Narodila se mi dcera a rodina mi vycita, ze ji ani neprijedu ukazat. Ja mam k tomu ale duvod a tim je nas vztah, je spis chladny a ja opravdu nemam zajem vyhledavat jejich spolecnost.
Na druhe strane nevim, jestli je spravne jim dceru odepirat. Nemam je rada, ale to je na dlouho, proste nechci dceru vystavovat jejich vlivu.
Nevim jak to resit, jestli se promoci nebo trvat na svem?
@1pomnenka Tohle jako vazne?
Pokud máte chladné vztahy, tak to bude spis o zdvorilostni návštěvě než o vlivu na dítě.
Bohužel to tak je, že i prarodiče mají právo na kontakt s vnoučetem...
To je pak otázka, jak moc jsou prarodiče ochotni se soudit, nebo zda jen vedou řeči...
Osobně chápu tu nechut prarodičům dítě jen ukázat.
Taky máme v rodině takový případ, tam to snad na nějaké souzení se nevypadá, takže ta mladá rodina ten kontakt prostě odpírá.
Tedy bydlí v jednom domě, tak se někdy potkají na chodbě, na zahradě, ale jinak se jim vcelku daří ten kontakt neudržovat.
A nějakému hlídání ze strany "babičky" se už vůbec snaží vyhnout.
Ale dítě je zatím malé, ovšem jsou připraveni jednou mu to vysvětlit...
Jo, na jednu stranu je to smutný, ale ta "babička" udělala už tolik věcí, že s ní nechtějí mít nic společného, kromě provozních věcí kolem domu.
Musí to být hodně "zapálený" prarodič, aby dal nárok na styk případně k soudu, ale ano, právo na to má. Moje teta si takto vysoudila každý druhý víkend, kdy byla vnučka u ní (už teda školačka ne miminko), tam byla situace zase jiná od tvojí, tetin syn se o dceru nezajímal, neposílal alimenty, tak holčičky matka odepírala babičce kontakt.
Ale obecně, pokud ty se s rodinou nestýkáš ze svých důvodů, tak asi ani tlak na to, abys jim vnouče ukázala nebude až tak veliký a častý, ne? Že ti třeba zavolají nebo napíšou a to je vše. Tak bych to neřešila, poslala jim fotku a je to. Až kdyby to bylo mnohem vážnější a právě i soud se do toho přidal, tak bych ustupovala.
Když mi nevěříš, tak si to zjisti. I prarodiče mají nárok vidět svá vnoučata. Přijde mi divné, že to nevíš.
Zrovna nedávno se to řešilo tady, soud přikázal dítě dávat prarodičům snad 7x ročně a ještě něco. Ale nejsem si jistá, nechci mystifikovat.
@monny3
@1pomnenka
@nazka
@erchia holky to vážně? to je hustý... Máme to doma, meho muze jeho vnučky neznaj
Bohuzel deti se k nemu chovaj strasne, je mu to lito,.on se se svymi detmi bavit nechce ale vnucky by vídat chtel, takze neco jako tyden prazdnin, jeden vikend v mesici nebo co ja vim, kde by jen vyzvedl vnouče a nemusel se se svymi detmi bavit (jen ohledne toho vnoucete), to by bylo docela dobry
@martinka_33 Příklad ze života: manžel se s manželkou rozvede, ona se rozvádět nechtěla. Rodiče od manžela marně prosí, aby mohli občas vnouče vidět. Ona nesouhlasí, odstříhla bývalého manžela i jeho rodiče. Je to jejich jediné vnouče a aby o něj nepřišli a mohli se s ním vídat, dají to k soudu. Soud jim vyhoví. Občas se stane, že bývalý manžel založí novou rodinu a s dítětem se vídat nechce. Babička s dědou se s ním ale vídat chtějí a protože nemají šanci vídat se s vnoučetem u syna, zařídí si to přes soud.
@martinka_33 rozhodně záleží na věku dětí, ale pokud děti svého dědu vůbec neznají, tak by to určitě nebylo tak, že soud rozhodne o styku například 1 víkend měsíčně a rovnou to bude fungovat tak, že děda jen vyzvedne. Předpokládám, že kvůli dětem by tam bylo nařízené nějaké seznámení a trávení času pod dohledem, ze začátku jistě i s rodiči dětí. Ale to se jen domnívám, u mojí tety nic takového neprobíhalo, protože vnučku od mala znala, prvních pár let žili ve společném bytě, než otec vnučky od rodiny odešel ♀️
@monny3 no rozhodne si k tomu dohledam nejake infi a doma to nadhodim jako moznost. Me je to lito ze nase mala nezna svoje neteře Respektive tu starsi jsme doma obcas meli jenze ji bylo dva a pul kdyz se muze dcera zachovala jako vych*ana svi*e a muz s ni od te doby nemluvi (nedivim se mu), ted je ji pet, takze si dedu stopro vubec nepamatuje
@1pomnenka u nas je to jiny pripad, muj muz nemluvi se svou dcerou, ale vnučku by vidal rád... Jeho detem je ukradenej, ony se nesnazi vztahy nejak narovnat, syn chodil na navstevy dokud tata solil prachy a drahy darky, ted syna nezajima Dcera je jeste vyšší level
@martinka_33 Jj, je to v zákoně, sem tam proběhne médii, že se někdo soudil. Je tam i něco o osobě blízké, takže teoreticky se to může dotknout i nepříbuzné osoby.
