Milé maminky.
Už jsem zoufalá a nevím si rady. Proto se obracím na vás s prosbou o pomoc. Netuším přesně, kde začít, ale vezmu to od začátku. Mám šestiletého synka. Letos v září už půjde do školy. S jeho otcem spolu nejsme pět let. Snažíme se vždy nějak domluvit a synka si pravidelně předávat. Otec se o malého stará téměř vzorně a má ho rád. Proto jsme se dohodli, že nepůjdeme k soudu a zkusíme se domlouvat sami. Ale před dvěma lety jsem se zamilovala a doufala, že už se konečně usadím. Letos mi bude 32. Jenže jsme se s partnerem rozešli. Strašně žárlil na otce mého synka. Snažila jsem se všemožně omezit s otcem kontakt na minimum, abych zachránila vztah, ale otec synka nechápal, proč nemůžeme zůstat přátelé a domluvy s ním začaly být špatné. Ať už jsem vymyslela jakýkoli způsob předávání, vše ztroskotalo. Situaci jsem velmi podcenila a bohužel pro klid v našem vztahu jsem svému partnerovi i občas v tomhle zalhala. Nakonec to stejně prasklo a partner odešel s tím, že už mi nemůže věřit a že určitě chovám city k otci synka. Jakékoli vysvětlování bylo marné. Když otec synka se dozvěděl, že jsem zase sama, začal mě znova balit. Odmítla jsem a důrazně mu dala najevo, že i přesto chci nadále udržovat minimální kontakt. Ale netuším, jak to udělat. Synka si chce předávat pouze osobně. Jednou ho dovezu já, jednou on a vše důležité věci chce taky řešit osobně. Ale já už bych ho nejraději nikdy neviděla. Už nechci opakovat stejnou chybu. Se synkem žiji nyní sama a v téhle době, kdy člověk ani nic nesmí, to je na palici. Jak si předáváte dítka vy?
@pimysek Upřímně, v tom ho celkem chápu, jako předávat si dítě přes třetí osobu, protože tvůj nový partner žárlí na na ex je mimo mísu. To předávání přes školu je takové neutrální a praktické i v tom ohledu, že nejste oba vázáni na stejný čas. Ale v případě, že škola není mi přijde rozumnější se opravdu potkat a říct si i podstatné věci. Prostě jednou jste rodiče a v kontaktu byste zůstat měli.
@pimysek já bych si spíš našla partnera, který bude akceptovat to, že máš dítě a že věci řešíš osobně s jeho otcem. Protože to je pro dítě úplně nejlepší, když spolu rodiče vycházejí. Jako ne vždy se to povede,nekdy to fakt nejde, ale vám to klapalo.Jako nemusíte spolu trávit čas a výlety, ale pokud vám to fungovalo a ty ses toho vzdala jen kvůli žárlivému partnerovi, tak to určitě pro prcka není dobře. Ty budeš vždycky primárně máma a měla bys to dítěti co nejvíc usnadnit. Vám to fungovalo, byli jste schopni se domluvit všechno, což je dneska vzácné, a jen kvůli chlapovi jsi to zahodila. Přijde mi to fakt škoda. Jako samozřejmě si udržet odstup, to že po tobě ex vyjel, není v pořádku a je potřeba si určit hranice a nenechat se vmanipulovat do nějaké hry na šťastnou rodinku, ale vycházet spolu jako rodiče společného dítěte, pro kterého oba chcete to nejlepší. A partner, který vstoupí do vztahu s dítětem, musí akceptovat druhého rodiče, protože ten nikdy nezmizí.
@codal Moc děkuji za tato slova. Já to samozřejmě v hlavě někde mám, ale asi jsem jen potřebovala to od někoho slyšet nebo číst. Nejspíš, protože jsem svého partnera opravdu milovala, jsem už nedokázala vyhodnotit správně situaci. Zdali je správné si dítko předávat s jeho otcem osobně a nebo jestli to jde i jinak. Nevím, jak to berou ostatní chlapi, ale můj bývalý partner byl velmi proti tomu, abych si pro malého jezdila já nebo ho vozila k jeho otci a naopak zase nechtěl, aby jeho otec ho vozil k nám před dům.
@j.a.n.i Souhlasim. Jednou jsou rodice, je nutne se srovnat s tim, ze komunikace ohledne spolecneho ditete je nutna. Problem zde nevidim v otci ditete, ale v absurdnim postoji byvaleho pritele. Pokud nedokaze pochopit, ze i po rozchodu zustavaji oba rodici, bude zakladatelce lepe bez nej. Zakladatelka zadnou chybu neudelala (krome lhani, ktere si ale vynutil sam), nemela by se obvinovat. Dite a jeho vztahy s obema rodici jsou dulezitejsi nez nejaky chorobny zarlivec.
