Nevlastní dítě nechce k otci. Jaký na to máte názor?

miska1triska2
10. říj 2024

Omlouvám se do předu za sloh a hrubky,ale hlava mi to nebere.
Nedávno proběhl soud o zvýšení alimentů od ex mého manžela, a v papírech bylo napsáno i výpověď jeho dcery a tam stálo, jak je manžel špatný, že ji nebere na výlety, nekupuje dárky a nejezdime na dovolený. Věc se má tak, že jsme si pořídili barák a bohužel peněz moc nezbývá, tak jsme domluvili, že barák dáme na prodej. A dneska nám volala, že už k nám nechce, že bude chodit k babičce.A jestli ji chceme vidět, tak u babičky. Jde mi o to, že holka jezdí min.15x do roka na různý výlety. Ať jsou to tábory, lyže , hory, kanáry, Turecko, voda atd..., bohužel prostě my na to nemáme, máme doma 2 malé děti a když si to vezmu, tak za poslední 3 roky jsme byli jen v zoo, protože prostě na to nezabývají peníze. Vysvětlovali jsme dceři, že musí vydržet než prodáme barák, pak to bude vše ok, ale řekla že nechce. Že chce k babičce ( babička ji bere do kina , na dovolený a vlastně vždy byla víc než manžel )Jeho ex si našla prachateho Chlapa, takže teď je on ten nejlepší a manžel je Nicka co nevydělává 100tis. Měsíčně.Manzel si to vyčítá je z toho zdrcený, že ji měl dávat víc. A já zas říkám, že lásku si přece nemůžeš koupit a hlavně ne u vlastního dítěte. Je mi z toho smutno. Mohl by mi někdo napsat svůj názor na to?

jancazao
10. říj 2024

Vždyť výlety a zážitky nejsou jen o penězích. Nevím kolik dceři je, ale můžete vzít batoh, svačinu a je to kolikrát lepší výlet než moře. Důležité je to dítě zabavit.
Já ti napíšu pohled z jiné strany.
Otec dětí si našel přítelkyni s menšími dětmi a ještě si pořídili společné. Naše děti, když tam přijely, jen byli zavření v pokoji, nikam nechodili a paní s nimi nekomunikovala. Dopadlo to tak, že už víc než rok k tátovi nejezdí a buď jsou se mnou nebo u babičky (tchyně)

zuzekk
10. říj 2024

A nenudí se u vás? Nemyslím každodenní bombazabavy, ale nuda nebo nezájem dokážou zabit leckterý vztah.

mrs.duck
11. říj 2024

Má nějaký svůj standard a u Vás ho nemá. To nemyslím vůbec útočně, taky nejsem miliadrář, prostě to tak je. Každý jsme na tom jinak.
Já jsem v opačné pozici, kdy by syn se svým otcem i chtěl trávit čas. Ale tatínek má novou partnerku s malými dětmi a s těmi syn čas trávit nechce, chce svého tátu. Tatínek to taky nechce pochopit a tvrdí, že proti němu syna očkuju. 🤷 Pritom ja bych se ho v jeho pubertalnich letech na par hodin rada zbavila. 🙊😁
Ono je dulezite si uvedomit ty priority. Treba radeji bydlet v malem byte na hypoteku, ale vedet, ze si muzete dovolit vylety, prodlozene vikendy, krouzky a zaplatit vstupne kamkoli a mit na ty deti cas, nez makat cele dny okolo a davat do nej veskerou energii i finance. Ale to je muj nazor, vim, že spousta lidi je na dum hodne fixovana a je to zivotni cil. Ono vypustit deti na zahradu neni vsechno, radeji zajdem na prochazku.

michaela666
11. říj 2024

@mrs.duck Naprosto souhlasím.

Hodně rodin má dům na hypotéku a dospělí jsou šťastní, že si ho zvelebují a těší se z něj. Jenže pro všechnu práci kolem baráku už často nemají, čas/peníze/náladu na výlety a aktivity s dětmi. Nemyslím ani tak zaplatit kroužek, ale opravdu s nimi plnohodnotně trávit čas mimo zahradu. Nemusí to být dovolená za x desítek tisíc, ale třeba výlet do lesa/ na zříceniny hradu/ na kolo/ pod stan. Je spousta míst kam můžeš vyrazit a jediný výdaj bude svačina v batohu a doprava.

