Pohřeb maminky, kam s dětmi?

romcilena
11. zář 2015

Včera mi zemřela maminka na rakovinu plic. V pátek máme pohřeb a přemýšlím, kam s dětmi? Mám 3 měsíční a 2,5 princeznu.....

annapans
11. zář 2015

To mě moc mrzí :( přeji hodně sil! Určitě holky na pohřeb nebrat, mě umřela máma když mi bylo 6 a dodnes jsem vděčná otci, že mne na pohřeb nepustil. Zkus třeba nějaké krátkodobé hlídání, některé agentury nabízejí hlídání tušim od 6 týdnů věku. Předpokládám, že všichni z rodiny budou na pohřbu, tak co třeba nějaká kamarádka?

mataharyy
11. zář 2015

Upřímnou soustrast.

A ohledně dětí, u nás v rodině děti chodí na pohřby normálně, nikdy jsem se nad tím nezamýšlela, přijde mi to normální, protože i to patří k životu...

renabelly
11. zář 2015

Když mojí mamince zemřela její maminka, též na raka, mě i moji sestru nechala hlídat u sousedů (byly jsme zvyklé), mě byly 4 a sestře 1,5 roku. Asi bych to taky tak udělala, ovšem pokud nekojíš tu malou. Přeji hodně sil, ať vše zvládneš..

koncita
11. zář 2015

@romcilena zkus poprosit nějakou kamarádku, aby ti děti pohlídala aspoň během obřadu někde venku poblíž kostela/hřbitova.....na posezení, budete-li mít už je pak normálně vezmi. Upřímnou soustrast.

sabuse1
11. zář 2015

upřímnou soustrast☹ já to řešila v lednu a děti nám hlídali manžela rodiče, pak do restaurace už šli s námi

veruska007
11. zář 2015

Před pár dny jsme řešili to samé. Manželovi zemřel tatínek. Původně jsme chtěli vzít jen nejstaršího do kostela a mladší děti dát na hlídání. Ale když nám volali příbuzní, jestli by nevadilo, když s sebou vezmou děti (od miminkem v hlubokém kočárku po školáky), rozhodli jsme se vzít děti s sebou. Rozhodně jim to nijak neublížilo, spíš právě naopak. V kostele jsme byli u boční kaple a když byly děti trochu neposedné, dřepla jsem si do dveří a děti v kapli krmila sušenkami.

urca
11. zář 2015

Upřímnou soustrast..
U nás také děti na pohřby chodí, malá bude mít 4 roky, a syn má 7 roků, min. rok jsme s nimi byli na pohřbu dědečkovi, tento rok sousedovi, kterého jsme dobře znali a stejně tak děti, každý den se s ním bavili.. Patří to k životu, moje maminka když byla malá chodila také od mala.. Záleží na rodičích a taktéž na dětech jak by to nesli, každý jsme jiný, ale ty malé děti to nějak nevnímají co se děje tak jim to v hlavičce moc nešrotuje a ty velké se ptají a přemýšlí a ví že už se nikdy neuvidí s tím komu jsou na pohřbu ....Je to prostě život a k tomu patří jak narození človíčka ale i smrt milovaného..

mandala
11. zář 2015

To je mě líto... Někde jsem slyšela názor, že ty děti se také potřebují rozloučit, není potřeba je před tím chránit, protože to prostě patří k životu. Na druhou stranu ty máš ještě hodně malé děti, nevím, jestli by nevyrušovaly, nebo jinak nevyžadovaly pozornost, to se v této atmosféře opravdu nehodí. Na tvém místě bych poprosila nějakou kamáradku, aby alespon na obřad je pohlídala, pokud budete dělat hostinu, tam už určitě můžou bát s vámi. Hodně sil.

lenjii
11. zář 2015

Když mi umřel děda, tak jsem svojí tetě syny hlídala já s přítelem na hřbitově. V kostele byly s rodiči. Neměli z toho rozum, ale nevím, jestli to bylo dobře nebo ne. Asi nevidím důvod, proč je tam nebrat, ale aby ti je hlídala nějaká osoba, jako já tetě. Hlavně tu starší. Miminko bude spát v kočárku...

