Neustálé otázky na druhé dítě. Jak tyto otázky už provždy utnout?

klokanka31
12. dub 2021

Už po narození naší malé se nás rodiče a tchánovci vyptávali, kdy bude další. Myslela jsem že je to přejde, ale malé je 11 měsíců, a stupňuje se to. Pokaždé když spolu mluvíme, tak stejná otázka, kdy bude další 😠A už se otázky objevují i od širšího okolí. Už mě nebaví dokola odpovídat že druhé nechceme, protože na to dostanu odpověď že uvidíme časem, že ženský rodí i ve 40. Hlavně že moje mamka si ve 30 přišla už hrozně stará na další dítě, a mně ho bude vnucovat ve 40 😒 Jak se dají tyto otázky jednou provždy utnout? Mám už co dělat abych nebouchla vzteky.

janinasm
12. dub 2021

@klokanka31 Já tyhle dotazy taky zhluboka nesnášela. Člověk se s nima buď musí smířit nebo odpověď způsobem.který tu druhou stranu doslova odradí se zeptat znova. Například stylem: až se nám bude chtít souložit, nebo: až si vyléčím kapavku,atd..... Prostě něco takovýho trochu víc intimního, že ta druhá strana se prostě zastydí a příště dá pokoj. Ale ne každý na to má takhle zareagovat....... Jinak mě nic nenapadá no☹ nebo prostě odpovědět že už děti mít nemůžete (i když můžete). A říct jim ať už se neptaji že
To je hodně soukromá věc a ze ji s nima nechceš vůbec sdílet.

klokanka31
autor
12. dub 2021

@janinasm Tou souloží bysme je neodradili,spíš naopak... Když nám mimčo nešlo, tak byli schopní se nám vysmát že to asi děláme málo a nekvalitně 🤔 Já přemýšlím že začnu říkat že jsem podstoupila zákrok aby další nebylo. Nic jiného mě fakt nenapadá.

martaskaaa
12. dub 2021

@klokanka31 U nás to samy, máme kluka a furt, že ještě teď holčičku a když řekneme, že nám jedno dítě stačí, tak pořád kecy jak bude sám, že bude chudák a že si nebude s kým mít hrát a ještě perla, že kdyby se mu něco stalo, tak nebudeme mít nikoho... 🙈 Přitom bude mít bratrance a sestřenice, kamarády, bude mít pak svoji rodinu přeci, nebude nikdy sám. Teď je mu 2,5roku a padají otázky, že jako abych navazovala na rodičák, proč to nemáme jedním vrzem. Vždycky jsem chtěla 2 deti, ale tyhle kecy mě totálně odrazují. Jako by to bylo nějaké pravidlo mít dvě a více dětí. Navíc budeme stavět dům a prostě druhé dítě se nám ani teď nehodí kvůli hypotece, ani se na to necítím (bude mi 32). Možná jsem moc pohodlná, ale syn je tak aktivní, že vážně si nedovedu představit ještě do toho miminko. A taky teď už s ním začíná být docela domluva, je samostatnější a konečně spi téměř celou noc a já taky. A představa, že bych zas měla pupek, rodila, kojila a skoro 2 roky se nevyspala mě děsí 😁 Popravdě se už docela těším do práce, ta asocializace doma mě ubíjí a na to zas slyším, že budu makat do smrti a bla bla. Už jsme všem stokrát řekli, ať se na to neptají a nestarají a že jejich řeči náš názor nezmění, ale je to prd platný. Oni je vychovávat a financovat nebudou, žejo. Když vidím, kam ten svět směřuje, tak další dítě do toho bordelu nevím, zda bych chtěla přivést. No takže neporadím, ale soucítím 😁😁😁

klokanka31
autor
12. dub 2021

@martaskaaa No s těma kecama že kdyby se něco stalo, s tím bych je nejradši poslala víš kam 😠 My i říkali že jsme chtěli holčičku, tu máme, a nevidíme jediný důvod proč mít další. Mně bude 33, naše malá je pěkná divoška, a taky si nedovedu představit že bych se měla starat o další. To budu radši spokojená a usměvavá máma jednoho dítěte, než unavená a protivná máma dvou dětí jen proto, že dvě děti musí mít přece každý...

any2any
12. dub 2021

"A kdy bude druhy?"
"A kdy bude treti?"
"Kdyz vam to tak pekne jde, tak jeste jedno, ne?"
"A jeste by to chtelo toho kluka, ne?"