@meronym Musím souhlasit s tím, že bývalý partner mě v podstatě k tomu lhaní dohnal. Kdykoli jsem se mu totiž snažila něco říct, vždy jsem to odnesla já a skončilo to hádkou. Já jsem na začátku našeho vztahu udělala obrovskou chybu, že jsem s otcem svého synka udržovala kamarádský vztah a psali jsme si zprávy, které by se nejspíš nelíbily žádnému chlapovi, ale bylo to jen formou srandy. Svému partnerovi jsem chybu přiznala, když na to přišel a vše jsem se snažila napravit. Ale je pravda, že na něj žárlil už od samého počátku.
Stejne se tomu kontaktu nevyhnes, az zacne skola, puberta, budete si predavat dulezity informace. Mam "vyvdany" deti uz 12 let, jasne, nekdy to drelo to je jasny... Taky jsem se s mamou deti nechtela vidat, ale cas to roste obrousi, ze ted spis resime zasadni veci my dve, a kolikrat si "predavame deti" i hodinu 😂
jako kvůli nějakýmu dementovi si dokurvit vztahy s otcem dítěte... no když ti to za to stálo 🙄
@lenickakl S otcem svého dítěte už pět let nejsem. On si mezitím stihl založit další rodinu, od které nakonec taky odešel. Po rozchodu s přítelkyní si usmyslil, že se bude chtít vrátit ke mně a tak mi právě ve vztahu začal dělat potíže. Ono je to náročné, ale i to je důvod k tomu, proč chci náš kontakt omezit na minimum, aby popřípadě mi neničil i budoucí vztah.
@pimysek : a premyslela jsi nad tim, jak asi muze byt synovi ? Ze mu i vy dva davate nejaky vzor chovani a predavat si ho “anonymne” bez prohozeni slusnych frazi alespon.., je jak dat si kytku na chodbu, az pujde sousedka domu, vezme si ji... Promin, ale u kazde takove rodiny mam pocit, ze slychavam jen “ja”, ale syn nemuze za to, jake ma rodice .. a mozna by bylo faj brat ohled na nej. A ano mam osobni zkusenost. Kluk, co mu je dnes 26 a vraci se mu vzpominky na rodice, kteri se po rozvodu neumeli podivag jeden na druheho, nakonec dochazi i na terapie, aby si v sobe hodne veci uzavrel..
@pimysek S ex máme střídavou péči 50:50, kterou jsme si domluvili sami bez soudu, bez ospodu. Předáváme si děti dle situace - buď přes školku (tj. já ráno odvezu do školky, on odpoledne vyzvedává), nebo osobně (to když je sem veze po víkendu). Normálně spolu komunikujeme včetně telefonátů, sms. Můj současný manžel musel akceptovat, že mám malé děti, které mají také svého otce, a že už kvůli nim musím být s ex v kontaktu a musíme spolu vycházet, pokud to nemá poznamenat ty děti.
U Tebe vidím taky problém v tom bývalém partnerovi, který nedokázal exe tolerovat, takže pro příště bych doporučovala vybírat partnera i s ohledem na toto. Holt si kdokoli, kdo jde do vztahu s rozvedeným člověkem, který má dítě, musí uvědomit, že to dítě je součást toho člověka a tímpádem i bývalý partner/partnerka, se kterým musí nějakým způsobem komunikovat.
@pimysek podle me vubec nebyla chyba v tom,ze udrzujes pratelsky vztah s otcem ditete ale chyba byla v novem partnerovi,ktery to nedokazal akceptovat.
@pimysek předávání před barákem je v pořádku. Osobní smsky jsou jiná věc. Omezila bych vaší komunikaci čistě na komunikaci o synovi, osobní poznámky, narážky, bych ignorovala a kdyby přerostli únosnou míru, tak bych se ohradila a připomněla hranice, za které nechceš jít. Ale co se týká prcka, snažila bych se s ex vyjít (pokud je to pořád možné). Předávání před barákem žádnému normálnímu partnerovi vadit nemůže. Žádný velký kamarádickování, pokud ti to je nepříjemné a necítíš to tak, dělat nemusíš, ale brát ho jako otce, se kterým důležité věci je třeba probrat nejen po telefonu, to je pro vaše dítě to nejlepší. A takhle to nastínit i budoucímu partnerovi, aby věděl do čeho jde. Že chceš s bývalým vycházet, že vzdycky bude okrajově součástí vašeho života, ale že to má své hranice a není v tom nic víc!
@pimysek ale chyba nebyla v předávání, špatně sis vybrala nového přítele.
Prijede k nam, veme si ji do auta a odjede.. to same, kdyz ji doveze.. otazka minuty.. predavam a orebiram si ji ja (pritel nechce, coz je samozrejme pochopitelne, bylo by asi divne kdyby jo 😁) od zacatku korony u nej nebyla, prijel si jednou za ni na hodinu.. k nasim na zahradu. Muj pritel tam samozrejme nebyl u toho, ale nesl to hur.. 😁