Ahoj všichni,bydlíme v rodinném domě.Často se tu hádáme mamce se nelíbí můj přítel mě se zase nelíbí ten její a navzájem Ti naši chlapy si mezi s sebou dělají naschvály..Já se s mamkou snažím vycházet stůj co stůj v pohodě,i přesto že je mi to proti srsti se snažím vycházet s jejím přítelem aby to bylo všechno v pohodě..Vypadá to tak že chvilku se bavíme a chvilku zase ne,podle toho co se stane..Mě to potom moc mrzí a trápí když se spolu nebavíme.Mamina vypadá nebo se aspoň tak chová že jí je to celkem jedno,i když si myslím že jí to asi jedno být nemůže..Momentálně to vypadá tak že si všechny vstupní dveře pozamykaly a já se za ní ve společném domě ani nedostanu,jedině jí zavolat nebo na ni zazvonit..Docela jsem to zkrátila,protože je toho tolik že by to bylo na dlouho..Co mě štve nejvíc že pokaždé když se přestaneme bavit jí nadbíhám,vyloženě lezu do zadku buď jí nebo tomu jejímu aby to bylo zase v pohodě a je to pořád dokola.Tak jsem si řekla že už to dělat nebudu přece jenom vztah dělají dva lidi a mě připadá že se stále snažím jen já,tak jsem si řekla že už na to kašlu,ale i tak mě to strašně mrzí a trápí,je to přece moje mamka a já jí moc miluji a nejde mi se od ní odtrhnout jen tak aniž by to semnou něco dělalo..
Já vím nejradši bych se odstěhovala někam do podnájmu,přítel nechce mu se tu i přes to všechno líbí.Navíc půl domu je napsáno na mě.Od mamky přítel by nás odtud chtěl vyštvat aby měl celý dům pro sebe.Tak už jenom kvůli tomu nikam jít nechce,já bych se na všechno vy... a šla bych,ale taky zase peníze proč máme platit někde 7-8tisíc když tady dáváme 5 a navíc je půlka moje..No to je těžko..
Souhlasím s paní nademnou. Pomůže když se odstěhujete. Když se budete vídat míň nebude tolik příležitostí se pohádat a spíš si budete užívat ty chvíle co bude trávit spolu. Já mám svojí mamku taky moc ráda, ale bydlet bych s ní nemohla. Bydlím na druhém konci města a vycházíme spolu skvěle. Když jsem tam bydlela tak ten vztah prostě skřípal a to je od mých dvou let sama.
Nikdy bych nešla do společného bydlení i kdybych tam měla být zadarmo. Naši měli doma s babi to samé, odstěhovali se a mají klid 🙂
@ruzovaprincezna Já bych si nechala udělat odhad na dům, pak přišla za mamkou a řekla " tolik je odhad domu, a když tak chcete aby jsme odešli tak za moji polovinu chci tolik a nebo když to nekoupíte tak se prostě všichni budeme snažit vycházet slušně.
Já svoje děti miluju, ale pokud by okupovaly náš byt i v dospělosti a ještě s partnery, tak bych se asi osypala. Jste dospělá, máte přítele, vydělávate, tak proč ještě strašíte u maminky ? Máte společnou nemovitost, můžete si vzít hypotéku na vlastní byt - když se s maminkou domluvíte, můžete splácet úvěr společně s tím, že vás tím vyplatí a dům zůstane celý její.... moji rodiče mají dvougenerační dům, ale ani ve snu by mě nenapadlo tam bydlet, i když máme dobré vztahy.
No jo, tak to je těžký, když řeknete, proč bych měla někam dávat peníze....... Pro ten klid. Jestli spolu nemůžete vyjít, dům prodejte a za peníze si každý pořiďte něco svého. Jestli nechcete, tak se holt budete muset kousnout, ale pokud ještě nemáte děti, tak až je mít budete, tak bude 100% ještě hůř, obzvlášť ze strany mamčiného přítele, pro něhož to budou cizí "parchanti".
Odstěhovat se, tím se všechno vyresi 🙂
Co se udělá s barákem se řešilo už před šesti sety když si našla toho svojeho a začaly hádky.Ona se nikam stěhovat nechce a ani jedna nemá peníze na to aby tu druhou vyplatila.My máme nahoře 3+1 a oni dole jakoby 2+1,vchody jsou rozděleny tak když nebudeme chtít,tak se ani neuvidíme..S přítelem máme roční miminko,myslela jsem si že by nás to mohlo nějak stmelit,je to snad ještě horší.Mohla bych si říct kašlu na to ale bydlet v jednom baráku a chodit okolo sebe jako cizí lidi,to mě trochu mrzí..Asi budu muset zatlačit na toho svojeho aby jsme se odstěhovali,protože většinou to společný bydlení není nikde ideální..
@andreaandrejka zaskočila jsi mě s tím že by jsi nešla do společného bydlení ani kdyby to bylo zadarmo..
