Zdravím všechny.. chtěla bych se s vámi poradit, nebo se zeptat jak by jste řešili tuto situaci..
Byli jsme u rodičů mého partnera na noc.. ze začátku to bylo všechno ok, ale pak se tam začalo dost pít. Já moc alkoholu neholduji a nemám ráda když partner pije protože s ním v tomto směru mám jen špatné zkušenosti, vždy to dopadlo špatně.. takže já si šla celkem brzy lehnout za dcerou.. bohužel byli tak hluční ( hlavně partner ) že jsem mu nejdříve napsala SMS ať se ztiší, kvůli malé ať se nevzbudí a já jsem měla už od rána migrénu tak jsem taky chtěla spát.. nepomohlo, tak jsem tam šla osobně, opět poprosit ať se trochu ztiší.. opět nic, tak už jsem to přestala řešit. Jenže na druhý den ráno jsme měli jet na návštěvu k mým rodičům, takže já jsem asi v půl 3 ráno přišla do toho obýváku a partnerovi jsem řekla jestli už náhodou nechce končit, protože má ráno řídit a taky už měl dost.. no a tím to celé začalo, jakoby mu přeskočilo a začal se tam vztekat, začal po mě hulákat, začal tam vyřvávat jak má rád alkohol, začal se tam litovat jak on vydělává peníze a já jsem na mateřské, začal tam před jeho rodičema vytahovat naše vztahové problémy, začal mi tam vyčítat že nemá žádný čas pro sebe ( což ovšem není pravda, já mu neustále říkám ať jde
občas taky někam za kamarádama a on nikdy nechce ).. začal tam o mě mluvit jak o nějaké furii jen proto, že jsem mu šla říct aby už končil že má ráno řídit.. to mě mrzelo tak mi ukápla slza a na to ještě začal říkat že jsem hysterka a hraju si na city .. a takto je to pokaždé když se napije.. pokaždé se mi tak zhnusí, vždycky mám akorát strach z toho když někam máme jít a vím že se tam bude pít protože on nemá absolutně žádnou kontrolu nad tím kolik toho může vypít.. na druhý den se ani neomluví, řekne že to vlastně byla moje vina.. já už nevím co s tím 🤷🏽♀️
@klokanka31 to je právě to, že s ním se o tom ani nedá mluvit protože on v sobě chybu nevidí.. on je jinak dobrý táta, doma mi pomůže.. ale pak přijde situace kdy se opije a je to vzhůru nohama
Jak často pije? Pokud je to takhle výjimečně a ty si tam nalitla jak jeho matka jestli jako nechce jít spát, tak se mu nedivím, že reagoval jak reagoval. On je dospělý člověk a ano, měl by dodržet na čem jste byli domluvení, ale někdy se prostě stane, že člověk potřebuje upustit trošku páru a opít se. A mohla si to respektovat a nechat ho.
Pokud pije často a je opilý často, pak zas chápu tebe, že ti mohly rupnout nervy a radim ti to hodně rychle řešit. Můžete udělat nějakou dohodu, že třeba když bude chtít jednou za čas jít pít, tak prostě bez tebe.
Držím palce ať si promluvite a vyřešíte to.
Jak často pije a kolik toho vypije? Měla jsi v minulosti partnery, co měly problém s alkoholem, nebo špatnou zkušenost s alkoholem máš jen s tímto partnerem.
Je to těžké, alkoholik si málokdy přizná, že je alkoholik. A okolí to často tiše toleruje. Jaké jsou další problémy?
Nemusí být primárně alkoholik, někteří alkoholici jsou neléčení lidé s depresí.
Pokud se s ním nedá mluvit, podívala bych se s ním na film Úsměvy smutných mužů a nechala bych ho o tom chvíli přemýšlet, pak se ho za 2-3 dny zeptala, co si myslí o tom filmu.
@leniczka23 nějak časté to není ale nezažila jsem s ním to, že by se opil a byl v pohodě.. proto z toho mám strach už předem a snažím se ho nějak "krotit" protože vím že to nikdy nekončí dobře
@levandule_k pije takhle téměř pokaždé když jsme někde na návštěvě, doma si dá každý den většinou 2/3 piva a takhle když někde jsme tak toho vypije celkem hodně, několik piv a do toho panáky.. jinak předchozí partneři buď moc nepili a nebo když byli opilý tak byli spíše takový milý a přítulní..
