Neodbytná rodina přítele. Jak to řešit?

lupinek22
2. srp 2024

Dobrý den, přišla jsem si sem pro radu.. Mám přítele, jsme spolu už přes dva roky a cca před 2 měsíci jsme se rozhodli si koupit starý domeček k rekonstrukci. Všechno klaplo parádně a my teď posledních 14 dní makáme, každý den po práci i o víkendu. Dělá nám to velkou radost a jsme nadšení až tedy doteď.. Moje rodina je taková normální.. vyrůstala jsem v tom , že mě nikdo do ničeho netlačil. jak do jídla nebo názorově a tak všeobecně.. vystudovala jsem stvařinu a mám dobrou práci ve stavební firmě. Takže přehled co je potřeba udělat atd.. mám.
Přítelova rodina je zas taková, že nutně musí sdělovat názory, a teď už toho začalo být nějak moc. Proto potřebuji poradit , jak je slušně poslat.. no víte kam, ale zase jsem slušně vychovaná a nechci dělat zlou krev.. Přítele taky neposlouchají a vždy se to otočí na mě, že mu mám domluvit.
Předem děkuji za radu 🙂

1pomnenka
2. srp 2024

Práce máte dost, nač se ještě hádat. Kývni jim na to a zařiďte se podle svého. Bude to vaše bydlení a chcete mít vše podle sebe.

lenerka1
2. srp 2024

Co jen s úsměvem říct, děkuji za tvůj názor, my to teď ale máme jinak, a převést řeč na něco jiného?

lupinek22
autor
2. srp 2024

@lenerka1 Snažím se to, tak udělat.. Ale jsou opravdu neodbytní :( jsou mi schopní psát i večer a posílat fotky , jak by se jim to líbilo :D nebo jestli už jsme si to rozmysleli atd.. :D

teryem
2. srp 2024

Procházíme něčím podobným, ne že by nás zrovna otravovali lidi z rodiny, ale spíš kamarádi a známý... každej má něco, všichni to ví nejlíp.. takže se vždy chceme pochlubit, respektive podělit se o naší radost a místo třeba juuu to je super, to máte hezký, tak jenom posloucháme kterej kreten tohle udělal, kdo tohle vymyslel, my to máme takhle, měli byste to mít taky tak .. no a už je toho taky dost.. já jsem teda spíš drzkata, ale snažím se být vždycky slušná...ale už jsem někdy ostřejší.. řeknu super, ale my to chceme takhle... Nebo uvidíme, promyslime, ale máme jinou představu, uděláme si to po svém... Až budeme chtít poradit, určitě se zeptame, zatím nepotřebujeme. Člověk někdy musí být trochu ostřejší, už takhle to obnáší tolik stresu, že opravdu nemám za potřebí dělat radost vymyslecum, kteří se u sebe už nemůžou realizovat tak by chtěli měnit životy ostatních.. když začnou něco mektat, kejvala bych a až skonči, řekla bych jen, no ale my máme jinou představu a budeme si to dělat jinak a okamžitě bych začala mluvit s někým jiným o něčem jiným, vůbec bych jim nedala možnost na reakci... Když to budeš dělat pokaždé, když budou mít nevyžádané rady, třeba jim to dojde

teryem
2. srp 2024

@lupinek22 a na to bych reagovala, že to tak určité nebudeme mít, že máme svůj styl... Nesmíš dávat prostor pro diskuse... Procházím si tím přes dva roky.. jsou dny, kdy je z toho člověk úplně vyčerpanej a to nesmíš dovolit.. když se urazí jejich problém, někdy je to lepší... Oni zase prilezou

lupinek22
autor
2. srp 2024

@teryem Ano ano přesně takhle to chodí i u nás.. rady si cením, promyslím , ale nebaví mě pořád poslouchat věci dokola a dokola tu samou věc.. Občas už jsem z toho otrávená, jak jenom odkyvuju.. přítel je ostrý ten řekne narovinu "Budeš tam bydlet ty nebo my ?" i tohle ale nepomáhá :D vždycky je klid a po 5 minutách přijde .. "Ale fakt si to udělejte taka tak .." To mě vždycky dorazí, nevím jestli se smát nebo brečet :D

