Zdravím, předem se moc omlouvám za anonymitu, ale jistě pochopíte, že tohle na veřejnosti pod svým jménem resit nechci.
Chtěla jsem se optat těch co tomu rozumí. Když bych odešla s dětmi od manžela na azylák, bohužel bez peněz, protože veškeré peníze chodí na manželův účet. A pochybuji, že mi nějaké bude chtít dát i když mateřská my takm chodí taky a ne malá. Jak bych s dětmi žila, než by se vyřídili finance aby chodili mě do ruky. Co když manžel nahlásí na policii, že jsem děti unesla, nebo tak něco. A jak se vlastně vůbec postupuje, krok po kroku, když bych byla opravdu nucena opustit manžela. Stačí zavolat na určitý azylový dům, nebo se tam rovnou vydat? Potřebovala bych to vsechno do detailů popsat, abych pak nebyla zaskočena. Díky všem za rady
Nevím, jak odchod spěchá a jake mas možnosti, ale začala bych tím, že bych si založila vlastní účet, o kterém nebude manžel vědět. Pak bych šla na sociálku změnit číslo účtu, kam materska chodí. Pak odejít od manžela než si všimne, že tvoje materska nepřišla. Ať máš jistotu, že budou peníze chodit. Hodně štěstí!
V péči je máte oba,takže únos by to určitě nebyl.Pokud můžete,na AD nechoďte!!!Podmínky příšerne...nechci to psát,ale opravdu nic moc.(Nikdy jsem tam osobně nebydlela...znám to,ze svého zaměstnání!).A jediné,co mě napadá,jak od něj získat peníze,pokud vám je nedá dobrovolně,je podat předběžné opatření k soudu,a pokud byste se bála,že by vám mohl vzít i děti,tak předběžko i na děti.
@tez83 Nevim teda, kde pracuješ, že AD takhle odsuzujes. U nás je několik azylových domu a musím říct, že v rámci možností, fungují úžasně. Ono nejspíše taky záleží na zřizovateli ;) Neodsuzovala bych hned vsechny.
A k autorce - hele, jak je psáno už výše. U nás třeba bývají plně kapacity, ale vždy musí fungovat jeden nouzový pokoj, kdyby se právě někdo objevil z čistá jasná. Každopádně tady dělají vše proto, aby ti to ubytování našli 🙂
Peníze - hned teď bych volala na sociálku a žádala změnu výplaty. Ať už na účet třeba k rodičům 🙂
Únos - za ten na tebe PČR volat nemůže. Oba jste rodice a oba máte stejná práva. Pokud však u vás ale dochází k nějakému násilí/týrání, nebála bych se zajít na OSPOD zažádat o předběžné opatření 🙂
Založ účet na sebe, další mateřskou už nech poslat tam. Zkus se zeptat kamarádky, jestli dočasně nemůžeš s dětmi být u ní, a zajdi na OSPOD, informovat se, a myslim, že se dává taky nějaké předběžné opatření, o svěření dětí. Nejsem odborník a nebyla jsem ve stejné situaci, ale to, že tě partner donutil vzdát se jakékoliv kontroly nad penězi, hodně smrdí. Držím palce.
@nikoulinka ne,obecně neodsuzují všechny,věřím tomu,že je spousta takových,kde se udržují dobre podmínky.Ale u nás,mám hodně klientek,co si na AD stěžují a já bohužel vidím,jak to vypadá,když tam přijdu.Nicmene každopádně určitě nehází všechny do jednoho pytle,hodně je to také o složení obyvatelstva.
@asinehri u kamarádek je problém ten, pokud od manžela utíká (což předpokládám když jako variantu uvádí AD, tak tam bude asi vetsi problém), je to první místo kam si ji manžel půjde vyzvednout a oběti týrání nebývají tak stabilní, aby tlak vydrželi a dost často se vrací a pak to může končit nepěkně. Ta kamarádka co utíkala se pak několik měsíců schovávala a bylo to celkem hustý 🥺
Ahoj,nic se neboj, zavolej na organizaci na Počátku,jsou velmi milý,a podmínky na AD super.Zadna hrůza v žádném případě.Zalezi odkud jsi, neboť oni mají skrytou adresu,která je na určitém místě, takže otázka jestli potřebuješ dojíždět do práce.Jsou tam sociální pracovnice a vše s tebou vyřídí.I možnost právníka.Mas možnost jednorázové finanční pomoci.
No ono je to těžké s těma azylama a strašně záleží proč azylák, pokud tě manžel týrá, či tak něco... je tam dost plno. Pokud se rozhodneš utéct, tak se tam můžeš zjevit a většinou ti opravdu pomůžou a někam tě schovají. Ale jak říkám záleží na tom proč chceš odejít a dle toho je nutné se zařídit (peníze, věci...) kamarádka šla v noci s jedním kufříkem a dětma, zatím co její manžel spal, ale tam to byl útěk