Prarodiče si moc činí nárok na mé dítě a chtějí volat sociálku

lenvol
11. črc 2018

Dobrý večer maminky,jako první bych vám měla napsat že mi je 20 a mám skoro 4letého syna.Takže jsem porodila skoro v 17nacti ale to není takový problem(měla jsem pracujíciho přítele,zazemí,finance apod.) Když se malý narodil tak jsme se s přítelem domluvily že ho bude mít v peči do mých 18nacti (což mi přišlo rozumne kdyby se cokoliv stalo) Jenomže po čase jsme se začli hádat atd..Bohužel jsem to dál nevydržela a přišlo mi rozumne že se odstěhuji aby v tom malý nežil.Přítel mi samozdřejmně maleho dát nechtěl,ale taky mi nezakazoval styk což jsem byla rada a tím padem to neřešila přes socialku.Po čase jsem si našla kamarada a ex začal žarlit a vracel mi to přes maleho že ho nemužu vídat apod.Odstěhoval se k rodičum a maly si na ně zvykl.Byla jsem bohužel tak na dně kdy mi vyhrožoval že maleho už neuvidím apod.začal mě špinit na socialce vymyšlet si.Čas nějak šel a my se vratili k sobě,máme spolu byt a maly je zase semnou ale celý rok bydlet s jeho rodiči a moc si na ně zvykl protože on chodil do prace a neměl na maleho čas. Ted momentalne je přítel v Americe a mě tu maleho nechal stím že mi dal plnou moc (šel tam kvuli práce na rok,plnou moc jsme sepsali na matrice).A ted k tomu hlavnímu jeho rodiče mi furt pišou že chcou maleho na noc ale ne tak normalně třeba na víkend apod..Ale třeba na cely tydena to je během měsíce 2x,když řeknu že ne tak hned mi pišou že je to nezajima že si pro něho přijedou.Nevím co mám dělat ? Bojím se že kdybych ho nahodou tam dala spat takže mi ho třeba nedají v den kdy by jsme byli domluvení ..Myslite že mužu zavolat policii a že oni by mi maleho předali,nebo bych to musela řešit přes socialku ?Jde hlavně o to že malý je na ně zvyklej a že si ho kupuji :/ když maly něco uděla co by neměl tak ho neseřvou nic jen udělaji nunu...Když jsem ho naposledy nechala na jednu noc maly mi začal říkat že už me nema rad což mě docela mrzí .Znovu bych o maleho už přijit nechtěla

penelope87
11. črc 2018

@lenvol To je dost komplikovaná situace. Vidím to tak, že je třeba podniknout několik věcí. Zaprvé upravit úředně tu péči o dítě co nejdřív. Aby ses necítila tak v pasti.
Policie nic nevyřeší (a i kdyby ano, tak to z dlouhodobého hlediska nedává smysl); je třeba si s prarodiči promluvit a zkusit se domluvit na režimu a způsobu výchovy. Jsi dospělá a měli by respektovat to, že jsi matka jejich vnuka. Je hloupost zakazovat jim ho občas mít (i on je má rád), na druhou stranu týden v kuse je druhý extrém. Pokusila bych se najít nějakou dobu - spolu se synem - která by vyhovovala všem. Nepochopila jsem, jestli máš pocit/ víš, že tvého syna proti tobě poštvávají, každopádně je třeba, abys o nich před ním nemluvila nějak špatně, ale zároveň k němu byla upřímná (co se ti nelíbí) a snažila se domluvit především s ním.

lenvol
autor
11. črc 2018

@penelope87 můžu požádat o návrh ikdyz zákonný zástupce je v Americe ? Snažím se jim to vysvětlit ze to takhle nejde,ale oni to nechápou.To jsou každý den jen zprávy jestli přijdeme k nim nebo ze si ho chcou nechat na delsi dobu u sebe.Když jsem napsala ze ne ze uz máme něco v plánu tak mi napsala ze další den si pro neho přijede a to jsme si mimochodem psali večer 😦

janawaes
11. črc 2018

@lenvol moc mě mrzí tvoje situace, já bych už byla na nervy teda. Určitě bych se ale snažila dostat malého zpět do péče. Prarodičům bych styk umožnila, ale asi pod dozorem, protože bych měla taky obavy. Myslím že nejsi povinna jim ho dávat na noc.