diamanta
11. zář 2015

Upřímnou soustrast. Zauvažuj, zda je nevzít. Jsou tak malé, že to sice moc nepochopí, ale přesto budou vědět, že babička už není a proběhlo rozloučení, tedy ta starší ano. Já nevzala 4,5letého na pohřeb dědy, a i když to tam bylo hrozně emotivní, tak dodnes nevím, proč jsem ho od toho izolovala. V hlavě mu zůstal zmatek, a nevím, co by bylo bývalo lepší. Rok pak o dědovi nemluvil, ale potom se mu rozjela fobie ze smrti...a to je hrůza. Pak to začal se zpožděním řešit, mít hrůzu...možná kdyby u toho byl, tak si to odžil.

pavly
11. zář 2015

upřímnou soustrast-to hlavně ☹
Děti bych vzala, takto malé to ani nechápou. Jak tu asi i padlo-patří to k životu...
Před půl rokem umřel nešťastnou náhodou kamarádce manžel. Psycholožka účast dětí též jednoznačně doporučovala-a to byly starší-chápaly,co se děje☹......
Je to moc těžké, přeju hodně sil!

zo_ja
11. zář 2015

Doporučuju vzít obě děti s sebou. Miminko potřebuje být s Tebou, jinak by asi plakalo. Na pohřbu podle mojí zkušenosti cítí atmosféru, z hudby můžou plakat, počítat s chvoáním v náručí, popř. sedět tak, abys mohla odejít dozadu, kdyby bylo pořteba. Princezna z toho už má rozumu víc, je lepší, když dítě sdílí prožitky s rodinou, chápe, co se děje (pro ně je v tomto věku smrt abstrakce), a je spouúčstna emocí rodiny. Pokud ji "ušetříš", a nevezmeš s sebou, bude mít v hlavě větší zmatek - vy sjte smutní, neví proč, n edílí prožitky ostatních, je vyčleněna, nechápe proč jste ji vyčlenili, nemůže si spoluprožít smutek a dění a bude z too spíš zmatená, a o to víc se k tomu vracet a nebude rozumět dění kolem sebe, a vy se zase nedozvíte některé její otázky a trápení. Smrt je přirozená součást života, zvlášť pokud šlo o staršího člověka, děti to tak berou. To jen určité generace z komunnistické éry mají zafixováno, že smrt, nemoc a postžení patří za plentu, aby jako nebyly, ale ony jsou a patří k životu a je lepší to žít než před tím zavírat oči jako že to není. Děti v tomto věku opravdu neprožívají pohřeb traumaticky.
Spíš byste si doma měli ujasnit, jak jí to podáte, až se bude ptát, což souvisí s vaším světonázrem atp., jen by to mělo být od všech nrámcově stejný, resp. řešit byste to s ní měli hlavně vy jako rodiče. Není potřeba žádné detaily a podrobnosti, většinou stačí 1-3 věty, ale aby to bylo jasné, srozumitelné jejím možnostem a pravdivé.
Hodně sil a upřímnou soustrast!

julietta111
11. zář 2015

@romcilena Upřímnou soustrast! Je strašné čím teď procházíš ☹ Mně maminka umřela v červnu. Klasický pohřeb neměla, jen rozloučení s farářem a hudbou na hřbitově. Mám děti 7, 3,5 a 9 měsíců. Děti jsme vzali s sebou, ty starší aby se rozloučili a malého jsme celou dobu chovala a tulila ho a vlastně díky tomu jsem to zvládla. Ale do obřadní síně nevím jestli bych je brala. Tak pokud je tam brát nechceš co poprosit třeba kamarádku. Drž se!

veverun
11. zář 2015

Soucítím s Vámi. Pokud sama cítíte, že by bylo lepší, aby tam děti nebyly, zkuste to krátké pohlídání přes obřad, třeba kamarádkou, jak už holky radily výše. Já osobně ale souhlasím zcela s názorem přispěvatelky zo_ja. A pokud se starší dcerka bude ptát, doporučuji knihu "Když Dinosaurům někdo umře". Dá se koupit, ale mají ji i v knihovnách. Dětem srozumitelně a přitom vlídně přiblíží toto těžké téma, o kterém je pro nás dospěláky třeba obtížné s dětmi mluvit.
Přeji hodně sil.