Ono to tam je za účelem toho, aby dítě nepřišlo o kontakt s osobama, co jsou pro něj důležité.
Někdy to může prospět, někdy naopak uškodit.
Je škoda, když ty vztahy dojdou do této fáze, obzvlášt pokud třeba děti tvého muže byly proti němu očkováni a tak.
Třeba u mnou jmenované "babičky" se jde taky podívat do historie, kdy její matka se chovala dost obdobně, jako se chová ona ted.
Takže ano, jde najít pochopení, na jednu stranu by byl důvod k politování.
Nicméně zároven se stáIe může rozhodnout chovat jinak a nepodkopávat té mladé rodině nohy.
Ono to odstřihnutí neproběhlo z minuty na minutu, naopak, dlouhé roky věřili, že to bude v pohodě. No ale pak už pohár prostě přetekl.
Je to smutný, ale tak to je.
@erchia prave ze jejich matka je proti nemu tezce poštvala, dokonce proti jejich babičce, jeho mamince a ta to nesla tezce ze ji vnoucata prestaly navstevovat S tatinkem se pak v dospelosti bavily - na Vanoce a kdyz mely narizenin.. A kdyz zjistily ze prestal davat tucne obalky, prptpze zalozil novou rodinu a uz nemel, otocily se k nemu zady uplne
A co myslíš? Bude dcera mít ráda prarodiče?
Na navstevu bych jela 3-4x do roka na 2 hodiny. To dospělý člověk zvládne a na dítěti to téměř nic nezanechá.. nejde o zadny extra vliv, ale proste jen: tohle je babicka, deda, teta... ja se s nimi vidat nechci, ale zname je. Tečka. O tom, ze i prarodiče maji legislativně nárok vídat vnouče už bylo řečeno. A o tom, jak to bude, až bude starší.... to teď asi nikdo nevymyslí.
Tohle je těžký, moje mamka neměla s tchyní, taťkovou mamkou dobrý vztah a zpětně ty její výhrady chápu, ale byla to skvělá babička a mám na ní hezké vzpomínky. Zkusila bych tomu dát šanci, třeba je vnučka obměkčí, s věkem se člověk taky mění, vidím u sebe, vše už tolik neřeším, jsem klidnější. Nastav si pravidla, ale nebraň jim, prarodiče jsou pro děti důležití a všichni máme nějaké vztahy, které byly a jsou složité.
Holky, diky. Ja se s rodinou moc nestykam, s manzelovou ano,to jsou uzasni lide. Moje rodina je pro me jenom tezka, bolestiva vzpominka. Nechci tomu vystavovat dceru, nechci, aby vlivem jejich reci prozivala to co kdysi ja. Nemyslim si, ze budou chtit resit to soudne, a i kdyby, tak by museli cestovat a to se jim chtit urcite nebude.
Tak jim dite neukazuj a nevoz . Šance , ze by to dali k soudu , je mala . A ty si můžeš změnit telefon .
Myslím, že máte 3 možnosti:
1.si to vyříkat a mít normalní vztah
2.vysvětlit jim, proč se s nimi nestýkáte a že k nim ani kvůli vnučce jezdit nebudete
3.jezdit tam na zdvořilostní návštěvy
Já se se svými rodiči také nestýkám. Děti ví, že někde jsou. Dceru viděla máma jednou, syna nikdy. Loni na sestřině svatbě máma dělala,že tam nejsem a to mě viděla asi po 7 letech
@1pomnenka Ty tady trochu mystifikuješ. Protože ono to úplně není o nějakém právu prarodiče na vnouče, ale o právu dítěte na prarodiče. A dítě má právo na styk s prarodičem, se kterým má vztah. O to jde - aby dítě třeba po tom rozvodu nepřišlo kvůli rodičům o blízké osoby (nejen prarodiče, ale i tety, nevlastní rodiče apod.). Pravděpodobnost, že by jakýkoliv soud přiznal právo na styk novorozence s prarodičem, kterého vůbec nezná a žádný vztah s ním nemá, je úplně mizivé.
@tereziezavily to není úplně pravda, protože děti kamarádky mají soudně určený styk s prarodiči a pravda, nebyly to novorozenci, ale skolkové a školní děti, ale babičku předtím neviděli a rodiče rozvedení nejsou.
@tereziezavily zrovna nedávno to prolétlo médii - že babička, ke které rodiče nechtěli dávat dítě, protože je silně toxická, si vysoudila půl den ob měsíc (s tím, že na to rodina přistoupila, protože to vypadalo, že soudce by jí přiklepnul i víc).
Já měla doteď zato, že tenhle zákon je v podstatě pro případy, kdy např. jeden rodič zemře a jeho rodičům není umožněno dítě vídat, ne když jsou rodiče v souladu, že ten styk prostě nechtějí - z toho jsem docela v šoku...
@martinka_33 hele, já chápu, že tvému muži je to líto, ale nemyslíš, že na to má jeho dcera právo? Teda evidentně se toho domáhat může, ale mně přijde strašné, kdyby mě soud nutil dávat dítě někomu proti vůli mojí i otce...
Prarodiče mají na vnučku nárok, když budou chtít, dají to k soudu a ten určí, kdy jim budeš vnučku pravidelně dávat.