Ahojte, prosím o zpětnou vazbu, popř., kdo řešil něco podobného, jak to dopadlo? Dlouhodobě mám komplikovaný vztah s otcem, vychovával mě hodně přísně, často jsem dostávala, nikdy jsme si nerozuměli, nenašli jsme k sobě cestu, i když jsme se svého času oba snažili. Otec je cholerik, maličkost ho dokáže vytočit do ruda, vlastně do teď z něho mám strach. Když se naši rozváděli, děly se u nás fakt hnusné věci. Moralizuje, mám pocit, že i kdybych se rozkrájela, nemám šanci se mu zavděčit. V prvním těhotenství proběhla hádka, po které jsme se půl roku nebavili, syna viděl poprvé ve třech měsících, dělalo se jako že nic, já jsem teda skřípala zuby, vnoučka ale chtěl vídat. Další střet přišel, když jsem byla těhotná podruhé a pro mě to byla poslední kapka. Vztah s ním je pro mě prostě příliš zraňující, měla jsem stažený žaludek před každou návštěvou, nechtělo se mi k němu, jenže je dědeček, že. Po hádce jsem mu psala, že mu rozhodně neupírám vidět vnuka, že si ho po domluvě může vyzvednout. Ticho po pěšině (mezitím proběhly narozeniny syna, narození dcery, moje narozeniny, Vánoce a ani řádek) a ozval se před měsícem, že chce syna vidět. Proběhla jeho nevyžádaná návštěva, myslel si, že mu syna jen tak vystrčím s batůžkem, manžel ho vyhodil. Teď mi poslal mail, že buď mu do týdne řeknu, kdy si může vnuka odvézt nebo se můžem sejít na OSPODu a probrat to tam s odborníky, soudní cestu prý nevylučuje. Upřímně, byla jsem ráda, že ho mám konečně z krku a nevěřím, že takhle tlačí jen proto, že se mu stýská po vnoučkovi. Potřebuje mít prostě navrch, mstí se manželovi (nepadli si do oka), je poníženej a kdoví co ještě. Asi bychom se s ním měli nějak domluvit, já už ale cestu zpět prostě nevidím, nepřeju mu nic špatného, mít ho ve svém životě ale nechci. Díky, že jsem se mohla trošku vypsat..
Nemám přímo osobní zkušenost, ale pokud je mi známo, prarodiče mají právo vnoučata vídat, ne však je kamkoliv odvážet. Takže bych jednou za čas přetrpěla návštěvu, půjčila syna na procházku, pokud syn není proti, ale nic víc. Myslím, že i případný OSPOD by šel touto cestou.
prarodiče mají právo stýkat se s vnoučaty, takže po opadnutí nouzového stavu budeš muset navrhnout nějaká asistovaná setkání (návštěva u vás, společný pobyt na hřišti, apod.), jinak mu nahraješ do karet a opravdu by mohl i něco vysoudit ( soud by přihlédl k tomu, že se do ted nezajímal, nejsou na sebe zvyklí, apod., ale nějaká setkání by asi nařídil)
@monina1210 neviděla bych to tak horké s tím stykem....
V první řadě se ho musíte přestat bát a musíte umět se mu postavit a vydobýt si respekt...
Na ten OSPOD bych se být vámi obrátila, už jen ze zvědavosti, sama.
Já si prostě neumím představit, že by mě někdo přinutil dávat své dítě arogantnímu a cholerickému dědkovi. Dost pochybuju, že by mu někdo vyšel vstříc. Není to rodič, je to ,,jen” prarodič, navíc na baterky.
Já bych byla s dědečkem velmi rychle hotová!
@monina1210 byla bych úplně v klidu.
Soudy mají na práci závažnější věci, než řešit jednoho ukřivděného dědka, co si vzpomněl, že má vnouče. Vůbec se s nim nepárejte a hlavně buďte v jednání s nim sebevědomá!!! Vy jste nic špatného neudělala, to on....ve vší slušnosti, pokud to půjde, ať máte čisté svědomí a když ne, tak ho holt pošlete do prdele 👍
Ať si škubne. Tohle se řeší na OSPODu případně soudně pouze pokud tam byl opravdu blízký vztah.
