Nesnáším syna kamarádky

hanafaustyna
7. čer 2017

Prosím o radu. Nesnáším syna kamarádky-sousedky. Jen vidím Petříka, zvedá se mi kudla v kapse. Je o rok starší než syn, bude mít 5. Naštěstí období, kdy syna mlatil a zduchal na zem je pryc,ale teď dělá jiný věci. Dětem jedl adventní kalendář ( tvrdil,ze on ne,ze to naše, ale těm jsme okynka museli otvirat my,protože jim to nešlo), vleze si u nás klidně do špajzu a hledá čokoládu, sáhne do misky se zeleninou od oběda, řekne fuj a hodí to zpátky (vím, jako hostitelka bych už měla mít nachystane občerstvení při příchodu). Když má na písku kamaráda, synovi řekne, že kamarádi nejsou a on mi pak brečí, ze chce být s ním taky kamarád (jasně asi je to mezi detma normální ,jeho mama je ovsem to stejný, když potrebuje je jak milius,kdyz je s jinou kamarádkou,ani nepozdravi). Vidim,ze Petřík běží k vedlejšími baraku na písek, tak reknu synovi, at nechodi,ze jsme tady. Petřík to slyší, a presto syna nabádá, aby šel s ním. Nechce synovi pujcovat hračky, když odchazime,řeknu synovi, jestli by Petříkovi pomohl uklidit. Petřík si sedne a řekne synovi,ať uklizí apod. Nemáte nějaký tip,jak tu moji averzi prekonat? Uz si říkám, ze se prestanem stykat nez udělám nejakou ostudu... Říkám si pořad, že je to jen dítě, ze za to nemůže, ale nefunguje to.

soleilll
7. čer 2017

@hanafaustyna Jste dobré kamarádky nebo jen sousedky, které mají shodou náhod podobně staré děti? Jestli ti na ní extra nezáleží, asi je nejjednodušší omezit vzájemné styky. Jestli ti na vašem přátelství záleží, pak si s ní o tom promluv.
Jak moc je na souseda fixovaný tvůj syn? Má ho hodně rád? Vnímá, jak se k němu škaredě chová? Jestli jo, pak mu v klidu vysvětli, co je dobré a co špatné a spolu to eliminujte. Nechce soused půjčovat hračky? Tak si nepůjčí synovy atd.
A samozřejmě - ve vašem bytě platí vaše pravidla, takže bych je na tvém místě návštěvě důrazně vysvětlila a pak striktně trvala na jejich dodržování. Copak je normální, že se ti cizí dítě hrabe ve špajzu? Normálně ho vyhoď! Jestli do syna úmyslně žduchá nebo ho bije, tak to měl od tebe už dávno schytat (pokud si to syn není ještě schopný "vyřešit" sám). Dítě bude vždycky dělat jen to, co mu ostatní dovolí. A ty nemusíš milovat všechny děti (a všechny matky) v okolí, ne? 🙂

hanafaustyna
autor
8. čer 2017

@soleilll no ma ho rad a rad za nim chodi. Jeste nechodi do skolky(az v zari),takze se s nim nejvic styka. Vida na hristi i jiny deti,ale k nim jsme chodili i na navstevu. To zduchani bylo,kdyz mel syn rok a pul az dva roky. On to schytal od mamy,ze nemuze zduchat,ale je to dite,jednou mu rekne,ze to nesmi a za 5 minut to udela znovu. Jako extra kamaradky nejsme,ale vcera ta moje averze uz tak vyplula na povrch,ze jsem vyjela i na ni,kdyz reklla synovi,ze aspon nezmrzne,kdyz nebude mit zmrzlinu (koupil si zmrzlinu,ale protoze sousedy potkal v obchode,tak si ji neslizal hned a mezitim se mu rozpustila a zatahlo se a ochladilo) ted se mnou nemluvi a na omluvnou sms nereagovala

vineta
8. čer 2017

@hanafaustyna Já myslim, že jestli nějakou náhodou narazí na tuhle konverzaci, budeš od nich mít pokoj navždy.

hanafaustyna
autor
8. čer 2017

@vineta ja vim,ze jsem strašný clovek ( nesnášet dite,kdyby nekdo nesnasel mé, tak u me konci) a ze bych se mela ovladat,ale nejde to,proto si rikam,ze by to mozna bylo lepsi.

