Dobré odpoledne děvčata, mám praktický dotaz - v době narození miminka budeme s otcem dítěte nejspíše již rozvedeni, je nutné chodit na matriku k uznání otcovství? Nebo existuje nějaká "ochranná lhůta" a automaticky se zapisuje manžel jako otec, protože dítě vzniklo v době manželství? A jaké doklady pro tento případ potřebuji?
Děkuji předem za pomoc!😉
myslím, že ta lhůta je narození dítěte do půl roku od rozvodu
Podle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen „OZ"), ustanovení § 776, svědčí v případě, kdy se dítě narodí v době do uplynutí 300-tého dne od zániku manželství, podle první domněnky otcovství manželu matky. Není třeba žádného rozhodnutí - zápis tohoto otce do matriky narození se provede bez dalšího. V době trvání zákonné domněnky svědčící manželovi matky, se nemůže uplatnit jiná zákonná domněnka určující otcovství, ať již souhlasným prohlášením rodičů podle § 779 OZ (druhá domněnka otcovství) nebo soudním rozhodnutím podle § 783 OZ (třetí domněnka otcovství).
Zdroj: http://www.sancedetem.cz/cs/hledam-pomoc/rodina...
Týkalo se mě to osobně.
Otěhotnela jsem s jiným mužem, ještě jsem nebyla rozvedená. Nebylo to plánované samozřejmě.....
Přesto že jsme spolu již nežili, musel být v RL.
Těch 300 dnů je doba těhotenství....proto jsem napsala 9 měsíců.
Alespoň takto nám to vysvětloval právník.
Do porodnice se nese oddací list.....
Můžu se zeptat??18.října proběhl rozvod...nabyl právní moci doručením písemnou formou domů cca za měsíc. S ex manželem nežiji od března...a s přítelem čekám teď mimi..termín porodu je 23.8. Jak to tedy je? bude muset být ex automaticky v rodném listě? i když není otcem? nebo jak to je?moc děkuji
@snezenka123 ja myslim ze uz tam bude skutecny otec miminka 🙂 jestli jsem dobre pocitala je to 10mesicu. Kdyžtak si spocitej tech 300dnu od data rozvodu do terminu porodu 🙂 jak tu psali holky 😉
Automaticky 9 měsíců od rozvodu bude zapsán bývalý manžel-pokud by ses ale do porodu znovu vdala tak bude otec ten nový manžel...
@snezenka123 No je to na hraně-pokud bys třeba porodila dřív tak je otec prostě ex-ať počítám jak počítám tak mě od cca 20.11 )kdy to nabylo pravomoc) je to 9 měsíců...
@carmenz Od rozvodu musíš porodit do 300 dnů a automaticky bude do RL napsaný manžel i kdyby to nebyl otec dítěte. Pokud to nestihneš tak budeš muset mít asi takový ten papír pro svobodné páry, který nosí do porodnice, aby věděli koho tam mají nechat zapsat a předtím se to vyřizuje na matrice.
@j.a.n.i aha..tak to asi stihnu porodit do těch 300 dnů...takže řešit soudně? sepsání na matrice čestným prohlášením, že ex manžel není otcem, přítelovo prohlášení že je otec a moje prohlášení, že otcem je přítel? a nebo se vzít😀
@snezenka123 No, buď se před porodem vzít, pokud o tom uvažujete, tak je to rozhodně nejjednodušší řešení. Jinak se to bude po narození dítěte řešit soudně, přesný postup neznám, ale v principu exmanžel před soudem uvede, že není otec, přítel, že otec je a ty to potvrdíš. Pokud se shodnete a nebude soudce úplný blbec, tak by to mělo být za 10 minut hotové. Na matrice to řešit nelze.
@j.a.n.i ale tohle se tedy řeší až po narození, pokud jsem to dobře pochopila... takže v RL miminka bude automaticky exmanžel? i když otec není...a před porodem se to dá nějak ošetřit, aby byl v rodném listě přítel, a ne exmanžel?
@snezenka123,
jediná možnost je se s přítelem vzít, jinak se to vše řeší až po porodu. A ano, jestli porodíš ještě v ochranné lhůtě 300 dní, do RL bude automaticky zapsán bývalý manžel.
