Prarodiče srovnávají známky vnoučat. Jak jste to řešili?

29. led 2023

Jak už vyplývá z názvu diskuze, tchýně porovnává vysvědčení všech svých vnoučat.
Bohužel syn má podezření na SPU a ve druhé třídě nebude mít samé jedničky. Vím to, protože mi to psala učitelka, ať na to syna připravíme. V rodině vysokoškoláků to je podle tchýně obrovský problém, prakticky neřešitelný. Tchýně řeší každou trojku, co přinese. On jí to vždycky vyzvoní, i když mu říkáme, že babičce to hlásit nemusí.
Syn má staršího sourozence, který nosí samé jedničky i v páté třídě a nemusí pro to nic udělat. Za celou školní docházku se ještě neučil a na vše mu stačí škola.
Prarodiče mu ho neustále předhazují jako vzor. Stejně jako bratrance a neteř, co se také učí lépe.
Jak jste vyřešili podobnou situaci? Jak vysvětlit prarodičům, že nemá cenu řešit známky? Babička vyhlásila cílovou prémii za samé jedničky, takže je jasné, že syn na to nedosáhne.
Aktuálně jsem nastartovana, že ještě jednou řekne "samé jedničky", tak ji pošlu do nejdál.
Nebo povedlo se vám to vyřešit jinak?
Už se to promítá i do vztahu dětí, které se posuzují podle známek ve škole.

martinka_33
29. led 2023

Pošli tchýni do patřičných míst 😡 Kdyby byl syn zdravý lempl, tak to i chápu a schválím ať se snaží, ale pokud má poruchu (nevím jakou, tu zkratku neznám), tak se proste srovnávat se zdravými vrstevníky nemůže a když to babka nedokáže pochopit, asi bych byla i sprostá 😡 Co na to říká muž? Ten mamince nic neřekne?

martulka88
29. led 2023

S mou náturou, bych na tchýni vylétla. Zaprvé, každé dítě je zcela jiné. To, že nemá jedničky, neznamená, že je tupé dítě. A naopak, pokud mu bude neustále předhazovat, že si má brát za vzor toho a toho, tak mu tím může hodně ublížit. nejdříve, ať si s ní promluví muž. Pokud to neudělá, udělej to ty. Já bych takto nikdy nenechala shazovat svého syna. Taky jsem slyšela od tchánovců,jak o dva msíce starší holčička umí lozit, chodit, sedět.. Tak jsem jim jasně řekla (muž takový není), že on se naučí to a to, až bude jeho čas. Strašně mě s tím, s...ali.

j.a.n.i
29. led 2023

Poslala bych tchýni na 2 doby někam... A pokud nepřestane, tak ji začni známkovat její činnost, nejlépe horšími známkami a až se začne čertit, tak ji s úsměvem řekni, že když to ona dělá vnoučatům, tak si myslela, že po tom touží taky. A hlavně tedy ona není jednička jako jednička, že... záleží na přísnosti učitele a jeho nastaveném standardu.

autor
29. led 2023

@j.a.n.i starší dítko mělo o dost přísnější učitelku. Tam si rodiče hromadně stěžovali na nároky.

zelenaesmolda
29. led 2023

@j.a.n.i
hlavne v dnesni dobe znamky vubec nevyjadruji jak bude clovek pozdeji uspesny,vypovedni hodnota nula.

lacehea
29. led 2023

abych ti tak rekla, kdyz to nejde po dobrem tak po zlem s tchyni.
K tomu starsimu synovi, ja jsem se taky na zakladce nemusela ucit.
Zlom prisel na stredni, to byl narez ten prvni rok.
V pololeti ce ctyrkama, pak jsem se zase ucit naucila.

hanca78
29. led 2023

Souhlasím s holkama. Hlavně to tak nenechat. V konečné fázi tomu synovi může ublížit, protože když on sám ví, jak se učí a stejně není odměněný, přestože třeba brácha se v jeho očích neučí a přesto je odměněný, a je jedno jakými známkami.....
A babce bych vysvětlila, že pokud je sama vysokoškolský vzdělaná, tak by se podle toho měla chovat.
Pokud s ní nehnete, tak zkusit vysvětlit dětem, že když starší dostane od babky nějakou částku, tak to mladšímu doplatíte rozdíl. 🙂 Starší to určitě pochopí, na rozdíl od babky.

