Posílá výživné, jak chce. Jak byste postupovali?

martina201020
23. srp 2024

Ahoj, ex chce syna do střídavě péče. Soudně ho mám v péči já. Sám si najel na režim týden a týden, i přesto že já s tím nesouhlasím. Když si ho vezme, vrací ho až za týden. Navíc posílá polovinu peněz, než máme soudně dáno. Jak byste postupovali?

j.a.n.i
23. srp 2024

@martina201020 No, nepíšeš nic o tom, že by to synovi vadilo, takže bych to nechala tak, jak to je.

martina201020
autor
23. srp 2024

@j.a.n.i jsou mu 4. A sice se mu tam nikdy moc nechce, ale vždy ho na něco nalákam a jde tam v pohoda

j.a.n.i
23. srp 2024

@martina201020 No, tak je fajn, že bude mít oba rodiče, ne?

mia5344
24. srp 2024

Záleží jestli vám to takto vyhovuje. Pokud ano tak bych to nechala dítě má právo na oba rodiče a to, že posílá polovinu peněz je asi ok když ma syna stejnou dobu jako ty a také má zvýšené náklady ne? Pokud ti to nevyhovuje tak najeďte zpět jak jste to měli a střídačku až po rozhodnutí soudu 🤷

martina201020
autor
24. srp 2024

@j.a.n.i kdyby měl oba rodiče stále, tak fajn, ale 4.5 se starám z 95% sama, nyní se probudil

martina201020
autor
24. srp 2024

@mia5344 Ano, takhle to vidím já. Teď mají dovolenou, to beru, ale pak chci to, jak to bylo. 2 roky ho do školky vodim já, kroužky, vše, nyní že mi ho dá až 2.9. po školce. Chce stridavou, posílá půlku peněz, ale oblečení si u mě vyzvedáva

j.a.n.i
24. srp 2024

@martina201020 No, tak to je snad dobře, ne? Lepší ve 4.5 letech, než aby syn neměl žádný vztah s tátou. Uvědom si, že jste se rozešli vy dva spolu, nikoliv s dítětem.
A jinak pokud tu střídavou péči bude řešit soudně, tak ji získá, tak je otázkou, zda kvůli tomu řešit nějaký soudní spor.

somalicats
24. srp 2024

@martina201020 Pokud můžu radit z vlastní zkušenosti (už 5 let střídáme s ex holky 50:50, začali jsme ve 3 letech mladší): vykašli se na svoje pocity ublíženosti, že se teď probudil. U nás jsem navrhla střídavku já (ex původně vyhrožoval, že bude chtít děti do své péče a čekal boj, že já taky, střídavka mu sebrala vítr z plachet). Máme to nakonec po vzájemné domluvě bez soudu.
Zkus navrhnout svému ex, že tedy budete střídat, můžete dát i kratší intervaly, pokud to bude malému vyhovovat víc, nemusí to být nutně týden a týden (my třeba střídáme po+út já, st+čt ex, pá+so+ne máme na střídačku jeden týden já, jeden týden ex), a domluvte si podmínky. To, že bude platit nižší alimenty nebo žádné, je normální, taky se synem bude mít výdaje. Ale střídavka taky znamená, že pro něj plně vybaví zázemí, tj bude pro něj mít vlastní oblečení, hračky, prostě všechny věci běžné potřeby.

enoli
24. srp 2024

@martina201020 ještě tu nepadlo- jde o tu stridavou péči nebo o ty peníze? Ono je logické, že když tráví s dítětem více času, bude posílat méně peněz. Ale zase pokud máš výrazně nižší příjem, nemusí to být 50/50.

martina201020
autor
24. srp 2024

@enoli Hlavně o stridavou péči, protože ex pracuje Celé dny, čas nemá. O penize jen z principu, protože školku a oblečeni kupují ja.

somalicats
24. srp 2024

@enoli Tak peníze jsou pro dítě, ne pro matku. A pokud by střídali 50:50, tak má matka podstatně víc času na práci. Takže si může buď domluvit pracovní dobu tak, aby pracovala víc, když dítě nemá, nebo si na tu dobu přibrat přivýdělek.
@martina201020 tak pokud bude chtít střídavku, tak si ten čas udělat musí. Zkuste to spolu v klidu probrat. Zda si uvědomuje, že v době, kdy bude mít syna, nebude moci pracovat od rána do noci. Pokud má skutečně zájem, tak si tu pracovní dobu upraví.

skororozvedena
24. srp 2024

@martina201020 souhlasím, že je fajn aby se otec víc zapojoval do výchovy a péče. Ale ne tím stylem žeé on se rozhodne, že dítě nevrátí v určenou dobu a on se svévolně rozhodne, že stačí když pošle jen půlku peněz... Matka přece může mít nějaké plány s dítětem, s penězi počítá atd!!! Je potřeba o věcech mluvit a dohodnout se, samozřejmě nejlíp bez soudu. Ne stylem "ja si to udělám podle sebe a matka se může jít bodnout" Vážně vám také chování přijde normální a ještě ať je ráda, že se stará? Nechápu!!!