Teda holky, já žasnu, vy byste opravdu tak snadno opustily "svojí" (ne jen mamky) nemovitost a s lehkým srdcem platily jinde o 5-6 tisíc víc? @ruzovaprincezna chápu, že je Ti líto, jak to teď s mamčou máte. Asi to chce zapracovat na svém sebevědomí, nemá smysl aby ses ponižovala a bylo to líto jen Tobě. Mamči rozhodnutí chápu (že se zamyká), asi chce taky svůj klid a soukromí. Asi by to chtělo trošku větší odstup, trávit spolu méně času, třeba je to jen klasická ponorka...
@ruzovaprincezna Proč zaskočila? Já si pamatuju na to, jak jsme bydleli s babi a dědou a jak se s našimi hádali kvůli každé prkotině. Prostě dvougenerační bydlení má vždy sebou takové rizika, at jsou ty vztahy ideální nebo ne. Já jsem ráda, že jsme s manželem sami, že máme soukromí, že nám nikdo do ničeho nemluví atd. A propo, jsem dospělá a chtěla jsem si zařídit sama svůj domov. Tak nechápu čím jsem tě zaskočila 🙂 Radši si budu platit, ale nebudu se s nikým hádat a budu v klidu 🙂
případně svojí polovinu pronajímat a z toho si platit nájem jinde. Ale nevím, jak bych se rozhodla, aby mi byt někdo místo zvelebování nevybydlel. Naví by s tím musela mamka souhlasit. Těžké rozhodování :-/
Přesně, naši taky bydlí v dvougeneračním domě, a je to příšerný. Furt naschvály, hádky, 0 soukromí pro oba páry. Být vámi se odstěhuji. Jestli maminka nemá na vyplacení, můžete se přece domluvit na nějakých splátkách - prostě postupné placení. Ale bydlet v takových podmínkách jen proto, že se vám nechce něco s tím dělat a platit o třeba 2000 vyšší nájem (jestli teda nebydlíte někde ve velkoměstě, kde se ty nájmy pohybují okolo 10 000 a více, ale na malém městě, kde ty nájmy jsou "směšné" - to beru ze svýho pohledu, kdy my za miniaturní byteček, kde kdo sebe narážíme a platíme neskutečný prachy, a to byl nejlevnější!), je hloupost. Kor když máte miminko. Uvidíte, jak se vám po přestěhování urovnají vztahy, budete si vzácnější a plno neshod tím opadne. Všem se vám bude dýchat líp.
@prostejina když tady to není otázka 2000,-, ale nákladů 5000,- na barák, které se poníží minimálně a náklady na celý nový pronájem a to už je darda, pokles životního standartu min o 10k, které vyhodí komínem. To už bych taky hodně přemýšlela, jak vztahy urovnat a dostat do přijatelnějšího stavu.
mám to stejně, ani zadarmo..mám je ráda, oboje prarodiče, ale společně ani ň, fakt..když máš samostatnou byt.jednotku, pronajímej ji a bydlete jinde.
@mogwaika jestli teď platí 5000, tak snad nebude problém sehnat byt třeba jen o 2000 dražší, tedy za 7000. Slečna píše, že se vztahy pokoušela urovnat, ale že se to furt opakuje. Tak nevím, jestli to za ty nervy stojí. Ale to si stejně musí rozhodnout sami oni dva 🙂
@mogwaika To už ale musí vědět zakladatelka sama, co chce. Jestli jí jsou tedy přednější ušetřené peníze nebo klid v rodině 🙂 Jestli nechce platit nic navíc tak se prostě musí kousnout a vydržet.
@ruzovaprincezna nejlepší se odstěhovat. To ze je půlka na tebe tak ta bude na tebe i když se odstehujes. Moje Mamka je super ale poradny vztah bez hádek mame az co jsem začala žít sama. A ze se příteli nechce tak ať nedělá naschvaly. To je pak jak v mateřské školce ty jsi mi vzal lopatou tak ja tobě hrabicky. Pokud tam chcete zůstat musí se někdo začít chovat rozumne a dospělé jinak to nepůjde.
@mogwaika já jsem ve svých 21 letech s naprosto klidným srdce opustila obrovský společný dům svých rodičů a polovinu svého výdělku jsem nacpala do pronájmu pokoje s kuchyňkou a společnýma sprchama na nedaleké ubytovně. U rodičů jsem bydlela zadarmo ve vlastním pokoji, ale stále jsem pro ně byla dítě, které potřeba usměrňovat. Kecali mi do vztahů, kdy mám chodit domů, kolik vody spotřebuji při koupání, kde jsem zapomněla zhasnout apod.... v jednom kuse jsme se hádali .... za tu osobní svobodu a možnost žít jako dospělý člověk bych klidně platila i víc. Je to už víc jak 20 let, mám velmi dobré vztahy s rodiči, ale právě proto, že máme všichni vlastní prostor a vlastní domácnost
@prostejina
@andreaandrejka ale jako majitelka bude muset dál platit náklady na svojí část domu - přece si nenechá popraskat trubky, zplesnivět zdi a neponechá byt napospas, než bude možné se do něj vrátit. Pro mě půlka nemovitosti, náklady na ní + pronájem bytu nejsou drobné, abych se mohla rozhodovat podle "svého" srdce. Ať počítám jak počítám, minimální udržovací náklady budou okolo 3000,- náklady na pronájem i kdyby jen 7000,-, tak je to placení 5000,- měsíčně navíc a prázdný byt v OV.