pampeliska1313
29. led 2023

Odpověděla bych, že dobrý známky jsou často paměť a ne intelekt. Takhle bude mít akorát pocit, že není dost dobrej. Já furt měla srovnání s bratrancem, nemusel se učit, prvně se učil na maturitu atd atd, furt dobrý známky, nakonec si to protrpěl az od střední, ne od zs. Teď máme oba vš, já byla naučená dřít a stačilo mi pak poslouchat ve škole a třeba na maturitu jsem se učila asi tři hodiny jen co jsem vážně nevěděla. Na ZŠ jsem propadala. Prostě.. možná je to moc, ale natvrdo bych řekla, že jestli chce, aby si myslel, že není dost dobrej, ať pokračuje, ale najde si k tomu někoho jinýho. Tohle je fakt blbost. Jestli chce motivovat, ať povzbuzuje, neshazuje. Takhle si nějakou lásku k poznávání novych věci a vzdělávání se, nevybuduje.

areh
29. led 2023

@zelenaesmolda souhlasím. Já jsem nikdy (opravdu nikdy) neměla samé jedničky. V první třídě v pololetí velká dvojka. Mamku to tenkrát pěkně vytočilo, já jsem to tak nebrala. To spíš až časem, v dospělosti to nechápu. Ale třeba na druhém stupni jsem patřila k nejlepší třetině třídy 🤷🏼‍♀️ mám i VŠ, dobrou práci.
Babičce bych opakovala, že známky nejsou všechno a jestli s tím bude pokračovat, tak děti nemusí vídat.

autor
29. led 2023

@hanca78 já jsem aktuálně nastartovaná, že když řekne, že mladšímu nedá. My ráno telefonovali a ona to zase vytáhla. Jsem připravená, že jí řeknu, ať si tu stovku strčí do perdele a vyrazím ji z našeho domu.

angelinie
29. led 2023

Tak přesně pro takové dospělé má smysl slovní hodnocení, které se bude možná v budoucnu zavádět na prvním stupni. Tam by mě zajímalo, jak by to tchýně srovnávala 😁

j.a.n.i
29. led 2023

@zelenaesmolda Tak ono nejenom v dnešní době, výpovědní hodnotu neměly nikdy... Krásným příkladem byla má spolužačka z gymplu, z matiky a fyziky, dvojky, občas trojka, maturita taky za 2 z obojího. V prijímačkách na matfyz byla třetí nejlepší, prostě jsme se sešli čirou náhodou tak výběrová třída, že ti průmerní z nás jinde excelovali.

levandule_k
Autor odpověď smazal
Zobraz
knuffel
29. led 2023

Opravdu ji pošli i se stovkou do perdele... U nás podobné, ale soft verze, dceři furt valila na ZŠ klíny, jak MUSÍ mít jedničky, tak jsme jí pak bez babičky řekli, že fakt nemusí. Ale ona už byla na druhém stupni, byla větší. Pokud na ni nic nezabere, nauč syna, že jí sdělovat známky prostě nebude, na rovinu to s ním prober: babička už je stará, je zbytečně fixovaná na čísla, známky jí nesděluj, ani my jí je nebudeme říkat, nemáme důvod. GDPR a nazdar. 😁

lvl16
29. led 2023

Zkusila bych s babičkou laskavě na toto téma promluvit. Vysvětlit jí, že syn je z toho nešťastný, horší se vztahy se sourozenci, že děti mají babičku rádi a hodně na ni dají a tohle srovnávání synovi, který bohužel není studijní typ, ubližuje. A pokud to nepomůže, poslala bych ji do prdele s tím, že tam děti prostě nebudou chodit.

autor
29. led 2023

@knuffel my ho učíme, že babičce nic říkat nemá, ale je velmi sdílný. On i cizí paní v obchodě řekl, že má pětku z diktátu 🤦
Taky mu pravidelně říká, že musí nosit jedničky. Kdo nemá jedničky, je hloupý.
Pak válí i do nás, že se s ním málo učíme.

autor
29. led 2023

@lvl16 když jsem jí řekla, že je smutný, tak to je dobře, aspoň se začne snažit.
Děti k ní nechodí. Bydlí 100 km. Jezdí k nám, nebo jim volá.

knuffel
29. led 2023

Zkusí jednou, zkusí dvakrát, pak už neodstane šanci. Normálně ji nahusto pošli do hajzlu. Víc neporadím, tohle bych nedala, asi by se dozvěděla, že blbá je ve svém věku maximálně ona. Nerozdejchala by to, tohle je přes čáru, a jestli máš manžela mamánka, Ty ji do toho hajzlu pošli a ještě spláchni. Babička je opravdu hodně omezená osoba, úplně mě to děsí...