enoli
24. srp 2024

@somalicats já to beru tak, jak to vidím u známých. Ona učitelka a vydělává mnohem méně peněz než on v soukromém sektoru. Mají stridavku - a i tak ji platí. Zase proč by měla po odpoledních, kdy dceru nemá ještě chodit do jiné práce. Vždyť pracuje. A jasně, že jsou to peníze pro dítě. Ale pro zajištění v době, kdy je u matky.

j.a.n.i
24. srp 2024

@martina201020 Tak evidentně si volno zařídit umí, když má syna celé týdny.

j.a.n.i
24. srp 2024

@enoli Upřímně řečeno, při péči 50:50 nevidím já osobně důvod pro výživné, prostě dítě má mít stejnou životní úroveň jako rodiče, tak ať má, podle toho rodiče, kde zrovna je. Samozřejmě s tím, že pokud ten bohatší pro něj chce nějaký nadstandard, tak ho zaplatí na celou dobu.

somalicats
24. srp 2024

@enoli Psala jsi dotaz, zda jí jde o peníze. Přijde mi, že ne moc žen si uvědomuje, že to výživné jsou peníze pro dítě, ne pro tu matku, i když s tím hospodaří ta matka. Proto byla moje reakce taková, jaká byla, protože pokud dotyčná nevychází s financemi, tak logicky musí zvýšit příjem. Jiná je situace, o které píšeš v dalším příspěvku. Ani tam bych ale nevyžadovala nutně výživné - jak píše @j.a.n.i - normální životní úroveň snad zvládne dítěti zařídit i učitelka, a pokud pak jde o nějaké nadstandardní věci, tak je to o domluvě mezi rodiči, kdo to případně zaplatí nebo jak se o to z pohledu finančního podělí.

skororozvedena
24. srp 2024

@j.a.n.i souhlasila bych při splnění dvou podmínek. Zaprvé - oba dva opravdu plus minus rovným dílem řeší i ty min příjemné záležitosti typu zubař, logoped, třídní schůzky atd (bohužel, často praxe ukazuje, ze 90% toho maji na hrbu matky a otcové se jen vezou a jsou velice překvapení,ze by se měli podílet , samozřejmě čest výjimkám), zadruhé pokud by žena - matky nebyly na trhu práce znevýhodněné, např pauzou při MD. Konkrétně např já- 3 děti, 7 let doma, bez možnosti hlídání a částečného úvazku (pokusy byly, např jsem učila angličtinu atd).Fakt myslíš, ze ty možnosti obou rodičů jsou srovnatelné? Chlap se za tu dobu neskutečně profesně zvedl, a tím i platově. Aby bylo jasno - já jsem se dokázala prosadit pracovně i s tou pauzou, nebo jsem měla štěstí, nevím, ale přijde mi to trochu nefér.

enoli
24. srp 2024

@somalicats @j.a.n.i no, já nevím. Kdyby se to stalo u nás, asi by mi to nepřišlo úplně fér. Máme tři děti, když jsme čekali třetí, opustila jsem po dohodě stejně dobře placenou práci jako má manžel, šla studovat druhou VS a učit, abych mohla obstarat kroužky a další věci kolem děti. Teď mám o polovinu nižší příjem než jsem mohla mít, kdybych zůstala v bývalé práci a manžel má o polovinu vyšší příjem než mám já. To by mi v případě rozvodu a střídave péče fakt nepřišlo spravedlivé.

j.a.n.i
24. srp 2024

@enoli Tak na takovém rozdělení jste se ale dohodli, tak byste si měli dohodnout i nějakou kompenzaci, protože z toho co píšeš jasně vyplývá, že to má být kompenzace pro tebe... Tedy není důvod to řešit vyzivnym.

somalicats
24. srp 2024

@enoli souhlasím s @j.a.n.i, tohle není záležitost výživného, ale kompenzací Tobě, na kterých jste se měli domluvit (třeba formou spoření na Tvoje jméno, kam by Tvůj muž posílal pravidelně peníze už teď, nebo ošetřit smluvně pro případ rozvodu, že Tobě například zůstane víc majetku apod.) Já chápu, že smlouvy jsou pro většinu párů sprosté slovo, protože my se přece milujeme. Pokud se ale jeden z partnerů vzdá příjmu nebo si ho dobrovolně po dohodě s druhým sníží kvůli péči o děti, tak je fér, aby mu to ten druhý dorovnal.

