Ahoj holky, prosím, máte zkušenosti a rady??
Bývalý od nás v létě definitivně odešel. Moc tady s námi čas netrávil, společná dcera ho moc nezajímala. Od té doby, co se odstěhoval, tak si ji 2-3x týdně na pár hodin bere a vždycky se samozřejmě hrozně předvádí... Poslední dobou ale malá říká po návratu věty jako "prý nesmím mít ráda maminku", "zůstanu s tátou", "máme to tady starý, u táty je to nový" a podobné perly a já jsem zoufalá. Nemyslím, že by si tohle úplně vymyslelo tříleté dítě. Bývalého se ptát nechci, vím, že by všechno případně popřel a pak by nastoupil na dceru a vyslýchal ji a tak, což by nejspíš způsobilo to, že by mi příště třeba už nic neřekla (když se na ni moc tlačí, sekne se)...
Jsem to já, kdo dceru vychovává, takže to vždycky doma není jen sluníčkové, pochopitelně a dcera má teď takové super období vzdoru, tak se jen děsím, kdy začne třeba říkat, že táta je lepší, jak to ty děti umí, že jo (tříletému dítěti těžko můžu naférovku říct, že otec je blbec, co nám přes rok lhal, s malou si nehrál, nikam ji nebral a teď to dělá nejspíš natruc)...co dělat, prosím?? 😢
@rosalindamelinda Díky za příspěvek, o té soudní úpravě samozřejmě vím, ale to nic neřeší na tom, že jí nejspíš trochu manipuluje (viz "nesmíš mít ráda maminku")...soudně jsem chtěla až jako poslední možnost... 😢
Njn, ale na tvůj příspěvek se nedá nijak jinak reagovat ... když jsi již napsala:
Bývalého se ptát nechci, vím, že by všechno případně popřel ...
Takže, pokud to nechceš řešit s ním, což by bylo nejlepší, tak jedině soudně, nemáš vlastně vůbec jinou možnost, pokud s tím teda chceš něco dělat... pokud tomuhle nechceš jen nečinně přihlížet 😕
Já osobně bych na toho zmetka naběhla a dala mu facku za něco takového. Člověk si pořídí dítě, miluje ho, stará se o něj a pak druhý rodič bude vykládat tomu dítěti, že nesmí mít rádo prvního rodiče??? Tj celkově šílené!!! a možná zvrácené!!! 😠
Nemusis hned k soudu, ale sla bych na OSPOD. Jednak ti mozna budou umet neco poradit, jednak je dobre mit to tam zdokumentovane, ze se to deje a jak to vypada a tak. Oni muzou nejak delat i prostrednika v jednani mezi vami, pomoci navrhnout vyzivne, dohodu o uprave styku a probrat ji s kazdym zvlast, treba. Pokud on s nimi odmitne spolupracovat, tak mu to pritizi v pripade toho soudu a ty budes ten rodic ktery to aktivne resi a snazi se.
@mysh_me A já bych si našla definici Ospodu a zjistila si, čím se konkrétně zabývá. Ospod v žádném případě nesupluje jiné orgány. Je to v první řadě preventivní orgán, poradní taky, ale zaměřují se hodně na TSP. Prostředníky v jednání mezi lidmi dělají tzv. mediátoři, to si opět pleteš. Pomoc s navržením výživného snad ani nemyslíš vážně, to dělá právník z oboru rodinného práva. Ospod max SSP.
A že by ještě byli tak ochotní sepisovali nějakou dohodu??? To vůbec, to si musí člověk napsat buď sám nebo ho pošlou do odborného poradenského zařízení (sociální poradny). Navíc obyčejná dohoda by nebyla nijak vymahatelná a právně závazná. Jediné, co má smysl je rozhodnutí soudu, to je každý z účastníků řízení povinen dodržovat a nedodržování je opět dále postihnutelné. S dohodou si tak leda můžou zamávat... 😀 Ale jak paní chce, zkusit to může, za zkoušku nic nedá...