@levandule_k a když byl u jeho rodičů naposledy jen sám s malou tak jsem se dozvěděla že šel taky spát až někdy ve 4 ráno úplně ko.. a to není tak moc dávno.. a to jsme se o tom už bavili několikrát, on ví že mi vadí když tak moc pije, zvláště to jak se pak chová, vždycky mi řekne nee já moc pít nebudu a dopadne to přesně takhle.. nejvíc mě ale na tom štve to jak se pak chová, je agresivní a říká fakt hnusné věci a ve výsledku to svede na mě
Když to ještě dítě nevnímá, tak to asi nějak jde (ale je otázka co opravdu vnímá nebo ne, sama bych šla pryč, ale je mi jasný, že se do toho asi úplně nehrnete) nicméně až začne prcek vnímat pořádně jak se táta po alkoholu chová a co říká mámě, to teprve bude. Taky bych dala na výběr… ale buď bude chodit chlastat sám, jednou za čas, abych se vyhla excesům (ale stejně může doma s něčím přijít, tak to asi moc řešení není na dlouho) nebo s tím bude něco dělat. Pokud ne, smůla. Ono i kdybyste tam nakráčela jako jeho matka, tak si myslím je fajn další den to téma otevřít, vyříkat si to a třeba se omluvit vzájemně, ale zase nevidíme do toho, nejde úplně říct čí strana je v tomhle případě víc v právu, nicméně, pokud tvrdíte, že to je tak vždycky, není co omlouvat. Trochu mi to s nadsázkou přijde jako “on mi sice vrazí, ale jinak je to dobrej táta” Ne. Pokud to tak opravdu je, pokud je vždycky nějak po alkoholu agresivní, tak tohle chování není dobrej příklad.
Pokud musí mít každý den 2-3 piva doma do toho se vylije jak váza na nějaké akci, za mě je to dost a měl by to řešit.
Ptej se ho po důvodu, proč pije, co mu to přináší (ideálně bez odsuzování a výčitek). Přijde mi, že před něčím utíká.
Tady jsou možnosti, podáš žádost o rozvod, nebo se přihlásíte do manželské poradny s tím, že to děláš kvůli sobě, ne že ho chceš napravovat (třeba tam pochopí, že má problém), nebo to budeš tiše tolerovat a bude tě to ničit.
@barcanovakova a vis co bych delala ja, pokud ma potrebu se zmastit jak doga, tak k tomu tebe a vase dite nepotrebuje, at si jezdi sam. Jela bych si rovnou k mym.rodicum at vas tam vyzvedne. Kdyz je zlitej stejne se o dite neni schopny postarat a nervy mas jen jedny
@barcanovakova Ja bych u tehle vylevu asi byt nechtela, takze pokud jinak funguje a neni to casto, tak bych mi rekla, ze tam, kde se hodla opit, at jede sam, a domu se vrati strizlivy.
@treasurka no jenže to bohužel taky není řešení, už kolikrát se stalo že řekl že nebude pít a pak pil.. 🤷🏽♀️
@barcanovakova Tak bych odjela, nebo odešla někam pryč, pokud by to šlo, a byla hodně naštvaná. Možná bych s ním nechodila nikam, nějaký čas.
@pampeliska1313 no to tenkrát takhle chodil do hospody pokaždé když jsme se pohádali, domů přišel úplně mimo, já jsem předstírala že spím aby nedělal bordel ale on mě šel stejně vzbudit a říct mi různé sprosté nadávky.. takže nevím jak by to probíhalo teď kdyby přišel domů opilej, ale vím že by mi celou noc bušilo srdce jak o život co zase bude
@treasurka to by právě bylo ideální ale veškerou rodinu máme od sebe x desítek kilometrů daleko a já nemám řidičák takže jsem v tu chvíli " v pasti " , zvláště když je to v noci a malá už spí
@barcanovakova tak nechápu proč nejste už pryč. Tohle v pohodě není. Budete akorát čekat, co bude příště a pro dítě to taky není vhodný.
@pampeliska1313 asi proto že jinak je fajn táta, funguje.. ale je pravda že tohle taky " trpět " celý život nemůžu..
Já bych jela pryč, jenom co by plánoval akci, že jde chlastat s kumpánama.
Nepsala jsi tady v minulosti, že chceš odejít od partnera, že k němu nic necítíš a že se ti líbí nějaký kamarád?
