Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor, na dnešní mládež, konkrétně na to, že dnešní děti mívají pohlavní styk často před dovršení 15let. Máte doma takovéhle problémy? jak jste je řešily?
@vvvzzz myslim, ze tohle neni problem jen dnesnich deti. I nase generace to tak mela a i generace pred nama. Casto slo slyset slogan do 15 muzes od 15 musis 😉 bylo to a bude... akorat je fakt, ze ted diky socialnim sitim je toto tema trochu hlasitejsi... no a co k tomu dodat? Je mi tech vcasnaku docela lito, protoze z toho moc nemaji, nemaji z toho moc rozum a o lasce tady taky nejde mluvit. Hodne zalezi na zazemi rodiny a vlivu okoli mladeze. Spatna parta nikdy nedelala dobrotu
Můj manžel začal sexuálně žít ve 12 letech se stejně starou spolužačkou... Je mu přes 40. Jo a je úplně v pořádku 😃 Je to muž gentleman, který finančně zabezpečí rodinu, postará se o děti, věřím mu a jeho rodina je naprosto v pořádku 🙂 Opravdu to není "trend" dnešní doby 😃
@leilinka1234 ve 12ti? To si vůbec nedovedu představit 😂
@martaskaaa máme teď malý holčičky... Co myslíte, že si o tom manžel myslí :D nejradši by je zavřel do věže a vypustil ve 30 😂😂
Všeobecně to asi není nejšťastnější, ale myslím, že v každém případě je to vždy velmi individuální a záleží na konkrétní dvojici. Znala jsem pár, který začal ve 14 letech, byli zamilovaní, chodili spolu 7 let, dodnes jsou dobří kamarádi...a bylo to v 90. letech, takže bych to opravdu neoznačovala za problém dnešní generace. Pořád mi to přijde tak nějak lepší než se o to nechat připravit někým náhodným v 16 na diskotéce.
Věková hranice je různá v různých zemích (tuším, že sousední Slovensko má hranici 14 let?), ale to, co stanovuje zákon, vůbec nemusí souviset s tím, jak je ten daný jedinec vyspělý apod. V některých kulturách už je patnáctiletá holčina dospělá ženská, co řeší různé věci kolem rodiny, pracuje, živí ostatní apod. A i u nás se dříve ve středověku běžně vdávaly 12ti leté holčičky za o generaci starší pány a nikdo se nad tím nepohoršoval... Čímž ovšem nechci říkat, že by na to děcka měla hupnout ihned ve chvíli, kdy zjistí, že jsou anatomicky odlišná od opačného pohlaví, to si jen tak teoretizuji 😀.
Obecně si myslím, že i když v 15ti může být člověk vyspělý a připravený sexuálně a po fyzické stránce, tak v naší kultuře na to ještě není připraven a úplně zralý po stránce psychické . Já přišla o panenství v 17ti a zpětně si říkám, že i to na mne bylo brzy a ze zpětného pohledu, kdy pro mne sex dostal jinou hloubku kvůli citům a nějaké psychické sounáležitosti s partnerem, kdy to prostě přestala být jen záležitost hormonů a chtíče, to je mnohem lepší, a tenkrát by nebylo na škodu ještě počkat. Z tohohle hlediska tu naší právní hranici 15 let vnímám jako docela rozumnou.
U nás na střední škole jsme byli všichni takoví nějací "opoždění". Jeden spolužák sice tvrdil, že o to přišel ve dvanácti se starší holkou (včetně detailů, že u toho byla nahoře), a my mu to žrali, ale řekla bych, že kecal 🙂. Jediná holka ze třídy se o to nechala připravit v těch 15ti, protože mohla, a když pak o sexu mluvila, přišlo nám to hrozně nechutné a naturalistické, protože v té době neměla jiná témata a cpala nám to se všemi detaily. I proto všichni hrozně řešili holčinu z nižšího ročníku, která ve 14 otěhotněla se svým 15letým chlapcem a rozhodla se dítě si nechat (když si to teď počítám, je z něj dneska už maturant). Takže zrovna u nás na gymplu ti, co "začali brzo" byli považovaní za špatné. Ale naopak jsem se třeba po letech setkala se spolužáky ze základky, ze které jsem odcházela po páté třídě, a když jsem slyšela, co všechno se dělo na výletě v devítce, tak se mi ježily chlupy na rukou, protože "v té době jsem ji měla jen na čůrání" - a v tomhle kolektivu bych za tu vadnou byla já 😀.
