pokud nema na to aby slušně vydělával a na dům ušetřit resp. Na zaklad hypo tak nemůže chtít dům, osobně bych u rodičů nebydlela, stačil pul rok při stehovani a rekonstrukci a jsem rozhadani ma roky dopředu. Byt jeho partnerkou tak si najdu nájem popr . Koupím byt a bud půjde se mnou nebo nee
Pokud se spolu nedokazi dohodnout na bydleni..tak rozmluvte kamaradce dite...protoze i kdyz jim mozna tikaji hodiny..tak rozhodne dite nic netesi..ba naopak by jim situaci jen zhorsilo. Mohou se s nekym poradit..zeptat se atd...jinak ted je tedy dost blba situace na koupi...ceny jsou strasne premrstene. A pokud se rozumne nedomluvi..tak bych sla radeji o dum dal...
@alischkar at si najdou dum do 140m2 (nebo kolik je ta hranice obytnych prostor u domu), vezmou si statni pujcku, zrekonstruuji a sup do domu. Bud si zrekonstruuji 2 pokoje a kuchyn s koupelnou a pak postupne dalsi pokoje dle potreby, anebo at chvili bydli s rodici a postupne rekonstruuji. Kazdopadne by to mela resit kamaradka, Ty za ni nic nevyresis.
Moc díky za reakce, tady i v sz.
Často radíte rozchod. Musím říct, že je mám oba ráda a kromě této jedné věci dokážou komunikovat snad o všem, takže to nejspíš řešení nebude. Tedy aspoň do té doby, než se jim to u rodičů vyhrotí 🙂
@konidana To jsem nenapsala přesně - odstěhovat se chtějí výhledově, až to situace dovolí. Zatím ještě nehledají žádný domek ke koupi právě proto, že situace je teď taková, jaká je. Taky čekáme na krizi, abychom mohli postavit svůj dům, ceny i vytížení zedníků jsou teď šílené.
Její partner teď ještě řeší novou nabídku práce, takže podal výpověď. Teď přemýšlí, jestli tam nakonec nezůstat, protože mu šéf nabídl víc peněz. Navíc za půl roku splatí jedinou půjčku, takže když se to sečte, něco by se časem našetřilo. Jenomže, v práci se cítí vyhořelý a nemá se kam posunout, takže ho ta jiná nabídka dost láká. A kdy je lepší měnit práci - před dítětem, nebo až je na světě... No, uvidíme, jak to dopadne.
Je to na nich. K nám si akorát oba chodí pro rady, nějak moc motat se jim do toho nechceme. Co se ale týká dítěte, prostě cítím průser. Ona ale slyší tikat biologické hodiny a mě se dost blbě něco radí, když sama čekám už druhé...
A odpověděl si na otázku, kde na dům vezme? Si myslí, že mu dá banka jen tak hypotéku, aniž by měl něco našetřeno??😁 Taky to vidí, jak Hurvínek válku
@kittyy17 proc by jim nedali hypoteku? Pritel prece praci ma, staci aby mel na neurcito a aby mel adekvatni mzdu k castce, kterou budou zadat a je to. To ze partnerka je na MD/RD nechraje roli. Problem by byl pri zmene zamestnani, kdy by dostal praci na dobu urcitou. Za druhe ona jeste tehotna neni, tak co tomu brani? Jedine ten financni zaklad, co by museli mit
@alischkar ještě mě napadlo, porad kamarádce, že pokud se rozhodnou, že přítel bude žádat hypotéku sám, a turistické i dům bude jen jeho, ať v žádném případě nedává do baráku své úspory. Může se stát cokoliv, rozejdou se a ona půjde s holou prd..i...
Opravdu je nejlepší si nejdřív zajistit bydlení, chvíli bydlet sami dva, a pak se rozhodnout o dítěti
* a tudíž i dům... Omg, automatické opravy textu...
@alischkar a pak je tady další problém. Když budou mít dítě a bydlet u jeho rodičů, něco se stane a rozejdou se, s velkou pravděpodobností může dostat dítě do péče on, protože má kde bydlet a dítě je tam zvyklé, spokojené a já tam milující babičku....
Ať je ta tvoje kamarádka opatrná
@kittyy17 mno... to uz zalezi, jaka je jeho mzda a hlavne, jak se svymi prijmy umi oba hospodarit. Nekdo vali penize do blbosti a pak nic neusetri. Myslim, ze pokud autorka je opravdu jen ta kamaradka a ne primo dotycna osoba, asi tezko bude mit presny prehled, jak to maji. A uprimne prijde mi uvalene se nekomu tak hrabat v zivote a resit jejich situaci. Pokud to je kamaradka, tak jako ani se nedivim,.ze partner jeji kamaradky ji jen odbrknul ze to chce takto a tecka. Mi se hrabat takto nekdo v zivote, tak se s nim brzo rozloucim. Nekdy dobre minene rady nejsou vitane. A co se tyce mit nebo nemit dite, je zalezitost jen a pouze tech dvou dotycnych, s prominutim kamaradce je do toho nula nula prd. A mela by byt opatrna s tim co radi, nekdy je lepsi mlcet. Pokud Ti dva se miluji, jen proste je problem u bydleni u jeho rodicu, musi si k tomu dojit sami. Pokud se jim do toho bude montovat jeste nekdo dalsi (rodice a tchani bohate staci), tak fungujici vztah muze jit diky tomu do kytek. Anebo pak pratelstvi.... a btw.at mi nikdo nerika, ze pokud maji 2 prijmy a bydli u rodicu, tak nic neusetri... proste musi utracet veci za blbosti, kterych se muzou vzdat no a plus ta pujcka a otazka je, jak je vysoka castka, kterou pujcka sezere.
@priefi Za co utrácí, to opravdu přesně nevím. Něco málo dali do aktuálního bydlení, aby se tam dalo žít, ale kolik to bylo netuším.
Není to o tom, že jenom ona je má kamarádka - často jsme spolu někde všichni a i její partner se nás ptá na náš názor, teď s námi třeba řeší tu případnou změnu zaměstnání. Jasně, že nakonec si to musí rozhodnout sám, ale víc hlav víc ví 🙂.
Spíš mě zarazilo, že normálně se s ním dá komunikovat o všem (určitě se nebavíme stylem "mazat med kolem huby", řešíme i nepříjemné věci), ale v otázce vlastního domu si bez pořádného vysvětlení stojí za svým. Prostě konec diskuze a hotovka. Kamarádka mi navíc řekla, že se takhle baví i s ní, to je to, co mě zarazilo nejvíc. Jakože ona nemá právo si říct, jak chce žít?
Jí jsem zatím akorát poradila, aby se informovala ohledně podmínek hypoték. Díky za tip. Pokud se mi sama neozve s nějakou změnou, montovat se do toho víc, jak už jsem psala výše, opravdu nebudu 🙂
@alischkar hypoteku nejspis nedostanou. Od podzima se dvakrat zprisnovaly podminky, takze pokud nebydli v Usteckem kraji, nemaji minimalne mega na uctu, nebo nevydelavaji 70k+, maji s hypo smulu. To by si mel tvuj kamarad uvedomit a uskrovnit se do te miry, na kterou budou mit.
@alischkar pod ,brzo se chtějí odstěhovat, si představuji během měsíců, nejdéle do roka. Jinak to vypadá, že tam budou(hlavne ona) trpět a skončí to rozchodem, pokud ještě bez dítěte, tím líp. Nebo tam prostě už zůstanou, ať je to jakkoliv nevhodné.