kaja2016
11. črc 2018

@lenvol Hele hodne me prekvapuje jak muze nekdo nekomu nechat dite, ktere mel doposavad v peci prez plnou moc. Mozna je to nejaka novinka, kterou neznam, ale me to spis zavani nejakym zvlastnim krokem, ktery by mohl zpusobit i odebrani ditete z pece. Ja v tve situaci bych zasla za pravnikem a poradila bych se, jak dostat dite do sve pece. Vetsinou stoji porada trvajici hodinu 2000Kc. Nasledne bych urychlene postupovala dle navrhu pravnika. Muzes zkusit dojit na socialku, ale podle me jde o to, jestli ti bude pani naklonena, nebo se bude ptat, proc chlapecek neni s prarodici, kdyz je na ne zvykly. Kazdopadne dite nemuze byt v peci nekoho jen tak, to se musi soudne upravit. To bych ja treba mohla odnest dite k sousedce a dat ji plnou moc? To se me nezda"-)

anazuzzuzana
11. črc 2018

No, je to dost zmatené, co píšeš. Nicméně, podle mého laického názoru záleží na tom, v jaké pozici vůči synovi jsi ty. Chápu, že přítel ho má v péči, ale ty jsi stále jeho matka, nejsi zbavená rodičovských práv, nedala jsi ho k adopci atd? Takže podle mě jste ty a tvůj přítel ti, kdo mají na syna prvotní "právo", přičemž přítel ti potvrdil, že po dobu jeho pobytu v Americe máš jeho souhlas s kompletním zastupováním syna (takhle se to určitě nejmenuje, ale chápeme se). Takže podle mě jeho rodiče mají smůlu a pokud by došlo k nějaké vyhrocené situaci, tak právo je na tvé straně a myslím, že nemusíš mít žádné obavy. Nicméně, osobně se mi úplně příčí toto všechno psát, protože váš syn je v tomto kontextu brán jako nějaká věc, na kterou má někdo právo a ne jako malé dítě, které v první řad potřebuje lásku a jistotu. Tím se dostávám k něčemu, co moc na první pohled nesouvisí s tvým dotazem, ale nemohu si pomoci to nezmínit. V tvém úvodním příspěvku mě zarazila věta "malý je na ně zvyklej a že si ho kupuji :/ když maly něco uděla co by neměl tak ho neseřvou nic jen udělaji nunu" a že tě "DOCELA mrzí" když ti malý říká, že tě nemá rád. Myslím, že by ses měla zamyslet nad svým přístupem. Výchova nerovná se křik a vystupování z pozice síly. Kdyby mi čtyřleťák řekl, že mě nemá rád, tak jsem z toho hodně mimo a ne jen docela mrzutá. Možná "tchánovci" mají důvod chtít si brát vnouče co nejčastěji k sobě. Už nejsi puberťačka, která na střední otěhotněla. Jsi dospělá ženská a máš za svého syna zodpovědnost. Pro něj to musí být strašně složité, když chvíli žije s otcem, chvíli s matkou a otcem, pak zas u prarodičů. Přehazujete si ho jako horkej brambor. Pokud ti jde opravdu o tvého syna, tak se vykašli na to, kdo má na něj "právo", ale soustřeď se na to mu dát bezpodmínečnou mateřskou lásku, kterou každé dítě potřebuje a kterou jsi třeba neměla možnost mu dřív naplno dát. Pak bude chtít být u tebe a třeba i tchánovci získají v tebe důvěru a nebudeš muset řešit obavy z "unosu".

barulina
12. črc 2018

Promin ale pokazila sis to sama. Ty bys mela jit v orve rade na soud a nechat si dite sverit do pece,ale to teda nevim proc by delali. To ze mas plnou moc,no to je proti rozsudku sranda. Prarodice maj ze zakona narok na vnouce, staci kdyz se obrati na socku. Ale to je tvoje volba,nebim cos cekala, kdyz ti stacilo dite navstevovat

penelope87
12. črc 2018

@lenvol A ty s otcem dítěte nejsi v kontaktu? Myslím, že hlavní problém tkví v komunikaci. A bez toho, že by sis upřímně promluvila se všemi a snažili jste se najít společně nejlepší řešení pro tvého syna, se to neobejde.

lenvol
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lenvol
autor
12. črc 2018

