Nepíšu za sebe, ale trošku se mě to dotýká, tak píšu jako anonym.
Prosím, kdo máte střídavku po týdnu, kdy a jak předáváte dítě?
V rozsudku (zatím nepravomocném) je předávání v pondělí v 8:00 s tím, že dítě jde ráno do školy a odpoledne k druhému rodiči. Škola současně rovnou říká, že neručí za věci, které dítě nemá ve skříňce (1. stupeň). Škola začíná před 8 hodinou, jeden z rodičů v 8 ráno už musí být v práci (ale asi by si mohl dlouhodobě zajistit začátek směny později, nicméně s komplikacemi).
Je normální, že dítě jde ráno do školy od jednoho rodiče "s baťůžkem" (učebnice, sešity...) a odpoledne pak k druhému rodiči? Minimálně s jedním z rodičů se nedá moc domluvit, možná s oběma, dítě samo říká, že "s baťůžkem" do školy nechce (dítě by teda nejraději zůstalo bydlet, kde je, a rodiče aby se u něj střídali po týdnu).
Zkoušela jsem hledat zkušenosti všude možně, ale typicky jsou spíše problémy, že rodič nepředal a jak řešit, že se předává nějak jinak a podobně. Tady jde prostě o standardní předávání.
Jak tedy prosím řešíte předávání a jak to vlastně celé funguje? Zatím dítě bydlí pořád v jednom domě a když nemá školu, tak je s rodiči různě mimo dům, aby se spolu rodiče nemuseli bavit, ale výhledově je dost pravděpodobné, že se nějak rozestěhují. A i tak je to předávání dost divoké - rodič, co zrovna o dítě "nepečuje", často v domě není. Jak pak může fungovat předání v 8 ráno? Co např. při nemoci a podobně?
Díky moc za libovolné zkušenosti, v okolí mám střídavky typicky takové dost atypické, kdy děti si chodí mezi rodiči v podstatě jak se jim zrovna chce.
@j.a.n.i máme střídání pres školu. Jen s aktovkou. Každý rodič má nakoupené věci pro dite. Není třeba nic předávat navíc.
Já teda střídavku nemám, ale chtěla bych, aby se předávalo třeba v neděli v podvečer.
@anonymmm88 Jo, přesně tak jsem to myslela, a jo, holt tam asi bude nějaký ten sesit navic, ale to maji moji lemplici taky, když jsou lini přemýšlet nad rozvrhem.
Podle je základ komunikace rodiču.Bez toho to nepůjde.Asi těžko si školopovovinne dítě budou předávat v pondělí ráno v 8.
Normální logicky uvažující rodič si buď ty věci vyzvedne v neděli večer nebo během vikenu nebo v pondělí odpoledne.Nebo ať má dítě věci u obou rodičů.Každopadne mi je líto dítěte....😕
Ja by som to vyriešila tak, žeby dieťa malo oblečenie a veci aj u jedného aj u druhého do školy by nosilo len zošity nič viac a problém by bol vyriešený alebo zmeniť čas odovzdavky o deň skôr niekedy ku včeru napr 17:00
Já dotazu rozumím, těch sešitů + dalších věcí nemusí být zrovna málo (oblíbená hračka, knížka, léky, v době výkyvů počasí bunda, boty...). Prakticky by bylo ideální dávat sbalenou tašku mimo školu (neděle/pondělí večer...). Ale osobní zkušenost nemám.
bracha maji stridavku a on si je vyzvedava nejak v tydnu po skole a potom ve ct rano on da deti do skoly a matka si je vyzvedava po skole. Zadne veci si krome tasky do skoly nenosi, kazdy ma svoje.
Můžu napsat svou zkušenost, kdy 2 domovy střídám já. Nedovedu si představit, že to dělám v pondělí ráno a tahám to s sebou do práce. Je to třeba bunda, když očekávám ochlazení, šaty a boty do divadla, zkrátka takové věci, které nemusím mít 2x ani já, jako dospělá, která neroste, natož dítě. Střídám se v neděli večer a přijde mi to nejlepší. Víkend je tím nezasažený, prostě dojedu, vybalím, chvíli poklábosíme a jdu spát. Tak to ber jako jednu z možností.
