Ahoj holky, dneska mě volala ze školy třídní ucitelka že dcera(5trida) postupně za nějakou dobu prodala holce ve škole sliz za 2000kc ( jen uvedu že ten sliz na škole holky prodávají ve velkém, doma ho udělají a pak mezi sebou prodávají) Věděla jsem že ho prodává ale nikdy jsem u ní takovou částku nevidela. Dcera mě řekla že ten sliz ta holčina po ní chtěla mockrát vyrobit. V pondělí jdeme s manželem do školy a budeme to řešit. Jen jsem se chtěla zeptat jak by jste takovou situaci řešily? Jen chci říct že dcera není žádný vylupek, od první třídy má vyznamenání. Doma máme dobre vztahy a ve škole s kamarády taky vychází dobře. A neschází ji nic, vše co potřebuje má, sliz vyrabela a prodávala proto že to prej dělaly i jiné holky tak mě to řekla.
Zapřemýšlela bych, jestli je vhodné, aby dítě 1. stupně ZŠ s čímkoliv obchodovalo. Píšete, že o tom, že sliz prodává, jste věděla už dřív a nepřišlo vám to divné. Mě to trošku divné přijde, kdyby ho chtěla vyrobit jako dárek, je to jiná, ale měly by si takto staré děti něco vzájemně prodávat? Možná z ní jednou bude dobrá obchodnice, ale asi bych se zajímala o to, kdy a jak s tím začíná a snažila se to prozatím lehce oddálit, protože její klienti zatím nejsou výdělečně činní a může se to snadno vymknout - jak se právě teď stalo.
Asi bych to chtěla řešit hromadně s třídní i s rodiči oné spolužačky, klidně i s holkama ať k tomu řeknou své. Postupně za jakou dobu? měsíc, dva? živě si dokážu představit, že naše slečna by peníze domů ani nedonesla - jeden nákup sladkostí a blbostí v jednotě pro tlupu kamarádek a 500 je v tahu 🙄😂 Směrem k dětem bych to pojala jako přednášku o hodnotě peněz, reálné ceně (kuličku slizu prodávat za 100kč je asi moc, ale to si musí hlídat obě strany - prodávající i kupující ) a ponaučení pro příště , aby se to neopakovalo. Případně jak se k tomu staví škola - můžou prodávat a kupovat ve škole? Neměly by to příště řešit mimo školu, pokud vůbec?
@zuzkasim cca v té 5. třídě to jelo i u nás, akorát u nás si holky sliz prodávaly tak po 20kč. A to fakt ve velkém, jela v tom většina páťáků z mnoha tříd
počkej na to, s čím přijdou učitelé ve škole, závěru a také určitých následků (část peněz vrátit ze svého např.) bych se dobrala až po té schůzce
A opravdu prodala sliz za 2000? Jinak já si teda myslím, že to je problém na obou stranách, možná větší u rodiny té druhé dívky, protože jestli je jejich dcera v 10 letech tak finančně negramotná, že dobrovolně dá 2000 za sliz...to měli jako rodiče vědět, že jí nepatří do rukou velké peníze... Na druhou stranu jste měli vy jako rodiče vědět, že asi není úplně v pohodě, aby si dcera takto vydělávala a vysvětlit jí, ať to nedělá.
Já teda nerozumím tomu, proč z toho má problém tvoje dcera? Nic neukradla, sliz poctivě sama vyrobila a když jí za to někdo nabídnul peníze, tak bych jí naopak pochválila, jaká je čiperka 🙂 Blbky jsou ty holky, které jí nabízely peníze, ale podle mě je to věc jejich rodičů, jak mají doma vyřešená pravidla pro kapesné a jeho utrácení.... Pokud nikoho nenutila, aby si sliz koupil, vůbec bych se tím nezaobírala..... Kdyby si před barákem postavila stoleček a prodávala vlastoručně vyrobenou věc, tak by jí za to každý ještě pochválil. Ale pár matek se zděsilo, za co jejich berušky utratily peníze, tak háží vinnu na někoho jiného a nedivila bych se, kdyby chtěly po Vás peníze zpět 😀
@pink_unicorn přesně tak. Spis bych kontaktovala rodiče té holky a zeptala se jich. Jestli náhodou ty peníze třeba neukradla. Napadá mě jen, jestli ta holka není třeba odstrčená a dala tolik peněz jen proto, aby si udělala kamarádky, ukázala, že má peníze.
A dcera ty 2000 Kč má skutečně?
@pink_unicorn dcerka si za své peníze nakoupila suroviny na ten sliz a pak postupně prodavala holkám, no a te slečně toho prodala postupně asi za 1 měsíc prej za 2000kc. No ta slečna to pak rozdávala kamaradkam to mě řekla dcera. Manžel řekl že prej nikomu nic platit nebude, že sliz prodala. Že nikomu nic neukradla. Musím na to pořád myslet 😥
Přesně tak, já bych taky peníze nevracela...ikdyž ty obchody bych určitě utnula.. Asi po domluvě s ostatními rodiči.. Je vidět, že nad tím ještě neumí tolik přemýšlet a když utratila 2000 přišlo ji to asi hodně a řekla to rodičům, nebo ti se to dověděli sami a naštvali se.. Alespoň má ponaučení. Jinak když se na to kouknu s odstupem...donedavna jsem nevěděla, že sliz existuje, tak mi to přijde celkem vtipné.. Ze s něčím takovým děti obchodují..