Dobrý den,nejsem zbavena rodičovských práv ani nic podobného.Jenom ho ma otec v péči ..K tomu co jsem napsala ze ho za nic neservou nebo nedají mu na zadek neznamená ze ja ho denno denně biju a rvu po něm .Jde spíše o to ze když oni vidi ze něco udělá co by neměl tak ho ani nějak nenapomenou nic .Když bydlel snema prarodiče se sem tam hádali a mluvili u sprostě. Malý to kolikrát taky říká ,ale oni to ignorují nebo se tomu smějí .Když ho ja zato napomenu nebo mu dám na zadek protože po napomenutí to opakuje schválně ještě 5x tak se na me dívají jak kdybych ho tyrala a hned si ho berou na ruce a dělají právě to nunu.Takže potom jsem v očích malého ja ta špatná a oni ti hodní :(

lenvol
autor
12. črc 2018

@barulina Myslím si ze ikdyby sli na sociální určitě by nemohli mít malého 2xcely týden v měsíci jako si to představují teď .. Jo možná jsem si to sama pokazila ale rozhodne to tak nenechám

lenvol
autor
12. črc 2018

@kaja2016 Děkuji za radu

barulina
12. črc 2018

@lenvol to ne, ale narok na styk maji.a.pak.kdyz se.lidi.nerozhodnou nastupuje.Ospod. v prve rade si.nechat.maleho dat do vyjradni pece, byt vami, ale vezmu si pravnika

lenvol
autor
12. črc 2018

@barulina Mě by nevadilo kdyby si malého brali.Nechci jim to zakazovat protože maly je ma vážně rád ale tak normálně třeba sem tam na víkend.Ano,děkuji za radu

lenvol
autor
12. črc 2018

@penelope87 Ano jsem v kontaktu,ten je stejneho názoru jako ja ze takhle to nejde aby tam furt spal a ze se nemusím ničeho bát .Jenže je v Americe a jestli se bude něco dít tak tady stejnak nebude ...Snema se dohodnou nedá,nechápou to ..

mourovatakocka
12. črc 2018

To je komplikované.. zkusila bych se domluvit na sociálce, vysvětlit situaci, jako jsi popsala tady i s tím, že se bojíš, že o malého přijdeš. Jsi přece máma a to by mělo být nade všechno.. třeba by ti tam poradili. Jak to popisujes, by asi bylo nejlepší odstřižení, upřímně tatínek taky vypadá na pěkného dárečka 😒

barulina
12. črc 2018

@mourovatakocka mama nebo tata, stejna uroven, a.tady ze startu evidentne lepe zafungoval otec,kdyz zakladatelce stacilo dite navstevovat

mourovatakocka
12. črc 2018

@barulina Nj, že startu. Mně v šestinedělí např tatínek taky zachraňoval nervy a dělá to občas doteď. Táta u zakladatelky si na ni vymýšlí lži a momentálně je v prachu. Máma chce aby její dítě bylo s ní, třeba ví, že že začátku to neudělala dobře a chce to napravit. Prarodiče s tatínkem za louží nejsou snad na stejné úrovni jako máma, ne??

lenvol
autor
12. črc 2018

Ne nestačilo mi ho pouze navštěvovat,nic jiného mi ale nezbývalo nebyla jsem plnoléta vlastně jo mohla jsem sním i s malým byt ale nedělalo by to dobrotu.Jenom jsme se hádali a ja nechtěla at to maly trpí

barulina
12. črc 2018

@lenvol no jak.myslite.. jak.rikam, vy si.nejdrive zkuzte.zahajit.nive rizeni ve veci svereni.ditete do pece, protoze jinak.takto nezmuzete vubec nic

barulina
12. črc 2018

@mourovatakocka tatinek sel za Louzi asi vydelat,predpokladam. Ono bylo by fer kdyby se.take.mohl vyjadrit. Kazdopadne.je.fajn.ze.chce veci resit, kazdy chybujeme, ale nejprve holt budw muset zabojivat o svereni do pece

lenvol
autor
12. črc 2018

@barulina Ano vím ze jsem udelala velkou chybu ale bohužel radši jsem malého nechala tam kde bylo zázemí,finance a vše než abych ho tahala po kamaradkach.Stejnak mi nic jiného nezbývalo když ho měl v péči .A jít tenkrát na soud a bojovat o malého abych ho měla v péči bez zázemí ? To jsem se radši spokojila s navstevovanim a s pocitem ze maly ma vše co potřebují .Teď jsem natom jinak a chci o něho bojovat teď mu můžu dát vše co potřebuje ...

ivuse20
13. črc 2018

To že ti nebylo 18 neznamená že se nemůžeš o svého syna starat. Jestli ti šlo o to zázemí tak je spousta programů pro matky s dětmi. Myslím, že do začátku by stačil nějaký azyl než by ses odrazila a našla byt. Pak jsou různé příspěvky. Předtím si asi nepracovala tudíž by si měla nárok i na nějaký přídavky (jako jiný jistý občané) tohle neber zle.