Přesne takto deti prechazi 4 roky a dosud jsme nepřišli na nejakou inteligentni a funkční metodu předávání věcí 😀 Předáváme je různě podle domluvy a nejhorší je, že jak já, tak ex vzdycky hromadu veci zapomenem, takze predavame v prubehu tydne nekolikrat 🙄
@gdpr
@fyii
@anonymmm88 tahle varianta je ale strasne nákladná. Sportovní vybavení, elektronika, sezónní veci jako oteplováky, snehule. To nejsou zrovna levne veci a aby je meli 2x, to je nad nase financni moznosti. Takze nezbývá nez předávat.
@eviicka střídání hraček má i výhody, mají zmenu. Ale batůžky s oblíbenými cestují taky 😀
@martinka_33 nakladny to sice je, ale alimenty taky. Jako u brachy se zasadne nedomluvi. Ex to bojkotuje a on zase ukazuje, ze je lepsi... Detem zasadne sebou ex posila veci male, pac to merila a maji v na triku jeste 2 cm mista... a detem leze pupek, zada vsechno.. veci zasadne roztrhana, zaprane, ze by jim to clovek nedal ani na doma.. natoz do skoly nebo na vylet... takze si kupuji kazdy svoje, ona na to dostava alimenty.. on nic.. kola, lyze apod. to ma bracha svoje, co jim kupuje, ona s nima nic takovyho nepodnika, nechava je sedet u pc.. takze tohle maji vyresene, ze si vsechno brácha kupuji k nim, kde ty aktivity s nimi delaji... jako na rovinu, je to na pytel, kdyz se rodice nedomluvi, tak chudaci deti..
Dokud byla dcera mého muže ve střídavce, tak šla ráno od jednoho rodiče do školy s věcma do školy a odpoledne po škole ten rodič dovezl druhému věci (nebo ex je vozila během dne mužovi do práce, když odjížděla mimo město) - ostatní školní věci, sportovní věci, fakt není v možnostech obou rodičů mít “své” karbonove plavky za desítku a “svoje” kolo a tak…
Díky moc za všechny zkušenosti. Zdá se, že to předávání je dle situací různě a opravdu, kde předávají přes školu, tak dítě mívá věci 2x.
@zuzkasim Diky, to je právě přesně to, co mi na tom přijde divné - a proto jsem přemýšlela, zda to tak mají ostatní a je to "standard".
@drep To s tím vozením věcí je asi řešení.
Starší holky střídáme s ex už několik let, v půlce týdne (tj. já ráno vypravím do školy, odpoledne vyzvedává ex) a s ničím jiným než s aktovkou do školy nechodí. Běžné věci mají jak u mě, tak u ex, maximálně si nesou s sebou plyšáčka. Pokud je potřeba si předat něco, co nemají 2x (teď v zimě třeba kombinézy), tak to je většinově u mě, ex má klíče od domu a vyzvedne si tu tašku s věcmi, když jedou ze školy (stejně musí okolo nás). Pak to taky vrací, když jede okolo. Ale my jsme schopní se domluvit, takže to funguje bez komplikací.
@j.a.n.i Vždyť když se domluví rodiče, vůbec to nemusí určovat soud, ne? Nevím, jak máš staré děti, naše nejmladší má 10 a chodí spát o půl deváté, navíc v neděli umýváme vlasy (má dlouhé a dlouho schnou), to bychom se v neděli večer takhle pozdě vracet nemohli. I já mám ráda už v neděli večer klid, v pondělí vstávám docela brzy do práce. Ale každý má jiný režim, je to vždy na dohodě rodičů.
