Pes a miminko - po sté a zase trochu jinak

anezka22
17. zář 2016

Ahoj holky, jdu se poradit, třeba tu bude někdo kdo měl doma podobnou situaci. Diskuzí jsem na téma novorozenec x pes našla spoustu. Ale každá situace byla jiná. Začnu od začátku:
S přítelem jsme spolu byli chvíli, když jsem se k němu nastěhovala. Věděla jsem že má psa (rhodéského ridgebacka, v té době dvouletého). Menší šok mě čekal když jsem viděla způsob jeho venčení (malé a krátké, na zahradě bez dozoru lítat nemůže, porvali se se sousedovým psem se kterým se nesnesou dodnes), a celkově udávání příkazů. Nejsem žádný kynolog, ale měla jsem stafordku a ta byla i přes mouchy jako hodinky, to samé oříšek po ní. Najednou jsem se sama starala o psa (vždy jsem měla fenu), který měl sílu jako bejk, nebyl socializovaný takže hodně vyjížděl na psy, na vodítku tahal jako blázen a absolutně neposlouchal. A hlavně žárlil. Bydlíme v domku, pes ale je na chodbě kde má misky, velký pelech. Přes den buď se mnou venku, nebo v kotci (jen pokud jsme doma, protože jinak vyje jako blázen). A ze začátku než jsme zjistili že prostě nesmí vidět, že s přítelem jsem v posteli po mě i 2x vyjel.
Mám neuvěřitelný strach, jak bude reagovat na dítě. Po dvou letech se mnou je mi jasné že miluje páníčka, ale mě bere. Všechny holky řešily že mají gaučáky a jim přivedou mimčo. My ne, máme psa napůl doma x napůl venku. Nebo že pes reaguje na jejich těhotenství- ten náš absolutně ne. Má svou palici, do které jsem se prostě nedostala ☹ Větší děti by kolikrát rád přivítal, jenže je to tele, které je pobrkané, takže ho hlídáme a k žádnému už nepustíme úplně- díky tomu jak občas vyjede má hodně košík, a 2x už se stalo že dítěti dal košíkem když ho povalil a chtěl vítat...
Podporu doma nemám, vždy to skončí hádkou. Pak se naštvu, řeknu že to není můj pes a denně ho beru jen já, krmím, starám se o něj. Páníček pa přijde, pohraje si s ním, veme ho vyvenčit, ale na procházku ne. A jsem hysterka, že to přeci bude v pohodě.. Ano, jsem lehce hysterická, protože nevím jak nejlépe postupovat u tohohle blbouna až si malou přivezeme. Pokud někdo má zkušenost, nebo by uměl poradit, napište, klidně i soukromou zprávu. Díky všem a hezký večer..

ladyhacek
17. zář 2016

Manžel pracuje jako psovod ve věznici - má už vysloužilého psa co je doma - ale jen na zahradě do domu nesmí. je už strarý, ale poslouchá na slovo a lidi má rád - nevyjíždí na něj. Ale i tak jsem měli srach- ze začátku na malého vrčel-ale teĎ ci už hrají a sny ho zbožňuje - občas zavrčí když mu malý šlápne na nohu. Nikdy bych ho nenachala se psem samotného. Máme jinou situaci. manžel má zase větší strach a říká ať si neaportují 🙂
Ono nemusí na dítě reágovat špatně - když bdue odmalička na něj zvyklé - když bude ještě miminko tak ho dejte očuchat (samozřejm bezpečně) aby si zvyknul. Nesmíte psovi dát najevo že jde stranou aby nežárlil. každý den mu dávejte miminko očuchat - choďte na procházky s ním - s kočárkem a vodítkem -aby se necítil osdtrčený, ale součástí
Měla bych strach a máš ho oprávněni . manžel by to neměl brát na lehkou váhu. pokud máte zahradu tak proč není venku?