Co se týče prarodičů. Bez ohledu na to jestli mám na své dítě plnou moc či ne. Je to MÉ dítě. Já ho nosila a porodila. Tudíž já si určují kdy kde bude spát a jak dlouho. Bez ohledu na to zda jsem se o něj v prvních letech starala nebo ne. Každopádně. Zajdi na sociálku jak řádili holky nahoře a všechno jim tak vysvětlí.

Věřím že vše dobře dopadne 🍀🍀🍀

kaja2016
15. črc 2018

@anazuzzuzana Hele neni to tak, ze by prarodice nemeli pravo, obzvlaste pokud s nim zili v jednom dome prakticky od narozeni a pecovali o nej. Myslim, ze pokud by to dali k soudu, tak ho dost mozna dostanou do pece.

zdenkaz
24. srp 2018

No a teď se na to zkusme podívat z druhé strany. Váš syn si domů přivede 16 letou holku, se kterou čeká dítě. O dítě nějakou dobu pečuje a vy mu pomáháte. Dítě máte doma celodenně, staráte se o něj vpodstatě od toho nejhoršího věku a jeho máma ….... Najednou se objeví, dítě chce zpátky a vy jako prarodiče nemáte nárok! Být jeho babičkou, tak se o něj tedy rvu. Většina se tady ohání právem matky, ale co povinnosti?!

zdenkaz
24. srp 2018

@lenvol Je to nemorální. Od Vás. Pomohli vám, když bylo potřeba a vy jim takhle oplácíte. Začněte se chovat jako dospělá.

misakri
24. srp 2018

Věčně omílané téma,kdy "dítě má dítě".. v 16-18 fakt nejsou na dítě,zodpovědnost připravené.. o dítě se v 99% starají prarodiče a pak to tak dopadá.. jasně,že si na malého dělají nárok,oni jsou ti,kteří ho doteď vychovávali.. 😒

kaja2016
4. zář 2018

@anazuzzuzana Není to tak, že matka a otec mají prvotní právo. Při změně péče ( když má třeba matka a žádá otec) se vždycky posuzuje na jakou situaci je dítě zvykle a jak doposavad prospívá. Tzn.tady by měli prarodiče velkou šanci, že dítě zůstane u nich. Opačně se právě doporučuje matkám, které chtějí mít dítě ve výlučně péči, aby se s partnerem rozešli do tří let věku, protože pokud se partner neobrni drahými právníky je velká šance, že takto malé dítě zůstane v péči matky a soudy nejsou moc ochotný původní rozhodnutí o péči měnit, pokud tam není nějaký vážný důvod.

kaja2016
4. zář 2018

@zdenkaz Pokud je babička normální, tak udělá všechno proto, aby dítko vyrůstalo s mámou (pokud tedy maminka funguje a chce fungovat). Pokud je sobecka, tak řeší že se o dítě starala, že se jí stýská a další svoje emoce a ne zájem dítěte. Dítě patří k matce, vždycky do tak bylo a bude.

zdenkaz
4. zář 2018

@kaja2016 To my ale přeci nevíme, jestli matka funguje, nebo vy slečnu znáte osobně? Navíc pokud babička její dítě vychovávala, tak asi moc sobecká nebude, že?!?! A pokud podle vás dítě patří matce, tak v tomhle případě by asi skončilo v kojeňáku nebo děcáku nebýt otce a jeho rodiny. Nebo jsem něco špatně pochopila?

kaja2016
6. zář 2018

@zdenkaz Nevim, jestli jsi to spatne pochopila, jak pises, reagovat muzeme pouze na to, co napsala jedna maminka, takze nejake spekulace o kojenaku co by kdyby, nevim no🙂 Zeny, resite koniny....