V pondělí jsme zkoušeli předat jednou,ještě v době školky,a nikdy víc.My máme asymetrickou střídavku, děcka jen ve čtvrtek nosí do školy i věci na pátek. Na 1 stupni to bylo v pohodě, neměli toho tolik. Teď je to horší,ale dá se. Berou do školy aktovky a batohy. Žádný problém. Kdyby byla střídavka po týdnu, přivezl by otec kluky v neděli se všemi věcmi. A v pondělí by si vzali do školy jen potřebné. Mně přijde lepší,když rodičovský týden začíná už nedělí podvečer.
@zuzkasim Ale tady se řeší případ, kdy se rodiče schopni dohodnout nejsou, pokud jsou, tak na tom není co řešit. No a teď si vem, že by se tedy děti předávaly v 18 hodin, takže buď ji musíš předávat s mokrou hlavou, nebo být doma nejpozději ve tři, abyste všechno stihly. A na dohodě rodičů to právě není, pokud se nejsou schopni dohodnout, tak je to na rozhodnutí soudu, takže je potřeba vymyslet návrh, který člověka bude co nejméně omezovat, což většinou bývá to střídání přes školu, neb minimalizuje třecí plochy a nevyžaduje povětšinou pevnou hodinu. Jako jo, pokud se jsou rodiče schopni dohodnout a předávka je "v neděli večer", tak je to pohodlnější.
@zuzkasim
@andelka ná ta varianta předání ve skole naopak vyhovuje. Ale máme to hlavne kvuli specifické smenne práci. Takhle ten co deti předává, muze jit uz v osm do práce a být v ní do vecera a ten co si je přebírá, muze být v práci od rána (od noci) az do 16h nez je vyzvedne. Je teda pondeli jediny den kdy se s byvalym muzem potkat v práci aniz by nekdo treti hlidal deti 😀 U nás totiz smeny od 8 do 16 neexistují 😀
O prazdninach teda taky radeji predavame v nedeli vecer 👍
Jinak celkově můžu napsat, že standardně si předáváme dite v pondělí přes školu. Syn má jen aktovku a tělocvik. Nevyžaduje mít s sebou jiné věci jako hračky, knížky atd, takže opravdu je veci do školy. Bydlíme od sebe 40km s tím, že školu má v místě bydliště otce a ja nemam problem mu cokoli dovézt,pokud by to u mě zapomněl nebo neco chtel.
A otec to má do skoly blízko,tak mu to tam může donést. V případě svátku nebo nemoci,kdy není škola, tak si napíšeme,zavoláme a domluvíme jak nám to bude vyhovovat, pokud se nedokážeme domluvit, tak máme v dohodě,že si ho vyzvedává ten,který má mít dítě následující týden. Jinak pokud jsou věci, jako je kolo, brusle,boby, tak to máme jednou, koupené napůl a předáme si to,když máme cestu kolem. Je to hodně o domluvě a komunikaci. Nedělá mi to radost komunikovat s ex, a za některé věci a názory atd bych ho nejraději poslala do prdele, ale říkám si, hlavně ať je syn spokojený, takže se snažím.
@anonymmm88 chápu dobře, že ho vozíš denně do školy 40 km?
@jancazao ano chápeš. Chtěla jsem změnu školy do místa bydliště, nahrazení souhlasu u soudu protože otec nechtěl dát souhlas. Šlo o 1.tridu ale už byl u zápisu v místě bydliště otce,kde jsem bydlela taky. Ja se pak odstěhovala, s čímž otec souhlasil,ale už nesouhlasil se změnou škol, a soud zamítl můj návrh na školu přestože jezdíme denně po D1 a byl v mé péči. Takže ještě nějakou dobu jsem ho vozila denne než došlo na střídavou péči. Tu jsem tedy ja nechtela.
A jaký "baťůžek" řešíš, prostě půjde se školní taškou ráno do školy stejně jako ostatní děti, nějak nechápu, kde je problém.
A jinak při nemoci si ho prostě rodiče v daný čas předají nebo se domluví jinak, pokud toho budou schopni.