Je frustrovaný, nespokojený a hledá únik v alkoholu. Asi bych byla tvrdá. Ze chápu, že má asi nějaké trápení, ale alkohol nic nespraví, takže buď na sobě zacne pracovat ( psycholog, kouč, terapeut, poradna pro pijaky, nový koníček, cokoliv ). A na tvém místě bych se zkusila ptát i sama sebe, zdá jsi s vaším životem spokojená? S partnerskym, s rodinným, s osobním... máte každý prostor sám pro sebe a taky pro sebe navzájem? Děláte něco spolu jen vy dva a taly něco jalo rodina? Baví vás společný život? Nemůže si nést nějaká nevyslovena traumata? A jeho rodiče ho v tom pití podporují? Jeho otec také takhle pije?
@malinkaelinka no jeho rodiče oba si vypijou.. taky pokaždé právě když byla nějaká oslava tak se tam všichni byli schopni pohádat, samozřejmě v opojení alkoholu, to já jsem jediná kdo tam nepije nebo si dám maximálně skleničku vína..jinak úplně ideální vztah nemáme, jako rodina fungujeme ale jako partneři ani moc ne.. jinak o žádných traumatech nevím, vím jen že takové stavy měl dá se říct od začátku co jsme spolu byli, akorát jsem to dost často asi přehlížela nebo jsem si nechala vsugerovat že je to opravdu moje chyba
Já bych jeho chování nahrála, a pak mu video poslala ve chvíli, kdy bude střízlivý, aby viděl, co jednou budou vídat jeho děti.
@barcanovakova jako můj taky nemá klapku, ale nikdy na mě nezvysil hlas, je to takovej roztomilous, no teď sme byli na vikend u mamky a jejího přítele a dělá mamce to samé a kopla bych ho do prdele hned s takovým chováním. Jsem ráda, že když už tak manžel je jaký je, i kdyz to prezene, ale tak měl narozeniny.Jinak pozor na hladinu alkoholu, protoze můj šel spat ve 22hod a ještě naměřil i v poledne, takže ikdyby pil v ism večer, ráno bysme nikam nejeli stopro
@sigyn to mě včera taky napadlo ale telefon jsem měla u malé v pokoji.. ale pohled to byl fakt hnusný, takové ty gestikulace, on ještě i strašně nahlas mluví, je schopný být milimetr ode mě a hulákat mi do obličeje.. jako tímhle se mi vždycky zhnusí
@jjasmina no právě na to jsem zvyklá od ex partnerů.. že byli takoví roztomilý, furt mě objímali a tak.. no právě o to mi šlo, aby přestal pít když věděl že má řídit a vzniklo z toho tohle..
Trauma může způsobit řadu věcí, náročný porod, to že byl nechtěné dítě, výchova pomocí trestů - málo rodičovské lásky, šikana ve škole ze strany spolužáků, nikdy nebyl dost dobrý ve škole, i když se snažil a když náhodou měl dobrou známku, hned čelil podezření, že to opsal, zakořeněný pocit, že nemá dostatečnou hodnotu...
@barcanovakova 2-3 piva denně je alkoholismus a milující partner na svou ženu sprostě nekřičí s to ani v opilosti.
@barcanovakova pokud si on sám neuvědomí, že má problém, nezlepší se to. Naopak je dost velká pravděpodobnost, že se to bude časem zhoršovat. Pak nemusí zůstat jen u slovní agresivity. Až bude dcera větší, bude moc dobře vnímat, jak se on k tobě v opilosti chová. A může to pak vnímat jako normální chování. Je mi úzko, jen to čtu.
@pajula123 přesně. Ale “jinak je dobrej táta” takže dokud se to nevyhrotí, tak to bude pořád takhle. A o tom, že to bude dítě vnímat… prostě doteď to jde asi evidentně nějak omlouvat, ale pravděpodobně to přeroste a pak to nezachrání ani to, že se jinak táta chová vlastně dobře.
@pajula123 no nejhorší na tom je to, že si pak začínám říkat jestli za to fakt nemůžu já.. ono by asi bylo všechno ok kdybych držela jak se říká hubu a krok a nechala bych ho chlastat.. jenže já nesnáším opilé lidi, zvláště když se neumějí chovat a toho se asi nezbavím.. ale tohle mám taky až od doby co znám partnera
@barcanovakova spousta chlapu stopku nemá, já si šla s malou lehnout a je jsem slyšela si jít lehnout v 10 večer a ráno v 9 měl ještě 0,8. Tak opravdu bacha na to. A pokud se chová jak hovado, odejít
@barcanovakova Asi bych mu dala na výběr, buď chlast, nebo rodina. Pokud je navíc po alkoholu tak hnusný, pak bych to řešila rázně.