Nefungující střídavá péče. Máte zkušenost?

bar_unka
3. čer 2024

Zdravím Vás děvčata,
chci se zeptat jestli j někdo, kdo má také střídavou péči, která nefunguje.
Můj ex si nastavil, že střídavka v jeho týdnu maminka pro dceru neexistuje. Dcera (7let), střídavka jede v tomto stylu i tak, že dcera nemlže mít kroužky bezrozdílu v kterém týdnu je.
Vše musí být podle otce, ve škole zavedl i dceři dva systémy, abych neviděla co písemného učitele. Nejsem informována o zdravotním stavu dcery, nebo když není ve škole.
Nedávno dceru srazil cyklista, přivolal k tomu i PČR. Já se to vše dozvěděla po 4 dnech, kdy m volali ze školy, že je dceři zle. Po příjezdu mi malá vše pověděla, krve by se ve mě nedořezali v té chvíli. Nemohla jsem otci ani zavolat, má mě zablokovanou. Výchova funguje pouze přes emaily.
Vše musím zpětně zjišťovat, jsem vyčerpaná, už je mi to nepříjemné v čem s dcerou žijeme. Ona sama mi už řekla, že ji střídavka nebaví, ale rodiče má oba ráda.

Máte někdo zkušenost s takovým fungováním, popř. takto opravdu soud muže střídavku nechat fungovat?

Díky

irmamala
3. čer 2024

Rekla bych ze ano. Moje kamaradka ma neco podobneho, nepromluvila s otcem svych deti uz dva roky jinak nez pres pravnika. Vse je na minutu nacasovane, aby se nikdy nepotkali, vyjimky neexistuji. Zkus operovat s tim, ze to nevyhovuje dceri, pokud to dokaze rict i na ospodu.

martinka_33
3. čer 2024

Nedovedu si to predstavit, a ze mame deto s byvalym.ve spolecne peci a stridaji domovy po týdnu... Takze vim o co go. Ale tohle ke prasacky ze soud dovoli, u stridavky by mela být podmimka komunikace. Vzdyt nejvetsi chudak je to dite 😭 nemuze mit krouzky, nemuze zavolat mame kdyz je u taty a naopak... Moje deti klidne volaj tatovi kdyz jsou j me a me volaj kdyz jsou u nej. Neni problem kdyz ma nejakou akci v muj tyden, deto si vezme, nebo naopak ldyz potrebuje se jich zbavit v jeho tyden, tal prvni pozada o hlidani me. Ja to delam uplne stejne. Jedine tak to muze fungovat aby deti meli oba rodice a co nejmene stradali tim ze rodice spolu nezijou.

bar_unka
autor
3. čer 2024

Holky, ještě bych uvedla, takto to funguje od prvního rozhodnutí. Za 3 týdny máme stání, malou chci do plné péče, aby mohla normálně fungovat.

Má otázka, mám šanci ji do péče dostat?

exbordelar
3. čer 2024

No ty jo to je teda uplne na hovno. Ja bych svemu pravnikovi rekla, at trva na povinne komunikaci mezi vami. Nerikam, ze te ma otec informovat o kazdem prdu, ale ze ji nekdo srazil na kole?! Jsem nasrana jen to ctu! A co ty zakazy krouzku? A co ze to s tebou nekomunikuje o skole?! Jako chapu, ze je asi zhrzeny a kvuli tomu te nenavidi, ale to neznamena, ze kazdy pojedete s vychovou po vlastni koleji bez jakekoliv komunikace! Jestli ma dceru rad, tak by se nad tim mel teda zamyslet. Ja bych za nim osobne zajela a rekla mu, ze takhle ne a ze potrebujes tyhle veci vedet. U soudu by to snad meli vyresit!
Drzim ti palce!

bar_unka
autor
3. čer 2024

Odmítá jakoukoliv komunikaci. Navrhovala jsem několikrát osobně se potkat a domluvit se. Jeho odpověď, je že pokud něco chci mám mu to napsat emailem.
Mála ma odlišný režim i výchovu. Ty kroužky, mám si vybrat tak, aby je mohla dělat ve svém týdnu. V jeho týdnu hraje golf, chtěla jsem ji tam vozit, ale mám si koupit své hole.
Malá přišla s tím, že by chtěla hrát na klavír, její zájem mě potěšil, otce však ne, v mém týdnu si může dělat co chce, že ho to nezajímá.