rolniczka
8. čer 2017

@hanafaustyna vzivote bych se neomluvila na tak trapny komentar asi bych se snima prestala stykat nechtela bych predce aby se me dite zacalo chovat stejne jako ten Petřík a nebo byt ním stale šikanovano jestli psychicky nebo fizicky je jedno dite v jeho veku si jeste nedokaze urcit hranice co je dobre a co ne a od toho jsou zde rodice aby mu vysvetlili ze se snim stykat nebude protoze se nechova hezky ani maminka ani Petřík....najde si predce lepsí kamarády a vy lepsi spolecnici

babanci
8. čer 2017

Přesně takovou "kamarádku" měly moje děti, když k nám přišla, klidně si otevřela lednici a nabídla si cokoliv bez ptaní, kamarádila se s dcerami jen, když tam nebyl někdo další, jinak na ně kašlala, když jsem je pozvala do mekáče a koupila všem stejně, rozčilovala se, že ona má větší hlad a chce to 2 x, i když miluji děti, s ní jsem teda měla problém veliký. Vysvětlila jsem dětem, že takové chování je nevhodné, v našem bytě se dělat nebude a omezily jsme s ní styky. Nějak to pak vyšumělo, ale dodnes, když vidíme nějaké takové malé smrádě, říkáme....jako Monička. Vloni jsem vzala k moři vnučku a ona si tam našla kamarádku. Byla jsem nadšená, že se tam zabaví, ale holčička byla taky pěkné kvítko. Přišla, že by s mojí vnučkou plavala na molo, bylo to daleko, tak jsem měla obavu a prý poplavou na matraci a v doprovodu tatínka. V polovině cesty řekla, že je záchranné vozidlo a moje vnučka zachraňovat nepotřebuje a shodila jí do vody. Ta pak měla problém doplavat, vrhla jsem se za ní a zažila jsem hromadu strachu. Tatínek si ničeho nevšímal, bavil se s jiným pánem. ☹ Holčička byla ve všem nejlepší, mojí vnučce neustále tvrdila, že je nemohlo na to a ono, ona je hvězda ve všem a vůbec to byla taková potvora převlečená za kamarádku.

odula
8. čer 2017

@hanafaustyna nejsi vubec strasnej clovek, jsi proste clovek a zcela přirozeně nesnášíš CHOVANI decka, ktery je evidentne, mirne řečeno, spratkovitý. bejt na tvým místě, tak bych si s kámoškou (která zase asi nebude taková kámoška, když ani neodpoví na sms) zcela upřímně promluvila. Pokud se urazí a přestane se s váma stýkat, tak ... tak se ti asi uleví. A tvuj synaček to zvládne bez Peti, neboj. BTW - ten komentář o zmrzlině nebyl vůbec ani trochu nevhodnej, spíš vtipnej, nechápu, proč by ses za něj měla omlouvat. Možná by synovi prospěla pauza od Petříka a tobě od Petříkovi maminky. Nenechte na sobě štípat dříví ;)

elialen
8. čer 2017

Vztah s nekamarádkou bych ukončila nebo si s ní promluvila (osobně si myslím, že to nikam nepovede). Nechtěla bych, aby moje dítě vidělo, jak mě někdo jiný utlačuje a v pozdějším věku mělo stejný problém s asertivitou.

verusky
8. čer 2017

ja myslim, ze se to trochu vyresi nastupem do skolky... a do te doby se stykejte mene... a jak bylo psano vys, ve sve domacnosti jsi sefem Ty, takze si v klidu narid pravidla a bud dusledna a klidne prisna. ved synka, at si nepekne chovani vyrizuje sam, ale je-li to pres caru, reaguj Ty za nej. rozhodne se nemusis usmivat na nepekne chovani a naopak vyjadri, ze se Ti nelibi (klidne tomu sousedovi rekni- chlapce, to se nedela nebo- nedelej nam to). na to mas prece plne pravo! ja jsem ucitelka, tak ja nekdy komentuju i chovani, ktere nema souvislost se mnou a je pres caru... ved si svuj zivot a urcuj si sva pravidla... lidi jsou ruzni... ja az hledim, jaci... (treba zrovna ted se ucim byt celkem tvrda, predtim jsem mela moc pochopeni- ale u me v souvislosti s chovanim expartneru, kteri jdou za hranici slusnosti- tak ja se ucim davat najevo, ze toto si dovolovat nebudou- Ty to same musis aplikovat zas na jine veci, osoby... je to Tvuj zivot a nenech si ho kazit, ani radoby kamaradkou a jejim nevychovanym synkem).

