Ahoj holky. Jsem tu nová. Myslíte, že byste mi mohly poradit? Manžel ode mě odešel, když jsem byla těhotná kvůli jiné ženě. S tou se později vzal, když byla pro změnu těhotná ona a dnes spolu mají rok a půl starého syna. Mému synovi jsou 4 roky. Jeho nová manželka ho svedla, měla už zkušenosti s několika ženatými muži. To ale není až tolik podstatné.
Já bývalému manželovi syna dávám cca 1x do měsíce na víkend a cca 1x na odpoledne v týdnu. Ale. Po poslední návštěvě se asi něco stalo. Syn začal usínat až v 10 večer (jindy usíná v 8), ve školce se během spánku několikrát počůral, nechce k tátovi, říká mi, že ho teta bije, říká mu, že je nevychované děcko a spratek. Že na něj pořád nadává, že se pak kvůli tomu s tátou hádají, protože se ho táta zastane.
Od okolí vím, že ona syna fakt nemá ráda, je na něj alergická, nadává kvůli tomu bývalému a ten raději vždy buď rezignuje a dá ji za pravdu a na syna taky křikne anebo se přestanou bavit.
Syn je přitom hodný kluk, zlobí jako každé jiné dítě, ale není nevychovaný, zlý, agresivní, poslouchá, když se ví jak na něj.
Poradíte co mám dělat? Bývalému jsem to už říkala, ale řekl mi, že teta ho nebije. Ale nedávno si mi postěžoval, že to u nich není úplně ideální. S ní se nebavím, vždy, když mě vidí, sklopí zrak anebo si zakryje oči.
Děkuji za příspěvky
@audreyka to mě taky napadlo. Syna vídá na dohodu, nemá soudně určeno, kdy ho bude mít...už jsem to s ním jednou řešila a on mi řekl, že ona ho nebije
přesně jak říká @audreyka já řešila trochu jinou situaci, ale stačí zajít na sociálku, tam říct své obavy a oni musí zahájit řízení. Takže bych mu kluka prostě nedávala dokud se jeho megera neuklidní a pokud by se mu to nelíbilo, tak řešit!
@cervenka_cervena Ono se to asi jinak řešit nedá no. Takže buď společné návštěvy a nebo to řešit s úřady. Možná bych i vyžadovala, aby u návštěv byla i ona.
@luckavosolyn tak co vím, tak ona klidně zbije i mého ex, ten musí vždy "držet hubu" V úterý si má pro malého přijet, tak to s ním pořeší. Nebydlí ve stejném městě jako já a po sms to s ním nechci řešit.
Můj syn ale tetu nemá rád, říká že je zlá. Tátu ano, i jeho bratříčka, ale prostě tetu ne.
@cervenka_cervena já zase řešila to, že ex manžel dceru neviděl 13 měsíců a projevil o ní zájem, ale dcera už má rozum a prostě k němu nechce. Naštěstí ex to pochopil a může ji vidět za mé přítomnosti. Pokud by se ohradil, mám navštívit socálku a tam by se to řešilo. My totiž taky nemáme návštěvy soudně určené a tím má smůlu. (všechno jsem řešila se svým právníkem a opravdu jako matka zmůžeš leccos, jen vědět co a jak)
@audreyka co vím, tak ona je tam vždy. Když ho má na víkend, tak jsou u jeho rodičů a sestry, která má taky dvě děti. Takže si spolu vyhrají. A ona se nemusí starat, protože navaří bývalá tchýně nebo švagrová. Když jsou tam, tak je to v pohodě, ale jednou za čas zůstanou doma a tetě asi tečou nervy, že se musí starat o cizí děcko. Vím, že ona se dost chladně chová i k tomu jejich synovi
@cervenka_cervena No jo, ale to není před vámi. Já bych chtěla, aby šla na společnou návštěvu s vámi, abyste viděla, jaká je a jak reaguje na podněty no. A nejen jednou, ale pěkně víckrát..
