Dobrý večer. Potřebovala bych poradit a nemám jinak s kým. Chtěla bych poprosit o názor.
S partnerem jsme 12let. Za tu dobu jsme si spolu pořídili byt, ( je psaný na me) který jsme spolu spláceli ( chybi doplatit asi 60tis) a opravili koupelnu, kuchyň, obývací pokoj...Opravu a práci a zhodnoceni bytu ( to prý také musím počítat) spočital na 300tis.
Od mých rodičů jsem dostala zahrádku. Kde jde opravili bazén, sezení,plot, zdi na zpevnění terénu
( plus opět práce , z hodnocení pozemku, čas na tom ztraveny si to spočítal na min.200tis).
Teď se rozchazime a jediný řešení chce buď přepsat zahradu na něj nebo byt.
Pokud bych si nechala zahradu kde jsem vyrůstala chce přepsat byt. A Já bych musela s dětmi do podnájmu, protože voda na chatě je jen sezoni přes léto.
A nebo přepsat zahr. na syna s tím , ze by tam bydlel partner. A na zimu by sel do podnájmu.
Já jsem si chtěla vzít půjčku a vyrovnat se penězi, ale to rezolutně odmítá.
Nevím co mám dělat. Máme spolu dvě děti. A mám pocit ze pokud neudělám jednu z těchto řešení tak dohodnout se bude těžké.....
prosím jak to vidíte vy jinými očima než míma....Moc děkuju za radu...
@petrajurinova
Jenže mi říká že pokud z toho něco neudělám. Kde je psáno že musím mít v péči děti jen já. On je schopný jim uvařit a postarat se o ně pečlivě když by si za tím šel. A TEĎ opravdu nevím co mám od něj čekat. Náš poslední rozhovor ukončil tak, že mi nic nechat nechce z těch peněz co do všeho dal a ze si chce rozdelit i poslední špendlik.. ..😢😢
První chtěl jen auto. Později k tomu 200tis. To bych i byla ochotná. Ale poslední verze byla 400tis. Nebo byt...
Vůbec nevím co....
Asi bych se poradila s právníkem...
Bohužel na právníka nemám. 😯
Nikdy jsem si nemyslela, ze by jsme se rozcházeli a ještě přes právníky ...
Ale děkuji za radu.
@ kijonkova.j
@pohadka Prosim ta nenechaj sa zahnat do kuta. Mas byt v OV, tak nech si trhne nohou ( a nie som jedina, kto ti to tu napisal). A ze vrazal peniaze do tvojho bytu? No ved tam predsa tiez byval a urcite bol rad, ze ma k tomu aj chatu so zahradkou ako bonus. Keby bol byt jeho a ty by si investovala do oprav, tak by ta mozno aj s detmi vyhodil na ulicu, ci nie? Problemy ti robit bude tak ci tak, neustupuj a na toho pravnika si trebars aj pozicaj.
Řešení na šest písmen. Právník. Investice k nezaplacení, rozhodně se toho neboj.
@pohadka určitě existují i bezplatné právní poradny
@pohadka Neblazni, premyslis, ze vyplatis byvaleho ve statisicich podle toho, jak on si to spocita a pod vyhruzkou a to, kde chces setrit, je pravnik? Niceho se neboj, nejakeho si vyber, popis problem a nech si nacenit konzultaci a sepsani dohody o vyporadani. Pokud to nebude superslozite, vyjde te to do 5tis vseho vsudy. To budes muset holt ve tve zivotni situaci investovat, i kdyby na chleba nebylo. A tu dohodu pak posles byvalemu. Zadne domlouvani po telefonu, co vsechno mas na nej prepsat, aby si nezazadal o svereni deti do pece. Bud rozumna!
Jestli je byt psaný na tebe a zahrádku jsi dostala od rodičů, tak ze zákona má nárok pouze na finanční vyrovnání, jinak má chlapec smůlu. Jak píše bassetlady, vyhledej si v okolí bezplatnou právní poradnu a prober to s právníkem. Aspoň budeš mít jasno, co se může dít dál a co nehrozí a to tě i uklidní.
@ai30 Moja rec. Daj si poradit.
@pohadka rozhodne bych bez právníka nic neprevadela a ani nic nevyRovnavala. Byla jsem v podobne situaci vyhledala pravnika, najednou jaem koukala jake mam vsechny mozne moznosti ktere by me samotnou ani nenapadly. Za poradu, sepsani a zastupovani chtel 10tis. A vubec nebyl problem se s nim domluvit a dala jsem mu to na 3x. Doporučuji právníka. (I co se "vyhruzek" ohledne svereni vychovy deti tyče).
@bassetlady nevím od kud jste. Jestli z Ústí nad Labem. Nemáte ponětí??
Nebo se juknu na net.
@trdelnik234
Byt jsme právě pořizovali spolu.
Tak si říkám ze na něj má nárok také. Ale chtěla jsem se domluvit ze si vezmu půjčku a vyplatil ho. Cítí se dotčeny a už nekouká na lebo na pravo. ..Jsme tu v bytě ještě spolu s je ho pro me hrozně těžký. ....Čeká co udělám. A mám pocit že sám neodejde dokud něco nevymyslim. ...😦😦
@pohadka Presne kvůli dětem jsem se bála taky. Vse ostatní mi bylo fuk. Jen ty deti ne. A po rozmluve s právníkem a dokonce i se sociální pracovníci kam jsem se šla zeptat. Jsem se uklidnila.. za zeptání nikdy nic nedáš. Ba naopak se ti možná i uleví když uvidíš ze vše není tak cerne jak to vypadá. V každém případe co se deti tyče je VZDY lepší se domluvit právě kvůli dětem. Ty to odnáší nejvíce. A jen ubožák resi problémy mezi dospělými přes deti. Tim nemyslim tebe ale tvého pritele který te tim "vydira". Nenech se zastrašit a vázne si najdi právníka.