hanafaustyna
autor
8. čer 2017

@verusky ja se ozvu, treba nam skakal po posteli. To basim deckam rikamr ze nemůžou. Tak sem rekla at neskace,ze to neni trampolina. Na to mi řekne, ze Elenka trampolinu ma. Tak zas vyplula na povrch moje avrrze a rekla jsem mu at jde za Elenkou. Ja si porad rikam,ze je to dite,ze nemuze za to jakrj ja. Alr neumim se proste ovladat.

japona
8. čer 2017

@hanafaustyna Naše dítě má také podobného kamarada o rok starsiho "Petříka", s kterým jsme nuceni se občas vídat. Petřík má oproti našim detem příliš volnou výchovu, takže nektera pravidla, ktera jsem u nas po nem vyžadovala (např. jist sušenky u stolu, aby nebyly drobky po celem byte, nemlatit hračkami, apod.), maminka smazla slovy: "ja to petrikovi dovolila". To už na ni vyjel i manžel, že u nás se to dělá jinak🙂.
K vašemu petrikovi bych se chovala jako ke svým dětem: vysvětlit, že kalendář je někoho jiného, že mu to jíst nesmí. Pokud by se opakovalo, vynadat. Stejne tak lezení do spajzu, vysvětlit, že tam nemá co dělat. Pokud jeho matka bude proti vám v opozici ("teta je zla"), nestykat se s nimi. Navádění naseho mladšího ditěte petrikem znám taky. Vysvětlit synkovi, že Petřík poslouchá svoji maminku, a on bude poslouchat vás. A jestli se mu to nelíbí, jdete pryc..

japona
8. čer 2017

@hanafaustyna Pokud jste ho poslala ze elenkou na trampolínu, to přece není averze. Předpokládám, že stejne byste se chovala i k vlastním dětem, ne? Já to u našeho Petříka beru tak, že on nemůže za to, že má rodiče, co nic neresi a těží z toho, že je fyzicky silnější než naše deti. Proto se mu snažím vysvětlit naše pravidla a trvat na nich..např. když má jedno dítě hračku, s kterou si hraje, žádné další (ani Petřík), mu ji nebude brát

terkaz
8. čer 2017

@hanafaustyna
Vasi averzi uplne chapu. A omlouvam ho, ze je to dite? To ho rozhodne neomlouva. Je uz dost stary na to, aby pochopil, co muze a nemuze delat.... Navic na navsteve a kdyz ho na to upozornite...

rubi
8. čer 2017

Nemyslim si, ze proto, ze je to dite ho musis mit rada ... Mezi lidma je blbcu spousta, tak nevim, proc se predpoklada, ze u deti jsou vsichni uzasni.

Podle me ses do toho zamotala sama ... nutis se vidat a snaset nekoho, kdo ti akorat otravuje zivot. Kdybyste byly kamaradky od detstvi tak nereknu, ale co se budes nervovat s nejakou zenskou a jejim spratkem, jenom proto, ze jste si obcas dali spolu kafe.

Tyhlety nuceny pratelstvi mi prijdou takovy skolni ... dospela zenska nema zapotrebi se uzirat takovejma pitomostma.

blaablaablaa
8. čer 2017

Já jsem docela ráda, že vidím, že v tom nejsem úplně sama. Děti mám fakt ráda, ale koho nemůžu moc vystát, je můj synovec. Jeho chování je opravdu peklo, rodiče mu nic neřeknou, prarodiče to vidí, ale nemůžou s tím dělat v podstatě nic. Já racionálně vím, že to dítě za to nemůže, v tomhle případě myslím, že selhává výchova, takže je to zodpovědnost těch rodičů, ale i tak - jakmile s ním mám být v kontaktu, tak se celá naježím, žaludek se mi stáhne a už čekám, co zase bude. Je to taková ta klasika - všechno je jeho, nikomu nic nepůjčí, hračky si ale bere, jak se mu zlíbí, nepozdraví, nepoprosí, nepoděkuje, aby po sobě něco uklidil, no to by se asi musel stát zázrak.
Na tvém místě bych omezila styky, pokud to tobě a tvému synovi nic dobrého nepřináší.