- Na posledni otazku jsem byla asi nejvic hakliva. Ale nemela jsem nikdy chut nekomu neco vymlouvat, tak jsem tyhle otazky ignorovala a v duchu si myslela svy... 😉

zelenaesmolda
13. dub 2021

@klokanka31
Asi jim rict natvrdo,ze jim do toho nic neni a ze si neprejes to nadale rozebirat a ze jestli to nechapou tak tamhle jsou dvere.Pri pristi navsteve opravdu vyhodit.

zrzeckas
13. dub 2021

Segra rekla, ze jim to nejde nebo mit uz nemuzou.... Pry se pak prestali ptat.

te_reza
13. dub 2021

Paradoxně jsem to poslouchala na rodičáku, pak byl klid a teď najednou znova, asi že teď každej rodí. Okolí co znám pošlu do prdele, u cizích mám co dělat, jako aby mě cizí dědek poučoval, že mám holce pořídit bratříčka, tak to jako může být rád, že neskončil v prdeli.

klokanka31
autor
13. dub 2021

@te_reza 😄

rnika
13. dub 2021

@any2any No a pak jsou opačný řeči typu... Proboha to neznáte ANT? Nebo to chcete ještě další, nezbláznili jste se náhodou. Takže ani na druhém konci to není "růžové" lidi šťourjaí pořád.
Člověk se totiž nikdy nezavděčí všem. Utla bych to větou... že jste se rozhodli mít jedno a na tohle téma se už odmítáte bavit. Ať to laskavě berou na vědomí. Já nevím, že lidi mají potřebu ostatním pořád něco vnucovat.
@klokanka31

klokanka31
autor
13. dub 2021

@rnika Taky nechápu proč je to tak zajímá kolik my budeme mít dětí 🙁

tinaprofi
13. dub 2021

Jednoduše, ale to bez poslání do prd*le nepůjde... 🙂 mě se nikdo nikdy nezeptal, protože se báli 😂😂 a mám klid

emamaira
13. dub 2021

Já teprv čekám druhé a už se mě ptali na třetí 😀 po prvním jsem odpovídala nevím, a začala mluvit o něčem jiném, rozhodně jsem nediskutovala, jen jednoduše odpověděla a dál neresila. A to jsem věděla, že chci za 2-3 roky. Časem je to přešlo.

jerou
13. dub 2021

Jo to taky znam. Mam dve holky, takze veta" to by jeste chtelo toho kluka, ze?????" Uz me proste nechava chladnou. Uz jsem ji totiz slysela tisickrat!
Pokud mas jedno a dalsi nechces. Odpovedet" jedno mi bohate staci" pokud chces a nejde a je to citlive tema pak " nevim, nebo az bude tak bude" a nerozebirat. Nejsi povina vysvetlovat a zduvodnovat nikomu nic 🙂

tynka9
13. dub 2021

Podle mě se blbým otalzkám nevyhneš abi kdybys měla dětí 5. U prvního byly otázky na druhé snad ještě v šestinedělí. Když jsem otěhotněla podruhé, bylo to zase divení, jako ze UŽ?? (První dvě děti jsou od sebe o 17 měsíců). Když jsme se někdě zmínili, že bychom si přáli třetí, tak zase údiv. Hlavně když už máme páreček, že 🙈 teď čekáme třetí a snad ze vsech možných stran jsou dotazy, jestli jako končíme nebo budeme pokračovat... i kdybys měla dvě, tak určitě nějaké další blbé dotazy budou... zvlášť kdybys měla stejné pohlaví.. jak to utnout moc neporadím. Max si vymyslet něco “definitivního” zdravotního charakteru.

