Neshody s manželem kvůli tchyni

luyuany
18. zář 2024

Dobrý den, přijdu si už jako opravdu puberťačka, co sem musí ventilovat své problémy, ale jinak už to nejde, protože mě to už neskutečně štve a manžel si to nenechá vysvětlit.

Máme dvě děti (dvojčata) a tchýně byla už od začátku taková, že za námi vůbec nejezdila. Spíše jen tak na otočku na pár minut, aby se neřeklo. A vyžadovala návštěvy po nás, manželovi pořád psala, kdy přijedeme, tak jsme jeli 😀. Takto i třeba dvakrát do týdne. Samozřejmě mě to po nějaké době (asi po roce) začalo štvát, protože to cestování a vypravování se s malými uřvanými dětmi už nebylo na moje nervy.

Tak jsme s tchýní konečně dohodli, že ať jezdí na střídačku ona. Ale většinou to vypadalo tak, že se jí manžel musel připomínat, kdy teda přijede. Sama od sebe se ozvala málokdy. Její návštěva tu vypadá tak, že si chvíli s dvojkama pohraje, po půl hodině už kouká na hodinky a po hodině, že už musí jet.

Samozřejmě dětem nechci bránit kontaktu s babičkou, ale manžel po mně neustále chce, ať k ní jezdíme častěji a na delší dobu, že si na ni děti musí zvyknout a podobně (když tam dojedeme tak řvou a chtějí být s námi, protože na ní nejsou zvyklí).

Když mu řeknu, že může přijet i ona (v životě je ani nevozila v kočáru, nebo nebyla na procházce), tak je oheň na střeše, manžel řekne, že pořád hledám problémy a zastává se jí, protože mu vůbec nepřijde divné, když se jí musí v podstatě prosit, aby za vnoučaty přijela na návštěvu, protože sama od sebe se fakt ozve málokdy.

Ona už je v důchodě, bydlí do 30 min cesty, odvoz má, spoje přinejhorším taky. A ne není to stará důchodkyně, nám se pořád chlubí, jak jezdí po nákupech, za kamarádkami do velkých a vzdálenějších měst a klidně na celý den a za vnoučaty je u ní problém tu strávit i hodinu.

voskovkyapastelky
18. zář 2024

@luyuany sbalila bych děti a ať jede manžel s dětmi sám. Později bych omezila i to balení 🙂

exbordelar
18. zář 2024

@voskovkyapastelky ja bych to baleni omezila okamzite. At si to manzel absolvuje se vsim vsudy. Chce vyhovet mamince? Tak at si je hezky nachysta, oblece, vypravi, nacvaka do autosedacky, vypakuje vsechny kramy, absolvuje navstevu, hlida, aby po celou dobu nekramarili babicce porcelanovou vystavku, vypit si "v klidu" kaficko, pak je zase hezy navliknout, narvat do auta a zase zpatky domu. Myslim, ze brzy by sam mamince rekl, at jezdi catejc ona 😎

voskovkyapastelky
18. zář 2024

@exbordelar taky pravda 😀

tereza0111
18. zář 2024

Jako velmi casto, neni problem v tchyni, je problem v manzelovi, respektive v tobe same. Chce jet s detma k tchyni - at jede k tchyni. Ale nestav se do pozice, kdy jeho prani je tvuj ukol. At si deti zabali a odveze sam, ty muzes jen pekne podekovat, ze budes mit chvilku casu na uklid nebo pro sebe.
Proc mu rikat, ze muze prijet tchyne? On ani nemuze porozumet, proc tobe to vadi, kdyz vsechny komplikace s cestou resis automaticky ty. Velmi rychle pochopi :D

miryp
18. zář 2024

Když chce utužovat vztahy a maminku ušetřit cestování, tak může sbalit děti a jet k ní sám. Ty tak získáš prostor na seberealizaci a oni si návštěvu více užijí, protože nebudou muset řešit tvou náladu. Já to tak vyřešila již před lety a maximálně mi to vyhovuje.