Manžel má zálaldy kynlogie tka se ho zkusím zeptat,a le řekla bych že řekne co já nehcat očuchávat a vyčkat zda ho příjme

nutricnihodnota
17. zář 2016

@anezka22 Tohle je blbá situace, řešení, se kterým by byli všichni spokojeni nemá. Takže to bude chtít kompromis a to pořádnej. Ovšem to, jak se ten chlap chová ke svýmu psovi a potažmo i k tobě, když se snažíš vyřešit velice, VELICE problematickou situaci, dost vypovídá o jeho charakteru. Takhle se prostě rozumnej a vyspělej člověk nechová. Kolik je psovi teď? Chtělo by to, chodit sním na cvičák (teda, chtělo to už od malička 😠 ) aby se naučil poslouchat a zabavil se. RR je loveckej pes a tak se k němu musí přistupovat. Já se v lovečákach moc nevyznám, ty mě nikdy nepřirostli k srdci, ale že je zaděláno na průser, to vidí i laik. Co ti doporučím, je kontaktovat někoho, kdo tyhle plemena dělá a rozumí jim. Další věc je, že je potřeba, abys byla vůdce smečky, protože každej pes nějakýho potřebuje, jinak se vůdcovství pokusí převzít sám a to je pak v prdeli. Páníček očividně není schopen a tak je to jen na tobě.

themis
17. zář 2016

Pokud přítel dovolí, že by vám někdo s pejskem pomohl, zkuste kontaktovat pana Rudolfa Desenského http://psycholog-psu.com/. Určitě bych nečekala na to, že to nějak vyjde, obzvlášť u takto velkého psa.

anezka22
autor
17. zář 2016

@ladyhacek já myslím že to půjde, ale bojím se už jen toho prvního očuchání. On je jako utržený ze řetězu i když byl očuchat třeba něco nového... Venku není protože zvládne přeskočit plot, a to je risk vzhledem k tomu že nám okolo domu vede turistická stezka. A v kotci to má rád, ale když odejdeme brečí šíleně, a to v kotci.. Řekněme že máme jednoho souseda vážně debila.... ☹

@nutricnihodnota právě, já lovečáka taky nikdy nevyhledávala, takže co vím, mám jen z internetu. Mám ho ráda, ale přijde mi "divnej" . Neumí si hrát, normálně se pomazlit. Všechno dělá hrozně hrr. Chlap je fajn, ale v tomhle má pásku přes oči. Přál si velkého psa, pořídil, ale absolutně asi nekoukal na to jaké plemeno. Hele říká mu to každý, a vždy je dotčený, asi nechce uznat chybu. Pořídil si psa, když je v práci od rána do večera, pořád na telefonu, takže ho vzal vždy jen na chvíli, nebo si odjel z práce ho nechat vyvenčit a zase zavřít. Myslela jsem že hafan "ocení" (promiň, nevím jaký jiný výraz) ty naše výlety a že ho utahám. Ale denně dávat 10km výlety jsem nezvládala kvůli práci, a teď je zvládám taky už jen max.1-2 týdně kvůli tomu jak funím s bříškem. Souhlasím s větou "zaděláno na průser"... Jsou mu 4 a kousek, je klidnější než když jsem přišla. Ale podle mě prostě není úplně vyrovnaný. A já alfa nikdy nebudu u psa který mě na vodítku dokáže skoro povalit jakou má sílu. A není ani přítel. Taky už jsem to s pár lidmi co tomu rozumí řešila, spíš mě zajímalo jestli nějaká maminka neměla doma aspoň trochu podobnou situaci... J

tery_s
17. zář 2016

@anezka22 Ahoj, máme taky velkého psa - Tosa Inu. Absolutně neprohlédnutelná povaha, neschopný účastnit se cvičáku, to nám doporučili hned chovatelé, ať to neděláme, takže jsme byli důslední ve výchově, ale ne zlí !!! Nesnese se se psem, s fenou v pohodě i malinkým plemenem, ale pes je konkurent a tam dochází ke konfliktu. Kontakt má s lidmi, kteří k nám jezdí (rodina, přátelé i děti) vždy s naším dohledem, nikdy nebyl problém možná pouze v jeho neopatrnosti při běhu (má přes 60kg a snadno povalí dítě), prostě chce to dohled nikdy bych nenechala dítě se psem samotné. Taky ho máme většinou venku, má volný přístup na zahradu a krytou boudu, velké zimy je na chodbě. A teď k miminku, měli jsme ho 4 roky, když jsem otěhotněla, taky si nemyslím, že by nějak extra vnímal můj stav nebo to neumím posoudit. Jediné co jsme udělali, že už z porodnice vozil muž domu látkovou plenku co mělo miminko u sebe a dal mu jí do boudy. Možná je to nesmysl 🙂 ale asi pochopil novou vůni, nového tvorečka v rodině a nedělo se nic neobvyklého po příchodu domu, chodili jsme na procházky, dokonce jsem později nechávala kočárek pod oknem a psa na zahradě a vůbec si kočárku nevšímal, ležel o kus dál, ale nic... Neříkám, že to jde aplikovat na všechny psy, každý je jiný povahou i výchovou nebo podmínky jiné, tak je asi zbytečné se předem stresovat, třeba to i vás pes vezme automaticky a nebude dělat žádné problémy.