U vás je tohle všechno umocněné ještě tím, že dítě je z předchozího vztahu. Možná se na tatínka i zlobí, že si našel druhou rodinu a viní z té situace vás. Nevím jak je stará, ale tohle už tatínek bohužel nedožene. Kor jestli je už v pubertě a zvyklá na jiný standard.
Určitě bych se snažila na jeho místě trávit s ní nějaký čas alespoň u té babičky. Bude to znít hnusně, ale ideálně bez tebe a dětí. Jak často tam je? 2 víkendy v měsíci? To by si zvládl udělat vždy jedno odpoledne čas ne? Aby viděla, že o ní má zájem a tam to spolu můžou nějak vykomunikovat.

jancazao
11. říj 2024

@michaela666 přesně tohle je můj názor. Nemusí byt spolu celý víkend, ale udělat si čas a být jen spolu a ne s dalšími 3 dětmi. Jenže tatínka nová žena nepustí…

michaela666
11. říj 2024

@jancazao Smutné, že tohle je velmi častá situace. Snad když jdu do vztahu s člověkem, který už děti má, tak musím počítat, že budou potřebovat prostor i beze mne.

A hlavně rodič by si tohle měl prostě prosadit jako hotovou věc. Pokud ne, tak se prostě na svoje dítě vykašlal a udělal z něj jen odchozí platbu z účtu a o takových lidech si myslím své.... Každopádně třeba to vůbec není případ zakladatelky a tatínek si alespoň nějaký aktivní čas s dcerou " vybojuje".

biciklissie
11. říj 2024

Přesně. Já myslím, že to má víc rovin. Tatínek je překvapen, co kde dcera napsala a že s ním nechce být. To s ní vůbec nemluví, netráví čas? Ona avizuje, že když ji chce vidět, tak ať za ní k babičce zajde. Takže ono to asi jen o drahých dovolených nebude. Často my dospělí máme jinou představu. Vlastní i nevlastní děti nejlepší kamarádi, noví partneři jako další maminky a tatínci. Pak taky idyka při budování domu a zahrady. Jenže ty děti často chtějí něco jiného. Asi to chce jim víc naslouchat, jestli chce otec udržet vtah s dcerou. Další věc je, že je dcera asi zvyklá na jiný standart. Není řešení se snažit udržet krok s nějakým stotisícovým chlápkem. Ale snažit se jí ukázat i jiné možnosti, jiné hodnoty. Třeba to ocení hned, třeba časem, třeba vůbec. Je to sázka na nejistotu, ale to je s dětmi vždycky. Já z dětství nejraději vzpomínán na malé radosti jakože jsme s otcem z klobouku losovali, co budeme odpoledne dělat. Nebo že jsem si s babičkou hrála na obchod. Na druhou stranu do teď rodičům vyčítám, že na mě finančně velmi šetřili. To píšu jen pro ilustraci, že zavděčit se a vybalancovat to, je těžké. Ale vykašlat se na to, že dcerunka je možná kapánek rozmazlená, to může být konečná na celý život. Rozchod rodičů je fakt těžký a myslím, že o to víc je třeba se snažit - a to nemyslím finančně.

veroniquecz
11. říj 2024

@miska1triska2 Omluv možná hloupý dotaz - ale on chce prodat dům jen kvůli tomu, aby měl více peněz na výlety a dovolené kvůli dceři??

ninive211
11. říj 2024

Upřímně, dcerunka si zvyklá na nějaký standard. A s vámi se zřejmě nudí (nebo je to jen zástupný problém a vadíš jí ty jako macecha, příp. 2 nevlastní mladší sourozenci). Nevím, kolik ji je, zřejmě bude v pubertě, dle vyjadřování dcery. Přistoupila bych na to, že se otec bude s dcerou setkávat u své matky (babičky) a tam trávit čas-opravdu aktivně, hrát spolu hry, povídat si, jít spolu na výlet. Jestli ono to není tak, že jste prostě pořídili barák a tomu baráku jste věnovali nejen veškeré svoje peníze, ale i veškerý svůj volný čas a na dceru se kašle. Jako nikdy by neměl být barák na krev, že se kvůli tomu nebude ani jezdit na výlety (nemusí jít přece o dovolené za 100 tis.u moře, ale normálně aktivně trávený čas venku). Jestli dcera u vás seděla zavřená v pokoji, zatímco tatínek šel "makat na barák" a viděli se z těch určených dní možná tak u večeře nebo ani to ne, tak se popravdě jí ani nedivím. Chce to víc dceři naslouchat. Ale pokud za vámi opravdu nechce jen kvůli tomu, že od táty nedostává drahé dárky a že jí nezaplatí dovolenou v Turecku, tak je to rozmazlená pipina a někde ve výchově se udělala chyba.