I kdyby dostal jen prez zadek me sahnout cizi zenska na dite tak ji dam pesti a to doslova.... a kor kdyz se s tebou nemini bavit a nerekne co a jak.. kde to sme. Jednou ma chlapa s ditetem s predesleho vztahu tak hold si musi zvyknout. A pokud se manzel chova jak decko a nerekne co a jak.. proste bych mu malyho nedala a navstevy jen za tve pritomnosti. Pravo na to mas. Pohrozila bych socialkou a mile pani bych poslala zpravu zda to udela jeste jednou bude mit co delat s tebou 😠 😠 😠 😠
Já bych vůbec neřešila "tetu", to je celé věc vašeho exmanžela, jaký si udělá doma pořádek - je snad přece hlavně v jeho zájmu, aby se jeho (tj. váš) syn cítil dobře. Ale napadá mě, že kdy se spolu vídají (tatínek a syn) takhle málo, že se prostě postupně odcizují - pak je těžký navázat mezi sebou ten správný vztah, čímž pádem se za něj i tatínkovi hůř staví před současnou ženou 😖
@audreyka ale pochybuju, že by mi dovolili, abych tam byla. Ona se na mě dívá, jako by mě chtěla probodnout
holky a kdyby to šlo až na sociálku, budou oni řešit, jestli je pravda, to, co tvrdí můj syn? Budou věřit 4 letému dítěti? Mohlo by to být tvrzení proti tvrzení...a kdyby chtěli svědky, tak těmi jsou jeho rodiče a sestra a ti budou stát na jeho straně...i to, že odešel, dávali za vinu mně a ne jemu...
@cervenka_cervena rozhodně bych se za své dítě postavila...
tady to zní tak, že v tom vztahu jsou konflikty a ty se přenášejí na dítě....
možná bych se i poradila na sociálce, každopádně bych se ale za syna postavila s tím, že osobní vztahy stranou, ale tady jde o dítě....
pokud je to nová žena a už teď na začátku je to takto špatné (a to jde o malé dítě, ne o žádného puberťáka), tak bych se řídila svojí intuicí a ta je jasná - tohle NE
@lu777 co vím, tak konflikty mají...několikrát se hádali i u auta, když vraceli syna. Ale nemůžu mu říct, hele jestli máte problémy, tak je neřešte před malým. On mi řekne, že nemají...on zatluče všechno...
@lu777 samozřemě to s ním budu řešit a řeknu mu, že ještě jednou syn řekne, že na něho teta vztáhla ruku, tak že ho už nedostane...anebo bez ní. Nechci zase synovi bránit, aby tátu vídal. V důsledku by ho to taky poznamenalo.
@cervenka_cervena Přesně jak to pises, rekla bych EX, že pokud ještě jednou od syna uslysis, že je na něho současná zlá, nebo že na něj dokonce vztahla ruku, tak konci jeho návštěvy u nich a dovolis jen za tvé přítomnosti (tedy buď u Vas, nebo vylet i s tebou - bez ní). Chápu, že pro ní to nebude po chuti, že se její chlap takto bídě stýkat s Tebou, ale do toho je ti prd a hlavne si za to může sama.
@cervenka_cervena tvůj ex je stejně tak rodič jako ty a má stejná rodičovská práva, bohužel. Na druhou stranu má také povinnost své dítě ochránit, pokud ho má v péči. Řekla bych bývalému, že pokud si syn ještě jednou postěžuje, že ho "teta bije" budeš to řešit ne už s ním, ale úředně a ať počítá, že se to sveze i po něm jako "zanedbání péče o dítě". To by mohlo jako výhrůžka stačit. Počítej ale, že je to stále slovo proti slovu a pokud nemá modřiny nebo svědky, bude protistrana tvrdit, že si to syn vymyslel, že jsi ho navedla - žárlivá odkopnutá ženská atd., že žárlí na sourozence a kdovíco.