mialagia
17. zář 2016

@anezka22 situace je to blbá..nevím jestli by se ještě zdařila nějaká převýchova, když se asi prošvihla socializace..navíc když jde o tohle plemeno..co znám tak to fakt není zrovna pes génius..tím je to horší..😣
My chováme s mužem argentinské dogy..teď momentálně už máme doma posledního našeho psa-11let a od malička nebyl zvyklý na děti a vyloženě je nemusí, i když jinak je poslušný a milý.. Když se malá narodila, tak si jí moc nevšímal, když mimi jen spí a papá..tak to je ok..samozřejmě jsme ho s ní furt seznamovali a mazlili ho, aby se necítil odstrčený..občas stejně na ní zavrčí a teď když malá leze, tak když se k němu přibližuje, před ní prostě radši hned zdrhá, tak to je taky ok..zajímá ho vpodst.jen když drží v ručičce třeba piškot ehm😀
Ale budeme to řešit prostě tak, že je oddělíme, páč pes venku nebude na stará kolena, takže dům rozdělíme na takový 2 pásma, aby jsme je nemuseli furt hlídat..a pes bude mít i svůj klid..😉

anezka22
autor
17. zář 2016

@tery_s díky za fajn příspěvek, to s tou plínkou není vůbec špatný nápad, za to nic nedáme 🙂 .

@mialagia vážně? Já myslela že speciálně ten co máme doma je blbeček. 🙂 Tak uvidíme, dáváte mi pořád naději že to třeba přeháním a bude to taky v klidu. Moc díky za příspěvek, bála jsem že tu bude hodně lidí moralizovat, ale přesně tohle jsem potřebovala, zkušenost jiných 🙂

mmmk
17. zář 2016

@anezka22 S plinkou to funguje, poradila mi to znama kynolozka. Otri se s ni i ty, aby psisko vedelo, ze ten druhy pach patri k tobe. Nase psinda si tu plinku dokonce vzala a celou noc na ni spala. Pak zas manzel prinesl dalsi. My mame malyho psa, ale majitelky velkych, co znam z venceni, rikaji, ze naopak psi maji mimina radi, protoze s nima chodi na vetsi vychazky 🙂

sasui1
17. zář 2016

@anezka22 mame taky psa "blbecka" i kdyz u nas je to teda blbka. Neni vylozene agresivni ale ma rada agresivni hru. Vudce smecky jsem ja ale i presto ji nedela problem me pri hre kousat. Mame syna 3roky. Fena ma rok. Takze jeji blbost svadime na mladickou nerozvaznost ale i kdyz si k nam dovoli hodne vidim na no ze aspon neco pochopila a to ze si nesmi dovolit synovi nic udelat jinak je to jeji konec. Samo ze ho nekdy povapi svou neobratnosti ale to je jen spadnuti na zadek. Ted mame novorozence tak jsem zvedava jak prijme jeho. Je to teda venkocni pes. Drzim palce at u vas probehne prijeti co nejlip 🙂

monasek84
17. zář 2016

No ja teda RR mam a nemyslim si te by to byl blbecek... ze neni slepe poslouchajici a rozkazy konajici jako napr vlcak a ma svou hlavu, to je jasny, ale s normalni a hlavne DUSLEDNOU vychovou jsou to perfektni spolecnici, proste jen nebude jak blbec litat pro klacek a zpatky.... tot jen k povaze...
Co se tyka tvyho problemu... jak uz tu nekdo psal, je potreba doma zvolit vudce... ne bitim, nebo tvrdosti, ale duslednosti... styl vychovy myslim na ten zaklad muzes pouzit ten od stafordky... na venceni zkus jeden konec voditka pripnout na obojek a druhej konec dopredu na kos, tim udelas "ohlavku", kazdy jeho zatahani, nebo ze bude chtit jit od nohy, mu zvrati hlavu k tobe a bude nucen bez vetsiho pouziti sily zastavit... jinak je to celkove prekerni situace, ty ted nebudes mit cas se tomu venovat a pritelovi je to ocividne jedno... coz je smutny (pak to odskave ten pes, kterej je prece debil)....

monasek84
17. zář 2016

Jo a jeste... je tu skupina Rhodesian Ridgeback, zkus napsat tam, treba holky daji nejaky vychovny rady primo pro rezatce... prece jen jsou dost svojsti. Drzim pesti.

