Prosím o radu. Jsem pár dní po úraze, mám zlomenou klíční kost a tím mi zbyla jen jedna ruka, můj 16m syn ke mně ze začátku skoro nesměl vůbec i v nemocnici nás rozdělili, je z toho špatný, hodně plakal, ale brzy to přešlo do vztekání, chce se objímat ale nenechá se, bije kolem sebe, nedá se s ním skoro nic, oblíct, přebalit, u všeho hysteráky, myslím, že trpí, do té doby jsme byli pořád spolu. Staral se teď tatínek a ode dneška babička, za týden už ale budeme mít vyplácanou i dovolenou babičky i ošetřování co má na mně tatínek a nevíme, jak malého obstaráme. O sebe se postarám, ale jeho nezvládnu přebalit, oblíct, nemůžu ho zvedat, nosit nic těžkého, jít ven s kočárkem atd... Můžu ho tak krmit lžičkou, podat pití, trochu si pohrát. Prostě v opatrování dost nepoužitelná a musí s námi být někdo doma. Na chůvu nebo placené hlídání v rozsahu 8 hod denně po dobu dalších aspoň 3 týdnů nemáme peníze, rodina víc pomoci nemůže.
1) Jak máme co nejlépe pomoci synovi se s tím srovnat?
2) Kde můžeme najít další pomoc, když se nemůžu o dítě moc starat?
3) Jak jsem se málo starala, syn mě začal skoro ignorovat, nechce ke mně jít, nezajímám ho, v posteli se ode mě odtahuje. To mě taky dost psychicky ničí.
@mymetka řeším něco podobného.... zkus se optat na sociálce, nebo nějakou neziskovku, která má třeba pod palcem dobrovolníky...na té socce by tě mohli nanavigovat. to ošetřování by mělo být na domu neomezenou, ne? Dokud je potřeba. Když jsem byla po operaci nohy, nemohla jsem chodit a manželovi napsala naše dětská ošetřování na Mikuláše( tehdy ročního) na 14 dní myslím. Ale bylo to komplikované, zaplacené to stejně nedostal, to bych se asi já musela vzdát mateřské. Jenom si nemusel brát dovolenou.
Ahoj, vidím to na neplacenou ošetřovačku manžela či babičky. Další varianta: nějak se o dítě postarat se zaťatými zuby během dne, případně část dne a na část dne pro malého soukromou školičku.
Co mám děti, měla jsem otravu krve, kolaps z vyčerpání s pobytem na JIP, natržené vazy na ruce, několikrát střevní chřipku, chřipky s horečkami přes 40, rizikové těhotenství s nutností absolutního ležení - a nic jiného než výše uvedené mi nezbylo.
Syn si časem zvykne, že nejsi úplně mobilní a bude v pohodě 😉. Jen teď neví, co od Tebe čekat.
manžel může jít na ošetřovačku, pak jeden den do práce a pak zase odznova ošetřovačku...
jen tu ošetřovačku si musí vzít na tebe, podmínkou je společná domácnost a to že se o sebe nemůžeš postarat, na dítě to během mateřské nebo rodičovské dovolené nejde.
Švagr měl ošetřovačku asi takto 2x na má sestru - protože na děti to nešlo. Doktorům se to nechce moc psát, ale je to v souladu se zákonem.
Zeptat se na soukromé jesle?
No, oni ani muže z práce úplně nepustí, těžko se to vysvětluje, závisí na něm spousta lidí. Kdyby se malý uklidnil, tak by to třeba i trochu šlo, ale takhle zatím ne. Myslela jsem třeba chodit do nějaké školičky s ním, budu to muset zkusit obvolat, nechci ho někam do neznáma strčit samotného aby z toho nebyl ještě horší a smutnější.
9 dnu na vas, vikend, 9 dnu na muze, vikend, Takhle to mela, radsi jsem se ji zeptala. Zalezi na mudr.
@mymetka U nás byla ošetřovačka taky vždy jen na 9 dní a to dr. ještě reptala ☹, nikdy mi ji nenapsala znovu, abychom si finančně přilepšili. V nouzi nejvyšší se to dá řešit tou školičkou. Mně také manžel mnohdy doma zůstat nemohl, i když jsem to nutně potřebovala.