swan42
18. zář 2024

@luyuany nase tchyne se sama od sebe neozvala nikdy. Nikdy za 5 let. Ani jak se mame, ani kdy prijedeme. Sama jezdi autem denne kdovikam, tedy casteji nez my a neni schopna dojet k nam... Jen parkrat jsme ji "donutili" prijet na oslavu narozenin nebo kdyz fakt bylo potreba hlidat (to bylo asi 5x celkem)
Nebudu ji deti vnucovat a pokud ma manzel potrebu, jezdi tam sam, ja uz se neangazuju. Snazila jsem se asi 3 roky udrzovat kontakt a byt mila, ale nemelo to efekt.
Tchyne je neskutecnej ledovej cumak a vubec ji nezajimame. I darky pro deti ji obcas musime pripominat, ale na to uz taky prdim. At si to s ni komunikuje manzel, ja mam jen jedny nervy.
(Jenze toho uz to taky nebavi, protoze kdyz prijede, tak si s detma stejne nehraje a celou dobu se jim venuje jen on 😆)

ai30
18. zář 2024

@luyuany A existuje nejaky duvod, proc tam manzel nejezdi? Vzdyt at sbali deti a jede ne? Vzdyt ty v tom vubec nemusis figurovat.

luyuany
autor
18. zář 2024

@ai30 protože je to přeci pohodlnější, když je tam hlídám i já a vše mu nachystám 😀.

ai30
18. zář 2024

@luyuany No jasne, pohodlnejsi to je, ale prece to neni duvod nejet. Kdyz chce jet, tak at jede, ty mu v tom prece nebranis. Kazdou konverzaci na toto tema z jeho strany bych timto utla, fakt, zadne 'manzel po mne neustale chce'. Kdyz chce, at jede. Kdyz nechce, at nejede. Uplne jednoduchy.

felis
18. zář 2024

@exbordelar myslím, že jsi to vystihla!

luyuany
autor
18. zář 2024

@exbordelar to je fakt! Jak ho znám, tak by půlku věcí zapomněl a vracel by se 3x 😀

mourovatakocka
18. zář 2024

Nj, to je ta stará garda - sleduju, že dost starších lidí má zažitou představu, že mladí mají jezdit za starýma. Akorát, že dnešní staří bez problémů absolvují turistické zájezdy, dřív byli prarodiče fyzicky oddělaní dřív. Ale v nich to prostě je, že mladí mají jezdit za nima.

Jak zaznělo, ať si to manžel absolvuje sám, takhle máš na hrbu všechno ty a on maximálně popadne přebalovací tašku, odřídí cestu, u maminky dostane kafe a jede dom. Pokudu vadí navstevy na střídačku, fajn, ať jezdí sam. Babička si užije děti, děti si na ni zvyknou (a třeba taky ne 😁) a ty získáš třebas dvě hoďky volna.

luyuany
autor
18. zář 2024

@mourovatakocka taky jsme jezdili k babičce hlavně my. Ale bydlela jsem v zapadákově světa, kam pořádně autobus nejezdil a auto neměli. Ale to už měli dávno požehnaný věk.

jahodi
18. zář 2024

Můj exmanžel chtěl, že musíme jezdit oba společně za jeho rodičema (ještě za bezdětna). Taky jsem to chvíli dávala. Pak jsem už řekla Ne. Jo, byl oheň na střeše. Ale začal tam jezdit holt sám, když tam tak nutně potřeboval každej tejden několikrát no. Není to snadný, ale nic jinýho než udělat trochu nepříjemno ti nezbyde. Já bych tam takhle často taky netrajdala.