vineta
8. čer 2017

@hanafaustyna Nemyslím, že jsi špatný člověk, jen bych to asi neřešila se svojí fotkou a pod svým jménem... stýkat se s nimi přece nemusíš ani tak, na moc velkou kamarádku to nevypadá, asi bych si nedělala násilí nějakým nuceným stykem s někým, koho vlastně nemáš ráda.. chovala bych se korektně, ale domu bych jí ani její dítě nezvala. Ale i tak myslím, že po 5ti letém dítěti už můžeš chtít, aby se u tebe na návštěvě snažil dodržovat tvá pravidla.

hanafaustyna
autor
8. čer 2017

@vineta no na konika nechodi, kdyz potrebovala koupit saty ktery sem ji tu ukazala,tak to brala preze me. A stejne ted s nama nemluvi,tak je to jedno.

Ono rodice mu reknou,ze to nema delat,ale... Problem je,ze jsou ze stejnxho baraku,okna nam vedou hned na hriste,takze kdyz slysi venku Petrika,tak chcou jit nasi hned za nim...takze se vidat asi budem muset.

pajula123
8. čer 2017

@hanafaustyna v tom pripade bych to omezila na setkani na hristi. Domu bych si cizi dite,co mi leze do spajzky a detem ji cokoladu,proste nepustila.

pajula123
8. čer 2017

A jinak v tom rozhodne nejsi sama,taky nektere deti fakt nemusim 🙂

magdalenax
8. čer 2017

Ahoj, nečetla jsem všechny příspěvky, ale věř, že mám pravdu. tohle opravdu není kamarádka. Vezmi ji přes síto. Synovi najdi jiné působiště, i kdyby mělo být o půl km dále.
S takovouhle káčou bych se vůbec nezaobírala. Neumí své dítě vychovat ani k tomu, že nemůže lézt někomu do špajzu, či do lednice?
Věř, že pokud to takhle necháš, tak za pár let přijde suverénně možná i na oběd.
Zažila jsem kupř. to, jak moje kamarádka, která měla poněkud mladší dcerku, než byl můj syn,- tak ji nechala defacto bez dozoru. Seděla u kafe, já její holku za zadkem, aby něco neprovedla a mámě to bylo šumák. Když se to opakovalo asi potřetí, tak jsem jí řekla, že ať se na mne nezlobí, ale buď si malou ohlídá, nebo ať přijde sama, že nemám přizpůsobený byt k tříletému dítěti a nehodlám ji hlídat.

Jiná moje kamarádka byla v podobném případě vůči své kamarádce ostřejší. Když syn té její kamarádky neustále otevíral šuplíky, vytahoval věci z polic nábytku, matlal rukama po vyleštěných vitrínách, -... - hele, dopij to kafe a jděte. Až si toho paňára vychováš, tak přijď, ale já nebudu uklízet uklizené jen proto, žes tu byla na kafi...

moniiss
8. čer 2017

Také souhlasím s názory,které jsou již zmineny. My takhle jeden cas přestali domů zvát kamaráda. Všechno hned lámal, drtil,rozebiral...psycho.Náš malý si o hračky docela pečuje,má své oblíbené a teď,i když byl rád,ze může mít doma kamaráda, se musel dívat na to jak mu je jiný nici. A další a další věci,které tady mnohé z vás popisujete.Cíleně a záměrně se s nimi nevydame, nevyhledame je.Malému jsem to vysvětlila, když se chtějí kluci vidět,nastavím nějakou hranici, kterou nedovolím překročit a duvod, který si třeba vymyslim nebo může být skutečný.Nebo vrhnu pohled,ze "to si snad děláte legraci?!" A jde se domů.Žádné dlouhé kávičky a vysedavani. Jde se vařit, mám nějakou práci a nazdar.Teď naposledy jsem uz,ale zcela otevřeně řekla,ze tohle je něco na moje nervy a ze tohle by si nás syn nedovolil. Tak koukala,smála se tomu. Co dodat. Kde to není tam to nedáte. Rozhodně bych si s tim nedělala trápení. Jsou horší věci a pokud je k životu nepotrebujete,je to jednoduché. Hodně štěstí a klidu!