exbordelar
3. čer 2024

To je blbec 😅
Predpokladam, ze rozchod jsi asi iniciovala ty, ze?

petrasipkova1
3. čer 2024

Pokud to má tatínek takhle, tak si myslím, že se trochu lze přizpůsobit. Takže pokud by u soudu prošla střídavá péče, tak trvat na komunikaci, s dcerou neustále, a on o důležitých věcech ohledně zdraví, školy. Vždyť tě nemusí vidět, at píše třeba smsky. S kroužky se dá asi přizpůsobit, prostě týden u tebe bude hrát na klavír, týden u něj golf, proč ne, v tom nevidím problém. Bude mít asi uražené ego, tak bych prostě jednala v nejlepším zájmu dítěte, snažila se, aby se měla fajn, což teda zákaz kontaktu s mámou je podle mě týrání a na to bych apelovala. Snad máš dobrého právníka.

bar_unka
autor
3. čer 2024

@exbordelar on řekl, ze se chce rozvést. Já to přijala a podala papíry k rozvodu, čekal, že budu brečet a prosit, nic z toho se nestalo.

exbordelar
3. čer 2024

A proc jste se teda rozesli?

bar_unka
autor
3. čer 2024

@petrasipkova1 Prosím te a co se naučí, když bude cvičit což druhý týden. Má krasobruslení, sama to city ze je pozadu oproti ostatním. Je zdravá, má zájmy. Proč dítě plněn nepodporovat. Oba vyděláváme dost, oba nemáme pracovní dobu, tak proč by měla malá trpět a nevěnovat se tomu co ji baví. Bych Tě chtěla videt, jak by to bavilo tebe.

bar_unka
autor
3. čer 2024

@exbordelar na dovolené jsem se nepohodla s jeho matkou.

exbordelar
3. čer 2024

@bar_unka Nechci z tebe tahat informace, jestli ti je neprijemne se o tom bavit. Jen se snazim pochopit, proc je proboha tak zabejcenej.
"Nepohodla s jeho matkou na dovolene" asi nebylo jen tak, ze se z toho vyustil rozvod. Tam muselo byt spatne vic.
Ono se totiz tezko radi, kdyz nezname vsechny souvislosti.

petrasipkova1
3. čer 2024

@bar_unka dcera hraje na klavír a protože hodně cestujeme, tak určitě nehraje každý týden, je to individuální výuka, takže se tam nebude s nikým poměřovat, může mít soukromou učitelku, nemusí do ZUŠ. Ale z tvojí komunikace je pro mě čitelné, kde je problém.

bar_unka
autor
3. čer 2024

@petrasipkova1 tyto informace mám ze ZUŠ a i od soukromé lektorky. Každý má jiný přístup. Hledala jsem několik variant....
@exbordelar my na dovolené měli pracovat na druhem prckovi. U nás bylo vše v pohodě.
Akorát ja neřeším rozvod, ale fungování střídavky, fungování střídavky je pro malou.

enoli
3. čer 2024

@bar_unka spíš byste měli po soudu nebo po OSPOD chtít mediatora, který vám pomůže nastavit komunikaci a pravidla. Ostatně si myslím, že i tohle budou soud řešit jako první, jež ji svěřit do výhradní péče jednoho z rodičů.

exbordelar
3. čer 2024

@bar_unka Rozvod sice neresis, ale uzce souvisi s tvym problemem. Dokonce je dost mozna primo duvod tveho problemu a nad tim nejd zavrit oci. Kdyz se totiz vzajemne pochopite, tak ta komunikace se urcite zlepsi. Ale to musite oba chtit. Ten mediator je urcite dobry napad.

bar_unka
autor
3. čer 2024

@enoli OSPOD se vyjádřil, pokud nám nefunguje střídavka, máme se obrátit na soud.

bar_unka
autor
3. čer 2024

@exbordelar Já to mám jasně nastavené. Osobně k němu mám vše vyřešeno, jeho role je tátá a to plně akceptuji. Vždy sem mu vycházela vstříc. Ale odmítá jakoukoliv komunikaci, jak jsem již zmiňovala. Pravidla nastavuje on pokud není po jeho, není nic.

