Odebrání neteře do pěstounské péče, jak postupovat?

gabuscha
3. říj 2016

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemá podobné zkušenosti. Mám hodně porblémovou sestru, nemá dlouhodobě kde bydlet a když bydlí, tak vždy jen pár týdnů a s pochybnými lidmi. Teď ani nevíme, kde bydlí a jedna z neteří (mladší, otec ve výkonu trestu) je teď u mé mamky, který je na 80% slepá a malou mít u sebe dlouhodobě nemůže. Druhá, starší neteř je u svých prarodičů od otce (každá neteř má jiného otce; otec starší se nijak zvlášť starat nechce). No a mně došla trpělivost a rádi bychom si s manželem vzali tu mladší (dva roky) do pěstounské péče. Jak postupovat? Jaká jsou omezení? Musí sestra souhlasit? Boužel máme rozestavěný dům (teď už jen zvenčí) a nevím, jestli by nám ji sociáloka dala. Já jsem na rodičovské, mažel je policajt.

ivular
3. říj 2016

@gabuscha A co na tento návrh říká sestra? Pokud s tím souhlasí, bude to sice delší procedura, ale neměl by být problém. Pokud je ale proti, nepouštěla bych se do toho..

gabuscha
autor
3. říj 2016

ona to neví...

lajla
3. říj 2016

@gabuscha myslím že budete muset prokázat,ze sestra není schopna se o dítě postarat...nic pro lehké žaludky, zkuste se jí na rovinu zeptat a když řekne ne, nemáte jinou možnost než jít proti

ivular
3. říj 2016

@gabuscha Já bych v této situaci kontaktovala OSPOD. Ten prošetří poměry, v jakých ta dívenka žije a sestře pomůže trochu svůj život uspořádat, tak aby měla možnost se o svou dceru sama postarat.
Alternativy založené na odebírání dítěte z péče matky jsou až ty nejzazší. Zpravidla to totiž není optimální ani pro ty samotné děti (a teď nemám na mysli materiální stránku věci). Za sebe znovu říkám, proti vůli matky prosím NE.

panickatlamicka
3. říj 2016

@ivular ani v zajmu ditete?

gabuscha
autor
3. říj 2016

Ona ji nechala u nasi skoroslepe mamky a nekam zmizela....a uz je to ponekolikate

ivular
3. říj 2016

@panickatlamicka Víš, já už po svých zkušenostech jsem na pojem "v zájmu dítěte" skoro alergická. Bohužel moc dobře vím, jaké hnusy jsou dětem páchány - a všechny právě pod záštitou "v zájmu dítěte".
Na druhou stranu ovšem nechci tvrdit, že odebírání dítěte je VŽDY v jeho neprospěch.

panickatlamicka
3. říj 2016

@ivular jj chapu, to spojeni je nestastne. Spis jsem chtela vedet, zda bys do toho sla i pres nesouhlas matky, pokud by u ni dite evidentne psychicky stradalo. ☺

prostejina
3. říj 2016

@ivular to ale není matka, když se takto chova ke svým dětem. V zájmu deti už ji je měla socialka odebrat dávno. K zakladatele - poradit neumím, ale držím palce a preju hrozně moc štěstí a pevných nervu.

gabuscha
autor
3. říj 2016

No, zkusime ji sehnat a primet ji, aby souhlasila a malou si vzala zpatky az kdyz si da svuj zivot do poradku...

panickatlamicka
3. říj 2016

@gabuscha jestli je narkomanka, existuji terapeuticke kominuty, kde muze mit dite ( deti) u sebe. Klidne IP, kdybys potrebovala poradit, resp kdyby tvoje eestra chtela poradit.

laisobel
3. říj 2016

Resila bych v prvni rade se sestrou a pak s urady. Treba by ji dokazali pomoci si dat zivot dohromady a mohla by se o malou starat.
Urcite je lepsi domluva nez rozbroje...
Drzim palce!!
Kazdopadne nez tady spis asi poradi socialka...

barusak1
3. říj 2016

@gabuscha a já jsem pro odebrání. Třeba se dá do kupy a vezme si jí, ale já bych se o to pokusila. Kdyby přece měla chuť se starat o dítě, tak se pokusí žít normálně. Taková malá holčička, ach jo je mi to líto. Snad to dopadne dobře

gabuscha
autor
3. říj 2016

teď už snad drogy nebere... nechci jí malou brát napořád, ale dát jí nějaký důvod, proč svůj život změnit...už to trvá deset let (a přišla o starší dceru - i když ne legálně, starší dcera žije u rodičů svého otce a sestru vídá jen dvakrát do měsíce) a všechny mírumilovné cesty selhaly...druhá neteř bohužel "rodinu otce" nemá, protože otec je ve výkonu trestu a jeho matka je alkoholička...a nechci, aby ta malá vyrůstala v prostředí, kdy každé dva měsíce mění bydlení, nemá svou vlastní postel, každý druhý týden má "jiného tatínka"...

gabuscha
autor
3. říj 2016

Trochu se bojim toho, ze kdyz kontaktuju socialku, tak malou daji nekam do Klokanku...a to nechci...

panickatlamicka
3. říj 2016

@gabuscha ten klokanek byva az posledni moznost.

barusak1
3. říj 2016

@gabuscha můj šéf takto přišel k vnucce. Měli jí dočasně než se vyřešili všechny formality a po soudu jí mají na trvalo.

evulinkab
3. říj 2016

@gabuscha Do Klokánku ji nedají-proč taky, když má treba práve tebe a ty máš zájem se o ni starat..Tam se dávaji deti, o které se proste nikdo starat nechce...Kontaktovala bych v každem pripade OSPOD a poradila se

alla007
4. říj 2016

Chutě Malý 😢. Tak jako tak bych to nahlásila. Myslím, že i kdyby dočasně byla v tom klokanku by se měla lépe, než teď.

lenisek35
4. říj 2016

myslím, že to musí povolit vaše sestra...

dominikaromanova
8. srp 2019

Kontaktovala bych OSPOD a poptala se tam, jen nevím proč chcete jen jednu, sourozenci by měli být spolu, alespoň by to pro ne bylo mnohem lepší. Každopádně to nebude snadné, držím pěsti ať vše dopadne dobre.

zelenaesmolda
8. srp 2019

@dominikaromanova
ta diskuze je stara 3 roky...

dominikaromanova
8. srp 2019

@zelenaesmolda, děkuji za upozornění, toho jsem si nevšimla.