Partner vlastní s expřítelkyní byt, kdo je v právu?

blackpitbull
30. zář 2014

Ahoj holky,
píšu sem ,protože jste se nějaká s tím třeba setkala.
Já a přítel bydlíme u mě v domě spolu již druhý rok a čekáme miminko. V předchozím vztahu byl 13let a ukončila ho nevěrou a odchodem k postaršímu pánovi jeho partnerka. Pána si nastěhovala do jejich společného bytu a jeho vyhodila z bytu a při snaze o přístup měl na krku obvinění z napadění a byl na přestupkové komisi :(
Byt je psaný na oba, přítel na něj platí hypotéku a veškeré výdaje,zatím co oni si tam bydlí. Bojí se přestat platit ,protože by pak všude měl negativní náhledy v registrech.
Snažil se s nimi o domluvu o prodeji,protože rok a půl platí 8tis. kč zbytečně a jeho byt využívají cizí lidé .Stále tam má trvalé bydliště (do rekonstrukce dal 450tis. nemá ,ale faktury) ty mu ukradla ex přítelkyně. Objednala jsem ho k výborné právničce,ale ta bude mít čas až za měsíc.
Máte někdo zkušenost ,má se jak bránit?

leg
30. zář 2014

A jen ještě dotaz. Kdo platí režii bytu? Resp. na koho je napsaná voda, elektrika atd?

blackpitbull
autor
30. zář 2014

@leg na něj pro to to i nadále platí 😒

lrg
30. zář 2014

Promiň, to je teda ale trubka, když se nechal vyhodit z bytu, který celý platí on. Myslím, že velké neštěstí je, že ho nechal napsat na oba, tedy oba jsou vlastníci, ačkoli všechno topí on. Když se dohodnou na prodej bude jí muset ještě dát prachy. Pokud má ale doloženo, že všechny peníze šly z jeho kapsy, určitě by u soudu byl v právu, ale nevím jak jednoduché nebo složité je zbavit někoho vlastnictví nemovitosti.

letadlo13
30. zář 2014

@lrg Právník, jedině právník, ten ví, co se dá vymoct zpátky a jak postupovat, jestli to platí 8 měsíců, tak ten měsíc už je fakt to nejmenší.

blackpitbull
autor
30. zář 2014

@lrg hypotéku mají napůl 850tis. splácí on a 850tis. ona.... jenže on to už dál platit nechce,když tam nežije... vyhodila ho a když se bránil udala ho za napadení ,takže trubka není je spíš bezradnej.....

blackpitbull
autor
30. zář 2014

@letadlo13 Jasně,že právník ví nejvíc, spíš jestli znáte nějaký případ a jak to dopadlo..... já se bojím ,že chudák skončí zase s holým zadkem

petrusew
30. zář 2014

@blackpitbull A co zkusit nějakou bezplatnou právní poradnu? Někde, kde by mu zatím poradili, než si dojde k té právničce?

blackpitbull
autor
30. zář 2014

@petrusew Na ty jsem psala a nikde mi neodpověděli :( každopádně právnička říkala předběžně,že se to může táhnout roky.... a vzhledem k tomu,že já platím náš dům a režii u mě sama,kvůli ex vyčůrané,která se roztahuje v bytě ,který musí můj přítel platit je to k vzteku 😠

petrusew
30. zář 2014

@blackpitbull to ti věřím, taky by mě to neskutečně štvalo. Snad se to vyřeší rychle.

barulina
30. zář 2014

v registru katastru nemovitosti jsou take oba? kazdopadne vyhraje tvuj muz 😉

console
30. zář 2014

Tak teď tomu nerozumím. Nahoře píšeš, že hypo platí jen přítel. A dole pak, že 850t on a 850t ona. Pokud to tak je, tak to mají opravdu napůl a musí se domluvit, zda byt prodat i s hypo nebo jak se vyrovnat. Proč platí poplatky je věc druhá a proč to řeší po roce a půl nechápu už vůbec? Hodně štěstí a ať to máte rychle z krku!

lrg
30. zář 2014

@blackpitbull Já jsem taky pochopila, že to platí jen on. Pokud teda mají hypo na půl a ona svůj díl spláci, tak jedině dohoda opravdu. A když se nedohodnou tak chtě nechtě k tomu soudu bude muset dojít. Ona mu zase nemůže zadržovat majetek, buď ať převede ona celou hypo na sebe a vyplatí mu, co on na tom bude tratný, nebo ať to prodají.

teeerez
30. zář 2014

@blackpitbull K vzteku je vsechno, kdyz se clovek rozhodne nebranit. Proc to prosimte resi az po takove dobe? Muze delat asi tak milion veci, napr. podat TO za poruseni domovni svobody, za pritomnosti (a pomoci) policie si vymoci vstup do bytu a proste si tam bydlet. Co ma byt ze ho udala za napadeni? Napadl ji? Domnivam se ze ne, to ho desi jen ten papir? Ok, tak at tam jde znovu ale s tou policii, at ma jistotu ze si ex nic nevymysli..
Proc plati energie, jsou psane na nej? Pokud ano, muze je odhlasit.

Nicmene pokud uz je domluvena schuzka s pravnickou, tak ten mesic navic uz to nevytrhne a asi bych nedelala nic... Jen se pokusila dat si dohromady vypisy z uctu a vsechno co se mu podari aby mohl vydokladovat, ze vetsinu veci v byte platil on..

lrg
30. zář 2014

@teeerez Taky jsem si říkala, že bych zavolala švestky, že mi brání vstoupit do vlastní bytu.

tulikiss
30. zář 2014

@blackpitbull promin ale to je ta ceska povaha nadavat na vsechno a litovat se a pritom si za vsechno muze sam. Pises ze tam ma bydliste, takze neexistuje aby mu nedovolila tam chodit, nedovolis ok zavolam policii, ta to bude muset resit. Ma na sebe energie a nebydli tam, jednoduchy navrhne ji at si je prepise na sebe, neprepise ok tak to vsechno zrusim. A navrh na soud ,aby se byt vyporadal mel dat davno. Jako nevim co porad lidi resi, holt kdyz s jednim neni rozumna rec, tak nic jineho nez soud nezbyva, prece ze sebe nenecham nekolik mesicu delat blbecka a jenom se litovat ,ze ona nechce ,ona mi nedovoli.

lucifereeek
30. zář 2014

já teda nechápu, když je byt psaný na oba, proč by tam neměl mít přístup? to je nějaká blbost ne? pokud se nějak jinak nedohodli, můžou tam klidně bydlet oba ač bývalá chce nebo nechce. Moc nechápu že si tohle nechá jen tak líbit.

andreeemac
1. říj 2014

Nebude to rozhodně jednoduché, jak spolumajitel nemovitosti jí musí dát souhlas k tomu, aby v bytě bydlel někdo cizí. Takže bych začala patrně tím, že bych dotyčnou požádala o klíče od bytu, z důvodu toho, že je 1/2 vlastník nemovitosti, dotyčnému pánovi, který byt obývá bych poslala doporučený dopis, že byt užívá neoprávněně a pokud byt neopustí, tak že nechám jeho věci za přítomnosti notáře vyklidit. Pokud by madam odmítla vydat klíče, pohrozila bych, že vyměním zámky a nový klíč bude mít ve schránce. Každopádně bych všechny elektroměry, vodoměry apod. převedla na madam a snažila bych se o písemnou dohodu, dokud nedojde k dohodě jak se vypořádají, tak ona bude platit celou hypo o náklady. Pokud by nesouhlasila, tak bych klidně pohrozila, že se tam nastěhuje tvůj přítel zpátky a občas, že tam bude spát......