Snad bude stačit ta pohrůžka.
@cervenka_cervena píšeš, že syn vídá na dohodu, ale svěření do péče máte, že?
@audreyka je vidět, že ještě děti nemáš. děti si toho dokáží vymyslet opravdu hodně a daleko od reality 😉 to nemění nic na tom, že příspěvek zakladatelky je zneklidňující a něco se děje určitě! ☹
Ahojky, já bych mu tedy nedávala žádné výhružky, že "až příště", takhle si dá chvíli pozor a pak zas budou sami a ujede. Rozhodně bych to řešila rovnou. Přes sociálku, dětského psychologa, policii (nevím, jak přesně se postupuje, ale poradila bych se na nějaké lince bezpečí). Učitelky ve školce také můžou potvrdit změnu chování. Rozhodně bych své dítě neposílala někam, kde ho bude cizí ženská bít, a to ještě zřejmě nespravedlivě.
@cervenka_cervena tak to je síla. pokud si ženská troufne uhodit dospělého chlapa, co potom chudák malej dítě ☹ jestli je ho ještě nebije, tak to může být jen otázkou času ☹ ony děti rády zveličují. ona na něj zatím může jen křičet, ale prostě se nemají rádi a on k ní nechce a proto to třeba zveličí, že ho rovnou bije, pokud teda tvůj ex nekecá. ale i tak to není v pořádku. takto ty vztahy nejsou v pořádku a děti si z toho moc dobrého do života neodnesou ☹
@cervenka_cervena vím, že by to bylo nepříjemné, ale já bych asi trvala na schůzce ve třech, i s novou ženou... to si myslím, že by bylo nejlepší, aby si oba plně uvědomili, že tohle není žádná drobnost... a že dospělí nemůžou chodit a klopit oči a vyhýbat se rozhovoru nebo zatloukat.... to pak nejsou dospělí, kteří můžou vychovávat dítě 😒
@cervenka_cervena pokud by to šlo přes ospod, tak předpokládám, že by si se synem promluvil nějaký psycholog, oni jen tak od stolu sami nic nevymyslí, takže obvykle se vyslechnou všechny strany
@cervenka_cervena nešlo by se tedy dohodnout, aby byl syn fakt jen s tatínkem? aby třeba na ten víkend, kdy ho má vzal táta obě děti a jel teda k rodičům a novou ženu nechali doma? myslím, že by to prospělo všem. jde o to, aby ani sourozenci ani otec s dítětem se neodcizovali. nakonec i macecha pak může být ráda, že má jeden víkend v měsíci volno, dospí se, nemusí vařit, nemusí nic, bude mít své plány...to by nemohlo u vás fungovat? 😉
@lu777 souhlasím. chlap by měl být chlap, měl by být rozumným středem mezi svými ženami a mělo by dojít ke konfrontaci, vyříkat si to z očí do očí, případě i s chlapečkem, pokud by toho byl schopný, ne násilím samozřejmě.