Nezávidím, já jsem měla jen vymknutý kotník, takže ruky v klidu, ale nikam jsem s dětma měsíc nemohla. Berle a k tomu sourozenecký kočár jsem fakt nedala 🙂 Kliční kost jsem měla zlomenou ještě za bezdětna, ale já tou rukou mohla celkem v pohodě hýbat, chodila jsem do práce /jsem v kanceláři ne žádná manuální práce/ a asi bych zvládla se nějak postarat i o dítě. Seděla bych s ním doma a oblékala jen to nejnutnější a tak abych ho nemusela moc vysvlékat.
Co se ošetřovačky týče, tak si ji manžel může vzít na tebe /na 9 dní placených, jinak neomezeně dlouho, ale zadarmo/ a nejde navazovat ani s přestávkou jednoho dne, pokud doktro nenapíše jinou diagnozu. A nejsem si jista, že k tomu bude lékař nějak extra svolný.
Pokud vím, tak placenou ošetřovačku na dítě nemůže manžel mít, protože na dítě už pobíráte rodičovský příspěvek a nelze pobírat na jedno dítě oboje. Aspon takovou mám informaci z OSSZ.
@jarkakr
Ošetřovačku si mohou vzít i prarodiče (myslím). Co nějaká kamarádka, co je doma taky s dítětem? Nepomohla by, třeba na pár hodin denně (obléknout malého na procházku atd.)
Já jsem bez ruky zvládla opečovat dvě děti rok a dva a půl, nikdo mi pomoci z rodiny nechtěl, ale nevím jak je to při zlomení klíční kosti. Držím palce, synem se netrap, prostě reaguje na změnu a to se zase srovna
Ty jesle bych brala opatrně, aby to nebral ještě hůř, už takhle má v hlavě zmatek. Co třeba www.hlidacky.cz Někoho na výpomoc k tobě domů, pro malého by to bylo taky lepší, byl by doma s tebou a k tomu chůva.
Tak zlomená klíční kost je teda šílenost s dítětem...
Předloni jsem se tak starala o manžela, měl to operované no a teda snad 3 týdny byl úplně mimo - pomoc s hygienou, koupání, ruku měl v takovém suchém zipu přilepenou kolem těla, to než jsme vždycky sundali, okoupali, zase zabalili.. no hrozný..
a to první snad dva týdny se nemohl ani hýbat.. jak robot..
U manžela bych to řešila paragrafem, vypíše to tuším doktor. Pokud je jeden z partnerů nemohoucí, druhý má právo na neplacené volno a zaměstnavatel ho musí uvolnit.
Brácha tak byl taky doma, když měla švagrová chřipku a staral se o dvě děti.. a příjem byl jako by byl sám na nemocenské - 3 dny nic a potom normální nemocenská.
@samaber no mám to jak píše @evulinka27 ruku mám přilepenou k tělu a přes celý hrudník ortézu
je to tak jak říká Anetka 1701, když jsem byla nemocná a manžel musel být doma, dostala jsem pro něj od doktora ošetření osoby v domácnosti 9 dní a pak musel do práce a zase se mohlo vystavit nové.
Dítě si zvykne nebude na tebe naštvané už napořád, jen to chce čas.
Co nějaká sousedka? Možná bych zkusila nějakou důchodkyni na výpomoc. Otázkou je jestli můžeš uvolnit alespoň nějaké peníze pro tento účel nebo ne.
Zbytečně se maličkým netrap, tak ať je naštvaný, až se bude chtít pomazlit tak příjde, netlač na něj.
@samaber Nevím jak to myslíte bez ruky - jaký úraz byl u vás, nebo co se dělo..