Já si myslím že vracet peníze je blbost, především pokud se o tomto obchodování vědělo a nikdo ve škole nebyl proti. Pokud slečna v páté třídě utratí 2000 za sliz, není to chyba vaší dcery ale její a jejich rodičů, kteří ji mají hlídat. Stejně tak si ho mohla koupit jinde...
Ta holka není není v 5 ale ve 3 třídě. Ale i tak si myslím že za to moje dcera nemůže, neudělala nic. A třídní učitelka říkala že z toho nic mít nebude, že to máme vyřešit s třídní učitelkou a rodici
@pink_unicorn moje řeč, vždyť to je mezi těmi dětmi, v páté třídě už nejsou mimina a jak jinak se mají naučit samostatnosti a poučit se z chyb? Pokud rodiče dávají dětem na útratu tisíce, tak se pak holt nemohou divit, že je děti utratí. A zase jak jinak se finančně vzdělávat, když ne s reálnými penězi?
@pink_unicorn no moje dcera je v páté třídě ale ta holka je ve třetí ☹️ tak nevím no. Učitelka mě do telefonu řekla že dcera už by v páté třídě měla mít rozum
@pink_unicorn mam proste pocit že dcera může za všechno jen proto že je starší ☹️ ale v 10 letech jsem i já neměla ponětí o hodnotě peněz ☹️
Nic bych určitě nevracela. Pokud dítě ve 3 třídě má měsíčně 2000,- na nákup slizu tak je spíš něco špatně na té druhé straně. Pokud peníze brala bez vědomí rodičů je to ještě horší.
To že tvoje dcera je starší neznamená že je to její vina.
@zizlikova1987 Není to vina té holčičky? No já si myslím, že vina je na obou stranách, jak prodávající, tak kupující. Ještě k tomu zneužívat blbosti o 2 roky mladšího děcka... to fakt v pořádku není, nemluvě o tom, že ve škole se nic prodávat nesmí. Pochybuju, že by to učitelé věděli a tolerovali, u nás by to rozhodně neprošlo.
@zuzkasim no očividně o tom ví ve škole. A nic s tim nedělaly. Jinak by to napadlo tak daleko.
Omlouvat to věkem je trošku krátkozraké. Ta ve 3ti třídě na tom může být líp jak ta v 5 třídě.
Neříkám že straší neudělala nic, jen bych to nesvadela primárně na ní.
A ze si rodiče toho menšího ničeho nevšimli? Jako vážně? V cca 8,9 letech dítě utratí 2000,- a rodič si nevšimne?
Za sebe. Řekla bych ať ve škole nic neprodává.
Ale rozhodně bych rodičům dítěte co nakupuje nic nevracela.
Dotyčná ji nic neukradla. Ani ji k nákupu nenutila.
Dceři bych rekla, at uz se slizem ani nicim jinym neobchoduje. Poucila bych ji o penezich, koupila bych treba nejakou knizku o financich, hodnote peněz pro deti. S temi rodici od te mladsi holcicky bych se chtela sejit pred třídní učitelkou a prvni bych se zeptala, kde jako třeťačka vzala 2000. Nic bych jim nevracela, je to trvzeni proti tvrzení. Oni by vam něco vraceli? Asi těžko. Pouceni do budoucna pro všechny. Ucitelky bych poprosila, aby byli vsichni zaci ve skole poučení.
zkuste FB skupinu reseni problemu ve skole,poradi vam z hlediska toho co je a neni legalni a na co ma skola nebo nema pravo.
@zelenaesmolda dekuju určitě napisu
Hodně dětí tohle dělá doma a prodává. Už jsem to viděla. Na instagramu jsou jich stovky. Ale prodávají jedno balení třeba za 30 korun, tak by mě zajímalo, jak se dostala k těm 2litrům. Nejspíš to prodávala za mnohem víc a děti neznají hodnotu peněz, tak jí to dali. Ale tak co... tohle by měli řešit jejich rodiče, nedávat jim tolik peněz a vysvětlit jim, že je to moc.
@sinicka už jsem ji řekla, sliz doma nechci ani vidět. Sama řekla že už se slizem nechce mít nic společného, je z hoto opravdu špatná, když jsem to s ní řešila tak jsem byla klidna (ikdyz v duchu jsem myslela že prasknu) ale plakala a opravdu jsem na ni ještě neviděla že by byla z něčeho tak zničená 😥 stojím pri ní, je to moje zlatíčko ❤️
me by spis zajimalo kde vzala zakyne pate tridy dva tisice?
To je moc dobře ❤ cítí se provinile, potrebuje se o rodiče opřít...
@zelenaesmolda zakyne 3.tr.
@sinicka
tim hur
a co ti povedala dcera, kolko penazi si vyrobou slizu vyrobila a na co ich potom pouzila? vypocuj si verziu aj tvojej dcery a potom sa rozhodni ako sa ku vsetkemu stavat.