já jsem v pozici té nové ženy. mám dvě nevlastní děti. s ex nejsme žádné kamarádky, ale oči tedy neklopíme a k věcem se stavíme jako matky a dospělé ženy. ač k sobě máme vzájemně jistě oboustranně spoustu výhrad. pokud je nějaký problém, máme na sebe telefon, máme icq a často toho sami dvě spolu vyřešíme mnohem víc než přes tatínka. co si budeme povídat, oni ti tatínci jsou občas trošku z jiné planety, mají trošku jiné starosti 😅
@blahova_andrea A proto, že nemám děti, nemůžu s tím mít zkušenost nebo co? =)
Nikdo nemusí souhlasit s mým názorem, ale rozhodně by to měla řešit, pokud ví, že i ex má s ní problémy, tak možná to dítě tak moc nelže ;)
Ahoj Holky,tak jak si to tu čtu je mi tak trochu do pláče. Jsem také z té druhé strany, manžel má dva syny s ex.... a také to nemáme se starším jednoduché. Myslím si že by v první řadě měla mít rozum máma dětí a ne chovat se zhrzeně,protože ať chceme nebo ne odnesou to děti, protože její jméno máma je přeci ta nejdokonalejší ženská a máma na světě a táta s tou svojí ,,cizí" jsou ty svině ...... Jak jednou řekl jedem modrý starší pán soudce konst. Žádný SPOKOJENÝ A ŠŤASTNÝ chlap ženu neopustí. Náš dnes už desetiletý syn byl zdravotně problematické dítě a maminka a tatínek to s ním neměli jednoduché do dvou let věku i dodneška 10 let to není sranda . Kluk měl od miminka všechno, všichni skákají podle něj, i malý bráška smí dělat jen to co mu starší dovolí. ... Je neskutečně chytrý a rozmazaný a já jsem samozřejmě zlá teta a protože maminka říká už 4 roky podotýkám, že se tatínek vrátí,tak pro to udělám cokoli. Máme říká něco jiného než nám,vydírání nás že k nám pojede jen když budeme chodit do kin,motokáry,laser game atd. Jídlo i pití je u nás hrozný, Týrání ho protože si musí skládat oblečení,které hodí na zem, kazdy vecer se osprchovat.... mohla bych tu jmenovat tisíce věcí. Kluků maminka mě a mou rodinu nazývá za cizí a chce po mě jen příspěvky na alimenty a kupování drahých dárků kola,lyže. .Ale když se jí snažíme s manželem cokoli říct a nějak řešit synovo chovàní(scény a vydírání...) tak jednou řekne že to s námi řešit nebude že ona je máma pak zase že na něj musíme být hodní a skákat jak kluk chce, pak zase že je to naše vína že jsme hodní a furt něco jinak. Dělám pro manželovi děti první poslední, ale stejně je to k ničemu pokud ta máma nebude mít ROZUM a řešení věcí soudem a sociálkama je jen ubohost. Sama jsem z rozvedeného manželství a jsem šťastná že moje máma byla rozumná a normální ženská. Zkuste se zamyslet nad tím jak se chováte ke svým EX. Zkuste problémy vašich dětí řešit v klidu bez rozkazů a výčitek a třeba se i zamyslet nad tím, že rozvedené děti jsou chytré a vyčůrané. ....
@audreyka no dokud nemáš vlastní děti, tak hodně věcí vidíš jinak než pak jako matka. sama vím, jaké to je mít jen nevlastní a věřit jim vždycky všechno a pak přijdou vlastní, tak člověk zjistí, že všechno je často úplně jinak než to dítě líčí. takže já reagovala jen čistě na tvou větu, že to si dítě prostě nevymyslí. bohužel...klidně vymyslí.
jak jsem psala pak dál...vše se jeví tak, že to v rodině opravdu v pořádku není a řešit by se to mělo. o tom se tu s nikým nehádám 🙂
Pokud někdo někoho bije, musí mi zřejmě i modřiny .....
@katkasturm já mám na nevlastní děti neskutečné štěstí!!! uvidíme, co přinese puberta, máme ji za rohem, ale zatím celá ta léta máme spokojenou rodinku. u nás nikdy nebylo, že by k nám děti nechtěli kvůli zlé tetě a že je teda teta přísná 😅 ani občuránky ve stylu, jeden rodič nedovolil a co vy? budu vás vydírat, příště nedojedu...to fakt neznáme, díky bohu!
Já bych mu asi pohrozila, že si dítě stěžuje, že ho teta bije a jen tak si to asi malé dítě nevymyslí, takže pokud se to bude opakovat, bude moct chodit na návštěvy pouze při tvé přítomnosti. Pokud by odmítl, tak bych mu navrhla, aby to teda posoudil soud.