astyna
9. čer 2017

Když mi nějaká mamina/dítě nesedí a vím, že na určitá místa chodí pravidelně, najdu pro syna jiné hřiště/hernu...Za ty nervy mi to nestojí. Některé maminy jsou strašně hrrr do kamarádství, ale de facto si s nima nemám co říct, protože jsou třeba jiné povahově, výchovnými metodami apod.

rolniczka
9. čer 2017

Taky mám hnusnou povahu nenávidím rozmazlené děti!
Shodou náhod švagrová jedno takové má , chytá absťáky když nemůže hrát na noťasu,mobilu,nebo tabletu válí se po zemi a jedine co mu švagr nebo švagrová řeknou je přestaň stejně je ten mobil vybitý a baví se vesele dál když už si vytáhne hračky tak je pak uklizí babička ikdyž mu je 8 let a taky se v osmi nechává oblíkat svymi rodiči a zavazovat tkaničky málo co se rodiče nedívaji láme každé kvítko na zahradě a nikdy se nepřizná a aby si kluk pojed musí se mu příhřát nebo uvařit alespon 3 jídla ze kterých si nakonec stejně nevybere!

Pak mám ještě kamarádku která se svými ratolestmi přijde na "kafe" asi od rana dovečera vykouří mi všechny cigarety všechno vypije její děti do patnacti minut sní všechny oříšky křupky chipsy čokolády a chlebíčky co mam na stole a pak si vesele ruce od čokolády utírají do čerstvě vypraných tyrkysových polštářů a nové sedačky , s drobky si lámat hlavu nemusí máme vysoký chlup na koberci! prostě luxus

magdalenax
9. čer 2017

@rolniczka Tak to je mazec.... .
No, a co se týče kamarádky, tak také. Ta by jela jak půl šestá na Rokycany. To je fakt neskutečný, co si někteří lidé dovolí. Cigára bych si schovala, dala bych si do krabičky tři a řekla bych jí - hele, nemám, mám jen tři a koupit se je jít nemůžu, v trafice nejde platit kartou, tak čekám, až přijde (...) s hotovostí. No a na příště bych si už přichystala cigaretu s kapslíkem - to je šleha u huby taková, že už si od Tebe nezapálí, to mi věř. A co se týče občerstvení, vykašlala bych se na to, dala bych na stůl drobátko něčeho a konec. Nemysli si, já už jsem také poučená a zachovám se podle toho,- máme přátele, bydlí daleko, když přijedou (se dvěma dětmi), mají u nás občerstvení, oběd, prostě veškerý servis, třeba i ty cigára, když jim dojdou, ale přijedou jak se říká, s prázdnýma rukama, a to nemluvím o tom, že děti dostanou něco na cestu.... . Prostě jsou lidé, kterým slušnost nic neříká. Samozřejmě, že nepřijímám návštěvy za účelem něco dostat, ale považuji za slušné nějakou maličkost s sebou vzít, obzvláště, když znám pohostinnost navštěvovaného (navštěvovaných)

Spřátelila jsem se v práci s jednou kolegyňkou. To je zase naprostý opak, to se nedá...., to je nám až trapně, co vyvádí. Už jsem jí i přátelsky vynadala, - .... si přijde s dárkovou taškou a v ní parfém, čaj, já nevím co všechno, pak ještě víno, no blázen prostě. Byli jsme u ní (respektive u nich) na návštěvě, tak jak jinak, prostě jsme se revanžovali a považ si, že když jsme odcházeli, tak otevřela v předsíni skříň a už tam měla zase přichystáno, - že děkují za návštěvu a tohle je prý poděkování! Samozřejmě, že jsme odmítali, že nic takového..., tak zamkla, že dokud si to prostě nevezmeme, tak nás nikam nepustí a pečlivě počkala, dokud jsme nebyli pryč z domu, abych jí tu tašku nepověsila na kliku. Kdybych nemusela nutně odjet, což věděla, tak bych si sedla, že jo, že tedy zůstaneme klidně týden.... 🙂 No, jsme od nich pozvaní na svatbu, tak jsme se už tedy domluvili, že do přátel jsou peníze blbost, v podstatě až nevhodné, to se dělá v rodině, tak souhlasila a koupíme jim výrobník sody. Jen doufám, že nebude mít nějaký nápad v podobě poděkování, že bude mít jako nevěsta jiné "starosti".

