Příjmení. Po otci nebo po matce?

15. lis 2024

Zdravím, mám dotaz na maminky, co žijí jen v partnerství - jaké jste daly příjmení dítěti? Po vas nebo po tatovi?
Jak to řeší páry co mají každý jiné jméno? Příjmení dát dítěti po otci nebo po matce?

veruuu_kubesovic
15. lis 2024

U starší dcery jsme se s tehdy jeste přítelem (nyní manzelem) shodli, že bude mít prijmeni po něm, to jsme si zařídili i na matrice, u mladšího syna už nebylo třeba, mezitím jsme se vzali...

martina1317
15. lis 2024

Kdybychom nebyli vziti, a ze na svatbe trvam, tak bych dala svoje prijmeni - ciste z praktickych duvodu - ja budu ta, kdo s ditetem bude chodit k lekari, nechtela bych aby on v porodnici byl xy a yz, stejne tak s nim spis zena resi krouzly, skolku, skolu, tak je jednodussi, kdyz podle prijmeni vi, kdo ke komu patri …

cherie24
15. lis 2024

Po partnerovi. Nejsem ten typ, co by měl pocit, že ke mě moje děti nepatří, protože mají jiné příjmení. Jsou moje a je jedno, jak se jmenují. Nejsem ani svatební typ. Všechny důležité záležitosti máme stejně pošetřené oficiálně, takže za mě je svatba spíš jen taková formální akce než nějaký velký životní krok a splněný sen. Klidně bych se bez ní obešla. Co se týká zařizování kolem dětí, žádný problém nikdy neproběhl. Maximálně mě oslovují příjmením dětí, toť vše. 🙂 Spíš než příjmení dítěte bych řešila případné zajištění tebe a dítěte, kdyby se něco stalo, pokud se partner do svatby v dohledné době nemá.

alice180
15. lis 2024

Mám to stejně jako @cherie24

lauriak
15. lis 2024

Dala som po partnerovi, teraz uz manzelovi. Pride mi to ako vydieranie a tlacenie muza do svadby ked zena da priezvisko po sebe 🤷🏼‍♀️

gruyerre
15. lis 2024

Asi je rozumné rozhodnout se podle toho, kdo se o dítě bude víc starat - být s ním na rodičáku, chodit po doktorech, kdo víc bude řešit školu apod. Pokud máš pocit, že se o dítě budete starat oba stejně kvalitně (a to i v případě vašeho rozchodu), hoďte si mincí.

safulik
15. lis 2024

Dala jsem po partnerovi. Zasnoubení jsme, jen prcek přišel dřív. Termín svatby máme 5 měsíců po porodu, tak by bylo zbytečné dávat po mě a pak to komplikovaně měnit 🙂

podaji
15. lis 2024

@martina1317 to už je takový přežitek. Nebo Vám když někdo řekne jménem otce, přítele, partnera tak na něj neslysite? Stydite se za něj? Tak proč s ním máte deti🙈 ka jsem dala po otci. A vůbec jsem nad tím nepremyslela. A i když jsme svoji nebyli a jsme dokonce od sebe nemám s tím problém, jako táta je ex výborný. A presne jak je psano vyse. Pokud nejste svoji spis resit to zabezpeceni kdyby neco. Ex nechtěl o svatbě ani slyšet a já pak šla s holým zadkem😁

kayty
15. lis 2024

Obě dostaly po tatínkovi. Svatba byla v plánu, jenže bylo potřeba vyřešit akutnější věci a finance se přesunuly jinam. Jako nevadilo by brát se ve 4 lidech, ale tcháni jsou, no jak to říct, takoví hákliví.
Na, teď již manželovo příjmení, jsem slyšela už předtím. Nevadilo mi, že mě u doktorky, ve školce, škole někdo takto oslovuje.