@mogwaika ale když ji maminka vyplatí její polovinu, tak zakladatelka nemusí platit žádný nájem přece, ani ten udržovací. A to, jak ten barák bude vypadat, není její věc, jestli peníze z něj se ji vrátí a ona bude bydlet jinde 🙂
@mogwaika Ale to je na ní. Na jejím rozhodnutí. Co bude platit, nebo nebude je její věc.
@mogwaika A jinak, moje mamka má taky v baráku polovinu svého a neplatí nic. Jo platí, 190,- elektřinu měsíčně, takovou tu udržovací, kdyby tam někdy někdo šel, tak at se nemusí zase draze připojovat.
Jinak jestli je to dvoupatrový dům a každé patro si jede za svoje, tak nic platit nebude.
@ruzovaprincezna Jedine řešení je se odstěhovat. Píšete, že pulka domu je vase. Můžete svou cast prodat (matka bude mit předkupní pravo) nebo pronajímat a z toho hradit nájem/hypo jinde. A k te části domu jste přišla jak? Pokud vám např. matka darovala, bylo by nemoralni po ni chtít, aby vás vyplatila..
Souhasím s odstěhováním do "svýho" kde budete mít klid. Naši taky bydlí s prarodiči a byla, je a bude to vždycky katastrofa. A je to původní důvod toho proč jsem se odstěhovala. Řešila se každá blbost, každej neumytej hrnek i když naši bydlí nahoře a teď už jenom babi dole, kuchyně se obě používají společný, záchody a koupelny taky (dole uzpůsobeno k rychlýmu vstupu z venku bez zouvání) a když teď poslouchám jaký mají mezi sebou problémy...no moje nervy by to nevydržely. Vím o rodině kde se hádali protože mladí nechtěli prát v pátek ale podle potřeby. Pronajímání bych se nebála a klidně bych to tak řešila, jestli je dům rozdělen, má samostatný vstupy a technicky vzato se ani nemusí potkat nemusíš mít ani matčin souhlas a je jenom její problém že se jí to nelíbí, vy si se svou půlkou můžete dělat co chcete. Takže bych vaši půlku pronajala a z toho platila nájem. Z vybydlenosti bytu taky asi strach mít nemusíte stejně všichni chtějí kauce tak proč ne vy, na to ta kauce je aby se z ní zaplatil dlužnej nájem nebo případná škoda. Ale nesázela bych na to že se takto urovnají vztahy, všechno je možný s naší maminou jsem si začla pořádně rozumět až po tom co jsem byla 2 roky pryč a narodil se Míša. Ale není to pravidlo. Spíš jde o to abyste měli vy svůj klid a prostor kde rozvíjet svoji rodinu.
@prostejina maminka peníze na vyplacení nemá, zakladatelka to psala, vycházím z toho. Chápu Tvůj postoj, klid je k nezaplacení. Ale z čistě materiálního hlediska, pokud nemají nadprůměrné příjmy může být tenhle krok naprosto likvidační. @andreaandrejka jako majitelka prostě bude muset platit, pokud nechce skončit s ruinou nebo exekucí. Odejít bych odešla, pokud bych měla podepsaný od mamči jako spoluvlastníka papír, že souhlasí s pronájmem - podle NOZ musí mamča s pronájmem půlky domu souhlasit.
@mogwaika Víš, já názor napsala a jinak je mi to celkem fuk 🙂 At se tam všichni čtyři třeba zblázní 😀
Předpokládám, že je každý dospělý a ví co udělat se životem tak, aby byl spokojený. 🙂
@mogwaika To je jako kdyby musela musela podepsat papír že pokud nebude mít na odkoupení půlky domu tak ho může prodat někomu jinýmu, bez toho ne. Blbost. Jak jsem psala - dvě oddělený bytový jednotky, v podstatě dva samostatný byty v jednom domě jedna má jeden, druhá druhej tak si s tím svým může dělat co chce. Nemají ani společnej vchod. Jiná situace než pronájem dvou pokojů v jednom bytě.
Co jediné poradit, najít si vlastní bydlení. V dnešní době nájmů, podnájmů a hypoték by to snad neměl být takový problém ne? Já mám dvě děti a bydlíme v pronajatém bytě.