fyii
3. čer 2024

@bar_unka obrat se na OSPOD, ex te bude muset odblokovat.. mame tohle v rodine taky uz par let a reknu ti, ze zmeny jen minimalni az nijake.. takze si je kazdou chvili zvou na nejaky mentoringy jak se chovat apod. tam jim to ex musi odkyvat a zase se jede dal .. ale krouzky apod. by mely diteti zustat a to samy ty musis byt informovana o jejim zdr.stavu i skole.. tohle manzel zakazat nesmi.. a to mu tam vysvetli dost durazne.. bohuzel sama s nim asi nic nezmuzes. Na Ospodu rikaji vsechno idealne nahravat, o vsem pisemne zpravu sms, email,ehats up... i kdyz druha strana na to nereaguje... je to pakarna velka o tom zadna

moudivlacek
3. čer 2024

@fyii tak tam asi byla, pokud ji "poradili", ať se obrátí na soud ....
jinak je mi to líto, hlavně dcerky, nepochopím takovýho rodiče, dělá naschvály zejména jí, jako by nestačilo už jen to každotýdenní pendlování, tak ještě přichází a kroužky, ujíždí jí vlak, ach jo, fakt otec roku

fyii
3. čer 2024

@bar_unka jo a komunikace v tydnu, kdy jsou u mamy, tak jim.muze volat v urcenou hodinu kazdy den.. na jeji telefon a ona musi detem dat tel. k dispozici. Jenze realne stoji u deti a napovida jim co muzou rict, teda spis nalhat...nekdy se detem povede utect s telefonem.jinam a mluvi normalne.. tohle jim urcil soud.. ono takto nepodajnych rodicu maji vic..takze se s tim.moc neserou.. zkousi to po dobrem, najit spolecnou cestu a kdyz to nejde poslou na spolecnou komunikaci, a pak rozhodnou a urci. Kazdopadne vsechno si nech stvrdit soudne.. kazdou pitomost, kdy jak a v kolik, kdo- si dite bude predavat, jak to bude s prazdninama, dovolenyma, komunikace s ditetem apod... pac vracet se zpet k soudu stoji jen penize a cas vsech...

j.a.n.i
3. čer 2024

@bar_unka S výhradní péči nejspíš neuspejes, s kroužky v jeho týdnu těžko říct, ale třeba s tím golfem by myslím šance byla, hole jsou konec konců její, takže tam by soud měl nařídit, že je může ona používat i když pojede od tebe. Ale možná bych se snažila prosadit nějaké jiné střídání než týden a týden, abyste měli pevné dny v týdnu a mohla na kroužky chodit pravidelně.

biciklissie
4. čer 2024

Neporadím, ale je to celkem hrůza. Chudák holčička, sice má pěkné zajímavé kroužky, ale co je jí to platné. Ani na ně nemůže chodit, jak chce a potřebuje. To je slušná šílenost, střídat vše po týdnech jak ve dvou paralelních životech. Jak by se to asi líbilo dospělým.

bar_unka
autor
4. čer 2024

@fyii OSPOD nepřijmul ani jeden požadavek, nic je nezajímalo. Jejich pouhá odpověď, pokud Vám střídavá péče nefunguje, obraťte se na soud.
OSPOD jsem vnímala, že pokud je nějaký problém, jsou nám zde nápomocni situaci v zájmu dcery řešit. Bohužel ne, problém máme řešit u soudu.

tereza0111
4. čer 2024

Urcite muze byt pozadavek na svereni do tve pece, ale sance ze uspejes neni bohuzel moc presvedciva
Soud vas bude tlacit do komunikace. A i s tim navrhem bych tam sla. Hlavni problem nemusi byt stridavka, ale to, ze otec odmita komunikovat
Zkus vytycit hlavni potize, ktere potrebujes vyresit i kdyz budete pokracovat ve stridavce. Takze kdyz ne vyhradni pece, chtela bych alternativni petit s tim, ze oba rodice maji narok na plnou informovanost o vecech ohledne ditete (skolni vysledky, zdravotni stav)
Ze oba rodice spolupracuji v ramci ditete a umoznuji mu venovat se smysluplne volnocasovym aktivitam.
Ze i ve dnech kdy je dite ma narok na komunikaci s obema rodici, kdyz je v peci jednoho muze s druhym komunikovat telefonicky... (nebo nejak tak samozrejme)
a dalsi co date dohromady s pravnikem co jsou ty hlavni potize