@mimco ale soud ti to nařídit může, nemusíš mu nechat dítě samotné, ale prarodiče maji pravo vnoučata vidět... a pokud to da k soudu, soud se tím musí zabývat
@monina1210 jinak jak uz psaly holky výše, soud může nařídit pravidelný styk a dědou, kamarádka musí nechat děti vidět prarodiče jednou za čtrnáct dni v sobotu pod dohledem otce. O možnosti delšího styku se může jednat až si děti na prarodiče zvyknou a ještě měli narizenou psychologickou poradnu
@monina1210 doporucuji ti v sobe zpracovat vztah k svemu otci. nejlépe s psychogem. mit z nekoho strach a dopustit aby ten clovek ovlivnoval(negativne) tvuj život neni dobré . pak se mu lip postavis
Ženy, díky za tuto diskuzi. A co třeba, kdyby se ozvali mí rodiče s tím, že chtějí vídat mé děti, ale my se už přes 15 let neviděli...toho se bojím, že bych jim je musela půjčovat...
@billythekid já bych se nebála, pokud by se u soudu prokázalo, že z nějakého důvodu nestojí 15 let o kontakt se svou dcerou, dost pochybuju, že by něčeho dosáhli.
Mě to právo prarodičů na vnoučata přijde pochopitelné, když jejich dítě je fetka, alkoholik, psychopat....tam pochopitelně prarodiče mají zasahovat.
Ale pokud se rodiče chovají ke svým dětem jako hovada a pak si nárokují vnoučata, no to mě přijde úplně absurdní....
Jako když si představím, že by mě můj rodič/despota celé dětství a dospívání ničil, ani by mě nehlo se s nimi na něčem domlouvat....
Poslala bych je do háje, ať si to k tomu soudu dají...
@mimco díky, já si myslím, že k tomu nedojde. Ale ten hlodavý červík někde vzadu v hlavě... Mě by taky ani nehlo, ale tak představa, že bych nějakým způsobem "musela" vnuky půjčovat tomu, kdo ani nevěděl, že jsem byla 2x těhotná. No, děsná představa....
@billythekid tak jestli ani nevědí, že vnoučata mají, byla bych tuplem v klidu 👍
@mimco nene, oni to ví. Ne ode mě, ale ví.
Já to myslela tak, že ani nevěděli, že jsem byla těhotná. Skoro půl roku nevěděli, že mají vnouče. Jestli ví o druhém vnoučeti, to nevím (předpokládám, že ano). Kluci mají skoro 5 a 3.
Klid. Za takových okolností se fakt nemusíš bát, že by u soudu uspěl. A to mu řekne i OSPOD.
Neverim ze by sel na ospod,spis tim jen vyhrozuje.mam podobne vztahy s tatou a nevidame a (nastesti) o vnoucata nema zajem,bohuzel nekdy jina cesta neni...minimalizovala bych kontakty a nebo zkuste mediatora(spolecna terapie)
@lolam10 A to on zas jo, posledni mail psal tak, aby byl zcela korektni - kdekoliv ukazatelny. Je mi z nej zle, klidne nas protahne soudem, jen aby dokazal, ze ma moralne navrch. Za tim vsim je nizke sebevedomi, zrejme nejaka traumata z detstvi, manzelka mu utekla s jinym chlapem, jako odzil si toho dost, neumi ale z te smycky "ty mne, tak ja tobe o to vic" vyskocit. Potrebuju to utnout, at se to dal v rodine neretezi. S manzelem jsme spokojeni, at nas necha v klidu, nic vic si nepreju..
@monina1210 zkusila bych ho s tím ospodem předběhnout. Pokud je cholerik,není to rozhodně dobré pro malého a tento úřad má konat výhradně pro dobro dítěte. Ale nejdřív zjistěte,jam u vás fungují. Aby to nebyl jeden z těch,co ospodu kazí dobré jméno