rosalindamelinda
18. zář 2024

Tohle nepochopím, je to tvůj život, tak dělej to, co ty uznáš za vhodné. Co tě má kdo k čemu furt nutit. Přijde mi, že ti kontakt s tchýni nepasuje, tak do toho nechoď a nenech se do toho tlačit. Jako neexistuje, nazdar.
Takhle my to doma vůbec nemáme. Manžel je v kontaktu se svou mamkou sám, já ji vůbec nekontaktuji. Jezdí za ní buď sám nebo s naším malým. Většinou třeba 2x do týdne, protože už má přes 70 let a potřebuje výpomoc v domácnosti. Ale všechno si to řeší manžel sám a určitě mi nediktuje, co já bych měla nebo musela, abych ji zvala apod. Ani by ho nenapadlo nutit mě, abychom k ní společně více jezdili. A jako důvod používat děti? Aby si na ni víc zvykly? Tyjo, to jsou kecky. Srovnej si manžela, ať se sklidní 😎

ajulinkaaa
18. zář 2024

Těžko měnit toho druhého. Manželova maminka bydlí 2 zastávky MHD od nás, věk už má, ale je plně soběstačná, zvládá si obstarávat nákupy všude možně po městě. Jezdí busem okolo nás, ale na návštěvu se nezastaví. Mrzelo mě to od začátku, teď už asi míň, máme dceru (2,5r.) myslela jsem si, že až bude mít vnouče, že se to změní a bude si ho chtít užít. Nechápu to, ale ona to prostě asi má tak, že na návštěvu chodit neumí. Když už se pár krát do roka stane, že přijde (třeba narozeniny ...) ,tak asi po půl hodině kouká, kdy jí jede nejbližší autobus. Také manželovi sestry jezdí ony k ní. Tak prostě navštěvujem my jí.

mourovatakocka
18. zář 2024

@luyuany A já mám právě dojem, že ve spoustě lidí tohle prostě přetrvává. Můžeš si dát nějaký osobní závazek, že budeš třeba každou čtvrtou návštěvu jezdit s nima, ať zas to není, že se úplně separuješ, jednou už jste rodina. Ale osobně teda tohle vození dětí jak do zoo nechápu a taky to nemám ráda - ale provozujeme to, jen někam prostě častěji a někam méně často. Cestování s dětma je složitější, než když jeden člověk sedne do auta nebo i do mhd. Třeba kdyby si to chystání a všechno vyzkoušel mužský bude mít taky jiný názor :D

zuzkasim
18. zář 2024

Mě přijde hezké, když je rodina dohromady, ale odsud posud. Mám mamku kousek, chodím za ní často, když byly děti malé, tak vždy i s dětma, jak jsou teď velké, tak někdy sama, někdy s dětma, muž chodil s náma občas, jak to vycházelo. Ke tchyni se jezdí dál, obvykle jsme jezdívali všichni, ale pak už mi to taky nebylo úplně vhod, takže 2x do roka jel na víkend k rodičům muž s dětma sám, užili si to zase jinak a já měla doma pohodu. Abychom si svoje rodiče navštěvovali jen sami, to bych nikdy nechtěla, ale různě to dle potřeby střídat mi přijde naprosto v pohodě pro všechny zúčastněné strany.

lenerka1
18. zář 2024

K našim mě a děti muž odveze kdykoliv chci (nemám řidičák, oni taky ne, tak jezdí k nám málo), ale ho nenutím zůstat, většinou to bere jako svůj volný čas, poklidí doma a vyjede na motorce. Stejně tak opačně, neúčastním se každé návštěvy u tchánovců, jo někdy zajdu poklábosit, jindy jsem ráda, že mám prázdný barák a dělám věci, co se mi se třemi dětmi za zadkem dělají blbě. Všichni jsme spokojeni 😉 Takže vypakovat muže s dětmi, ať jedou za babi, a užívat si volna 🍀

petrasipkova1
18. zář 2024

asi takhle, moje máma k nám taky nejezdí, má zažitou představu, že my máme jezdit k ní. Manžel je vytížen, takže jede jednou za rok, jezdím k ní sama tak jednou měsíčně. Děti si vzala o prázdninách na 1 noc a 2 necelé dny, kdy jsem je tam odvezla a zase si je přivezla. 😀 Tím návštěvy končí. Mojí tchyni je 85 let, momentálně v nemocnici nechodící a já musím řešit co s ní .... manžel je jedináček. Takže bych byla šťastná za nějakou babičku, která určitě není zlá, jen asi pohodlná. Domluvila bych s manželem že to budeme střídat, že jednou pojede s dětmi sám, podruhé se k nim přidám. a víc bych neřešila, na co se hádat s manželem a dělat si zle v rodině.