jancazao
11. říj 2024

@michaela666 úplně moje slova. Naše děti tam přijely, ona zalezlá v ložnici, ani je nepřišla pozdravit. Já bych je vítala mezi dveřmi, ptala se jak se měli.
S předchozí přítelkyní exmanžela jsme obnovili vztah a ta mi říkala, jak se ho snažila navést, aby dělal všechno proto, aby s nim byli rádi a on to nechtěl.

ninive211
11. říj 2024

Jinak ještě se ti určitě honí hlavou myšlenky, že dceru doma "naočkovali" proti otci. Tak to přitom vůbec být nemusí, ty děti, pokud nejsou malé, nejsou úplně blbé a vnímají. Vnímají, že zatímco NEVLASTNÍ otec s ní jede na Kanáry, ten vlastní si udělal dvě další malý děti a KVŮLI NIM (a baráku) ji nevezme ani do toho "pitomyho" kina. Třeba že by šli jen ve dvou, on a dcera (to je pak třeba za 450 pro oba, když nejsou k tomu kraviny typu předražený popcorn a cola), to opravdu nemůže dát dceři 400 za měsíc? Vlastní děti by bohužel neměly nikdy "trpět" tím, že mají mladší sourozence...a pokud otec chce udržovat vztah s vlastním dítětem z předchozího vztahu, musí se mu AKTIVNĚ věnovat (ideálně podnikat mimo jiné i sólo aktivity bez zapojení nových sourozenců, prostě tam být jen pro ni)

jizanka2423
11. říj 2024

Možná jen chce být se svým tátou . Je v pubertě a dva nevlastní menší sourozenci ji asi tak neberou. Nejspiš se všechno u vás přizpůsobovalo těm malým. To že bude u babičky jí zajistí že tam nebudete všichni, ale přijde jenom táta o kterého stojí nejvíc. Nechala bych manželovi prostor pro dceru.

aedoss
11. říj 2024

Možná jsou ty peníze opravdu zástupný problém chybějící pozornosti. Vidím třeba na starší dceři a nejmladším synovi batoleti (rozdíl sedm let). Jsme teď v období, že na procházku nikam moc daleko nedojdeme. Že ji to prostě nebaví takové poplácávání se po blízkém okolí, ani na hřištích už ji to nebaví. Takže ano, může to pro ni u vás být nuda, i když se snažíte jít ven a mít program pro všechny. Sama přemýšlím, jak jsme trávili aktivně čas s tátou v pubertě. Asi jsme hráli dostihy a sázky nebo šli na kolo a třeba na zmrzku. Jinak u nás to bylo přesně lítání kolem baráku a menšího hospodářství. Momentálně taky nemáme peněz na rozdávání, léto jsme trávili výlety s útratou za svačinu a dopravu. I u nás větší úspěch měla babička, když děti vzala do kina nebo do herny. Ale rozhodně na ni nežárlím, naopak jsem jí vděčná. Vždyť je to super, že má babička zájem a věnuje se jí. Co si budem povídat, myslím, že v pubertě si víc bude holčina rozumět s ženami než s muži. Já bych třeba se svým taťkou své pubertální věci nerozebírala ani za nic. 🙂 Chápu i tebe, že jsi chtěla, aby jste spolu dobře vycházeli jako rodina. Ale přesně takhle to ona vnímat nemusí i přes veškerou snahu. Ono v pubertě má člověk dělat sám co se sebou, natož řešit složité vztahy v rodině. Myslím, že i u babičky si k sobě můžou najít cestu. Nebrala bych to, že manžela odmítá nebo řeší peníze. Ale nevidím do ní ani do vašich vztahů, tak tady jen tak plácám. 🙂

drtatko4
11. říj 2024

@miska1triska2 a kolik je holce? protože to není jen o penězích a dárcích.

barmil
11. říj 2024

@miska1triska2 a když je u vás má možnost být s tátou sama? Nechce být u babičky proto, aby tam za ní chodil jen on ??

izz76
11. říj 2024

@miska1triska2 A táta se ji jak věnuje když je u vás? Zábava se dá vymyslet i bez peněz.