Udělejte si to podle sebe. Pokud se brát chcete, dejte po partnerovi. Pokud neplánujete, klidně nechte svoje. Pak je ale složitější přejmenovat dítě po svatbě po otci.

j.a.n.i
15. lis 2024

@cherie24 Mam to stejně, jednak jsem svatbu nechtela ja, druhak, i kdybych svatbu chtela, tak si rozhodne chci nechat svoje jmeno, nevidím jediny duvod, proc bych se najednou měla prejmenovavat, takže bylo logické, ze deti budou po partnerovi. Plus tedy matka jistá, otec vzdy nejisty, tak at to ukazuji alespoň tim jmenem, ze jsou jeho 😁

ai30
15. lis 2024

Dala jsem z vicero duvodu po partnerovi, ale v okoli maji v 90% deti prijmeni po matce a kdybych se rozhodovala dnes, dala bych taky svoje.

cherie24
15. lis 2024

@j.a.n.i mě třeba opravdu baví takové ty rady - tak na něj trošku zatlač, ne? To ještě stihnete se vzít před porodem, jiná se taky vdávala v 9. měsíci. Řekni mu, že dítě jedině po svatbě, ať má motivaci. Přitom u nás jsem já ta, která tu svatbu brzdí, partner by byl svolný se vzít. Radši dám ty peníze do zahrady a na fasádu než za svatbu. Nějak mě ta svatební mánie úplně minula. 🤣 A u nás je otec jistý asi víc jak já. Mě není podobné ani jedno dítě, ale ta podoba na tatínka je zjevná. Na fotkách vypadám, jako když jsem je ukradla a to bych bohužel příjmením stejně nezachránila... 😃

jaja01k
15. lis 2024

Nechtěla bych mít jiné příjmení než děti. Takže kdybych z nějakého důvodu nechtěla svatbu, dala bych dětem příjmení buď svoje anebo tatínkovo a svoje bych si nechala změnit.

dashyyy
15. lis 2024

@podaji já jsem dala po otci, pak jsem seděla u doktorky a nereagovala na synovo příjmení.. prostě nezvyk.. volali nás snad 7x než mi to došlo 😀 my to teda vzali hopem, takže svatba byla, když měl kluk 10měsíců a stejně jsem si i pak zvykala dlouho
@ai30 fakt? Já zase mám v okolí jen po otci

michaela666
15. lis 2024

Naštěstí manžel trval na tom, že nemanželské dítě nechce, takže takhle starost mi odpadla. Kdybych se měla rozhodnout, tak dám moje příjmení.
Je blbý takhle uvažovat, ale dvě moje nejlepší kamarádky zůstaly s dětma samy. Chlapi zájem nemají, neplatí, dělají že potomci neexistují. Starší kluk dost špatně nese, že nemá stejně příjemní jako maminka, když toho pána vůbec nezná.

te_reza
15. lis 2024

Má partnerovo, sezdaní nejsme.

pe_tu_ss_ka
15. lis 2024

Dávali jsme teď už po manželovi, nebyli jsme svoji, ale plánovali jsme, že ta svatba bude. Jinak by byli po mě..

ai30
15. lis 2024

@dashyyy Jojo, ja se schvalne jeste podivala na seznamy ze skoly a skolky a je tam 17 deti kde maji rodice ruzna prijmeni a z toho jen po otci je 1 (par jich ma oboje, tam kde je jeden rodic ze zeme, kde je to povolene). Ale ja jsem v Nemecku, tady uz ten tradicni tlak, ze je dite pojmenovane automaticky po otci, neni tak silny.

suzanna123
15. lis 2024

Ja dala po tatinkovi, protoze jsem svoje predavat nechtela. Kdybych mela jine, tak bych dala to. Je zvlastni, ze se v CR v takovych pripadech vetsinou dava automaticky prijmeni po otci - smysl to uplne nedava...

martina1317
15. lis 2024

@podaji ja vdana jsem a dokonce jsem vyvdala ne moc zvucne prijmeni :D ale zalezelo mi na tom, abychom se jmenovali vsichni stejne. Bylo by mi lito, kdyby manzel i deti (mame tri) meli stejne prijmeni a ja jedina ne. A vidim to ted i prakticky, protoze 90% veci s detmi zarizuje zena a proto mi prijde lepsi, kdyz ma stejne prijmeni hlave zena-deti.