katule1990
13. dub 2021

@klokanka31 Myslím, že je to všude stejný. Synovi je 5 měsíců a od porodu od našich poslouchám "tak ještě to druhý" atd. Přitom moc dobře vědí, jaký jsem měla u porodu a po porodu zdravotní komplikace a že by pro mě další těhotenství, pokud by se vůbec někdy povedlo, znamenalo velký riziko. Snažila jsem se jim to vysvětlit, ale akorát jsem se dozvěděla, že jedno dítě je o strach. Taková poznámka naštve snad ještě víc než dotaz na další dítě. Myslím, že z toho prostě někteří mají sport. Slyším třeba, jak se takhle baví i o cizích lidech "proč mají pořád jen to jedno, nechápu, proč si nepořídí druhý", přitom o nich nic nevědí. Jedni příbuzní mají 4 děti a tam se to zase hodnotí, že asi teda nevědí, co je antikoncepce. Prostě jak nemáš 2 děti - páreček, tak seš asi vadná a nemůžeš být spokojená 😂. Jak to utnout, moc nevím. Asi jim rázně říct, že je to vaše rozhodnutí, který je konečný a víc se o tom nebudete bavit a příště na to vůbec nereagovat. Ale už úplně slyším odpověď "nojo, to říkáte teď, to si určitě ještě rozmyslíte..." 😈

pavlinar
13. dub 2021

My rikame, ze nechceme a ze na to ani nemame.. energii, finance, logistiku, nervy.. jsme na vse sami, zadne hlidaci babicky, velka hypoteka na krku. A ze jsem nejvic happy konecne zas v praci, ten kolotoc kolem mimina nikdy vic!
Problem je, ze my bysme chteli, ale nejde nam tom. Ale o tom se chci sverovat komu chci ja. A nechci, aby jedni nas litovali, jini si na tom posmakli, a vsichni me sledovali, jestli teda uz neco nebo jak? Ted je kolem me taky spousta tehotnych, tak se do toho rejpa.
Jinak na prvni u nas byl silenej tlak od okoli.. a druhe nam planovali, jeste kdyz jsem byla tehotna. Strasne me to vytacelo, a to jsme jeste fakt nechteli a chranili se. Ted je mi to spis lito, kdyz bysme chteli a nejde to.
Jako uprimne, me to taky zajima u ostatnich :D ale neptam se, pokud se to vylozene nenabizi, pokud se nezacnou vyptavat prvni.. a to kolikrat nevedi, jak by to zamluvili, ackoli se zacli vyptavat prvni :D

klokanka31
autor
13. dub 2021

@katule1990 Přesně tahle odpověď mě zvedá ze židle 😠 jako bych byla nesvéprávná a nevěděla co chci nebo nechci. No já se chystám při příštím dotazu už rázně říct že my další už prostě ne, a jestli chtějí víc vnoučat, ať si jdou za mým bráchou. Tomu bude 40 a nemá ani jedno.

95newmommy2020
13. dub 2021

Máme problémy s reprodukci. V okolí to každý věděl. Takže byli taktni už když to nešlo. Občas se někdo zeptal, když jsme se brali jestli se brát “musíme” 😁 Ale to jsem brala spis jako popichováni.
Vtipný je ze rodiče manžela nám přispěli 100 litru na ty opakovaně nezdařené IVF pokusy. S tchýni jsem to prožívala vyloženě. Věděla o každým hormonu, kontrole o všem. A teď po roce malyho mi říká, no ještě by to chtělo to vnučku. 😁😁😁 Ona je zlato, vím ze to nemysli zle. Kdy bude další se mě taky teď pta kde kdo. Většinou stačí vysvětlit ze jsme reprodukcne ohroženy. I tak to ale nestačí všem. Nic si z toho nedělej. 😊

klokanka31
autor
13. dub 2021

@pavlinar To mě zas to je úplně jedno kdo a jestli má děti nebo ne. U nás na první byl taky šílený tlak, s nynějším manželem jsem chodila pár měsíců, a máma na mě že ať koukám něco dělat, že když mu nedám dítě tak že mi uteče za jinou. Potom furt kdy už bude babičkou, blablabla, a jelikož nám to nešlo, tak mě doslova nutila a nadávala ať koukám jít na umělé oplodnění. Tak jsem pak říkala že žádné dítě už nechci, a zase řvaní že ať si nedělám ani pr***, že dítě mít musím.
Já zkoušela vysvětlování že dítě stojí peníze, energii, ale odpověď byla že řešíme kraviny, že dítě nic nepotřebuje,aspoň nebude rozmazlený, že naše generace je akorát rozmazlená a odmítáme se přizpůsobit... No jak u blbejch.

