Přepis bytu jako vyrovnání?

pohadka
17. únor 2016

Dobrý večer. Potřebovala bych poradit a nemám jinak s kým. Chtěla bych poprosit o názor.
S partnerem jsme 12let. Za tu dobu jsme si spolu pořídili byt, ( je psaný na me) který jsme spolu spláceli ( chybi doplatit asi 60tis) a opravili koupelnu, kuchyň, obývací pokoj...Opravu a práci a zhodnoceni bytu ( to prý také musím počítat) spočital na 300tis.
Od mých rodičů jsem dostala zahrádku. Kde jde opravili bazén, sezení,plot, zdi na zpevnění terénu
( plus opět práce , z hodnocení pozemku, čas na tom ztraveny si to spočítal na min.200tis).
Teď se rozchazime a jediný řešení chce buď přepsat zahradu na něj nebo byt.
Pokud bych si nechala zahradu kde jsem vyrůstala chce přepsat byt. A Já bych musela s dětmi do podnájmu, protože voda na chatě je jen sezoni přes léto.
A nebo přepsat zahr. na syna s tím , ze by tam bydlel partner. A na zimu by sel do podnájmu.
Já jsem si chtěla vzít půjčku a vyrovnat se penězi, ale to rezolutně odmítá.
Nevím co mám dělat. Máme spolu dvě děti. A mám pocit ze pokud neudělám jednu z těchto řešení tak dohodnout se bude těžké.....
prosím jak to vidíte vy jinými očima než míma....Moc děkuju za radu...

petrajurinova
17. únor 2016

@pohadka já bych rozhodně na něho nic nepřepisovala, pokud nechce finanční vyrovnání, ať si trhne nohou a jde si kam chce. Kdybyste byli manželé, řešilo by se rozdělení majetku soudně. Pokud nejste manželé, soudně to řešit můžete a nemusíte. Byt rozhodně má zůstat tomu, s kým zůstanou děti a zahradu, kterou jsi dostala od rodičů převádět na v podstatě "cizího" člověka je blbost - akorát se rozhádáš s rodinou.
Píšeš, že jsi mu řešení nabídla (vzít si půjčku a vyplatit ho) a on to odmítl, z toho plyne, že mu nejde o vyrovnání, ale o dělání problémů. Takže i když mu vyhovíš, tak dohodnout se s ním na čemkoliv budeš mít těžké.

pohadka
autor
17. únor 2016

@petrajurinova
Jenže mi říká že pokud z toho něco neudělám. Kde je psáno že musím mít v péči děti jen já. On je schopný jim uvařit a postarat se o ně pečlivě když by si za tím šel. A TEĎ opravdu nevím co mám od něj čekat. Náš poslední rozhovor ukončil tak, že mi nic nechat nechce z těch peněz co do všeho dal a ze si chce rozdelit i poslední špendlik.. ..😢😢

pohadka
autor
17. únor 2016

První chtěl jen auto. Později k tomu 200tis. To bych i byla ochotná. Ale poslední verze byla 400tis. Nebo byt...
Vůbec nevím co....

kijonkova.k
18. únor 2016

Asi bych se poradila s právníkem...

pohadka
autor
18. únor 2016

Bohužel na právníka nemám. 😯
Nikdy jsem si nemyslela, ze by jsme se rozcházeli a ještě přes právníky ...
Ale děkuji za radu.

pohadka
autor
18. únor 2016

@ kijonkova.j

lenbela
18. únor 2016

@pohadka Já bych byla taky pro právníka. Jedna konzultace nezrujnuje, poradí na co máte právo, jaké jsou možnosti. Radši právníka než se nechat oškubat.

trdelnik234
18. únor 2016

@pohadka Prosim ta nenechaj sa zahnat do kuta. Mas byt v OV, tak nech si trhne nohou ( a nie som jedina, kto ti to tu napisal). A ze vrazal peniaze do tvojho bytu? No ved tam predsa tiez byval a urcite bol rad, ze ma k tomu aj chatu so zahradkou ako bonus. Keby bol byt jeho a ty by si investovala do oprav, tak by ta mozno aj s detmi vyhodil na ulicu, ci nie? Problemy ti robit bude tak ci tak, neustupuj a na toho pravnika si trebars aj pozicaj.

achjonetusim
18. únor 2016

Řešení na šest písmen. Právník. Investice k nezaplacení, rozhodně se toho neboj.