sahrazad1
24. srp 2024

@martina201020 já bych zavolala policii , když by syna nedovezl včas . A k tomu bych se rovnou na policii obrátila , co dělat , když posila méně peněz . Protože co je psáno , to je dáno . A syna mas v péči ty . Sám od sebe si tvůj ex nemůže nic svévolně měnit . Tak je to . Takže volej policii . Exovi to samozřejmě u soudu pritizi .

andelka
25. srp 2024

U nás teda k týden/ týden nikdy nedošlo a už asi nedojde, ač to bylo původně v plánu ( představoval si to tak ex), od začátku máme asymetrickou střídavku v kratších intervalech. První roky jak píše somalicats, dětem byly 3 a 5 let. Od cca 6 a 8 máme ct - so a ct - ne. Nefungovalo,aby šli v pondělí do školy od něj. Je lepší,když školní věci,akce, úkoly má pod palcem jeden ( ze čtvrtka na pátek už se to dá a ve škole to ví, že ty patky můžou být divočejší). S ex se skoro nevidíme, předávali jsme přes školku, školu,a teď jsou kluci samostatní. Alimenty mi platí pořád stejné, z r. 2014. Ale platí i věci navíc, stravné, driv družinu, MHD, kroužky a SRPŠ a věci do školy napůl. Nákupy s nimi obstarávám většinou já. Chlap na to fakt není. Alimenty jsou hlavně z důvodu rozdílných příjmů. Platil by i kdyby to bylo 50:50. Během roku kupuju oblečení,boty, platím akce ve škole, obnovu školních potřeb jen já.
Pokud to vypadá, že změníte systém dlouhodobě,tak bych šla k soudu a chtěla to mít oficiálně.

skororozvedena
25. srp 2024

@andelka
Chápu to správně, že ty nemáš s klukama nikdy celý víkend? Jen "vyziras" školní povinnost? Nejedete nikam všichni spolu na víkend? Ja si to nedovedu představit, ale hlavně když jsi spokojená..

andelka
25. srp 2024

@skororozvedena mám každý druhý. Kluci přicházejí v sobotu ráno. Ustálilo se to tak z doby, kdy jsem mívala odpolední, v pátek do 22h. To nemělo cenu. Aspoň tak máme ve čtvrtek a v pátek večer vždy jen jedno dítě ( společné s manželem). Můžeme ho dát na hlídání, nebo s ním někam jít,co by starší nebavilo. Navíc mladší má v pátek do 19h trenink, lepší, když pro něj třeba v zimě může ex zajet, a potom v sobotu ráno přijdou oba kluci společně. Vyhovuje nám to tak. Už to máme dost let, klukům je 12 a 14.

andelka
25. srp 2024

Konkrétně chodí kluci k otci ve čtvrtek po škole a vrací se buď v sobotu kolem 8-8:30 nebo v neděli kolem 16:30-17h.

martina201020
autor
25. srp 2024

@j.a.n.i vyhrožuje mi tím 2 měsíce, nyní si ho takhle vlastně vzal poprvé. Za mě si udělali dovolenou a se stridavou to zatím nemá co dělat. Tím, že si poprvé v roce udělal týden čas, nesvědčí o tom, ze to tak bude o školní rok. Vzal si ho tak poprvé a hned mi sebral peníze, přitom na nic jinak neprispeje a malému musím sbalit věci,.které vrátí neúplné

martina201020
autor
25. srp 2024

@skororozvedena ano, já nemám nic proti, aby hi mel, ale jelikož vím, jak pracuje, nikdy s malým neřešil školku, lékaře, nic, navíc si chce platit paní, co ho místo něj bude vyzvedávat ve školce a vozit na kroužky, tak je to podle mě na hlavu postavené. Já odpoledne ten čas mám, není potřeba platit cizí ženskou, mně sebrat peníze, které opravdu investují do kroužku, oblečení, sportovního vybavení, (lyze, kolo, ..). Nabízím mu víkend jednou za 14 dní např. Lichý a v soudem týdnu třeba dva dny (např. UT, st). Takže by ho viděl pravidelně, tak by ho to nezatezovalo a nikoho by si nemusel platit. Malý má.problem navíc s cizími lidmi, trvá mu, než si zvykne

j.a.n.i
25. srp 2024

@martina201020 Promiň, ale tak úplně nevěřím příběhům, kde úvodní příspěvek říká A a když není předpokládaná podpora, tak se v dalších najednou změní na B...

martina201020
autor
25. srp 2024

@j.a.n.i tak nevěř

andelka
25. srp 2024

Chlapi to tak někdy mají. Lepší si platit pomoc než aby byl v tom čase u matky a ta měla většinovou péči. Prostě ego a princip no. Na druhou stranu.. střídavá péče je fér a to, jak si rodič vyřeší pomoc je jeho věc. Někdo má babičku, někdo kamarádku,někdo paní na hlídání..