brouzdalka
11. zář 2015

Upřímnou soustrast ☹ Neskutečná náhoda, mně včera také zemřela maminka, mám dva kluky - 3 měsíce a 21 měsíců. Během obřadu je asi bude hlídat druhá babička před obřadní síní, ale spíš proto, že starší je divoch a nevydrží sedět na místě. Pokud děti vydrží, teda hlavně starší, tak by tam být měly. Kdybys chtěla, napiš klidně soukromou zprávu, hodně mi pomáhá o tom s někým mluvit...

berusinecka
11. zář 2015

@romcilena Je mi to hrozně líto a vím co prožíváš. Mě umřela maminka před dvěma lety. Já byla v šestém měsíci a měla dvouletého syna. Na pohřeb jsem nechtěla jít-zemřela náhle a já bych to psychicky nezvládla. Tatínek mi umřel před devíti lety. Byla jsem u ní se sestrama do poslední chviličky. a nechtěla jsem nějak ublížit malému. Takže jsem se synem počkala v restauraci, kam se ke mě po pohřbu přidal zbytek rodiny. Pokud máš nějakou velmi dobrou kamarádku, známou,... tak ti určitě ochotně pohlídá. Já bych je tak malé asi sebou nebrala. Hlavně se drž.

veruska007
11. zář 2015

U nás ta účast na pohřbu všem pomohla... vnímala to i 2letá beruška. A klukům to rozloučení pomohlo hrozně moc. Myslím, že i děti to potřebují. Těžko říct, co se jim odehrává v hlavičkách... ale když bylo nejstaršímu 1,5, přišli jsme o miminko. Vypadalo to, že to nevnímá. A když pak o rok později začal lépe mluvit, mluvil o tom, že nám umřelo miminko pořád a pořád... takže to někde v té hlavičce měl.

balumi
11. zář 2015

Uprimnu sustrast:( viem ako velmi to boli:( mama zomrela nahle pred 6 mesiacmi. Deti postrazila svagrina. Starsiemu sme povedali ze isla za anjelikmi a na cintorin som ho zobrala az neskor. Nepovedala som mu co je cintorin aby sa nebal. Chodime do kostola tak si mysli ze babka je tam s anjelmi neviditelna a dava na nas pozor. Niekedy ma vidi ako placem a vtedy mi povie...neboj ked budeme stari my stretneme....deti su poklady ale tieto veci su pre ne moc zlozite. Prajem vela sil! :(... kludne pis sem, niekedy cloveku pomoze ak vie ze su ludia ktori chapu tvoju obrovsku bolest :(

romcilena
autor
12. zář 2015

Děkuji moc za názory. Problém je v tom, že jsme se více méně dohodly, že je brát s sebou nebudeme. U nás je taková pověra, že dítě do roka na hřbitov nesmí ( říkala to i moje maminka ) a starší, když viděla plakat mojeho manžela, když se to dozvěděl, tak dostala hysterický záchvat pláče.

berusinecka
13. zář 2015

@romcilena S tím souhlasím. Určitě ti nějaká kamarádka ráda pomůže. Děti to opravdu nesou špatně. Do teď si jako sedmiletá holka pamatuji jak jsem byla na pohřbu bratránka, který se oběsil a já si pamatuji, jak měl čáru na krku. Děti sice nemají být tohoto ušetřeny, ale jde o to kolik je dítěti. Nějak to zvládněte, držím pěstičky.

romcilena
autor
13. zář 2015

Díky, napsala jsem na FB, že potřebujeme pohlídat berušky zhruba na 1,5h a hned se našly ochotné kamarádky 🙂 Holky děkuji moc. Průběžně od vás čtu vzkazy, pomáhají mi. Děkuji. Jen zatím moc nezvládám odpovídat.
@brouzdalka Určitě se ozvu. Jen teď nějjak nestíhám. Tobě též upřímnou soustrast. A zvládni to. A díky

julietta111
13. zář 2015

@brouzdalka Upřímnou sosutrast. Mně umřela maminka letos v červnu. Vím, jakým peklem teď procházíš...drž se

balumi
13. zář 2015

Baby pomaha vam nieco? Kostol, knihy....atd...?? Mne niekedy ano ale stale ma napada co by bolo keby.., co by sme robili...kam by sme este spolu isli....drzme si palce. Raz som citala ze prveho anjela co clovek v zivote stretne je maminka....moc chyba:(

brouzdalka
13. zář 2015

@julietta111 Děkuji ☹