martulka88
15. lis 2024

Jelikož jsme nebyli vzití, tak jsme šli na matriku a oba synové byli po tatínkovi. Věděli jsme, že se jednou vezmeme. Časem mě štvalo, že se představuji, že volám skrze syna. Přišla jsem si divně a vadilo mi to ke konci. Loni jsme se vzali, ale byla to pro nás spíše formalita, že se budeme jmenovat stejně .Proto jsme se vzali jen s rodiči a ségrama. Bylo nás 10dospělých a 5 dětí a takové spíše odpolední posezení s obědem 😁 A i tak nás svatba stála 100 000,- (manžel byl náročnější na prstýnky, když ho přeci bude nosit po zbytek života). Ale mám kamarádku, co dala první po partnerovi a než otěhotněla s druhým, řekla mu, že do druhého půjde jen když se vezmou. Vadilo jí volat kdekoliv ohledně dcery a představovat se jinak. Mně třeba vadilo, že jsme šli k dětské a ona nás volala jako rodinu příjmením syna. To mi připomíná, že nevím, zda jsem tam hlásila změnu příjmení 🤣 No, jdeme tam v lednu, tak se poptám 🤣

jirovapa
15. lis 2024

První dvě děti jsme automaticky dali příjmení po partnerovi, u třetího jsme už byli svoji. Dle mého názoru mají mít děti příjmení po otci, ale je to každého rozhodnutí. 🙂

cherie24
15. lis 2024

@suzanna123 a to že žena přejímá příjmení po manželovi smysl dává? Já mám třeba svoje příjmení ráda, nemám potřebu ho měnit. 🙂 Ale je to u nás tak prostě tradičně zažité. Doba se vyvíjí, teď už si to dělá každý jak chce, ale dřív bylo hlavní jméno chlapa. Oni od začátku historie řeší vymírání po meči a lpí na svém příjmení, tak jim to zůstává do teď. 😃 S manželkami i dětmi.

biciklissie
15. lis 2024

Ať si to každý udělá jako chce. Ale já tedy, nebýt vdaná, dám dětem příjmení po sobě. Nevím, proč bych se já jediná měla jmenovat jinak. A je to i praktičtější se vším vyřizováním, což taky většinou obstarávám já.

alice180
15. lis 2024

@biciklissie Jasný, to ať si každej rozhodne a udělá, jak potřebuju. Ale za mě tedy, já mám jiné příjmení než děti a nikdy s tím nebyl žádný problém ohledně nějakého běžného vyřizování od lékaře přes školku atd. Takže moc tomhle argumentu nerozumím. Dobrý den, Nováková chci omluvit Horákovou, že dnes nepřijde do skolky. Kdybych měla stejně příjmení tak by to znělo přeci úplně stejně akorát by byla dvakrát Horáková.

veruuu_kubesovic
15. lis 2024

@dashyyy až u doktorky? Já už v porodnici nechápala, koho volají na to vyšetření s novorozencem?
Prý paní K. přijeďte s dcerkou na sono...já nejsem žádná paní K.??? Už tam mi vysvětlily, že je moje příjmení nezajímá, že už jen prijmeni dcery...

j.a.n.i
15. lis 2024

@veruuu_kubesovic No, asi takhle, zkoušet na mě, že je moje příjmení nezajímá, nikdo víckrát než jednou nezkusil 😎 naopak, když se někdo omlouvá, tak mu klidně i řeknu, ať použije jméno dítěte.

kakba
15. lis 2024

Dite pouze partneru, ne manzelu, prijmeni vzdy po me.

me_druhe_ja
15. lis 2024

Samozřejmě po příteli. Svatba ani v plánu není (oba jsme už rozvedeni a netoužime po svatbě🙂)
Ale pro mě je to jen slovo. Prostě nějaky jméno. Je mi to úplně sumak. 😀 ke svému rodnému jménu jsem neměla žádný vztah. Po rozvodu jsem si nechala jméno po exmanželovi, protože je jednodušší na psaní a výslovnost (moje bylo vyloženě české se spoustou ř,ž,č 😀).
Takže moje děti mají jméno po příteli, národnost taky jinou než já a já mám příjemní po exmanželovi. 😀 😀 a je mi to fakt sumak, i tak jsem jejich matka. 😀

pampeliska1313
15. lis 2024

Dala bych svoje. Čistě jen z praktických důvodů. ) tchyně má dva syny a každej má příjmení po jiným otci plus ona jiný a říkala vždycky, že to bylo naprd.)