Kdyby nic jineho, budes vypadat dobre. Nevis kdo to bude soudit. Kdyz pujdes jen s navrhem na zruseni stridavky, muze se stat, ze te soudce vyhodnoti jako zlou matku co chce tatinkovi uprit kontakt. Kdyz tam pujdes s alternativnim navrhem, uvidi u tebe snahu se domluvit, vyhovet dceri a mas sanci, ze dosahnes alespon neceho...

fyii
4. čer 2024

@bar_unka tak jsi bohuzel narazila na Ospodu na nejakyho "blba", pac tohle koordinuji primarne oni a i u soudu se k tomu vyjadruji... tak to proste posli na soud... oni se budou muset taz zapojit.. nekdy je to divocina a uplne zbytecna, kdyby fungovalo to co ma... (OSPOD)

mlynkova85
5. čer 2024

@bar_unka jako nechci nějak kecat vzala bych si v tomto pripade k soudu právníka ale oba jste zákonní zástupci dítěte takže podle mě tě o jejím zdravotním stavu musí informovat. Druhá věc jsou kroužky k tomu se soud asi nebude tvářit jednoznačně protože dle mě by mělo být druhému rodiči jedno co dítě s rodičem dělá a na jaké kroužky chodí. Ale hlavní problém je ve vás že se nemůžete shodnout. V tomto případě by měl pomoci nějaký mediator který vám nastaví pravidla a tím že to bude 3 strana která bude nezaujatá tak podle toho by jste se měli chovat. Do výchovy dítěte vám bohuzel nikdo kecat nemůže to je prostě jen na vašem selském rozumu.
Já to mám třeba nastavené úplně jinak. Otec si může brát děti kdykoliv. Akceptuje jejich kroužky to že už něco máme. Sice zájem spíš nemá než má ale to je věc druhá. Nikdy jsem dětem nezakazala se s otcem stýkat nebo aby mu nemohli psát nebo volat. Dneska šel třeba s dětma na zákusek proč ne já mela jiný program. Syn si u něj chce vydělat peníze na nový počítač řekla jsem mu že pokud chce ať jde. Ono je hodně důležité jak to mají dospělí nastavené v hlavě. Oba jsme rodiče a nehodlám si děti privlastnovat. Ano mám děti už větší ale když manžel odešel nejstaršímu bylo 8 prostřední 6 a nejmenší v bříšku.
A ještě dle vlastní zkušenosti s OSPODem dle mě pro rozvedene rodiče a jejich problémy nefunguje. Nechápu k čemu nám vlastně je když se na něj nemůžeme obrátit když tu pro potřeby dítěte má být. "No já vám neporadím chápu že to máte těžké ale to musíte řešit přes soud." To jediné jsem se od nich dozvěděla já.

pavca1982
5. čer 2024

Stačí to vše sepsat a podat na podatelnu k příslušnému soudu.Každý rozumný soudce tohle přehodnotí. Střídavku jsme taky měli a mám s tím zkušenosti. Určitě to takhle nenechat.

suzanna123
5. čer 2024

@pavca1982 měla jsi někdy co do činění se soudy? Ptám se, protože já jsem takhle smýšlela předtím, než mě tahle zkušenost postihla. Jo, určitě existují rozumní soudci, ale člověk bohužel musí spíš počítat s tím, že narazí na necitlivého kreténa :-/ Ono i tenhle případ - dát střídavku rodičům, kde jeden s druhým není ani ochotný mluvit, je toho důkazem...
@bar_unka neporadím, držím palce. Tomu chlapovi by měli povinně naordinovat psychiatra

pavca1982
5. čer 2024

@suzanna123 Ano měla. Napsala jsem žádost a potom bylo stání. U soudu jsem kvůli dětem byla několikrát a pravděpodobně možná ještě jednou bude potřeba. No uvidím.