To, že na něj přepíšeš byt nebo zahrádku ještě neznamená, že za rok nebo za dva mu nerupne v hlavě a stejnak se s tebou nebude soudit o děti.. nikdo ti nic takového nezaručí...
holky ti radí dobře - v žádném případě se nenech nutit k rozhodnutí, najdi si bezplatnou právní poradnu, nebo si zajdi za právníkem (klidně si na něj i půjči peníze, je to nejlepší investice do budoucna, co můžeš udělat), sejdi se s nim, on ti řekne nejen možnosti, ale třeba ti i řekne, že ten tvůj prďola nemá nárok vůbec na nic a třeba potáhne domů s prázdnou, protože třeba zjistíš, že na většině účtenek je tvoje číslo karty a platby ohledně režií bytu šlo taky z tvého účtu - a nebo budeš oponovat, že sice třeba opravy a rekonstrukce dělal, ale nepodíle se na chodu domácnosti, který jsi zas zabezpečovala ty, takže odejte taky bez nároku na cokoli.. - možností je spoustu..)
rozhodně bojuj, čím lepší si vybouješ pozici, tím víc peněz budeš mít pro své děti 🙂
@budouci_maminka
I když poplatky za bydlení a ostatni poplatky jsem platila ja. A zbytek jidlo a to co bylo potřeba platil on.
Tak asi z morálního hlediska bych se chtěla nějak vyrovnat. Ale určitě ne 400 tis....
Už jsem koukala. Zítra se mu pokusím dovolat...
Moc všem děkuji za podporu.
Tím, že jsem se chtěla v klidu domluvit tak mě nějaký právník nenapadl. A vlastně, když si tak uvědomím tak je to vlastně rada jak to celé řešit...
Určitě se poraďte s nějakým právníkem. I kdybyste si na to měla půjčit třeba od rodičů nebo přátel. Nenechte se zahnat do kouta. Navhla jste mu vyplácení, takže nemůže říct, ze ho chcete ošidit. A jestli mohu ještě poradit, zajděte co nejdřív na sociální a tam vám poradí jak podat žádost o upravení péče o deti a o vymereni alimentu. Tohle opravdu udělejte co nejdřív, než se mu něco zrodi v hlavě. Držím palce. Také jsem se rozvadela po 12letech, měli jsme dům, ale vyšla jsem z toho v podstatě s holým zadkem.
@pohadka myslim to tak ze ted se s nim treba dohodnete ale bez pravniku a on muze za cas prijit a hledat klicky..uz jenom to ze vas vydira detma bych spozornila...a to ze ho vyplatite jeste neznamena ze nebude o deti bojovat, spis mi to prijde z jeho strany jako pomsta a snaha vytriskat z toho co jen to pujde
@bartovka83 To je mi líto. I si říkám, Jestli není lepší nemít nic a nehádat se. Vždy ten chlap pokud je manualně zručný a šikovný a bude chtít dělat. Má větší možnosti se o sebe postarat a zapespečit se než máma s dětmi.Nebo to tak není?
@pohadka ano, dělal.. minulý čas.. ten úžasný partner a otec vašich dětí je momentálně nenávratně pryč.. ted musíte bojovat za své děti a snažit se hledat nejlepší řešení - pro VÁS tři... čím dřív si uvědomíte, že minulost je minulostí a že musíte hledět dopředu, tím lépe... a když se emočně odpoutáte, lépe se bude i spousty věcí řešit..
@budouci_maminka Někdy si říkám, ze už mám toho dost. Ze už me to za ty nervy nestojí. Ale pak mi stačí hrozně málo, abych si řekla. Vždyť on takový není. I když vidím jak se ke me chová. Jednou jsem dole, jednou na hoře. .
Pokud by jste spolu bydleli v nájmu, tak do toho za ty léta narval víc než 300tis za rekonstrukci... Pokud je byt psanej na tebe, máš na něj nárok ty a nazdar. Nedala bych mu ani jedno a spočítala bych mu nájem ve TVEM bytě za ty roky a chtěla to po něm, když chce tak nutně vyplácet... Určitě si sežen právníka, fakticky...
@pohadka já bych rozhodně na něho nic nepřepisovala, pokud nechce finanční vyrovnání, ať si trhne nohou a jde si kam chce. Kdybyste byli manželé, řešilo by se rozdělení majetku soudně. Pokud nejste manželé, soudně to řešit můžete a nemusíte. Byt rozhodně má zůstat tomu, s kým zůstanou děti a zahradu, kterou jsi dostala od rodičů převádět na v podstatě "cizího" člověka je blbost - akorát se rozhádáš s rodinou.
Píšeš, že jsi mu řešení nabídla (vzít si půjčku a vyplatit ho) a on to odmítl, z toho plyne, že mu nejde o vyrovnání, ale o dělání problémů. Takže i když mu vyhovíš, tak dohodnout se s ním na čemkoliv budeš mít těžké.