Soudně má být první možnost. Protože bez toho když ti například nebude platit, neuděláš nic
Jediná rada je se obrnit. Tříleté dítě pouze papouškuje otce. Když toto malá doma řekne , citlivě a v klidu říci, dobře to ti říkal tatínek , ale teď jsi u mě tak se budeme bavit o spolu o tom co chceš třeba teď dělat a tak. Prostě odvést pozornost. Je to těžký a dokáže to dohnat člověka do stavu zoufalství . A opravdu v tomto že otec dceru očkuje soudní úprava styku nic nevyřeší. Vyřeší pravidelnost styku a výživné. Otec má na dítě právo a bude ji očkovat dále dokud nepřijde sám na to že se chová jako blbec . Co já si toho zažila 🙄 skončilo to až když se dcera sekla před 5 lety a přestala k němu chodit. Kontakt s ním mám minimální a svatý klid. Co si myslí je mi fuk .
To, co otec rika dceři neovlivnis. Ovlivnis to, co říkáš Ty ji.
Moji dceru její otec taky ockoval, prozrela. Ve 2,5 letech mi dcera rekla: já mám ráda tátu, ty ho ráda nemáš. A ja ji na to řekla: ano, máš pravdu a je v pořádku, že ho máš ráda. Dceři jsem už jako malé rikala: ublížil mi, nechoval se hezky, nechci s ním trávit čas, ale je fajn, že ho Ty máš ráda a beru to tak - jsem ráda, že jste spolu.
Ve vasem pripade bych k ní taky byla upřímná. Když rekne třeba: nesmim mit ráda maminku, tak ji odvětit: a ja Te ráda mam a je to tak v poradku a mrzí me, ze me nemuzes mit rada, ale vis, ze to jestli mas nebo nemas někoho rada, Ti nikdo zakazat nemuze? A jen u otázku položit... Jestliže si všímá rozdílu ve vybavení, tak ji říct, že jste ráda, ze si užila nové věci a říct ji, že vám se váš domov libi.
Podle mě je úplně nejblbejsi reakce tohle přehlížet a nerikat ji na to nic. Cesta je citlivě to obrátit a hlavne ji dát možnost výběru. Ukázat, že i Ty mas emoce, že to co říká, se Tě nějakým způsobem týká. Úplný návod neřeknu, Ty znáš své dítě.
@mysh_me s tím OSPOD strašně záleží, na koho tam narazí. Můj ex tam na paní udělal dojem, lhal jak když tiskne a ona mu to celé uvěřila, sežrala mu to i s navijákem a ještě ho ve všem podpořila. Mě do telefonu tvrdila, jak tam tatínka srovná a všechno mu vysvětlí, nakonec mu tam zobala z ruky a neskutečně celé situaci přitížila. Díky bohu jsme narazili pak u soudu na soudkyni, která mu nevěřila ani nos mezi očima a hned poznala, co je zač. 🙏 Náš táta taky proti mamce nasazoval, ale časem nám tak všechno došlo. Jak zpětně, tak i v té situaci. Děti nejsou hloupé a rodič tímto akorát shazuje sám sebe než toho druhého.
s malou bych o tom mluvila, u otce doufala, že ho to brzy přejde - jestli nejevil zájem doteď, tak to snad dlouhého trvání mít nebude. Co se soudu týče, ten v tomhle ohledu pomůže stěží, nicméně jak to jinak beru, že nejlepší je pokusit se na všem domluvit, tak tady bych na domluvy nespoléhala a k soudu šla, ať aspoň ostatní věci jsou pod kontrolou
Ježiši, absolutně jednoduché... upravit soudně.
Očividně jste byli pouze partneři. Otec je v RL. Opustil společnou domácnost. Vést si záznamy, jak se jí teď věnuje - 2x až 3x za týden, jak dlouho apod. Co peníze, máte vyřešené, přispívá ti? Tak podat návrh na soud o výživné a úprava péče, styku s dítětem.