bassetlady
18. únor 2016

@pohadka určitě existují i bezplatné právní poradny

ai30
18. únor 2016

@pohadka Neblazni, premyslis, ze vyplatis byvaleho ve statisicich podle toho, jak on si to spocita a pod vyhruzkou a to, kde chces setrit, je pravnik? Niceho se neboj, nejakeho si vyber, popis problem a nech si nacenit konzultaci a sepsani dohody o vyporadani. Pokud to nebude superslozite, vyjde te to do 5tis vseho vsudy. To budes muset holt ve tve zivotni situaci investovat, i kdyby na chleba nebylo. A tu dohodu pak posles byvalemu. Zadne domlouvani po telefonu, co vsechno mas na nej prepsat, aby si nezazadal o svereni deti do pece. Bud rozumna!

serrena
18. únor 2016

Jestli je byt psaný na tebe a zahrádku jsi dostala od rodičů, tak ze zákona má nárok pouze na finanční vyrovnání, jinak má chlapec smůlu. Jak píše bassetlady, vyhledej si v okolí bezplatnou právní poradnu a prober to s právníkem. Aspoň budeš mít jasno, co se může dít dál a co nehrozí a to tě i uklidní.

trdelnik234
18. únor 2016

@ai30 Moja rec. Daj si poradit.

lumixii
18. únor 2016

@pohadka rozhodne bych bez právníka nic neprevadela a ani nic nevyRovnavala. Byla jsem v podobne situaci vyhledala pravnika, najednou jaem koukala jake mam vsechny mozne moznosti ktere by me samotnou ani nenapadly. Za poradu, sepsani a zastupovani chtel 10tis. A vubec nebyl problem se s nim domluvit a dala jsem mu to na 3x. Doporučuji právníka. (I co se "vyhruzek" ohledne svereni vychovy deti tyče).

pohadka
autor
18. únor 2016

@bassetlady nevím od kud jste. Jestli z Ústí nad Labem. Nemáte ponětí??
Nebo se juknu na net.

pohadka
autor
18. únor 2016

@trdelnik234
Byt jsme právě pořizovali spolu.
Tak si říkám ze na něj má nárok také. Ale chtěla jsem se domluvit ze si vezmu půjčku a vyplatil ho. Cítí se dotčeny a už nekouká na lebo na pravo. ..Jsme tu v bytě ještě spolu s je ho pro me hrozně těžký. ....Čeká co udělám. A mám pocit že sám neodejde dokud něco nevymyslim. ...😦😦

pohadka
autor
18. únor 2016

@lumixii
Právě kvůli dětem by jsem asi i na to pristoupila. Ale pak si říkám, ze potom bych se tak nebo tak musela zadlužit...Myslela jsem, ze se domluvime v klidu, aby jsme spolu vycházeli v budoucnu. Tak jsem zvědavá. Hrozně se toho bojím. ..

lumixii
18. únor 2016

@pohadka Presne kvůli dětem jsem se bála taky. Vse ostatní mi bylo fuk. Jen ty deti ne. A po rozmluve s právníkem a dokonce i se sociální pracovníci kam jsem se šla zeptat. Jsem se uklidnila.. za zeptání nikdy nic nedáš. Ba naopak se ti možná i uleví když uvidíš ze vše není tak cerne jak to vypadá. V každém případe co se deti tyče je VZDY lepší se domluvit právě kvůli dětem. Ty to odnáší nejvíce. A jen ubožák resi problémy mezi dospělými přes deti. Tim nemyslim tebe ale tvého pritele který te tim "vydira". Nenech se zastrašit a vázne si najdi právníka.

tulikiss
18. únor 2016

@pohadka ono ani tak nezlezi na tom kdyz jste si byt poridily, nejste manzele, ale na koho je napsany a kdo ho platil. rozhodne se investice do pravnika vyplati, nebo taky muzete skoncit bez bytu a bez deti. Myslete na to ze ten byt i ta zahrada je hlavne pro deti.

