Dobrý den. Strašně špatně se mi o tom mluví. Ale už nevím kam. Asi bych potřebovala vyslechnout už musím to někomu říct omlouvám se. Je mi 17 let.
Rodiče se rozvedli cca v mých 7 letech. Táta se odstěhoval, máma byla neustále v práci aby utahla byt,....a vychovavala mě babička. Od 12 let se k nám nastěhoval můj nevlastní táta. Vše bylo dobré ale postupem času mi začal zakazovat spoustu věcí a já jsem přicházela o svou svobodu kterou miluju. Byla jsem jak pes takže jsem udělala Vše co mi řekl a když jsem něco nedodrzela třeba jsem přišla o 2 minuty dyl domů tak byl strašný průser. Přijde mi že mě chce prevychovat a hraje si na mého tátu jenže já toto chování nesnesu mám vlastní Rodiče. A jen pro zajímavost a svou dceru který je teď přes 20 let se na ní úplně vykašlal už když byla malá a nahrazuje si to mnou. Toto jeho chování mě dostalo do pěkných průserů které nemůžu říct bojím se policie a socialky. Prosím nechte si to pro sebe věřím Vám. Postupem času cca před rokem jsem si řekla že už si nenechám řídit a kazit život od tohoto člověka. Když zas vyvolal hádku přestala jsem se uhybat a poddavat se jak on to chtěl , začala jsem se s ním hádat. Dřív to bylo jen že mi nadával, pak mi i začal nadávat do levných ženských,...rozflakal mi mobil,... od začátku jsem nerada chodila domů a když se mě někdo zeptal proč "všude nejlíp, doma nejhůř ", začala jsem být doma co nejmíň kvůli tomu jsem šla i na intr abych byla v jiném městě. Před pár měsíci se přestal bát na mě i sáhnout takže je to pořád horší. Teď jen když na mě promluví hned se rozbrecim a rozklepu se.
Ono by to asi chtělo znát i názor z více stran. V 17-ti jsem si taky myslela, že můj otec je ten největší fašista a chce mi zničit celý život, protože mi nedovolil, co jsem chtěla. A jestli děláš průsery, tak se nediv, že jsi dostala po držce. Ale jestli tě opravdu týrá, tak najdi oporu v širším příbuzenstvu, co tvůj otec, prarodiče? Bude ti 18, můžeš se klidně osamostatnit.
@irmamala ale je to můj nevlastní táta nemá mi co říkat nemá si hrát na mého otce. Můj táta mi nabídl že můžu jít k němu ale to je složitější. Babičku a dědu mám na Valašsku, na hranicích se slovenskem a já jsem v jihočeském kraji. A s tou 18ckou mi nevlastní otec řekl že mu to je jedno že mě nenechá mě odstěhovat, ikdybych odešla tak si mě dotáhne spatky.
@elikk Promiň, ale tohle je fakt názor 13-ti leté puberťačky. Už 5 let s Vámi žije, podílí se na tvé výchově, určitě i finančně, takže určité právo mluvit do tvého života má. Ono otce nedělá jen to, že tě zplodí. Ale to pochopíš, až budeš starší, že rodič, který tě má u zadku a všechno ti dovolí, není nutně ten lepší.... Když k tátovi můžeš jít, tak k němu běž. V tomhle věku si už můžeš vybrat sama. Pokud tě otec uživí. A v 18-ti si můžeš dělat co chceš. Pokud se uživíš.
@elikk to je podpora, coz 🤦🏻♀️
Ja bych ti doporucila to zkonzultovat treba s Bilym kruhem bezpeci nebo podobnou krizovou linkou. Poradi a nasmeruji te - my nevidime do toho, jak moc intemzivni ten problem je. Pokud to naplnuje znaky fyz nebo psych tyrani, neboj se v nejhorsim ani spoluprace s policii, ani socialky. Jasne, nekde jeste funguji pani “zubata”, ale nekde se opravdu na OSPODu uz snazi detem/juniorum pomoci. Pokud nemas ze strany rodiny nebo pribuznych podporu, tak se obavam, ze budes muset byt silna a co nejdrive se postavit na vlastni nohy, jak ti bude 18 muzes do sveta. I kdyby se otcim na hlavu stavel.Hlavne se nenech strhnout k nejakym dalsim zoufalym resenim, nechat se strhnout nahradni rodinou-nejakou fet partou nebo necim podobnym. To je cesta do pekel.
Nemáš ve svém okolí nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Je to služba, kde jsou sociální pracovníci. Může tam přijít každé dítě a dospívající od 6-26. Žádná přihláška, žádný vstup se neplatí. Prostě se rozhodneš prijit a přijdeš.Je to anonymní služba tudíž stačí když jim řekneš přezdívku nechteji znát ani příjmení. Jsou tam práve pracovníci, kterým se i týká a jsou připraveny řešit tyhle situace a poradit ti, klidně tě i doprovází napr. na OSPOD. Pokecas s nimi a poradí co dal. Dělala jsem v takovém zařízení spoustu let, pracovníci jsou tam fajn.