@snezenka123 řešila jsem úplně to samé. Pokud porodis do 300 dní od rozvodu, bude mít dítě v RL jako otce bývalé muze a také bude mít příjmení po něm. Pokud bys to tak nechtěla, musíte se před porodem vzít. To je jediná cesta. Jinak až po narození podle paragrafu 777 se určí správný otec na základě návrhu podaného na soud a následném soudním řízení. Návrh musí podat jeden z vás do roku od narození. Kdyby cokoliv, tak se ptej. Mám to teď za sebou 🙂
@nikuu no tak to je skvělý☹ svatba u nás nehrozí...a vychází to jen tak tak...18,10 října rozvod..poštou to přišlo až dýl jak měsíc po soudním stání..ex manžel si to vyzvedl až po mě, a jestli se bere datum doručení až to pozdější...termín porodu mám 23.srpna...a vy jste se tedy vzali?
@nikuu ted jsem koukala na obálku...a dorazila 20,11....teda mě, ex si ji vyzvedl až o pár dní déle...a termín mám zatím 23,8,,,,to je děsný teda...nechápu kdo takový blbý zákon vymyslel:-/
@snezenka123,
ono nezáleží ani tak na tom, kdy byl Rozsudek o rozvodu manželství doručen, ale kdy nabyl právní moci (jinými slovy kdy vzešel v platnost). Zda jste se vzdali lhůty na odvolání a právní moc si nechali vyznačit hned po doručení Rozsudku nebo nikoli, u některých soudů si tam to razítko musíš jít na podatelnu nechat vyznačit sama, hlavně v případě, že se přímo na místě vzdáte lhůty na odvolání.
Je to sice otrava, ale ber to tak, že ten zákon je na ochranu matky a nenarozeného dítěte, i když se nám to nelíbí, protože to některým lidem občas komplikuje život, jiným tato ochranná lhůta zase pomůže.
@dominikaromanova vzdali jsme se práva na odvolání s tím, že rozsudek nabyde právní moci doručením...
Já bych se, upřímně, neradila na koníku a šla rovnou k právníkovi. Jen ten přesně řekne, co je potřeba udělat....
Nebo na matriku, tam taky poradí.
Nic ve zlým, i když jsme to některé řešily osobně, porad je lepší to hodit na papír s někým, kdo se tím zabývá....
@mimco určitě, to mám i v plánu...skočit si na matriku a zeptat se tam🙂
@snezenka123
Můžeš si ušetřit cestu. Ode dne, kdy rozsudek nabyl právní moci se počítá 300dni. Když porodu 301+ můžeš jako otce uvést toho biologického. Když předtím, bude v RL bývalý manžel, jak už jsem psala výš. At počítám jak počítám, pokud rozsudek nabyl právní moci v listopadu, musela bys porodit nejdřív v září, aby se tě lhůta netýkala.
Takže buď svatba, nebo klidně už během těhotenství sepsat návrh a dohodu, klidně ti můžu poslat vzory a po porodu poslat na soud, který je příslušný dle trvalého bydliště dítěte. Soud následně pošle termín řízení, tam všichni 3 přijdete, bývalý řekne že není otec, bio že je, ty to potvrdíš. Na základě soudního rozhodnutí pak matrika vydá nový rodný list a můžeš miminko přejmenovat. Následně bude potřeba změnu jména nahlásit na pojišťovně, u doktora a na úřadě dle trvalého bydliště.
My jsme se nevzali, řešili jsme viz popis výše. A opravdu žádná jiná cesta není. Svatba nebo soudní řízení po narození.
@snezenka123 a ještě doplním, že připravit si to můžeš v těhotenství, ale vytisknout a úředně ověřit podpisy bude potřeba až po narození. Do návrhu je potřeba uvést jménoa dítěte a datum narození. Také budeš potřebovat i další dokumenty jako rodný list miminka, tvůj a bio otce, oddaci list a ten rozsudek o rozvodu s vyznacenym datem nabytí právní moci.
Ochranná lhůta od rozvodu je 9 měsíců....do té doby bude automaticky v RL zákonný manžel jako otec a to i kdyby paradoxně skutečným otcem nebyl.