Těžko hodnotit nějak globálně a odsuzovat to nebo schvalovat. Nicméně, jak nad tím teď přemýšlím, docela by mne zajímalo, co se myslí "sexem", protože mladší 15ti spolu mohou praktikovat i jiné věci, aniž by došlo k samotné penetraci. A to je nebo není v pořádku? 😉
@penelopaw ja bych jenom podotkla, ze v tech kulturach, kde holciny v 15 jsou povazovany za dospele zeny, ktere se staraji o rodinu a v podstate uz mivaji casto i deti, je to tak i z duvodu, ze se tam lide nedozivaji vysokeho veku a kolem 40 roku casto umiraji. Ted se to sice postupne meni se zdravotni peci, kterou se tam civilizovane zeme snazi dostat.
@priefi určitě. Těch faktorů, které na toto mají vliv, je hrozně moc. U nás je člověk v 15ti vnímán v podstatě ještě jako dítě, sice už dost věcí právně může, ale některé ještě ne a rozhodují za něj stále rodiče. Asi když se ta hranice stanovovala, tak to z něčeho vycházelo (což by asi s trochou úsilí šlo dohledat, ale nechce se mi 🙂), a zákonodárce to něčím odůvodnil. Nicméně to neznamená, že se do nějaké "normy" vejde každý, a jak tu padlo mockrát, je to individuální. Někdo je v 15ti napřed, někdo je naopak opravdu ještě spíše dítě.
Řekla bych, že je to zcela zbytečné, tyto pubertální vztahy málokomu vydrží. Znám ze svého okolí dvojice, které spolu začaly chodit kolem těch 15ti a všichni se nakonec rozešli, byť po x letech. Já jsem začala kluky řešit "vážněji" kolem 18ti a vůbec toho nelituji. Aspoň jsem si ušetřila pár zklamání. Taky si myslím, že uspokojení partnerky je asi to poslední, na co ten mladý kluk myslí (resp. v tom nemá tolik zkušeností a často ani ta holka neví, co vlastně chce), takže to je další argument, proč do toho nejít. Každopádně kdybych měla dceru, trvala bych na tom, aby jí bylo alespoň těch 15 a důkladně s ní probrala důležitost antikoncepce.
Já jsem přišla o poctivost, když mi bylo 15 a třičtvrtě, s klukem, se který jsem předtím půlroku chodila. Ale musím se přiznat, že myšlenky na sex jsem měla už tak ve 13 a kdybych nebyla taková ošklivka tehdy a byla příležiost, šla bych do toho dříve. Takže mě to nepohoršuje, ale u vlastních dětí (jestli někdy budou) budu mluvit samozřejmě úplně jinak :D
Holky zakladatelce zrušili účet! radím, nepište sem žádné intimity o sobě. Bůh ví, proč se na to téma tady vyptávala a kdo ví, co jí k tomu pudilo a kdoví, jestli to je ženská atd. Buďte opatrné!!!!
@pincola to, ze jsou na maminkovskych forech krome maminek i pochybne existence z rad pedofilu a hebefilu, je znamy fakt. Proto me dokola prekvapuji a zaroven desi ta zdejsi nezamcena alba, plna fotografii deti. Deti nahate, deti v plavkach, deti v satickach... V zivote bych sem nedala ani jednu fotku svych dcerek. To same plati o ostatnich socialnich sitich (ktere nastesti nemam).
@vvvzzz a proč myslíš, že DNEŠNÍ děti začínají takhle brzy? S dětmi v tomto věku mám profesní zkušenost a naopak mi přijdou mnohem zdrženlivější než moje generace (narozená na přelomu 70. a 80. let) a potvrzují to i studie.
A řešení se asi odvíjí od situace a motivu, proč se tak děje (jestli je za tím zvědavost, kompenzace něčeho, zneužívání nebo třeba vyspělost daného jedince).