Jinak se ještě vrátím k tématu. Nejlepší je, když rodiče vychovávají své děti tak, že se doma nesmí ani s prominutím uprdnout, ale na návštěvě můžou všechno a jak to hlavně ti dospěláci doslova přehlížet. Prostě, jak se říká, dokud nelítají střepy a neteče krev, tak je vše v pořádku...

kaja2016
9. čer 2017

@hanafaustyna No taky bych rekla, ze to je proste spratek a ze te stve znamena, ze ze sveho syna spratka nevychovas. Me se to teda taky stava, nektere deti svych znamych i kamaradek proste rada nemam. Jako taky s tim bojuju, rict ne, nerict neco, jako ono neco rict znamena podle me v 99,99 procentech prijit o tu znamou - kamosku, ale nadruhou stranu, chces takove deti, kolem svych deti? No ne🙂

hanafaustyna
autor
9. čer 2017

On je proste "zive" dite. Nekdy je me ty kamaradky lito,ja to mit doma,tak si hodim masli. Jako urco nema volnou vychovu,jen proste mu reknete nelez do ty zahradky a za pet minut je tam znova. No kazdopadne je porad urazena,na omluvnou sms neodepsala,takze se to asi vyřešilo samo. Jen teda az jipriste potkam na hristi tak to asi bude dost trapny,rekla bych 🙂

kaja2016
9. čer 2017

@hanafaustyna myslim, ze sama sobe nalhavas, ze to neni vychovou. Moje dite je take zive, dokonce bych rekla, ze super zive.....ale posloucha. Protoze kdyz neposloucha, tak to ma svoje nasledky....jasne, obcas si muze zazlobit, ale k ublizovani cizim detem jsem treba nekompromisni

hermelinah
10. čer 2017

Mám živé děti dvě, ale hranice jsou hranice. Pokud mám ještě synovce, nebo nějaký vypůjčený kousek od kamarádky, poslouchají všichni stejně, bez výjimky, vlastně většinou bez ohledu na to jestli tam maminku mají či ne. Ale ve Tvém případě bych je klidně poslala k vodě, člověka který když jde po ulici s jinou kamarádkou a má problém i pozdravit, si myslím, do života nikdo z nás nepotřebuje😉

nevesta2708
10. čer 2017

@hanafaustyna Nic si nevyčítejte! Prostě je to fracek protože maminka zřejmě jeho (ne)výchovu podcenila... dělejte tak abyste byla i se synkem spokojená a na ni se vykašlete. Samozřejmě, že její syn může být živější dítě, ale každopádně jeho maminka by měla vycítit, když Vám není něco příjemné a včas ho uzemnit. Tohle se nijak omluvit nedá. A jestli se cítí dotčeně.... nechte to tak. Pokud se jí budete omlouvat a já nevím co všechno, tak si to NIKDY neuvědomí. Třeba ji to dojde až bude takhle postupně ztrácet kontakt s jinýma maminkama 🙂

linee
10. čer 2017

@hanafaustyna pokud se se sousedkou a jejim synem.necitis dobre,tak se s nimi nesetkavej. Take si nehledas kamaradky mezi holkami,ktere ti nesedi a nebo nesdilis jejich nazory,nebo ne?
A Petrik dite sice je,ale ma i sve rodice.Nechat si znicit hracky a nebo domacnost protoze "on je jenom dite" mi neprijde v poradku,protoze TO dite nahradu skody nezaplati.
A omlouvat bych se neomlouvala - za co?Ze chranis a branis sebe a sve dite? Podle popisu to kamaradka ani nechape,spise je urazena,ze ji nekdo rekl neco pravdiveho a postavil se ji.
Jdi dal. Potkas dalsi kamarady a budes i za sveho syna rada,ktery si z Petrika bude brat priklad a je jen otazka casu,kdy ho zacne napodobovat. Petrika mas podle mne rada,jen nesnasis to.jeho chovani a za to muzou rodice.Pevne nervy a uvidis,ze cas ukaze🙂