@marge_s Ale vždyť píšu, že pokud je to opravdu týrání, ať vyhledá pomoc. Ale moc dobře si na ten věk pamatuju. Moje blízká kamarádka na střední v 16-ti nechodila do školy, chlastala jak duha a chrápala s 30-ti letýma frajerama, které sbalila v poslední čtyřce, kde za panáka zelené ukazovala celému výčepu kozy. Když se její rodiče konečně probrali a zjistili to, tak zažila opravdu Kábul. Od všeho jí odřízli, mobily, kamarádi, do školy i ze školy jí eskortovali. Nenáviděla je, chtěla se zabít, utéct a všichni jsme jí litovali, jak to má doma těžké. Dnes je z ní spořádaná mamina tří dětí. A kdyby se na ní rodiče tenkrát vysrali, bůhví jak by dopadla... To jen tolik k těm průserům, které slečna dělá, kvůli otčímovi. Možná nejdřív byly průsery a pak přišly zákazy a proto se tak staví na zadní. Umím si představit situaci, že otčím nevlastní dceru nesnáší a chová se k ní hnusně. Ale pak nechápu, proč by nesouhlasil s tím, aby vypadla z jeho domu. A pokud je to násilník, který se v tom vyžívá, tak by jí snad rodina měla pomoct, ať bydlí kde bydlí. Otázka je, jestli oni moc dobře nevědí, že pravda není nikdy jen jedna.
@irmamala pises, ale 90% textu je jaksi v jinem duchu. Pokud ma opravdu problem, tak ji jen shazujes a skoro obvinujes. To muze dost narusit duveru v to, ze ji muze nekdo pomoct. Drzela bych se zpatky.
Ai kdyby udelala jakoukoliv ptakovinu, nic ho neomlouva v tom, ze takhle se chovat proste nema. A zjevne nejde o to, ze mu "jednou ruply nervy", ale chova se tak konzistentne.
Do kurev se potomkum nenadava.Nikdy
@elikk Jsi na intru, holt budeš holt dojíždět na intr z větší dálky, eventuálně se dá změnit škola...Co máš za průsery, že se bojíš policie a sociálky?
To, co popisuješ je týrání, zavolej si na linku bezpečí.
@irmamala od výchovy jsou rodiče a problémy s dcerou má řešit matka, pokud otec neni s to vychovávat. Otčím má být oporou matce, maximálne si vymezit svuj osobní prostor, pokud by ho chování dítete obtezovalo, ale vychovávat nikoliv... Toť slova dětské psycholožky, kterou jsme navštěvovali jakožto rozvedení rodice.
@irmamala jenže to mi nevlastní otec zakázal se odstěhovat. Je to složitější prostě. Všechny problémy co mám jsou kvůli němu,.... o těch problémech nechci mluvit. Máma se s ním chtěla rozejít protože ona sama ho nezvládá ale nemůže neutahla by byt,... A omlouvám se myslím si že není správný nadávat 17 lete holce do kur.., ať mám jít šlap.., že že mě nic nebude, že umím jen kouř.. čůr...,.... teď tu píšu co na mě neustále řve když vyvolá hádku. Ikdyz se snažím a dělám vše co mi Máma řekla tak stejně si nevlastní otec najde úplnou nějakou kravinu kvůli který mám měsíc peklo.
@marge_s vím. Děkuji mockrát. Naštěstí teď mám klid na pár dní protože jsem odešla na chvíli asi na víkend bydlet k tátovi. Ale bojím se nevlastniho otce, čím dál víc je schopnej všeho. Strašně mi vadí že máma by neřešila to co on nechala mi taky nějakou volnost ale nevlastní táta prostě vůbec. Máma mu nic nedokáže říct takže mu vše odkyva a já jsem ta špatná. A ještě to že on mě porovnává nebo tak že jsem jak ty fetaci, cikáni,....co dělají jen pordel a to si o mě myslí ikdyz já taková nejsem. Prostě rozkazovat mi to jo ale věřit mi, naslouchat mě to ne tak jak s ním mám vycházet když on mi pod nohama kope díru. Už tolikrát jsem to chtěla vzdát. Omlouvám se
@elikk Tvůj nevlastní otec vůči Tobě nemá žádná práva, takže Ti nemůže udělat vůbec nic. Pokud se ho bojíš, řekni to tátovi, pokud je Tvůj táta co k čemu, tak Tě nechá u sebe a s mámou to pořeší.
@irmamala Jako vážně? Děláš průsery, dostaneš po držce? Dospělý chlap může uhodit v podstatě dospělou ženu? To je geniální. Až jí jednou bude být její partner, tak to má brát taky v pohodě, protože si to zasloužila? Tobě ten tvůj dává taky po držce, když neposloucháš?