ajuska09
2. srp 2024

"Děkuji za váš názor, vy už jste si svoje postavili podle sebe, teď to nechte prosím na nás."
Ale stejně pak přijdou k vám na "prohlídku" a řeknou vám, jak to máte celé hnusné viz manželovi prarodiče, kteří už od dveří našeho čerstvě zrekonstruovaného bytu hulákali, jak to tam máme hnusný a všechno blbě, protože máme záchod v koupelně, ale hlavně nikde nemám záclony, dečky a koberce :D

lupinek22
autor
2. srp 2024

Pane bože :D ano záchod v koupelně je u nás teď žhavé téma :D přítel ho chce v koupelně, protože tam je i okno a nemuselo by se dělat odsávání a celkově by to bylo náročné museli by se měnit otvory atd.. je to starý dům čím míň budeme zasahovat do nosných zdí tím lépe :D a to je u nás věčné téma že ho NESMÍME MÍT V KOUPELNĚ, v domě máme záchody 2...když se někdo bude sprchovat může jít na ten druhý..

miryp
2. srp 2024

Naše bydlení = naše věc, nikoliv vaše. Zdržte se, prosím, nevyžádaných rad. Až budu chtít radu, tak si pro ni přijdu, ale zatím jsem si vystačila s tím, co jsem se naučila ve škole a v praxi.
Taky nejsem ze své rodiny zvyklá na to, že by se starší generace míchala do života těm mladším, pokud o to není požádána, takže z tchyně, která má rad tři řitě a potřebuje mít info nejlépe i o tom, kolikrát byl manžel na wecku, rostu už přes 23 let. Nicméně já si hranice na rozdíl od manžela vymezila, takže mně stačí jen pohled a tchyně ví...

emillyhk
2. srp 2024

Fuj, úplně se mi vrátily vzpomínky jak jsme stavěli 😆😂
Já jsem zvyklá, že moje mamka má názor na všechno, takže jsem vždycky řekla nebo ukázala až co bylo hotové a nešlo udělat jinak. Ale muž měl potřebu sdílet s každým všechno, takže nevyžádaných rad nad hlavu. 🙄 Hlavně jeho kamarád, to bylo občas výživný... Já ležela dobu v materiálech ohledně vytápění v dřevostavbách, studovala jsem z různých zdrojů jak se která varianta vyplatí nebo nevyplatí. A ten kamarád pořád, že si máme pořídit plynové vytápění, což pro nás byl z mnoha důvodů nesmysl. Jako s manželem jsme to řešili pořád dokola, vždycky se nechal nahlodat, tak mi jednou bouchly saze a jasně jsem dala oběma najevo, že pokud si to oni dva chtějí udělat po svém, tak tam taky můžou spolu bydlet. 🤬 Chvíli byl klid, ale dlouho to nevydrželo, dodnes posloucháme nevyžádané rady, co jsme měli udělat jinak a jak bysme to měli napravit. 😖 A to už bydlíme přes tři roky. Netvrdím, že některé věci bych neudělala jinak, ale celkově se nám bydlí moc dobře.
Jinak já na veškeré nevyžádané rady reaguju: "Děkuju, uděláme si to po svém a jak to vyhovuje nám."

cilkat
2. srp 2024

Přítelova rodina je zjevně velmi "splachovací". Takže na tvrdo odpovídat, že "je to naše věc, v y v tom bydlet nebudete" a "já ale souhlasím s mužem, nic mu vykládat nebudu" ... Prostě zřetelně odmítat rady, které nechcete a ukončovat diskuzi.
Nebo přejít do "ano miláčku - modu" ... prostě ať si žvaněj, co chtěj, jedním uchem tam, druhým ven... vůbec nevím, co říkali. ... I když to nepovažuju za komunikaci, ale oni zjevně tenhle způsob používají.

candat
2. srp 2024

@lupinek22 odpovědět obratem, ale já mu nebudu domlouvat, já s ním souhlasím.

hanka_12345
2. srp 2024

Asi bych si je zablokovala. Pises ze jsi slusne vychovana. Asi projednou budes muset vystoupit ze sve komfortni zony. Jejich chovani taky zrovna neni slusnyho chovani. Nemas se za co stydet

erchia
2. srp 2024

To je jak moje tchýně :D Teda... ona to povýšila na to, že se neobtěžuje cokoli oznámit a prostě nám věci přesouvá, jak se jí zachce... bydlíme v jednom domě...
Ono teda, i když se s ní člověk domluví, tak jí to je někde, sice odkýve, ale stejně si to dělá dle sebe...
To asi tak k tomu slušnému vychování ;)