lovemusicsun
13. dub 2021

Já bych to brala s klidem.. Lidi jsou prostě zvědaví a odjakživa se těhotné ptají co to bude, jak se to bude jmenovat, kdy bude druhé, kdy bude třetí, snad to bude páreček, už pase koníčky, už chodí, už mluví, pořád ještě kojíš..... Pořád se Tě někdo na něco bude ptát. My máme dvě holky a taky se nás pořád někdo ptá, jestli jdeme do třetího, ať je teda ten kluk. Vždycky v klidu odpovím, že ne, že mi kluk nechybí a hotovo. Myslím, že klidná řízená ignorance nebo jeden pádný argument je účinnější než někoho vztekle poslat někam.. Jak pro urovnání vztahů, tak pro vlastní duševní zdraví.. Pokud se mamka přímo zeptá, řekla bych jí, že další dítě nechceme a nediskutovala bych s ní. Vyslechla bych si její argumenty co má na srdci, vzala je v úvahu a pak si to udělala po svém.

baraskaska
13. dub 2021

Ja to nejak neresim. Kdyz se me nekdo zepta velmi razne odpovim ze treti dite nebude ze nam ty dve holcicky stacej. A nejradsi rikam ze kdyby vsechny me deti byli furt zdrave klidne budu mit treba pet deti a to pak vetsinou utnou a drzej uz pusu.

klokanka31
autor
13. dub 2021

@lovemusicsun No jo ale kdyby se tě ptala pořád při každé návštěvě? Když to slyšíš po miliontý a stejně nerozumí slovu NE, pak si člověk klid těžko zachovává.

baraskaska
13. dub 2021

@lovemusicsun jeste bych dodala, pujde k zapisu, pujde do skolky, pujde do skoly jaky ma znamky, kdy pujdes do prace. Souhlasim lidi maji otazky a mit budou. Jednodussi je se z toho nehroutit a brat to jednim uchem tam druhym ven a bude dobre oboum stranam. 🙂

klokanka31
autor
13. dub 2021

@baraskaska U mě je asi problém že já tuhle vtíravou zvědavost prostě nechápu. Já se starám o svou rodinu, a co dělají ostatní mi je ukradený. Asi teda začnu být taky zvědavá drbna ☺

pavlinar
13. dub 2021

@klokanka31 tak to bych je s chuti odkazala na toho brachu 🙂 A jinak teda ze nechceme a uz to ani nejde ze zdravotnich duvodu. Ty jo, to je teda u vas husty, to urcite hodne "pomahalo".
Jinak od rodicu to tak nejak chapu, ze teda chteji vnouce. Chapu - neschvaluju!! Ale na me silene tlacily nektere kamaradky, fakt pri kazdem kontaktu. S jednou jsem to fakt resila, vysvetlovala, proc zatim ne... a pak se ptala pokazde, zda se neco zmenilo, klidne kazdy tyden. Uz se spis nekamaradime.. a to jsme si byli fakt blizke, proto jsem to s ni resila tehdy na rovinu, ale uplne me to znechutilo. A predstava 2. kola... kde je ten blinkajici smajlik :D

klokanka31
autor
13. dub 2021

@pavlinar Já teda svoji dceru nebudu nutit do dítěte. Za 20-30 let bude jiná doba, a i kdyby se rozhodla že dítě nechce, tak bych ji respektovala. Ti rodiče si dětí užijou dost, tak nechápu proč se pak můžou zbláznit když vnoučata nepřichází.

mourovatakocka
13. dub 2021

@klokanka31 Určitě bych zkusila něco hodně intimního a definitivního, vymyslí si nějaký zdravotní problém neslučitelný s dalším těhotenstvím, třeba to pomůže 🤔

veruuu_kubesovic
13. dub 2021

@klokanka31 a kdy bude druhé? A proc má jeste: duflik/plínky...ty ještě kojis/dáváš UM????
VÍTEJ VE SVĚTĚ MATEK...kdy kromě starosti o dítě dostaneš i nespočet nevyžádanych rad a otázek 👌

lovemusicsun
13. dub 2021

@klokanka31 Jsou věci, které od své mámy milionkrát slyším a taky občas bouchnu, ale povětšinou se snažím k tomu prostě přistupovat věcně. Chápu, že čím víc to je, tím víc to člověka popuzuje, ale vztekání tomu prostě nepomůže. Co se snažím říct je, že ještě uslyšíš milion otázek a rad, o které nebudeš stát a budou se opakovat, takže lepší je být na to připravený, než se kvůli tomu zlobit.