@marge_s ano taky si to myslím. Rodiče by měli stát při dětech a ne proti nim. Za mě je to prostě sobec který mi dělá od začátku peklo. Můj táta když jsem byla malá a měl mě ve střídavé péči jen na víkendy tak taky byl sobecky ale postupem času se změnil a už na mě dbá. U něj jsem strávila celý víkend na motorce promrzla, vyhladovela,.... protože se o mě tolik nezajímal, tak se kdysi stalo že jsem přestala chtít k němu na víkendy a on si to uvědomil a začal myslet na mě a na mé potřeby. Byla jsem malá. A teď když můžu jsem u něj.
@irmamala přišlo první že to co jsem měla naučené od babičky která mě vychovala tak vše převrátil sebral mi svobodu, kamarády,.... které jsem milovala. První jsem se bála cokoliv říct tak jsem to řešila po svým. Jako třeba že jsem začala pít aby jsem odlehcila hlavu a přestala myslet na to co mi sebral. Přestala jsem jíst kvůli penězům aby neutracela máma za školní obědy, za moje jídlo,...řekla jsem že si něco koupím. Tím že jsem se bála být doma snažila jsem se být co nejmíň doma, celé noci jsem probrecela s nožem v ruce. Je to strašně těžké psát. Omlouvám se. Nevím už kam. Bojím se že se tam dostanu zas tam kde jsem byla. Nějak jsem to zvládla díky svému klukovi protože se stal takovým mým životem. Že když dřív a doma bylo vše černé a chtěla jsem to skončit tak on byl takové moje světlo. Bohužel to bylo jen a jen horší a bojím se co bude dál.
@marge_s děkuji. Sice nejsem jeho potomek. Ale chraje si na mého otce. Sice má svou dceru kterou opustil když byla malá a teď ji je přes 20 a vůbec se o ní nezajímá a nikdy nezajimal tak proč se zajímá o mě. Nebo vlastně nezajímá jen čeká na mojí malou chybu kdy mě může servat a udělat doma peklo jinak ho moje zážitky, jak se cítím,....vůbec nezajímají jen to co dělám špatně.
@levandule_k průser jsem psala do nějaké z odpovědí ale klidně je napíšu znovu. Kvůli němu jsem začala dost pít chtěla jsem mít čistou hlavu přestat aspoň na chvíli myslet co se děje doma tak jsem si s tím takhle pomáhala. Přestala jsem jíst, teď jím ale stejně je to jen z důvodů aby ze mě nedělali to co nejsem a aby si mysleli že jím, to bylo hlavně kvůli penězům abych jím za svoje jídlo neutracela peníze. Spoustu nocí jsem probrecela, minimálně spím a často ty noce byli s nožem nebo se zapalovačem. Tolikrát už jsem to chtěla ukončit. Přála jsem si mýt jiný domov kde budu moct říct o svých problémech, pocitech,....kde budu cítit bezpečí domova a ne naopak. Kvůli tomu jsem se snažila být co nejmíň doma. Jednou mě obvinili doma že beru drogy nevím proč, drog bych se nikdy nedotkla. Vím že to je vše špatné ale snažila jsem se si pomoct, nějak si odlehčit.
@martinka_33 děkuji taky si myslím. Ale máma stojí při něm v hádce a ze všeho vyjdu jako já ta špatná. Pak mi nadává že jí to nebaví mezi námi stát. Už jsem jí řekla že jednoho dne se odstehuji a o mě neslyší ani slovo, kvůli němu. Nechci ho ani vidět, slyšet,...prostě nic zkazil mi spoustu let a docilil toho že na jediné co jsem kdy myslela je to skončit.
@alice180 nevím proč to má za potřeby vyvolavat hádky už si myslím že ho to baví. A pak ze sebe dělá chudinku že jsem mu řekla ať mě konečně nechá být že pro mě je cizí člověk. Nebo začne říkat že jsem je dostala za pořádkyni. Ale už mu nedojde že mě dostal blízko k smrti. Už nechci vidět mít na zápěstí obvaz prosakli krvy
@somalicats jak píšu v předchozí odpovědi táta se o mě nemůže starat kvůli tomu že je celý týden v kamionu někde po republice
@petulkadodo nikdy jsem po drzce nedostala jen od babičky výchovnou když jsem byla drzá a toho nelituji protože puberta semnou mavala a byla jsem drzá tak jsem potřebovala sklidnit co pomohlo, ale také jsem vždy slyšela za dveřmi slyšela babičku jak kvůli tomu brečí a že toho lituje že mě udeřila a mě se to srovnalo v hlavě. Ale u nevlastniho otce to tak nevidím má zlost z hádky tak si jí vybije. Asi .
Děkuji všem že se snažíte mi pomoct. Moc si toho vážím. Nikdy jsem nezažila takovou oporu. Moc děkuji opravdu. Děkuji že jste mě vyslechli děkuji. Nevím co dál, Nevím co mám dělat ale na něco přijdu snad. Bojím se že mu uteče jen díky smrti. Ale ještě to zkusím nějak vymyslet.
@elikk doufám, že si trol. Ale jestli ne, co na to matka?