mourovatakocka
29. led 2023

Snad jsem nepřehlédla, ale co na tuhle stupidní soutěž říká tatínek?

laxesis
29. led 2023

Jak se k tomu staví manžel? Já bych ji poslala do řiti už při prvním náznaku, dost se divím, že jste s ní ještě neměli trochu drsnější rozhovor. Vždyť to musí tomu malému hrozně ubližovat...děti kolikrát nic neřeknou, vůbec to nemusíte poznat...sakra. Tohle je ale na vás, vůbec bych nečekala, jestli ještě s něčím podobným přijde. Prostě bych zvedla telefon, pokud nebydlí kousek, a prostě bych si s ní povykládala. Klidně to dejte nahlas a mluvte oba s manželem. Tady ty drobnosti v dětech umí zasít neskutečnej bordel. Sebevědomí, nějaká hrdost sám na sebe....upozorněte ji, že syna prostě nemůže hodnotit měřítkem pro ostatní. A i kdyby byl úplně v pořádku. Tohle se prostě nedělá, to vůbec není její místo pro nějaké hodnocení. Tečka.

izz76
29. led 2023

Poslala bych bábu někam,normálně bych ji schodila před dítětem. Řekla bych tak aby u toho byla babička i syn,ze babička je příklad toho,ze i když možná mela same jedničky,chytrá není.

autor
29. led 2023

@izz76 babička samé jedničky neměla. Ale byla dříč a nakonec udělala 2 VŠ. Pro ni je vzdělání maximum. Bohužel to dává najevo dost nešťastně.
Podle ní žádné SPU neexistují, je to jen lenost rodičů se s dětmi dostatečně učit.

Manžel to neřeší. Ona je takto srovnávala už od dětství a on to bere stylem jedním uchem tam a druhým ven.

levandule_k
29. led 2023

Jsi dospělá, tak se postav za svoje dítě a babču utni. Ona si toho cení, ale prostě kvůli tomu nebude ponižovat dítě a dělat rozdíly. Někdo tady psal, že ji máš oznámkovat úklid. Bych klidně šáhla někam na horu na skříň a řekla, že tam má prach, že to její uklízení je tak na trojku, že by místo seriálu měla přeleštit domácnost.

autor
29. led 2023

@levandule_k ona má uklizeno všude. Má paní na úklid, protože na tom už není zdravotně nejlépe.

autor
29. led 2023

Jinak ano, jsem připravená ji tentokrát už poslat do někam, protože mě to nebaví.

martt
29. led 2023

Pokud na tom tak lpí, tak i když ji pošleš do patřičných míst tak to prostě nepomůže. Znám zvlastní zkušenosti. Děda byl učitel. Pro něj byla špatná známka už dvojka. Bratranci se učili lip než já pořád mne je predhazoval. Táta se s nim tenkrát kolikrát na tohle téma pohadal ale nikdy děda nepřestal jen už "nedržkoval" před tatou. Ale jen vždy když jsme byli samy. Kdyz jsem sla na učňák , protoze ten obor ktery jsem chtela delat v okoli s maturitou v te dobe nebyl. Tak kdyz se to deda dozvedel malem ho kleplo.Spíš se zaměř na syna. Vysvetli mu , ze babička má jiné hodnoty a ze v životě není až tak důležité jestli člověk má samé jedničky , ale jaký člověk z něj vyroste.

autor
29. led 2023

@martt promluva nejspis opravdu nepomůže, to už bylo několikrát.
Teď už uvažuju, že bych bábu odstřihla od dětí. Prostě ji vyrazím z baráku a řeknu jí, že už u nás není vítána.
Sam s ní syn nebyl nikdy. Nevěřím jí.

ele_nka
29. led 2023

Pokud spolu máte komunikaci převážně po telefonu, tak bych jí jednou zavolala bez dětí. Řekla jí své výhrady, a že pokud o tom v hovoru začne zavěsíš. A toho bych se i držela.

autor
29. led 2023

@ele_nka ona volá hlavně už sama dětem. Mají své vlastní mobily a ona získala číslo od švagrové. Jednou za měsíc návštěva.

bbn
29. led 2023

Není nic jednoduššího, než zablokovat volaného na mobilu. Prostě buď to číslo zablokuj nebo vymaž. Vyřešeno.