alice180
18. zář 2024

@rosalindamelinda no tohle mi přijde trochu moc afektovaný.

guliii
18. zář 2024

Přesně jak píšou holky ať manžel absolvuje nějaké návštěvy matky sám. Ty můžeš jet každou druhou nebo třetí návštěvu s nimi. Také občas pošlu manžela a děti za tchánem samotné, to samé já jedu občas s dětmi k mamce sama. Není na tom nic špatného. Jen ať si pěkně vyzkouší vypravování a starání se o děti.

barumrallyebum
18. zář 2024

Ja uz tam taky skoro nejezdim, nesnasim to tam. Mam z toho jejich zabordelenyho spinavyho baraku trauma. Rikam rovnou, ze se mi tam nechce, musim uklizet atd

vendulis
22. zář 2024

@luyuany Nooo taky mám problém s manželem kvůli tchýni. A čím je to u tchýně jiné, než u vás? Já si myslím, že by si měli zvyknout na prostředí babičky a snažit se je s ní přiblížit. Já mám tchýni alkoholičku a hlupou jak tágo, tak se snažím s ní vidět co nejméně. Za to budu bojovat s mámou a taky se budu snažit přiblížit vztahy s mámou, jsem teprv v sedmém měsíci. Myslím si, že dítě udělá a chová se jak chceš ty, lokud si budeš přát, ať se spřátelí s babičkou a pobudou u ni, tak to udělají...

luyuany
autor
24. zář 2024

@vendulis tak u tchýně je to jiné v tom, že úplně nemá dům uspořádaný pro děti. Všude serepetičky, kvítka v dosahu (některé jedovaté, i když jsem ji na to upozorňovala). Doma nemusím být tak ve střehu. 😀
Ale tam jde spíše o ten přístup, že ona by nejraději, abychom jí děti vozili my až pod nos. Když zrovna nemůžeme, tak je ji hrozně zatěžko aby ona přijela sem. A když už, tak se po hodině zvedá a jede. Jsem s dvojkama věčně sama, muž jezdí pryč a do toho si ještě někdy bere práci navíc. Takže když dojede, tak jsem ráda, že je s námi doma a ne ještě abychom někam jezdili, jak si jeho maminka pískne, místo aby se zvedla ona sama a taky jednou za čas dojela.

barumrallyebum
24. zář 2024

@luyuany to vidim v okoli, ze starsi lidi chteji, aby se jezdilo k nim. Duvod? Protoze se to tak vzdycky delalo..

luyuany
autor
25. zář 2024

@barumrallyebum
Však jo.
Já bych to v zásadě zas tak nehrotila, kdybych pak od ní neposlouchala, že to jsou maminčini a tatínkovi mazánci, když tam dojedeme tak řvou a moc za ní nechtějí. Prý co jako budou dělat ve školce. Ale jinak když někam jdeme, třeba k druhé babičce i prabičce, tak jsou úplně v pohodě.
Její přítel když dojedeme, tak jde radši pryč úplně, prostě se někam zavře a nezájem. Takže když vidí po sto letech jeho, tak řvou ještě víc. Tomu se taky diví. 😀

Samozřejmě mě to někdy mrzí, na sídlišti mám známé a k nim jezdí babičky za vnoučaty dost často, buď vozí, nebo chodí na hřiště a to jsou daleko starší. Mí rodiče ještě pracují a bydlí daleko, tak nejezdí tak často, ale rozhodně tu byli častěji než tchyně. 😀