Ale při té zlomenině, tak to člověk nemůže dělat nic. je to v ramenu a to táhne celou půlku těla, jakákoliv námaha se tam odráží, bolí jako blázen.. takže tady ani nejde o to, že je ruka nefunkční, to jste nefunkční prakticky celá.. muž nemohl ani druhou rukou vyřídit záležitost na záchodě, prostě se nejde ani vytáčet a natahovat pro něco... natož zvedat něco těžšího...
než mu to zoperovali - úraz v pátek, operace v úterý, tak mu úplně tekly slzy, protože při každém pohybu těla ty kosti o sebe vrzaly... hold vícečetná zlomenina..
Takže paní naprosto chápu. Vpořádku byl až za 4 měsíce, kdy mu železo z ramene vytáhli a měl po rehabilitacích a ruku mohl dát výš, než je hlava. ovšem svalovinu nabíral snad rok...
@evulinka27 no právě jsem si rikala, že ono s tím ramenem to je asi jiný kafe než si useknout prst, protože to asi zasahne cely pohybový aprat, takže si nedovedu prestavit,jestli jde neco delat tou druhou rukou, ja jsem pouzivala misto rukou hlavne nohy, ale i to by asi musela priserne bolet
@mymetka Nemám zkušenost, jak moc je člověk nepohyblivy, ale píšete, že nakrmit ho zvládnete. Tak ještě vypilovat přebalování (neslo by treba na matraci na zemi? nevím, jak jste schopna se pak zvednout?) a doma to pár dnu prezit, než se stav zlepši? Holt ho nebudete zvedat (dá se s takhle malym dítětem, mam vyzkouseno) a ven bude chodit jen s manželem/babičkou.. ? A nebo nějaká studentka, co by s nim šla párkrát týdne na hřiště?
@jarkakr já si teda do teď myslela, že očr může být psané jen na matku dětí. ta je nemohoucí, proto musí být uvolněn otec a starat se. jinak je to povinnost matky, potažmo toho, kdo je s dítětem na rodičáku. očr na dítě nebo otce mi přijde nelogické. fakt to jde? 😕
teda na dítě pak jo, až není nikdo na rodičáku, až chodí do školky a školy, to ano
a odkud jsi? mě napadá taky jen neplacené volno někoho z blízkých pokud jim to v práci umožní a nebo nějaká kamarádka, co to udělá nezištně, když nemáte peníze. nezkoušela jsi to hodit třeba i tu nebo na fb, jestli by se v okolí nenašel někdo, kdo by pomohl? já sama si to třeba dokážu představit, že bych dala staršího do školky a s mladší šla pomáhat někomu, kdo to potřebuje. děti by se třeba i zabavili, taky by to pro ně nebylo špatné, spíš prospěšné, poklidit, uvařit, najíst se s vámi, pohrát si, popovídat...člověk by si přišel užitečný a vypadl z běžného stereotypu...třeba by jsi někoho v okolí našla, kdo by smýšlel tímto směrem 😉 třeba by se zrodilo nové přátelství 🙂
@evulinka27 Děkuji za vyčerpávající popis, tak nějak to u nás teď taky vypadá. Naštěstí je to jen dočasné, ztráty prstu je mi líto @samaber
@japona Nejde o to v jaké poloze přebalit, ale jak na něj tu plínu dostat, vleže se nenechá vůbec, vestoje to jednou rukou s těma lepítkama nejde a navíc gravitace, teď zkouším nasazovat napůl přilepenou plínku stylem jedna noha do díry a druhou přilepit, ale zatím to nejde
@blahova_andrea Jsme z Prahy, bydlíme tu celkem krátce, přátele co by nechodili do práce moc nemáme. To s tou novou známostí se mi líbí, ale vůbec nevím, kam to tady na koníkovi napsat.
@blahova_andrea A dokud jsem byla zdravá tak bych třeba i ráda někomu pomohla. O to víc, až se uzdravím.
@mymetka Co ty plenky, co se natahují jako kalhotky?
@veruska007 no ty právě musíme koupit na zkoušku, snad mu budou, on je dost prcek
☹ ☹ to je smutné.. no muž, nebo babicky si budou muset vzít neplacené volno, já na nic jiného nepřišla. Malý má v hlavě zmatek, mami co tu vždy byla ho nepochová, a nevysvětlíš takovému prckovi, že to nejde. To se srovná, neboj.