nutricnihodnota
18. zář 2016

@anezka22 "A já alfa nikdy nebudu u psa který mě na vodítku dokáže skoro povalit jakou má sílu." Právě s tím by ti ten (vhodně zvolený cvičák) mohl pomoci. Chodit na cvičák neznamená jen dril a rutinní učení povelů (teda, ne na všech). Je to o tom, naučit se pracovat, se svým psem. Chce to ale najít místo, kde nemají vyhraněnou specializaci na NO a ostatní služební plemena. Hlavně proboha zapomeň na tu radu ohledně Desenskýho, pokud nechceš mít doma zlomenýho psa. Ten váš nevycválanej dobytek potřebuje jen pevnou ruku a důsledné vedení. A to se musíte naučit vy!!! V podstatě je důležitější "vycvičit" hlavně vás, aby jste s ním zacházeli tak, jak on potřebuje k tomu, aby byl spokojenej a vyrovnanej čokl. A jo, on je rád, za ty procházky, co mu dopřáváš, ale ještě lepší by bylo pro něj i pro tebe, když by měl důvod k tobě vzhlížet. Pak by to pro vás oba byla zábava a těšili by jste se, na společně strávený čas.

klara2606
18. zář 2016

@themis Souhlasím. Podle mě se tahle situace měla řešit hned při zjištění těhotenství. My máme dobrmana. Bylo to naše "první dítě". Socializovaný, vychovaný, milovaný, bydlí s námi doma. Je mu šest let. Bohužel to co nastalo po návratu z porodnice bylo hrozný. Už je to skoro šest měsíců a teprve teď se z toho pes začíná psychicky dostávat. To znamená, že už skoro šest měsíců jsem v situaci pes- dítě pořád ve střehu a není to nic příjemného. A to podotýkám, že ho máme od štěněte a já jsem jeho pán. Přesto je situace těžká a ne příliš příjemná. Také jsem to řešila s paní přes kynologii, ke které jsme chodili na výcvik. Přeju hodně štěstí a pevné nervy.

citun
18. zář 2016

Známý mají chovnou stanici RR, tak by ti mohli poradit. 🙂
http://www.stribrnyvrchkremesnik.cz/text_cz.php...

verusche
18. zář 2016

@anezka22 měla jsem za svůj život 3 ridgebacky a musím říct, že tohle je dokonale zanedbaná výchova.
Jsou to psi jednobo pána, to sedí, ale jsou hraví, milující, přátelští a doslova je o nich řečeno, že to jsou nejlepší přátelé pro dítě a u nás to tak vždy bylo
Klidní, socializovaní, vychovaní.
Určitě to chce kontaktovat nějakého chovatele a domluvit se na nějaké spolupráci s převýchovou.

kajalka
18. zář 2016

Absolutně mi uniká smysl toho, proč si partner psa pořizoval, když ho k ničemu nevede, na procházky s ním nechodí, nevěnuje se mu. Řešíš to dle mého sakra pozdě, se psem se musí pracovat s ohledem na budoucnost stále. Postoj partnera je no comment.
K Desenskýmu bych nedala ani papouška, natož psa. Je to prznitel.
Kontaktujte zkušeného chovatele, ať vám doporučí, kam se obrátit a začněte OBA se psem pracovat, jak chudák potřebuje.

verusche
18. zář 2016

Správně.
PROBOHA HLAVNĚ NE DESENSKÝ.
Kamarádce nechal ridgebacka utratit, protože ho nezvládl a vymyslel si, že utekl...
Musíte k někomu, kdo bude učit vás, jak pracovat se psem a ne zlomit psa, naučit ho strojove pracovat a vám jen sdělit povely a vzít si prachy.

veraga
18. zář 2016

Desenského ne! Pár dobrých rad už tady padlo - navštívit cvičák, kde nejedou podle svazarmovského drilu nebo někoho přímo na RR specializovaného. RR je módní plemeno, na FB jistě najdeš skupiny.. Jo a vycvičila bych i přítele. Pořídit si psa a nestarat se, to by viděl! 🙄

Já vyvdala taky jednoho magora, maďara. Dobrá, čistá duše, ale divoký jak stádo opic. Vydá za pět normálních psů. Já mám teda ještě švýcara, dohromady fakt dvojka 🙂. Měla jsem strach, jestli se v přítomnosti malé budou chovat opatrně. Nevěřila bys, ale ti psi jsou před ní jak napůl vypnutí. Klidní, rozvážní. Prostě cítí, že je to naše mládě. Až jej budete seznamovat, buď opatrná, ale ne vystreslá. Psi to vycítí a podle toho se sami chovají. Košík bych nedávala, působí jako stresový faktor. Nehledě na to, že mimču může v dobré víře moc ublížit.