budouci_maminka
18. únor 2016

To, že na něj přepíšeš byt nebo zahrádku ještě neznamená, že za rok nebo za dva mu nerupne v hlavě a stejnak se s tebou nebude soudit o děti.. nikdo ti nic takového nezaručí...
holky ti radí dobře - v žádném případě se nenech nutit k rozhodnutí, najdi si bezplatnou právní poradnu, nebo si zajdi za právníkem (klidně si na něj i půjči peníze, je to nejlepší investice do budoucna, co můžeš udělat), sejdi se s nim, on ti řekne nejen možnosti, ale třeba ti i řekne, že ten tvůj prďola nemá nárok vůbec na nic a třeba potáhne domů s prázdnou, protože třeba zjistíš, že na většině účtenek je tvoje číslo karty a platby ohledně režií bytu šlo taky z tvého účtu - a nebo budeš oponovat, že sice třeba opravy a rekonstrukce dělal, ale nepodíle se na chodu domácnosti, který jsi zas zabezpečovala ty, takže odejte taky bez nároku na cokoli.. - možností je spoustu..)

rozhodně bojuj, čím lepší si vybouješ pozici, tím víc peněz budeš mít pro své děti 🙂

pohadka
autor
18. únor 2016

@budouci_maminka
I když poplatky za bydlení a ostatni poplatky jsem platila ja. A zbytek jidlo a to co bylo potřeba platil on.
Tak asi z morálního hlediska bych se chtěla nějak vyrovnat. Ale určitě ne 400 tis....

pohadka
autor
18. únor 2016

Už jsem koukala. Zítra se mu pokusím dovolat...
Moc všem děkuji za podporu.
Tím, že jsem se chtěla v klidu domluvit tak mě nějaký právník nenapadl. A vlastně, když si tak uvědomím tak je to vlastně rada jak to celé řešit...

bartovka83
18. únor 2016

Určitě se poraďte s nějakým právníkem. I kdybyste si na to měla půjčit třeba od rodičů nebo přátel. Nenechte se zahnat do kouta. Navhla jste mu vyplácení, takže nemůže říct, ze ho chcete ošidit. A jestli mohu ještě poradit, zajděte co nejdřív na sociální a tam vám poradí jak podat žádost o upravení péče o deti a o vymereni alimentu. Tohle opravdu udělejte co nejdřív, než se mu něco zrodi v hlavě. Držím palce. Také jsem se rozvadela po 12letech, měli jsme dům, ale vyšla jsem z toho v podstatě s holým zadkem.

pohadka
autor
18. únor 2016

@tulikiss jen se zeptám. Jak myslíte, ze můžeme skončit bez bytu a bez dětí??

tulikiss
18. únor 2016

@pohadka myslim to tak ze ted se s nim treba dohodnete ale bez pravniku a on muze za cas prijit a hledat klicky..uz jenom to ze vas vydira detma bych spozornila...a to ze ho vyplatite jeste neznamena ze nebude o deti bojovat, spis mi to prijde z jeho strany jako pomsta a snaha vytriskat z toho co jen to pujde

pohadka
autor
18. únor 2016

@bartovka83 To je mi líto. I si říkám, Jestli není lepší nemít nic a nehádat se. Vždy ten chlap pokud je manualně zručný a šikovný a bude chtít dělat. Má větší možnosti se o sebe postarat a zapespečit se než máma s dětmi.Nebo to tak není?

pohadka
autor
18. únor 2016

@tulikiss Je to smutny, ale taky me to napadlo.
I když, když bylo všechno v pohodě dělal pro nás všechny první poslední. ..

budouci_maminka
18. únor 2016

@pohadka ano, dělal.. minulý čas.. ten úžasný partner a otec vašich dětí je momentálně nenávratně pryč.. ted musíte bojovat za své děti a snažit se hledat nejlepší řešení - pro VÁS tři... čím dřív si uvědomíte, že minulost je minulostí a že musíte hledět dopředu, tím lépe... a když se emočně odpoutáte, lépe se bude i spousty věcí řešit..

pohadka
autor
18. únor 2016

@budouci_maminka Někdy si říkám, ze už mám toho dost. Ze už me to za ty nervy nestojí. Ale pak mi stačí hrozně málo, abych si řekla. Vždyť on takový není. I když vidím jak se ke me chová. Jednou jsem dole, jednou na hoře. .

anetka1701
18. únor 2016

Pokud by jste spolu bydleli v nájmu, tak do toho za ty léta narval víc než 300tis za rekonstrukci... Pokud je byt psanej na tebe, máš na něj nárok ty a nazdar. Nedala bych mu ani jedno a spočítala bych mu nájem ve TVEM bytě za ty roky a chtěla to po něm, když chce tak nutně vyplácet... Určitě si sežen právníka, fakticky...