No za nás to je o důsledném vymezování, stále a neustále... A tedy zamykací prostory, nějak jsme vzdali snahu s ní cokoli sdílet, byť jen chodbu... informace apod....
I když jako někdy nepřijde se špatným nápadem, to zas musím uznat, ale vždycky si to radši ověřujeme a konzultujeme s lidma, co tomu rozumí 🙂 Což u vás jsi přímo ty, takže asi tak ;)

mourovatakocka
2. srp 2024

@lupinek22 Nemám zkušenost se stavěním, max s úpravami bytu. Nicméně jeden postřeh, pokud nenastavíš mantinely už teď, tak za pár let budeš totéž řešit s dítětem. Přečti si někde, jak dokáže tchýně srát novopečenou matku ohledně toho nejsprávnějšího způsobu krmení/přebalování/uklidňování a vůbec všeho. Takže ber stavbu jako tréninkovou zeď při tenisu. A hlavně pozoruj, co na tohle přítel - aby se nevymezoval spíš proti tobě. A mamanka za otce svých dětí nechceš 🙈

lupinek22
autor
2. srp 2024

@mourovatakocka ano ano toho se taky děsím 😅 přítelova maminka ví všechno nejlépe a samozřejmě už by chtěla vnoučata 🙄 mezi přítelem a mnou je 9 let rozdíl..ano je to dost ale rozumíme si a je nám moc fajn.. poznámky typu “našla sis staršího chlapa tak jsi s tím měla počítat” tomu dávají taky korunu 🙄

lupinek22
autor
2. srp 2024

@mourovatakocka přítel je hodně svéráz 😃 řekne všechno narovinu i teď odpovídá že my tam budeme bydlet ne dotyční a že ještě chvilku a vnoučata nebudou nikdy 😃

mourovatakocka
2. srp 2024

@lupinek22 Nádhera! Pokud jste na jedné vlně a on je usazuje, pak zvládnete všechno. V případech jako je ta smečka bych radila fakt radikálnější přístup...

barmil
2. srp 2024

V Poděbradech stojí dům a má na fasádě nápis "Komu se nelíbí za moje na mém, ten at si postaví za svoje na svém. " Takže asi tak..

budouci_maminka
2. srp 2024

No to si uzijes az budou vnoucata 😄
Za mne chyba cislo jedna ze jim rikate co mate v planu. Cim min informaci maji, tim mene budou radit.
Jinak ohledne vymezeni -> dle povahy a kvality vztahů. Na nekoho muze zabrat My vime ze nam chcete poradit a mate strach aby nebyly zbytecne financni investice a myslite to dobre ale my si to chceme rozhodovat sami a pripadne se poucit z vlastnich chyb. Prosim dejte nam pro to prostor a ten respektujte.
Dalsi varianta je A dost! Sakra fix kdo to ma furt poslouchat! Az budu chtit vedet co si myslite tak se zeptam 🥸

sorboni30
2. srp 2024

@lupinek22 o jeeej 🤭 my máme dům, wc s koupelnou nahore a pak dole jen WC. Jako vy dva tam budete bydlet takže zařizuje podle sebe.
A přesne bych taky řekla..
Děkujeme za rady, promyšlíme, ale rozhodneme se ve výsledku dle svého. Pokud budeme něco potřebovat, obrátíme se s radami na vás. Momentálně ale nepotřebujeme 🤭

ina10
2. srp 2024

@lupinek22 na to je dobré říct: Co ti není rovno, po tom je ti houno. Rozhodně jim nic neodkývejte (jakože Jojo uděláme to, jak říkáte...), to je cesta do pekel, vím, o čem mluvím, manželovi rodiče (zejména tchyně) do všeho kefrají a ještě k tomu absolutně nerespektují, co kdo říká, o to je to horši...a pak se strašně diví, že je lidi nemusí. Při dalších nevyžádaných radách jim hned řekni, že si to uděláte po svém, je to pouze vaše nemovitost a vaše zodpovědnost, tak ať to nechají na vás. Oni ti starší lidé stále ve vás vidí mimina, která si bez jejich rad ani zadek neutřou. Nechci tě strašit, ale pokud hranice nenastavíš, bude to horší - navíc do budoucna se na to připrav - až budete dělat třeba svatbu, budete čekat mimča a vybírat věci...prostě každá nová událost bude impulz, aby vám mohli "radit."

hezz17
3. srp 2024

@lupinek22 no soucitim. My takhle resili svatbu a krtiny 🙈ale u toho nastesti skonciloy