Nevím, jak dál s manželem...

4. pro 2024

Holky, potrebuji to ze sebe dostat. S manzelem jsme spolu 9 let, z toho 2 a pul roku manzele. Vedela jsem, ze ma dluhy, neresil je. Vzala jsem si ho ale stejne. Sel do insolvence.
Posledni rok a pul to s nim jde z kopce. Zacal hodne pit, 2 litry vina denne, za jizdu pod vlivem mu byl odebran rp, jeste nevime ani na jak dlouhou dobu, ani penezity trest nevime. Ma taky zdravotni problemy, takze insolvenci ted plati z nemocenske plus ja posilam spravci 3000 kc. Snazila jsem se mu pomoc, ale on je nezodpovedny. Cekala jsem, ze tim, ze sel do insolvence bude zodpovedny, ale ne. Ted se bojim, ze mu ji zrusi.

Jako manzele mame jiny majetkovy rezim a to rezim oddelenych jmeni. Znamena to, ze sjm mezi nami nevzniklo. Nevim vubec co dal, co delat. Bojim se, ze mu zrusi oddluzeni a na me se vrhnou jeho exekutori. Pry by nemeli, ale nevim jestli to tak je nebo ne. Jsem dle zakona chranena, nevi nekdo?

Nejsem stastna, vubec ne. Kazdy den kdyz prijedu z prace domu, tak hned vidim, ze zase chlastal. Cele dny je jen doma, praci nehleda. Do toho ted ridicak, rika, ze ma hodne omezene moznosti prace. Ale nema, jen si vybira. Je tolik lidi nemocnych a pracuji. Tu neschopenku nebude mit vecne, myslim, ze v lednu nebo v unoru mu konci.

Vidim, ze s nim nikdy nic mit nebudu, ani bydleni, ani dovolenou nebo lepsi auto. Protoze on vzdycky udela neco, co nam vezme penize , jako ted ten ridicak.

Nepomaha ani to, kdyz mu rikam, ze mi to vadi. Jsem z toho nestastna, nevim jak z toho ven. Rozvod?

rnika
4. pro 2024

Za mě " dát mu ultimátum" , aby věděl že to myslíš vážně. Být ale připravena ten krok udělat. Já bych od něj prchala pryč ( pokud se nad sebou nezamýšlí a nezačne fungovat), protože dluhy a alkohol - to je fakt blbá kombinace....

amazienka
4. pro 2024

O dětech nepíšeš, takže ano - rozvod. Tohle nemá budoucnost, jakou si zasloužíš.

gruyerre
4. pro 2024

Bohužel ano, rozvod. Jsi z něj nešťastná, chlastá, nemaká, jenom ho neustále dotuješ, zatím co on prochlastává a prožírá tvoje peníze a válí se doma. Co s takovým zbytečnym exemplářem? Mysli na sebe.

suzanna123
4. pro 2024

Mě by zajímal důvod, proč rozvod ne

autor
4. pro 2024

Děti nemáme, takže v tomhle je to snazší. Případné dluhy budou jenom jeho doufám. Ještě aby mě honil exekutor, to už bych fakt nedala.

klokanka31
4. pro 2024

Když nemáte děti tak pryč od něj, nemá cenu abys vynakládala úsilí pro nic za nic. Už včera bylo pozdě. Ale jste jednou manželé, takže dluhy si myslím že půjdou na půl. Známá měla manžela, nasekal dluhy, tak se s ním rozvedla, ale stejně to musí platit dodnes.

autor
4. pro 2024

@klokanka31 My ale nemáme sjm.

daisymaminka
4. pro 2024

Dluhy a SJM mají něco společného?

te_reza
4. pro 2024

Už bych byla za horama

boruvkovykoblizek
4. pro 2024

Pokud vznikly dluhy pred uzavřením manželstvím, jsou dluhy vašeho manžela a neměly by na vás přejít. V případě vzniklých dluhů po uzavření sňatku už jdou myslim rovným dílem i kdyz je nasekal pouze váš muž. Alespoň tak nějak si to pamatuji.

martina1317
5. pro 2024

Rozvod a hodne rychle… zacni novy lepsi zivot. Idealne od 1.1.2025

syranella
5. pro 2024

@daisymaminka Já si myslím, že mají. SJM= společné jmění manželů, což jsou jak příjmy, tak i dluhy. Jinými slovy, pokud manželé mají SJM, tak když jeden si vezme půjčku či úvěr, tak by mu jej neměli dát, dokud neuvědomí druhého z manželů. Na takové listině musí být podpis obou a pak samozřejmě oba za to ručí. Pokud SJM vůbec nevzniklo, tak každý má svůj majetek a případně svoje dluhy. Jinak by přece SJM vůbec nedávalo smysl. Ale nejsem právník.

Já bych rozhodně od takového chlapa utekla. Navíc když s ním nemá paní děti, tak je nic nepojí. S ním nikdy dobrou budoucnost mít nebude. Kdyby měl ještě snahu ty dluhy platit, snahu se z toho dostat. Ale on se místo toho doma válí, chlastá a nemaká. Není co víc dodat.

syranella
5. pro 2024

@boruvkovykoblizek Tak to to ale funguje, pokud mají SJM. Oni ho ale nemají. Já bych určitě pořešila. A i pokud by měli SJM, tak stejně záleží, zda jsou na inkriminovaných listinách podepsaní oba. Něco podobného totiž řešila má máma s otčímem a některé dluhy takto s právníkem napadli. Nebyl tam její podpis, tak měli smůlu.

syranella
5. pro 2024

@syranella *pořešila s právníkem

boruvkovykoblizek
5. pro 2024

@syranella aha, díky za info. To jsem nevěděla

viky29
13. pro 2024

Ahoj, pisu z vlastni zkusenosti. Rozved se. Rozejdi se s nim hned. Nezlepsi se to, ne dokud neodejdes. Kdyz odejdes, muze se do tebe znova zamilovat, zacit bojovat, vsechno resit. Ani tak nepovoluj, jinak budes mit cca rok druhe libanky a pak skoncis zas tam, kde jsi ted. Odejdi a rekni mu, ze to muzete dat dohromady, az bude mit za sebou protialkoholni lecbu a vyresene dluhy. Ty se musis postarat o sebe, svoje potreby, jsi na nem zavisla jako on na alkoholu. Najdi si knihu o spoluzavislosti, precti si ji. Jdi na terapii, jestli muzes. Jestli mluvis anglicky, najdi si na webu Personal Development School, tam je kurz jak prekonat spoluzavislost, velmi dobry, na 14 dni mas moznost se zaregistrovat zdarma. To vse udelej pro sebe i pro nej, nepomahas mu dospet, kdyz toto tolerujes a resis jeho dluhy. A nechces otehotnet. Trha mi srdce, co ctu, bud na sebe laskava, ale udelej rozhodne kroky pro vas pro oba.