K tomu, jak jsi psala, že mu 10km nestačí. Zkus mu na hodinu zaměstnat hlavu. Já myslím, že padne a vstane až druhý den. 🙂

evaamy
18. zář 2016

Ahoj, můžu mít dotaz ohledně Desenskeho? Všimla jsem si, že zde v ruznych diskuzích před ním varujete, že je to tyran atd. Před par lety jsem si koupila nějaké jeho knížky a byla jsem nadšená, přišlo mi, že ty psy miluje a žije jen pro ně . On se za tu dobu změnil nebo co se stalo?

nutricnihodnota
19. zář 2016

@evaamy Knihu jsem nečetla, tak její obsah neposoudím, ale z toho co jsem slyšela, byl vždy takovej, jako v době, kdy jsem měla tu čest já. A upřímně, nechápu, jak mu může svěřit psa někdo, kdo se s ním setkal, byl na tý jeho "farmě" a viděl ho "pracovat" se psy.

themis
19. zář 2016

Já jsem právě taky měla dojem z knížek, že ví, co dělá. Můžu se zeptat, co konkrétně dělá špatně?

veraga
19. zář 2016

@evaamy
@themis Já knížky nečetla, ale stačilo mi vyslechnout pár majitelů jeho "pacientů", potkat na srazech ty zlomené psy, přečíst pár jeho internetových rad. Taky mi stačilo, že bez svolení majitelů utratil minimálně dva psy, které měl v převýchově. Mám pocit, že pan Desenský se cítí být alfou nad všemi alfami.

anezka22
autor
19. zář 2016

Díky všem za názory. Ty řeči o zanedbané výchově a proč si ho partner pořizoval jsou řeči, kterým jsem se chtěla vyhnout. Je to bolavé, protože já to vím víc než dobře. A s tím se nedá dělat už nic. Bohužel v okolí o žádném chovateli co by měl v rukou RR nevím, a pana Desenského určitě volit nebudu, myslím si o tom své.
Stále je čas s tím něco udělat, a pracuje se s ním denně. Jen jsem chtěla vědět zkušenosti jiných, které "vyvdaly" cizího psa, a jak to bylo u psů kteří byli Janci když přišlo dítě.. 🙂
Moc všem díky za zkušenosti, názory, rady a hlavně příběhy 🙂

babuna
20. zář 2016

@anezka22 nečetla jsem vše - ale odpovím jednoduše - kamarádka má kříženku ridgebaca a labradora (upřímně blbější kombinaci si nedovedu představit) fenka je zachráněná - doslova - prošla snad 9 majitelů než se dostala k ní a je stejné tele jako ten váš ... a to má od počátku (tedy bohužel později až s ní) u nich výchovu a nikdo se s ní nemazlí ... možná to bude i plemenem ... je hodná ale fakt tele - stejné jak popisujete toho vašeho ...

Pro názornost - v klidu vyskočí na stůl i před lidma a sežere jídlo, povalí vás, klidně příjde ke grilu - horkému a obslouží se - pošťák si dává sakra bacha - ječí v kotci - vyjíždí po chlapech co nemá ve ,,smečce,, po psech atd ale jinak je to krásný pes ... mimochodem kamarádka má 2 děti a v pohodě ... pes je respektuje ...

fajas80
20. zář 2016

@anezka22 Osobně bych seznamení provedla tak,že bych v klidu dojela domů v momentě,kdy by pes byl na vycházce, která by ho unavila,aby nebyl tak napumpovaný energií a dovedla ho k dítěti na očuchání-né naopak.A to pouze jen tak,abych si byla jistá,že na něj byť i třeba nedopatřením nešlápne nebo něco.Dále bych už teď začala psa zvykat na nějaký režim a věci, které souvisí s dítětem,tzn.autosedačku-nesmíš k ní velice čuchat,nečucháš-li,dát z druhé ruky odměnu atp.Naučit psa respektovat Váš prostor - jdeme-li ven,jen východ ze zahrady podrobit určitým pravidlům,ty vyžadovat,ale hlavně nezapomínat na odměny pokud se pes chová správně!Pes žije v přítomnosti,pokud se změní přístup okolí,změní se časem i on,jen to chce Váš čas a práci,o ničem jiném to není.